ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
7η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΧΡΩΜΑ + ΣΙΔΕΡΟ»
Η Τέχνη όπλο στον αγώνα των εργατών

Με επιτυχία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις. Μεγάλη συναυλία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Προγραμματίζονται επισκέψεις αυτή τη βδομάδα από σχολεία του Πειραιά και της Αθήνας

Εχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία η προσέλευση του κόσμου στην Εικαστική Εκθεση «Ανθρωποι, Χρώμα + Σίδερο», που διοργανώνεται για 7η χρονιά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Από την περασμένη Παρασκευή που εγκαινιάστηκε μέσα στον τεράστιο χώρο του ναυπηγείου της πρώην ΝΑΥΣΙ μέχρι και χτες το βράδυ, χιλιάδες εργατικές, λαϊκές οικογένειες, άνθρωποι του μόχθου, νεολαία έχουν περάσει τις πύλες της, με κορυφαίο στιγμιότυπο την αντιφασιστική συναυλία που έγινε την Κυριακή το βράδυ, όπου είχε επικρατήσει πια το αδιαχώρητο.

Ολος αυτός ο κόσμος που εδώ και 4 μέρες συρρέει στην έκθεση, η οποία γίνεται στην καρδιά της Ζώνης, μέσα από τους πίνακες, τα γλυπτά, τις φωτογραφίες, συνολικά τα έργα των περίπου 250 καλλιτεχνών που συμμετέχουν, γίνεται πια αυτόπτης μάρτυρας πως η Τέχνη όταν εμπνέεται, από τους τόπους δουλειάς, από τα πιο πρωτοπόρα τμήματα των δημιουργών του πλούτου, μπορεί να συμβάλλει από την πλευρά της στην ανάπτυξη της κινητήριας δύναμης της Ιστορίας που είναι η ταξική πάλη. Μπορεί να γίνει ένα ακόμα «όπλο» στους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση. Μπορεί να ανεβάσει τον ίδιο τον άνθρωπο ένα μπόι παραπάνω.

«Στόχος της έκθεσης που γίνεται είναι να γεννηθεί και να έρθει το έργο τέχνης στους τόπους δουλειάς, εκεί που βρίσκεται ο φυσικός του αποδέχτης και η κινητήρια έμπνευση της δημιουργίας του: η εργατική τάξη», υπογραμμίζεται από τους διοργανωτές και όπως δείχνει η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, αλλά και το γεγονός ότι φέτος την έκθεση στηρίζουν δεκάδες επιπλέον συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς, από τις προηγούμενες χρονιές, ο στόχος αυτός έχει αρχίσει να αποκτάει «σάρκα και οστά».

Μεγάλη αντιφασιστική συναυλία

«PsyClinicTactiX & Totem»
«PsyClinicTactiX & Totem»
«Είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά». Με το σύνθημα αυτό να αντηχεί «άνοιξε» η μεγάλη αντιφασιστική συναυλία που έγινε την Κυριακή το βράδυ με τίτλο τους στίχους του Φώντα Λάδη: «Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον. Δε θα πεθάνει μόνος. Τσάκισέ τον». Το κατάμεστο από κόσμο, μηχανουργείο, με τον πρώτο λόγο να τον έχει η νεολαία, το περιεχόμενο της συναυλίας και ο τόπος που έγινε, οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν, ήταν ηχηρή απάντηση στους φασίστες που με εντολή των αφεντικών τους, εφοπλιστές, εργολάβους, συνολικά τους καπιταλιστές στοχοποιούν τους εργάτες και τα δικαιώματά τους, για να τους μετατρέψουν σε σύγχρονους δούλους, ενώ δε διστάζουν ακόμα και να δολοφονήσουν.

Μία από τις ξεχωριστές στιγμές ήταν όταν οι χιλιάδες που βρίσκονταν στο μηχανουργείο, όρθιοι και αρκετοί από αυτούς με υψωμένες γροθιές, κράτησαν ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη του 34χρονου Παύλου Φύσσα.

Πρώτοι στην εξέδρα ανέβηκαν «PsyClinicTactiX & Totem». Ο Totem (Πέτρος Πουντίδης), φίλος του Παύλου Φύσσα, πριν ξεκινήσει το τραγούδι του αναφέρθηκε στο διάλογο που είχε με το φίλο του λίγο πριν τον δολοφονήσουν οι φασίστες, όταν ο Παύλος, χωρίς να γνωρίζει ότι και ο ίδιος είχε γίνει στόχος, του έλεγε να «προσέχει τους φασίστες». Ακολούθησε ο Γιώργος Μεράντζας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα είναι «παρών όπου μπορεί» συμβάλλοντας από την πλευρά στους αγώνες των εργατών. Σειρά είχαν οι Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Βασίλης Λέκκας, Αφροδίτη Μάνου, Ρίτα Αντωνοπούλου, «Kollektiva», Γιάννης Λάρδης - Γεωργία Λάμπρη. Ενώ ο Γιώργος Σαρρής, λίγο πριν τραγουδήσει «Στης ανάγκης τα θρανία», ανέφερε: «Τέχνη και καλλιτέχνες έχουν καθήκον να είναι εξάρτημα, εργαλείο, βοήθημα της ταξικής πάλης».

Γ. Λάμπρη - Γ. Λάρδης
Γ. Λάμπρη - Γ. Λάρδης
Σε όλη τη διάρκεια τα αντιφασιστικά συνθήματα, όπως και τα συνθήματα για το δίκιο του εργάτη, με κυρίαρχο το «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», εναλλάσσονταν με τα τραγούδια ηλεκτρίζοντας διαρκώς την ατμόσφαιρα.

  • Το πρωί της Κυριακής η έκθεση πλημμύρισε από τα γέλια και τη ζωντάνια των παιδιών, καθώς οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν το θεατρικό παραμύθι «Ενας παράξενος μουσικός» από την ομάδα «Τρομπετίνι» και δημιουργικά εργαστήρια ζωγραφικής. Οι μικροί θεατές παρακολούθησαν και συμμετείχαν στην παράσταση, χόρεψαν, ζωγράφισαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους.
Ο Γ. Μεράτζας
Ο Γ. Μεράτζας
Από το κατάμεστο μηχανουργείο της ΝΑΥΣΙ
Από το κατάμεστο μηχανουργείο της ΝΑΥΣΙ
Οι Β. Λέκκας και Μ. Ανδρουλιδάκης
Οι Β. Λέκκας και Μ. Ανδρουλιδάκης
Η Αφρ. Μάνου
Η Αφρ. Μάνου
Η Ρ. Αντωνοπούλου
Η Ρ. Αντωνοπούλου
«Kollektiva»
«Kollektiva»
Ο Γ. Σαρρής
Ο Γ. Σαρρής
Η λύση είναι στην οργάνωση και πάλη

Συζήτηση για την ανεργία το Σάββατο

Με επιτυχία και πλούσια συζήτηση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 7ης Εκθεσης Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας «Ανθρωποι, Χρώμα και Σίδερo», στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, με θέμα την ανεργία.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, η Γιώτα Ταβουλάρη από τους φαρμακοϋπάλληλους, αφού παρουσίασε τα εφιαλτικά νούμερα που καταγράφουν το μέγεθος του προβλήματος, σημείωσε ότι «η ανεργία είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας για τα σωματεία», καθώς από τους καπιταλιστές «χρησιμοποιείται σαν ισχυρό μέσο πίεσης για να χτυπήσουν στο σύνολό της την εργατική τάξη».

Εντόπισε την οργανωμένη από το κεφάλαιο προσπάθεια που γίνεται για να ενσωματωθούν οι άνεργοι σε μηχανισμούς που θα τους στρέφουν ενάντια στο εργατικό κίνημα και αναφέρθηκε ειδικά στη δουλειά που γίνεται σε μια τέτοια κατεύθυνση από τη Χρυσή Αυγή.

Η ίδια είπε ότι, παράλληλα με τις δυσκολίες, προβάλλουν και δυνατότητες ειδικά για την οργάνωση των νέων παιδιών που διακρίνονται από έναν έμφυτο δυναμισμό. Το κρίσιμο, είπε, «είναι τα σωματεία να ξέρουν τι είδους πρόβλημα είναι η ανεργία, ότι είναι γέννημα του καπιταλισμού, για να μπορούν να προσανατολίζουν σωστά τη δράση τους». Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε σε σειρά αιτημάτων άμεσης πάλης, όπως την καταβολή επιδόματος σ' όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις, την ασφαλιστική κάλυψη επίσης όλων, την επιδότηση του ενοικίου, τη ρύθμιση των χρεών κ.ά.

Παίρνοντας το λόγο, άνεργοι της Ζώνης και άλλων κλάδων μετέφεραν εμπειρία τόσο από τις δυσκολίες που συναντά η προσπάθεια για την οργάνωση των ανέργων, όσο, όμως, και από τις δυνατότητες που υπάρχουν και έχουν καταγραφεί ως θετική εμπειρία από τη δράση των συνδικάτων. Σημαντική εμπειρία από την πάλη για την προστασία των ανέργων μετέφερε εκπρόσωπος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων του Πειραιά, τονίζοντας τη λέξη «Καταφέραμε!» Αναφέρθηκε με παραδείγματα στο πώς επιβλήθηκε σε νοσοκομεία της περιοχής να περιθάλπουν άνεργους ανασφάλιστους, πώς σβήστηκαν πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από την ΕΘΕΛ σε ανέργους που δεν είχαν να πληρώσουν εισιτήριο, πώς επανασυνδέθηκε το ρεύμα σε ανέργους κ.ά.

Ομως, τόνισε, «αυτή η δράση του σωματείου έχει ταβάνι. Φτάνει μέχρι κάπου. Το κύριο παραμένει: Είναι η οργάνωση των ίδιων των εργαζομένων και των ανέργων. Στα "Σπρίντερ", για παράδειγμα, πριν κλείσουν, δεν έβλεπαν τον εαυτό τους ως μέρος της λύσης. Νόμιζαν ότι το πρόβλημα αφορά κάποιον διπλανό. Πρέπει να στύψουμε το κεφάλι μας να βρούμε το πώς θα γιγαντωθεί η οργάνωσή μας. Εκεί είναι η λύση».

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων τις επόμενες μέρες

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

16/10 - 7 μ.μ.: Προβολή ταινίας. 8 μ.μ.: Ο Γρηγόρης Νικολόπουλος και οι «Μαγικοί Καθρέφτες» στα «τραγούδια των ανθρώπων».

18/10 - 8 μ.μ.: Συναυλία - Ο Βασίλης Βασιλάτος και «Ιστορίες για Κρουστά».

19/10 - 8 μ.μ.: Θεατρική σπονδυλωτή σάτιρα «Ο τροχός της Ιστορίας».

20/10 - 6 μ.μ.: Συζήτηση «Τέχνη και Εργατική Τάξη. Η πολιτιστική μορφωτική δραστηριότητα των συνδικάτων συστατικό στοιχείο της ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος». 8 μ.μ.: Μουσικό αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι, με τον Στέφανο Ψαραδάκο. 9 μ.μ.: Μουσικό αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία.

Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά: 12 μ. - 9 μ.μ.

Λεωφορεία: Από Ομόνοια Β18 - Γ18 (Μενάνδρου). Από Πειραιά 843 (Σταθμός ΗΣΑΠ).

Η είσοδος στην έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτώβρη και σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Ομιλία του Γιώργου Κακουλίδη

Ο Γιώργος Κακουλίδης μιλά για τον Αλμπέρ Καμύ, αύριο, Τετάρτη 16 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο θέατρο ΑΛΜΑ.

Παρόντες και οι «Εκτός Σχεδίου»

Το Σάββατο το βράδυ η θεατρική ομάδα «Εκτός Σχεδίου» παρουσίασε αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των εργαζομένων, το έργο του Μαξ Φρις «Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές». Η «Εκτός Σχεδίου» είναι μια ομάδα εργαζομένων, ανέργων, φοιτητών που από εδώ και 9 χρόνια έχει κάνει το μεράκι της δημιουργική πολιτιστική προσφορά με στέκι της τις εργατικές κατοικίες του Γεροβουνού, στο Καματερό. Για φέτος επέλεξαν ένα έργο τραγικά επίκαιρο, μια κωμωδία - αλληγορία της ανόδου του φασισμού στη Γερμανία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ