ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Απεργούν σήμερα οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί

Κάνουν συγκέντρωση στις 11 το πρωί στη Χαλκοκονδύλη και πορεία στη Βουλή

Απεργούν σήμερα οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, θα κάνουν συγκέντρωση στις 11 το πρωί στα γραφεία της Ομοσπονδίας τους (στη Χαλκοκονδύλη, μεταξύ 3ης Σεπτεμβρίου και Πατησίων) και πορεία προς τη Βουλή. Αιχμή των αιτημάτων είναι να αποσυρθεί η εγκύκλιος που προωθεί το πέρασμα των ιδιωτικών σχολείων στην ευθύνη του υπουργείου Εργασίας.

Η εφαρμογή της εγκυκλίου θα έχει ως αποτέλεσμα νέο συντριπτικό χτύπημα στους μισθούς, περαιτέρω απελευθέρωση των απολύσεων, κατάργηση ουσιαστικά της αποζημίωσης και της προϋπηρεσίας. Το μέτρο έρχεται να προστεθεί στην κατάσταση που βιώνουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, με ήδη πολλούς από αυτούς να δουλεύουν με λιγότερα από 300 ευρώ το μήνα και ακόμα περισσότεροι να είναι άνεργοι. Μπροστά τους, επίσης, έχουν τη διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), σήμερα 18 ιδιωτικά σχολεία αναμένεται να μη λειτουργήσουν ή να λειτουργήσουν με ελάχιστους εκπαιδευτικούς.

Συμμετοχή στην απεργία αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «ο Βύρωνας», που την Κυριακή 13 Οκτώβρη πραγματοποίησε έκτακτη γενική συνέλευση. Στη γενική συνέλευση συζητήθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο με την εργοδοτική τρομοκρατία, την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που «εμπλουτίστηκαν» και με εφαρμογή των βάουτσερ του ΟΑΕΔ. Το Σωματείο θα συμμετάσχει στην πανεργατική απεργία με το ΠΑΜΕ την Τετάρτη 6 Νοέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα.

Παράλληλα, αποφασίστηκαν μία σειρά πολύμορφες πρωτοβουλίες: Το Σάββατο 16 Νοέμβρη το Σωματείο διοργανώνει εκδήλωση για το ρόλο του παιδαγωγού στην ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών. Συμμετοχή στα δωρεάν φροντιστήρια που συγκροτεί το ΠΑΜΕ. Επίσκεψη του σωματείου στην έκθεση «Ανθρωποι, Χρώμα και Σίδερο», στη Ζώνη του Περάματος το Σάββατο 19 Οκτώβρη κ.ά. Τέλος, καθορίστηκε η εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση του Σωματείου να γίνει την Κυριακή 1 Δεκέμβρη.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις για έκτη εβδομάδα

Αύριο, Τετάρτη, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στις διαθεσιμότητες

Για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι διοικητικοί υπάλληλοι των 8 πληττόμενων πανεπιστημίων από τις διαθεσιμότητες. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι 1.349 διοικητικοί υπάλληλοι από τα 8 πανεπιστήμια θα οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα - απολύσεις, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων που καθίσταται αδύνατη, με στόχο να παραδώσει τομείς και λειτουργίες των πανεπιστημίων στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Την κήρυξη πενθήμερης απεργίας από χτες αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή της το περασμένο Σάββατο, η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Παράλληλα προγραμματίζεται παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας όπου καλούνται όλοι οι σύλλογοι διοικητικών υπαλλήλων πανεπιστημίων και ΤΕΙ να συμμετάσχουν. Για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να μην αποστείλουν τα στοιχεία και προσόντα τους στη σχετική πλατφόρμα που αναμένεται να «ανεβάσει» ηλεκτρονικά το υπουργείο Παιδείας.

Ηδη οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Αθήνας και στο ΕΜΠ πραγματοποιούν από χτες πενθήμερη απεργία. Μετά τις χτεσινές 24ωρες απεργίες οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Πάτρας κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης αποφάσισαν απεργία από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας απεργία από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη, οπότε θα πραγματοποιήσουν νέα Γενική Συνέλευση.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των απεργών εργαζομένων στα Πανεπιστήμια, των συλλόγων ΔΕΠ... «αγώνας που συνεχίζεται παρά τους εκβιασμούς και την εκστρατεία συκοφάντησης από την κυβέρνηση (...). Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κτυπήσει κάθε κλάδο ξεχωριστά, αλλά έχοντας πάρει φόρα και όλους μαζί. Εφαρμόζει τις κατευθύνσεις της ΕΕ για ιδιωτικοποιημένα - επιχειρηματικά πανεπιστήμια».

Κινητοποιήσεις των γονιών για το δικαίωμα στη μόρφωση

Σε πανελλαδική δράση καλεί στις 18 Οκτώβρη η ΑΣΓΜΕ

Να γίνει η Παρασκευή 18 Οκτώβρη μέρα πανελλαδικής κινητοποίησης για την εκπαίδευση καλεί η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας. Απευθύνεται στις Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων να οργανώσουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, με παραστάσεις διαμαρτυρίες και πορείες είτε στις Περιφέρειες Εκπαίδευσης είτε στις Διοικητικές Περιφέρειες. Ηδη αποφασίστηκε για εκείνη τη μέρα κινητοποίηση των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων στα γραφεία των Περιφερειών Εκπαίδευσης και στην Αθήνα στο υπουργείο Εσωτερικών.

Παράλληλα, χτες το μεσημέρι, η Ενωση Γονέων Ηρακλείου, Σύλλογοι Γονέων και εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Σε συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ζήτησαν άμεση κάλυψη των κενών σε δασκάλους, να λειτουργήσουν τα ολοήμερα τμήματα και τα τμήματα ένταξης. Επίσης, με αφορμή και τον πρόσφατο σεισμό, έθεσαν επιτακτικά την αναγκαιότητα να αρχίσουν έργα βελτίωσης της κτιριακής κατάστασης των σχολείων που έχουν προβλήματα, να πραγματοποιηθεί αντισεισμικός έλεγχος των κτιρίων, να δοθούν χρήματα αρκετά να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απαιτούνται απολυμάνσεις και απεντομώσεις στα σχολεία

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Μικροβιακές λοιμώξεις σε μαθητές σχολείων του Δήμου Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών.

Οι βουλευτές σημειώνουν: «Ενα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, έχουν παρουσιαστεί μικροβιακές λοιμώξεις σε μαθητές σχολείων της Δ' Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, με συχνότερη την εμφάνιση κρουσμάτων στρεπτόκοκκου.

Σύμφωνα και με την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών της Δ' Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, οι λοιμώξεις αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι τη φετινή χρονιά, δεν πραγματοποιήθηκαν απεντομώσεις και απολυμάνσεις στα σχολεία από το Δήμο Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός ότι οι διευθυντές των σχολείων είχαν αποστείλει έγκαιρα τα απαραίτητα έγγραφα.

Επιπλέον, δεν έχουν γίνει ούτε καθαρισμοί των αυλών από υδροφόρες του δήμου, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται στα σχολεία τρωκτικά και κοριοί».

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι στη Δ' Δημοτική Κοινότητα υπάρχουν παλαιά σχολεία με υπόγεια, όμορα στο ρέμα και τρωκτικά στις αυλές, ενώ ο ελλιπής καθαρισμός των σχολικών μονάδων, εξαιτίας της μη ανανέωσης των συμβάσεων των καθαριστριών, οδηγεί την κατάσταση σε «ωρολογιακή βόμβα για την υγεία των μαθητών».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τους υπουργούς να γίνουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις και απεντομώσεις σε όλα τα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης και να μην υπάρχει κανένα σχολείο χωρίς καθαρίστρια, να προχωρήσει η μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Εκδήλωση για την Παιδεία

Εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα «Παιδεία και εκπαιδευτικό σύστημα χτες και σήμερα, ο ρόλος του δήμου», διοργανώνει η Σύλλογος Γυναικών Ε' Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, αύριο Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του συλλόγου (Μυκηνών 17). Θα μιλήσουν ο Γιάννης Δελλής, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Θεσσαλονίκης και η Λεμονιά Ντίτη, μέλος του ΔΣ της Β' ΕΛΜΕ, στέλεχος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ