ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Κατευθυντήρια γραμμή» τα ιμπεριαλιστικά παζάρια για τα σχέδια συνεκμετάλλευσης

AP

Την «κατευθυντήρια γραμμή» των διεργασιών που «τρέχουν» σε προσκήνιο και παρασκήνιο - τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και θωράκισης της ΝΑΤΟικής συνοχής στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα - ανέδειξαν και χτες με τις παρεμβάσεις τους οι Ευρωατλαντικοί αξιωματούχοι, στο φόντο των νέων προκλήσεων της Τουρκίας, η οποία απλώνει τις διεκδικήσεις της και επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο ιμπεριαλιστικό παζάρι.

Χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της στις συζητήσεις που έγιναν στις πλατφόρμες των ΕΕ και ΝΑΤΟ» και συμπλήρωσε ότι «θα συνεχίσουμε να δίνουμε στην Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση (...) την απάντηση που τους αξίζει επί του πεδίου». Ακόμα, ισχυρίστηκε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ανακοινώσει νέα στοιχεία για τα κοιτάσματα αερίου που εντοπίστηκαν στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και ότι, σύντομα, εκτός από το «Ορούτς Ρέις» και το «Μπαρμπαρός», θα ξεκινήσει νέες επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το ερευνητικό πλοίο «Γιαβούζ».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε χτες ότι «το "Ορούτς Ρέις" έφτασε στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου θα διεξαγάγει τις δραστηριότητές του» και «άρχισε χτες (σ.σ. προχτές) τις δοκιμές, ενώ σήμερα αρχίζουμε να λαμβάνουμε τις πρώτες σεισμικές μετρήσεις». Σημειωτέον ότι, μέχρι και χτες, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το τουρκικό σεισμογραφικό ερευνητικό πλοίο διατηρούσε κλειστό τον πομπό γεωγραφικού εντοπισμού, που τελευταία φορά είχε εκπέμψει σήμα ενώ βρισκόταν περίπου 35 μίλια νότια του Καστελόριζου.

Στο μεταξύ, με φόντο τις προχτεσινές επισημάνσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Αγκυρα «να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα» και να αποφύγει «μονομερείς δράσεις» που «δεν θα παράγουν λύσεις που θα έχουν διάρκεια», το βράδυ της Τρίτης ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν, με θέμα το Ναγκόρνο Καραμπάχ και «την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Αναντολού», κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Καλίν επανέλαβε την πρόταση της Αγκυρας (αλλά και της ΕΕ) για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία με τις καλές διαθέσεις της και την προσέγγισή της με βάση τον διάλογο, έχει μειώσει τις εντάσεις στην περιοχή, αλλά και υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία αναμένει από τις ΗΠΑ μία δίκαιη και αμερόληπτη στάση στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνεται ότι, το ίδιο βράδυ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, αντιδρώντας στην παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ζητούσε από την Τουρκία να κάτσει μια ώρα αρχύτερα στο τραπέζι των διερευνητικών, δήλωνε πως «οι ΗΠΑ έχουν ήδη δηλώσει πως ο χάρτης της Σεβίλλης, που αντιπροσωπεύει τις μαξιμαλιστικές θαλάσσιες διεκδικήσεις του διδύμου Ελλήνων - Ελληνοκυπρίων, δεν έχει καμία νομική αξία» και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για «σοβαρή αντίφαση» και «ασυνέπεια» στη στάση της.

Ενδεικτικές, στο μεταξύ, των παζαριών είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο Καλίν, αναφερόμενος στις προοπτικές των σχέσεων της χώρας του με την Αίγυπτο, αναφέροντας πως «αν η Αίγυπτος επιδείξει βούληση να ενεργήσει με θετική ατζέντα στα περιφερειακά ζητήματα, η Τουρκία δεν θα το αφήσει χωρίς ανταπόκριση». Ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι «φυσικά δεν είναι δυνατό να αγνοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ήρθε στην εξουσία ο Σίσι», αλλά «παρ' όλα αυτά (...) αν δημιουργηθεί έδαφος για να ενεργήσουμε από κοινού στο θέμα της Λιβύης, της Παλαιστίνης, της Ανατολικής Μεσογείου και σε άλλα ζητήματα, η Τουρκία θα το κοιτάξει αυτό παρά μόνο θετικά, θα συμβάλει θετικά σε αυτό».

«Υπάρχει το νήμα» των παζαριών με την Τουρκία

Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ Κρίστοφερ Μπούργκερ κάλεσε την Τουρκία «να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει ατμόσφαιρα στην οποία οι διερευνητικές συνομιλίες να υπόσχονται επιτυχία». Ανέφερε ότι κατά τις επαφές Μάας σε Αθήνα και Λευκωσία «κατέστη σαφής η απογοήτευση των συνομιλητών του για τα μονομερή βήματα της Τουρκίας, κατέστη όμως σαφές και το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει εκεί μια επί της αρχής προθυμία για διάλογο με την Τουρκία και ότι το πακέτο, το οποίο αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με την Τουρκία, θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο η κατευθυντήρια γραμμή για τη δράση όλων των εταίρων στην ΕΕ» και πρόσθεσε ότι υπό αυτήν την έννοια «θα πρέπει ασφαλώς να συζητήσουμε αυτό το θέμα την κατάλληλη στιγμή και με την Τουρκία». Απαντώντας δε σε ερώτηση για το αν τελικά ο Μάας θα επισκεφτεί και την Αγκυρα, είπε ότι συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ έγινε προ ημερών και στην Μπρατισλάβα, τονίζοντας ότι «υπό αυτή την έννοια υπάρχει αυτό το νήμα συζητήσεων. Δεν έχω τώρα να ανακοινώσω συγκεκριμένες ημερομηνίες».

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η συζήτηση και στον διεθνή Τύπο για την Ανατολική Μεσόγειο. Μετά και τις νέες επαφές Μάας σε Λευκωσία και Αθήνα, το «Spiegel» σχολίαζε ότι η διαμάχη Ελλάδας - Τουρκίας «είναι περισσότερο συμβολική, καθώς υπάρχουν πιθανώς μόνο μικρές ποσότητες αερίου στα επίμαχα ύδατα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και (μπορεί) να μην είναι καθόλου κερδοφόρα... (σ.σ. το θέμα) δεν είναι πλέον ζήτημα νομικών ζητημάτων, αλλά εθνικής κυριαρχίας...». Μεταξύ άλλων, παρέθετε επισημάνσεις του ισπανικού ινστιτούτου «Elcano Royal Institute» ότι «ο Ερντογάν έχει δημιουργήσει μια κατάσταση, στην οποία όλες οι πλευρές μόνο να χάσουν μπορούν...».

Την Κυριακή ο β' γύρος στα Κατεχόμενα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πλησιάζει και ο β' γύρος των «προεδρικών εκλογών» στα Κατεχόμενα, όπου θα συμμετάσχουν ο σημερινός ηγέτης του ψευδοκράτους, «ανεξάρτητος» Μουσταφά Ακιντζί και ο - κατά πολλούς - «εκλεκτός της Αγκυρας» Ερσίν Τατάρ, που προέρχεται από το κεντροδεξιό Κόμμα Εθνικής Ενότητας, το κόμμα που έχει ιδρύσει ο Ρ. Ντενκτάς. Στον α' γύρο έλαβαν 32,3% και 29,84% αντίστοιχα.

Χτες, το σοσιαλδημοκρατικό ΡΤΚ του Τουφάν Ερχουμάν (που ήρθε 3ο στον α' γύρο με 21,68%) ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα Ακιντζί, εκτιμώντας ότι αυτός θα υπηρετήσει τις αρχές της «πολιτικής εξεύρεσης ολοκληρωμένης λύσης σε ομοσπονδιακή βάση του Κυπριακού» και δήλωσε ότι «θα συνεχίσει την αναζήτηση διαλόγου, συμφιλίωσης και λύσεων χωρίς διακοπή».

Από την άλλη πλευρά, το Κόμμα της Αναγέννησης με 5,36% (που εκφράζει μεγάλο μέρος των Τούρκων εποίκων) αποφάσισε να στηρίξει τον Τατάρ, θέτοντας όρους όπως τη διενέργεια εκλογών, για να αποφασίσουν οι «πολίτες» αν θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στη βάση της ομοσπονδίας ή όχι, όπως και ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες για τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους.


Με το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών συναντήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών (νησιά με λιγότερους από 2.500 κατοίκους), με επικεφαλής τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του, Ελευθέριο Κεχαγιόγλου. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Από το Δίκτυο συμμετείχαν επίσης ο Κωνσταντίνος Κωστέλλος, διευθυντής του Δικτύου, καθώς και ο Αντρέας Καραγιώργης, συνεργάτης και δημοτικός σύμβουλος Ψαρών. Το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών έθεσε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των μικρών νησιών.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα των κατοίκων που αφορούν τα μεγάλα κενά στην Εκπαίδευση και την Υγεία, τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, τις ελλείψεις τεχνικών έργων, καθώς και στην απουσία συνολικά μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στήριξης της ζωής των κατοίκων. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών πως το ΚΚΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες στη Βουλή, στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, για την ανάδειξη αυτών των προβλημάτων και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ