ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Οι κατοχικές δυνάμεις κλιμακώνουν τις προκλήσεις

Από νέα κηδεία Παλαιστίνιου νέου, δολοφονημένου από τον ισραηλινό στρατό
Από νέα κηδεία Παλαιστίνιου νέου, δολοφονημένου από τον ισραηλινό στρατό
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Καζάνι που βράζει θυμίζουν, κάθε μέρα που περνά, τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη σε Δυτική Οχθη, Λωρίδα της Γάζας και Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς κλιμακώνεται η ασύδοτη βία και σκλήρυνση της στάσης των ισραηλινών κατοχικών αρχών.

Οι Παλαιστίνιοι που έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά, κυρίως Ισραηλινών στρατιωτών και αστυνομικών, ξεπερνούν πλέον τους 30, με πιο πρόσφατη περίπτωση το θανάσιμο πυροβολισμό 20χρονου Παλαιστίνιου, χτες το απόγευμα, στην Πύλη της Δαμασκού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με το πρόσχημα πως «κρατούσε μαχαίρι». Ο νεαρός πυροβολήθηκε, εν ψυχρώ, με 14 σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών σε παρακείμενο «σημείο ελέγχου», που τον θανάτωσαν, αποκαλώντας τον «τρομοκράτη». Τον άφησαν αιμόφυρτο και αβοήθητο επί ώρα, ώσπου ξεψύχησε.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πήρε νέα σκληρά μέτρα καταστολής, βίας και καταπίεσης του Παλαιστινιακού λαού, ξεκινώντας πρώτα απ' όλα από το στήσιμο μπλόκων αποκλεισμού των Παλαιστινιακών συνοικιών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και την εκεί απαγόρευση κυκλοφορίας (!), την ανάκληση άδειας παραμονής σε όσους Παλαιστίνιους της πόλης συλλαμβάνονται για «επιθέσεις» κατά των κατοχικών δυνάμεων, την ανάπτυξη εκατοντάδων στρατιωτών, ώστε να «ενισχύσουν» περιπολίες της αστυνομίας σε μεγάλα αστικά κέντρα του Ισραήλ και σε κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, ποινές συλλογικής τιμωρίας στις οικογένειες Παλαιστινίων που συλλαμβάνονται για επιθέσεις μέσω της επίσπευσης συνοπτικών διαδικασιών κατεδάφισης ή και κατάσχεσης των σπιτιών τους και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, αποφασίστηκε το εξής πρωτοφανές: Να μην παραδίδονται εφεξής οι σοροί των Παλαιστινίων που σκοτώνονται στη διάρκεια απόπειρας επίθεσης ή μετά από επίθεση στους συγγενείς τους, αλλά να θάβονται εν κρυπτώ από τις ισραηλινές δυνάμεις, για να μη μετατρέπονται οι κηδείες τους σε λαϊκά συλλαλητήρια κατά των κατοχικών δυνάμεων!

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, μιλώντας στην ισραηλινή βουλή, διαβεβαίωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα για την αποκατάσταση της ηρεμίας» και ότι θα επιβληθούν και πρόσθετα νέα μέτρα «το γρηγορότερο δυνατό».

Η κλιμάκωση της ισραηλινής βίας έχει την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ, καθώς αργά προχτές βράδυ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, καταδίκασε αποκλειστικά και μόνο τις «τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος Ισραηλινών πολιτών», ενώ εξισώνοντας θύτη και θύμα, κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή και την ισραηλινή κυβέρνηση να «αποκαταστήσουν την ηρεμία».

Το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου» υποδύθηκε χτες και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Ο Σαέμπ Ερεκάτ, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής και δεύτερος στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), ανακοίνωσε την προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), για τον τρόπο με τον οποίο οι ισραηλινές δυνάμεις εξολόθρευσαν τις τελευταίες μέρες δράστες επιθέσεων, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «εξωδικαστικές εκτελέσεις».

ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Διευρύνονται τα «σενάρια» για τους υπεύθυνους

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οτι οι αρχές ερευνούν την ανάμειξη δύο «τρομοκρατικών ομάδων» (εννοώντας το «Ισλαμικό Κράτος» και το ΡΚΚ) με τη βομβιστική επίθεση του περασμένου Σαββάτου, που σκότωσε 97 ανθρώπους δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι οι δύο βομβιστές που εμπλέκονται στο μακελειό περιλαμβάνονταν από καιρό σε λίστες υπόπτων.

Χτες, ανακοινώθηκε ότι ταυτοποιήθηκαν οι δύο βομβιστές και ότι πρόκειται για τον Γιουνούς Εμρε Αλαγκιούζ (που εμφανίζεται ως μέλος του «ΙΚ» και αδελφός ενός από τους βομβιστές που τον Ιούλη παρέσυραν στο θάνατο πάνω από 30 άτομα στην πόλη Σουρούτς) και τον Ουμέρ Ντενίζ Ντουντάρ. Από τη στιγμή που δόθηκαν ονόματα στη δημοσιότητα, άρχισαν να εμφανίζονται πληροφορίες - η διασταύρωση των οποίων είναι ζητούμενο - όπως ότι, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», αν και ο ίδιος ο πατέρας του Ντουντάρ είχε ζητήσει τη σύλληψή του από ανησυχία ότι θα διέπραττε «παράνομες πράξεις» εκείνος φυλακίστηκε αλλά αφέθηκε ελεύθερος σύντομα και μετά πήγε ξανά στη Συρία.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποίησε την αποπομπή υψηλόβαθμων αστυνομικών αξιωματούχων στο πλαίσιο ερευνών που ξεκίνησαν για τυχόν αμέλεια των αρχών, μετά και από σχετικό αίτημα του Προέδρου της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ολα αυτά σημειώνονται ενώ η συζήτηση για την «ασφάλεια» στη χώρα διευρύνεται με νέα «ορμή» μετά το μακελειό του Σαββάτου, και ενώ όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη «σταθερότητα» γενικά στην περιοχή, κατηγορώντας την κυβέρνηση AKP ότι με την πολιτική της στηρίζει παράγοντες που εμποδίζουν την «ειρήνη» και την «ανάπτυξη». Φυσικά, η συζήτηση ξεκινά με αφετηρία τις επιλογές που έχει η τουρκική αστική τάξη ως προς τις συμμαχίες της εντός αλλά και εκτός «γειτονιάς», σε μια περίοδο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανακατατάξεων και διεργασιών, που αφορούν και σχέδια συνοριακών αλλαγών. Γι' αυτό και όλη αυτή η συζήτηση είναι εκ των προτέρων ενταγμένη σε σχέδια εχθρικά για τα λαϊκά συμφέροντα, σε ενδοαστικούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που εντείνονται με επίκεντρο τη Συρία και γενικά τη Μέση Ανατολή.

Αντιδράσεις για τη στήριξη των Κούρδων της Συρίας

Στο μεταξύ, η Αγκυρα κάλεσε χτες τους πρέσβεις τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη στήριξη που προσφέρεται στους Κούρδους της Συρίας και συγκεκριμένα τους YPG (σ.σ. στρατιωτικό σκέλος του συριακού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης - PYD).

Η αντίδραση της Αγκυρας εκδηλώθηκε μετά την απόφαση των ΗΠΑ να ρίξουν την Κυριακή 45 τόνους στρατιωτικού υλικού σε περιοχές της βόρειας Συρίας όπου PYD και YPG μάχονται κατά του ΙΚ και την «κάλυψη» από τα ρωσικά αεροσκάφη.

ΣΥΡΙΑ
Οξύνονται οι «ενδοσυμμαχικές» αντιπαραθέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Επικρίσεις σε ΗΠΑ και Ρωσία για στοιχειώδη «συνεννόηση», με αφορμή τις παράλληλες στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξαπολύουν στη Συρία (αφού προηγήθηκε η επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και συμμάχων τους κατά της Συρίας στο πλαίσιο ευρύτερων σχεδίων στην περιοχή, για τη γεωστρατηγική της θέση) άσκησαν χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. Το ίδιο 24ωρο, ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών Ομράν Ζούμπι, μιλώντας σε λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο διέψευσε τις πληροφορίες δυτικών ειδησεογραφικών πρακτορείων πως εδώ και λίγες μέρες «εκατοντάδες Ιρανοί στρατιωτικοί» αναπτύσσονται σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Συρίας, σημειώνοντας ότι ο συριακός στρατός πραγματοποιεί μόνος του τις χερσαίες επιχειρήσεις στη χώρα.

Πάντως, το ρωσικό δίκτυο ΣΠΟΥΤΝΙΚ, επικαλείται δήλωση της Μογκερίνι, για «κρίσιμο ρόλο Ρωσίας και Ιράν» στις προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία. Η αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε πως οι συνομιλίες που είχε την Τρίτη στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα «ήταν πολύ σημαντική για την εξεύρεση λύσης».

Από την άλλη, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν δέχτηκαν νέα συνάντηση με Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους και τόνισε με νόημα ότι μόνο η Συρία έχει ζητήσει άμεση ρωσική στρατιωτική επέμβαση κατά των τζιχαντιστών και ότι εάν υποβληθούν ανάλογα αιτήματα από άλλες χώρες (Ιράκ και Αφγανιστάν) θα αποφασίσει σχετικά ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουά Τσανγίνγκ, διέψευσε χτες τις πληροφορίες διεθνών πρακτορείων πως το Πεκίνο σχεδιάζει να στείλει αεροπλανοφόρο στη Συρία, για να βοηθήσει τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα.

ΕΕ
Ανησυχία για το «Brexit»

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τάχθηκε χτες, στη διάρκεια ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, υπέρ της επίτευξης «νέας δίκαιης συμφωνίας» μεταξύ Βρετανίας - ΕΕ, προκειμένου η Βρετανία να παραμείνει μέλος της ΕΕ. Προειδοποίησε εντούτοις το Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ότι οφείλει να σεβαστεί τα συμφέροντα της Ευρώπης, γιατί «χρειάζονται δύο για να χορέψει κανείς τανγκό». Το ζήτημα της απειλής εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, «Brexit», είναι ένα από τα θέματα και της σημερινής Συνόδου Κορυφής.

Θέση υπέρ του «στρατοπέδου» των ευρωσκεπτικιστών φάνηκε χτες να παίρνει ο πρόεδρος του ισχυρού τραπεζικού ομίλου «Λόιντς» του Λονδίνου και πρώην σύμβουλος των συντηρητικών Βρετανών πρωθυπουργών Τζον Μέιτζορ και Μάργκαρετ Θάτσερ, Λόρδος Νόρμαν Μπλάγουελ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη εγκληματική επίθεση των κατοχικών δυνάμεων του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

Μέσα στον Οκτώβρη η στρατιωτική "μηχανή" του Ισραήλ πραγματοποιεί συνεχείς επιθέσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, κάνοντας χρήση ακόμη και αληθινών πυρών, προχωρά σε βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών, σε συλλήψεις, σε κατεδαφίσεις σπιτιών, σε αποκλεισμούς περιοχών, κ.ά.

Αποτέλεσμα αυτών των αποτρόπαιων ενεργειών, που έχουν στόχο να καθυποτάξουν το λαό της Παλαιστίνης, είναι να έχουμε μέσα σε λίγες μέρες πάνω από 30 νεκρούς, μεταξύ αυτών πολλά μικρά παιδιά, καθώς και τον τραυματισμό άλλων 1.400 και τη σύλληψη 700 Παλαιστινίων.

Η επιθετικότητα του Ισραήλ κατά του άμαχου Παλαιστινιακού λαού έχει για άλλη μια φορά τις "πλάτες" της στήριξης των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ακολουθεί την πολιτική των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αναβαθμίζοντας τις σχέσεις με το εγκληματικό κράτος του Ισραήλ, πραγματοποιώντας ακόμη και κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ισραήλ - Ελλάδας.

Το ΚΚΕ παραμένει σταθερά στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης, όπως δείχνει και η συμμετοχή του στην αποστολή αλληλεγγύης των Κομμουνιστικών Κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε στις 10 με 13 Οκτώβρη.

Σε αυτή τη φάση καλεί την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας μας να εκφράσουν με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, για μια ανεξάρτητη και βιώσιμη πατρίδα με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, χωρίς το τείχος της ντροπής, χωρίς τη βάρβαρη ισραηλινή κατοχή».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ