ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΙΕΤΝΑΜ
Τιμές στον κομμουνιστή στρατηγό Γκιαπ

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην πρεσβεία του Βιετνάμ
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην πρεσβεία του Βιετνάμ
Την πρεσβεία του Βιετνάμ για να υπογράψει στο βιβλίο συλλυπητηρίων για το θάνατο του στρατηγού Βο Νγκουέν Γκιαπ, επισκέφθηκε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην αντιπροσωπεία επίσης συμμετείχαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ και ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Σε δήλωσή του για αυτή τη μεγάλη προσωπικότητα ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε:

«

Η θρυλική μορφή του στρατηγού Γκιαπ πάντα ενέπνεε, εξακολουθεί να εμπνέει και θα συνεχίσει να εμπνέει στον αιώνα τον άπαντα, τους κομμουνιστές, τους αγωνιστές, τους λαούς όλου του κόσμου και της χώρας μας, τη νεολαία μας, ακριβώς γιατί αποτελεί σύμβολο μιας ηρωικής πάλης του βιετναμέζικου λαού που, με επικεφαλής το ΚΚ Βιετνάμ, μπόρεσε να αποτινάξει τα δεσμά του γαλλικού ιμπεριαλισμού, του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στη συνέχεια και να οικοδομήσει τις βάσεις της σοσιαλιστικής κοινωνίας στη χώρα του. Εναν αγώνα δίκαιο που θα εμπνέει για πάντα τους λαούς».

Ο στρατηγός Γκιαπ έφυγε από την ζωή πλήρης ημέρων και αγώνων στις 4 Οκτώβρη σε ηλικία 102 χρόνων. Το Σάββατο η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, στο οποίο συνέρρευσαν για να τον τιμήσουν χιλιάδες άνθρωποι. Βιετναμέζοι όλων των ηλικιών, βετεράνοι των πολέμων ενάντια στους ιμπεριαλιστές, αλλά και μικρά παιδιά, κατέκλυσαν τους δρόμους στο Ανόι για να παρακολουθήσουν την επικήδεια πομπή του στρατηγού Βο Νγκιεν Γκιαπ, του θρυλικού στρατιωτικού ηγέτη που οδήγησε το λαϊκό στρατό του Βιετνάμ στη νίκη ενάντια σε Ιάπωνες, Γάλλους και Αμερικανούς ιμπεριαλιστές. Ηταν ο στρατηγός της νίκης στο Ντιέν Μπιέν Φου το 1954 και της Σαϊγκόν το 1975. Από τότε μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ και ως το 1991 μέλος της ΚΕ. Το 1976 ανέλαβε υπουργός Αμυνας στη σοσιαλιστική κυβέρνηση και αντιπρόεδρός της ως το 1991.

Το φέρετρο του αυτοδίδακτου στρατηγού, τυλιγμένο με τη σημαία της χώρας του, μεταφέρθηκε από στρατιωτικό όχημα και με τις υψηλότερες κρατικές τιμές, με μια πομπή 40 χιλιομέτρων, από το κέντρο του Ανόι ως το αεροδρόμιο της πόλης, για να μεταφερθεί στη συνέχεια αεροπορικώς στην επαρχία Κουάνγκ Μπινγκχ, όπου έγινε η κηδεία και η ταφή.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Παρά το τέλος του μνημονίου νέα αντιλαϊκά μέτρα

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Την έξοδο της Ιρλανδίας από το μνημόνιο ανήγγειλε το Σαββατοκύριακο ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι, προβλέποντας πως αυτό θα καταστεί εφικτό στα μέσα Δεκέμβρη, οπότε θα δοθεί η τελευταία δόση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης. Εσπευσε εντούτοις να επισημάνει πως μολονότι η Ιρλανδία ενδέχεται να ξαναβγεί στις αγορές δε θα τελειώσουν τα μέτρα αυστηρής λιτότητας σημειώνοντας: «Δεν σημαίνει ότι τελείωσαν τα οικονομικά προβλήματα. Εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά μας δύσκολες εποχές. Εχουμε μακρύ δρόμο ακόμη, αλλά τουλάχιστον τελειώνει η εποχή της έκτακτης οικονομικής κατάστασης».

Αυτά, ενώ σήμερα (Τρίτη), το Δουβλίνο αναμένεται να καταθέσει τον έβδομο προϋπολογισμό λιτότητας των τελευταίων χρόνων, στον οποίο προβλέπονται νέες περικοπές και φοροεπιδρομές ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Ειδησεογραφικά δίκτυα σχολίαζαν πάντως τις ανακοινώσεις του Ιρλανδού πρωθυπουργού ως μέρος της προσπάθειας των Βρυξελλών και του Βερολίνου να δείξουν πως οι πολιτικές άγριας λιτότητας «αποδίδουν» και πως πλησιάζει δήθεν το τέλος της ύφεσης. Βέβαια, ακόμα και αν υπάρξει μια χαλάρωση οι εργαζόμενοι σε όλες τις χώρες της ΕΕ είτε έχουν είτε δεν έχουν μνημόνια είναι αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο για να βγει το κεφάλαιο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από την κρίση. Εξάλλου, και η όποια ανάκαμψη έρθει θα είναι αναιμική και θα «πατήσει» πάνω στα ερείπια των ισοπεδωμένων εισοδημάτων και κοινωνικών δικαιωμάτων.

ΚΙΝΑ - ΒΙΕΤΝΑΜ - ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Περιοδεία Κεκιάνγκ με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών

ΑΝΟΪ, ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Επίσκεψη στο Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη, πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ, με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου της Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην οποία συμμετείχε, στο Μπρουνέι.

Ο Λι Κεκιάνγκ βρέθηκε στο Βιετνάμ την Κυριακή, όπου είχε συνάντηση με τον Βιετναμέζο ομόλογό του, Νγκουέν Ταν Νταγκ, και υπογράφτηκαν σειρά συμφωνιών. Στόχος της Κίνας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας τόσο στη θαλάσσια πολιτική, με κοινές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του κεφαλαίου, όσο και στην οικονομική συνεργασία, απέναντι και στα αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κίνα και Βιετνάμ αποφάσισαν ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα, «κοινού ενδιαφέροντος», ενώ υποσχέθηκαν ένταση των προσπαθειών, ώστε να υπερκεραστούν οι μεταξύ τους διαφορές και να διατηρηθεί η «ειρήνη και η ασφάλεια» στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας.

Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία σε μεγάλα σχέδια υποδομών μέσα στο χρόνο, καθώς και διευκολύνσεις όσον αφορά τις επενδύσεις και το εμπόριο σε διμερές επίπεδο.

Το Σάββατο ο Κινέζος πρωθυπουργός βρέθηκε στην Ταϊλάνδη. Ο Λι Κεκιάνγκ μίλησε για τα σημαντικά οφέλη της συνεργασίας Κίνας - Ταϊλάνδης, που κάλεσε να ενισχυθούν.

ΙΡΑΚ
Συμφωνία με ελβετικό μονοπώλιο

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την υπογραφή συμφωνίας με την ελβετική εταιρεία SATAREM για την κατασκευή και εκμετάλλευση διυλιστηρίου που θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής 150.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως ανακοίνωσε πρόσφατα, με γραπτή δήλωση, η ιρακινή κυβέρνηση. Η είδηση για τη συμφωνία, ύψους έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων, δημοσιοποιήθηκε και στον ιστότοπο του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι. Πάντως, η εταιρεία δεν είχε προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις. Υπενθυμίζεται ότι στο Ιράκ σοβεί σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης και στην αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση του βορείου Ιράκ για τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων της χώρας με την πρώτη να αμφισβητεί τις συμφωνίες που χωριστά «κλείνει» η δεύτερη και αφορούν σε έργα στο βόρειο Ιράκ και τη δεύτερη να αρνείται να συμμορφωθεί με τις εντολές της Βαγδάτης όσο δε διασφαλίζει μεγαλύτερο μερίδιο από τα πετρελαϊκά έσοδα.

ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ
Επανέρχεται το σενάριο της δηλητηρίασής του

ΛΟΖΑΝΗ.--

Επιβεβαιώνεται η «πιθανότητα» δηλητηρίασης του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, από τη ραδιενεργή ουσία πολώνιο 210, υποστηρίζουν σε άρθρο όπου απαριθμούν τα ευρήματά τους από τη μελέτη των προσωπικών του αντικειμένων που έφεραν δείγματα σωματικών υγρών του οι επιστήμονες του ελβετικού Ιδρύματος Ραδιοφυσικής της Λοζάνης. Στο άρθρο, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet», οι επιστήμονες σημειώνουν ότι εντόπισαν αυξημένο ποσοστό πολωνίου 210 σε δείγματα από σωματικά υγρά του Παλαιστινίου ηγέτη επιβεβαιώνοντας, έτσι, και τον πρώτο κύκλο των ερευνών τους μόνο στα ρούχα του, όπου είχε εντοπιστεί αυξημένη ποσότητα πολωνίου 210.

Τονίζουν ότι το γράφημα της κλινικής κατάστασης του Αραφάτ όταν πέθανε δεν αποκλείει τη δηλητηρίαση με πολώνιο, καθώς είχε ορισμένα από τα συμπτώματα που μπορούν να υπονοήσουν τέτοιου είδους δηλητηρίαση (ζαλάδες, ανορεξία, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, γαστρεντερολογικές διαταραχές). Αλλά δεν είχε ορισμένα από τα πλέον κλασικά συμπτώματα (απώλεια μαλλιών, συρρίκνωση μυελού κλπ), τα οποία, όμως, συνήθως εμφανίζονται μετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος, κάτι που στην περίπτωση του Αραφάτ δεν κατέστη δυνατό λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασής του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ