ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Στη μάχη για τα συλλαλητήρια της Πέμπτης ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο

Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος η συγκέντρωση της Αθήνας - Στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

«Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα! Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωή με δικαιώματα»: Με το σύνθημα αυτό Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους όλης της χώρας να συμμετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήρια που οργανώνουν την Πέμπτη 17/10 ενάντια στο αντεργατικό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Σε συνέχεια των δύο απεργιών και των άλλων αγωνιστικών πρωτοβουλιών του προηγούμενου διαστήματος, τα συνδικάτα απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους να στείλουν ηχηρό μήνυμα απέναντι στη νέα επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις και τη συνδικαλιστική δράση.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Κινητοποιήσεις για την ίδια μέρα έχουν ήδη οριστεί σε: Αγρίνιο (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Βόλο (6.30 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου), Γιάννενα (7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Γιαννιτσά (7 μ.μ., πλατεία ΕΠΟΝ), Δράμα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Ηράκλειο (7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Καβάλα (6.30μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη), Κατερίνη (6.30 μ.μ., συντριβάνι πλατάνι), Κιλκίς (7 μ.μ., πλατεία Ειρήνης), Κοζάνη (7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Πάτρα (6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Σέρρες (7.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Τρίκαλα (7 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου) και Χαλκίδα (6.30 μ.μ., πλατεία Αγοράς).

Μια μέρα μετά, την Παρασκευή 18/10, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει συλλαλητήριο στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης. Επίσης την Παρασκευή, κινητοποίηση θα γίνει στην Καλαμάτα (6.30 μ.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου).

Αντίστοιχο περιεχόμενο, αντίθεσης στο πολυνομοσχέδιο και τη συνολική αντιλαϊκή επίθεση, παίρνει και η κινητοποίηση που οργανώνουν σήμερα Τρίτη στη Νάουσα, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, το Εργατικό Κέντρο, ο Αγροτικός Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας» και το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας.

Σήμερα η συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ

Μπροστά στις κινητοποιήσεις, το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις όλης της χώρας, αξιοποιώντας το έδαφος που έχουν ήδη διαμορφώσει οι δύο απεργιακές μάχες στις 24 Σεπτέμβρη και στις 2 Οκτώβρη, να οργανώσουν πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους, δυναμώνοντας «το μαζικό και ενωτικό ρεύμα αντίστασης στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων», στην πολιτική «που δίνει γην και ύδωρ στους επενδυτές και γκρεμίζει όσα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια με σκληρό αγώνα στην περίοδο της κρίσης, τσακίζοντας τα εργατικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Στην κατεύθυνση της ενημέρωσης των εργαζομένων για τις αντεργατικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, σήμερα Τρίτη στις 12 μ., έξω από το υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29). Το θέμα της συνέντευξης είναι: «Τα ψέματα της κυβέρνησης και η αλήθεια για το πολυνομοσχέδιο που τσακίζει μισθούς, εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και θέλει να βάλει τα συνδικάτα στο γύψο».

Κάλεσμα από την ΟΒΣΑ και τη ΣΕΑΑΝ

Να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και τα σωματεία τους η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). «Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να υλοποιήσει όσες αξιώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων δεν πρόλαβε να υλοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Συνεχίζει απρόσκοπτα την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με περαιτέρω φοροελαφρύνσεις, διευκολύνσεις, απαλλαγές από υπέρογκα χρέη. Από την άλλη για τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμπορους, για όλα τα λαϊκά στρώματα, έχει νέα βάρη το μενού», σημειώνει στο κάλεσμά της.

Στο συλλαλητήριο, με προσυγκέντρωση στις 6 μ.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). «Η ανάπτυξή τους, η κανονικότητά τους είναι για τη στήριξη των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αυτό προϋποθέτει το παραπέρα τσάκισμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, των ΣΣΕ», σημειώνει και προσθέτει ότι οι συμφωνημένες «περικοπές των θεραπειών, των επιδομάτων και των συντάξεων αναπηρίας μπορούν να αποτραπούν».

Πρωτοβουλίες από τις Επιτροπές Αγώνα των Δικηγόρων

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες αποφάσισαν σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και φοιτητές, μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής, αναδεικνύοντας την ανάγκη συμπόρευσης των σημερινών και αυριανών εργαζομένων του χώρου.

Οι Επιτροπές δίνουν συνέχεια στον αγώνα για την ανάκληση της απόλυσης ασκούμενου δικηγόρου μετά τη συμμετοχή του στην απεργία στις 24/9, ενώ καταγγέλλουν την απαράδεκτη στάση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών απέναντι στην απόλυση και συνολικά απέναντι στην εργασιακή «ζούγκλα» που αντιμετωπίζουν οι ασκούμενοι δικηγόροι. Στο πλαίσιο αυτό, χτες το πρωί οι Επιτροπές έκαναν εξόρμηση με σχετική ανακοίνωση στην είσοδο της Ευελπίδων.

Τέλος, ομάδα δικηγόρων, συμβάλλοντας στην προσπάθεια του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων να ενημερώσουν για τις αντεργατικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, επεξεργάστηκε κείμενο σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές στο Εργατικό Δίκαιο.

Συσκέψεις και συνελεύσεις

-- Το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Πειραιά, Αττικής και νήσων καλεί σε Γενική Συνέλευση αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

-- Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 20/10, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

-- Στο συλλαλητήριο της Πέμπτης καλεί το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote - Ε Value» Αττικής. Παράλληλα, προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 20/10, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Στη συνέλευση θα συζητηθούν το προσχέδιο Συλλογικής Σύμβασης που έχει διαμορφώσει το Διοικητικό Συμβούλιο και οι πρωτοβουλίες με τις οποίες οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν την υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικής Σύμβασης. Στο πλαίσιο της μάχης για ΣΣΕ για όλους, το Σωματείο καλεί σε συμμετοχή στις επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας που έχουν κηρυχθεί από την ΠΑΣΕ ΟΤΕ.

-- Σε σύσκεψη καλεί τους εργαζόμενους η Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας την Κυριακή 20/10, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Στη σύσκεψη, που θα γίνει με τη συμμετοχή του προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Γιάννη Τασιούλα, θα συζητηθούν η κατάσταση και τα προβλήματα στον κλάδο και ο προγραμματισμός δράσης του σωματείου για το επόμενο διάστημα.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχωρά στην ετήσια Γενική Συνέλευσή του την Κυριακή 3/11, στις 10 π.μ. στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3/11, στις 10 π.μ. στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48Β και Μάρνης).

  • Σε σύσκεψη εργαζομένων του Ομίλου Interamerican, σήμερα Τρίτη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού (πλατεία Μητροπόλεως 10, πίσω από τη Μητρόπολη Αθηνών, κοντά στο Σύνταγμα), προχωρά η «Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση» Εργαζομένων στις Ασφαλιστικές Εταιρείες. Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η αποτίμηση της απεργίας στις 2/10 και ο σχεδιασμός της παραπέρα δράσης απέναντι στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο.
ΕΥΡΩKOINOΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι «συστάσεις» της ΕΕ στηρίζουν το χτύπημα των δικαιωμάτων

Παρέμβαση στη συζήτηση σχετικά με «την απασχόληση και τις κοινωνικές πολιτικές της ζώνης του ευρώ» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες έκανε την περασμένη βδομάδα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, καταγγέλλοντας τη νέα επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στη δράση των συνδικάτων και στο δικαίωμα στην απεργία.

Με αφορμή τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε στην ομιλία του τα εξής:

«Η πανάκεια που προτείνει η έκθεση, είναι η αυστηρότερη εφαρμογή των εξειδικευμένων συστάσεων της Κομισιόν κατά χώρα. Ομως, βάσει Οδηγιών της ΕΕ τα όρια συνταξιοδότησης αυξάνονται περαιτέρω, η Κοινωνική Ασφάλιση ιδιωτικοποιείται σαν αποτέλεσμα του Ατομικού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος και μειώνονται οι συντάξεις, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις διαλύονται, μπαίνουν σοβαρά εμπόδια στη δράση των συνδικάτων, περιορίζεται το δικαίωμα στην απεργία, απελευθερώνονται οι απολύσεις.

Ο "Ευρωπαϊκός Πυλώνας Δικαιωμάτων", η λογική του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όπως αποδεικνύεται από την πραγματικότητα, έχουν σαν αποτέλεσμα τη συμπίεση του συνόλου των δικαιωμάτων προς τα κάτω, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τη νεολαία.

Τη στιγμή που στην ΕΕ ζουν πάνω από 100 εκατομμύρια φτωχοί, 20 εκατ. άνεργοι, 5 εκατ. άστεγοι, το 1/3 των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται είναι με ελαστικές σχέσεις που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, ο μέσος μισθός υποχωρεί.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των αντεργατικών κατευθύνσεων της ΕΕ, εξειδικευμένα σε κάθε χώρα, όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελλάδα, με στόχο να στηριχτεί η κερδοφορία των ομίλων, καθώς στο βάθος διακρίνεται νέα καπιταλιστική κρίση.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΕ πρέπει συλλογικά, οργανωμένα να απαντήσουν μέσα από τα ταξικά συνδικάτα τους, βάζοντας στην ημερήσια διάταξη την πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματά τους, για μόνιμη, σταθερή δουλειά, Συλλογικές Συμβάσεις που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς μισθούς και όρους εργασίας, δωρεάν περίθαλψη - ασφάλιση με ευθύνη του κράτους».

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Τρίτη στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Από τις 2 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., εργατικά δελτία ειδήσεων ανά μία ώρα.

-- Στις 6 μ.μ., εκπομπή του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου.

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

-- Στις 8 μ.μ., εκπομπή για τη hip hop μουσική σκηνή, με τους Φρανκ και Dason.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org