ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κουνάει το δάχτυλο στο ρημαγμένο λαό

Προκλητικός χτες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών

Σε κυνικές ομολογίες, προκλητικές δηλώσεις και σε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, επιδόθηκε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΡΙΖΑ για την «εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας» και την «φορολογική πολιτική» αντίστοιχα. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων επιβαρύνουν φορολογικά τους πολίτες και πως η άσκηση της εθνικής κυριαρχίας προϋποθέτει φοροεπιδρομές και μέτρα σε βάρος της λαϊκής οικογένειας!

Δήλωσε επίσης ότι έχει περιοριστεί η εθνική κυριαρχία, υποστηρίζοντας ψευδεπίγραφα ότι αυτό αφορά μόνο το επίπεδο της οικονομίας, ενώ εμμέσως πλην σαφώς ανήγγειλε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις μέσω της αλλαγής του φορολογικού συστήματος. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, «η εθνική κυριαρχία, δηλαδή η ικανότητα ενός εθνικού κράτους να αυτοπροσδιορίζεται έχει κόστος», τονίζοντας πως «η εθνική κυριαρχία έχει οικονομική διάσταση (...) μια χώρα αν θέλει να είναι εθνικά κυρίαρχη και ακέραιη, πρέπει να είναι ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης».

Αυτό που δεν είπε ο Ε. Βενιζέλος είναι ότι η συμμετοχή μιας καπιταλιστικής χώρας σε διακρατικές ενώσεις όπως η ΕΕ, σημαίνει εκ των προτέρων εθελοντική - από την αστική τάξη και τα κόμματά της - παραχώρηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας, όπως έγινε και με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Τα κόμματα που τώρα κλαίγονται δήθεν για την εθνική κυριαρχία, είναι τα ίδια που υπερασπίζονται τον καπιταλιστικό ευρωμονόδρομο.

Ακόμα, ο Ε. Βενιζέλος απέδωσε τις «οικονομικές ανισότητες που διατηρούνται και μεγεθύνονται» στον τρόπο που λειτουργεί η Ευρωζώνη, κρύβοντας ότι η ανισομετρία είναι νομοτέλεια στον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης. Ο υπουργός Οικονομικών συνέχισε υποστηρίζοντας: «πρέπει να πούμε αλήθειες: Ναι, έχει περιοριστεί η εθνική οικονομική κυριαρχία. Ναι, είναι δύσκολο να στέκεσαι ισότιμα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη όταν συνεχώς ζητάς βοήθεια και αν θέλουμε να θωρακίσουμε την εθνική ασφάλεια και ακεραιότητα του τόπου, όχι την εδαφική, αλλά την οικονομική και την δημοσιονομική και να προστατεύσουμε το μέλλον των Ελλήνων, πρέπει να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, να δείξουμε ότι μπορούμε να σταθούμε και να είμαστε αξιόπιστοι».

Πρόκειται για εκβιασμό ολκής στα λαϊκά στρώματα να αποδεχτούν την βαρβαρότητα της κυβέρνησης και των συμμάχων της, για να σωθεί το κεφάλαιο, για το οποίο άλλωστε παίρνονται και τα δάνεια.

Απειλές και εκβιασμοί στο κίνημα

Ο Ε. Βενιζέλος έβαλλε ευθέως κατά των εργατικών λαϊκών κινητοποιήσεων, απειλώντας με καταστολή στο όνομα της νομιμότητας. Οπως είπε, «ο τόπος πρέπει να κυβερνιέται», προσθέτοντας ότι «η εικόνα που υπάρχει είναι εικόνα ανομίας τις τελευταίες ημέρες. Δεν έχουμε ούτε κοινωνική συνοχή, ούτε την ενότητα που απαιτείται. Δεν αντιλαμβανόμαστε την έννομη τάξη».

Οπως είπε δημαγωγικά, «σέβομαι κάποιον που αγωνίζεται γιατί μειώνονται οι αποδοχές του» (!), είναι όμως «άλλο το να εκβιάζω, άλλο το θέλω να ανατρέψω την δημοκρατική νομιμότητα. Υπάρχουν όρια, πρέπει να δουλέψει η κρατική μηχανή δε μπορεί να καταλαμβάνεται η ΕΡΤ, το Λογιστήριο του κράτους. Είναι αμφισβήτηση της καρδιάς της δημοκρατίας», είπε, απειλώντας ωμά τους εργαζόμενους που επιλέγουν με συλλογικές διαδικασίες τις μορφές της πάλης τους.

Δε δίστασε μάλιστα να ενοχοποιήσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης (!) και να εκβιάσει για ενσωμάτωση, λέγοντας ότι «κάθε απειλή για κατάληψη, για ανομία και μη εφαρμογή του νόμου μετρά αρνητικά στους καταλόγους των συνομιλητών μας και μας αναγκάζει σε νέα μέτρα για να καλύψουμε το κενό»! Την ίδια στιγμή, παραδέχθηκε ότι με βάση τη λίστα φοροφυγάδων που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών, 8.200 εταιρείες οφείλουν στο δημόσιο 37 δισ. ευρώ, που αποτελούν και το 90% των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «απαραίτητη» την φορομπηχτική πολιτική που θα ασκηθεί για τα εισοδήματα του 2011 και του 2012, υποστηρίζοντας ότι επιβαρύνονται υπέρμετρα οι μισθωτοί, γιατί δεν γίνονται πιστευτοί από την τρόικα οι ισχυρισμοί περί πάταξης της φοροδιαφυγής. Αναφέρθηκε ακόμα στη γνωστή κυβερνητική επιχειρηματολογία περί κοινωνικής συνυπευθυνότητας, ζητώντας να «σκεφτούμε όλοι, τι βαθμό συμμετοχής έχουμε στη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία» και λέγοντας πως «στο σημείο που έφτασε η χώρα πρέπει όλοι να καταβάλλουμε συλλογικά και ει δυνατόν δίκαια και με τα μέτρα που θα βάλουμε στο φορολογικό» προδιαθέτοντας για νέα φορολογική επιδρομή.

Εξόντωση με τριπλό χαράτσωμα μέσα στο 2012

Τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών στο πολυνομοσχέδιο ορίζει την είσπραξη του «φόρου αλληλεγγύης» με παρακράτηση από το μισθό

Τα χαρατσόχαρτα να πάρουν παντού φωτιά! Οργανωμένη άρνηση πληρωμών και γενίκευση της πάλης σε κάθε μέτωπο που τσακίζει τη ζωή της λαϊκής οικογένειας
Τα χαρατσόχαρτα να πάρουν παντού φωτιά! Οργανωμένη άρνηση πληρωμών και γενίκευση της πάλης σε κάθε μέτωπο που τσακίζει τη ζωή της λαϊκής οικογένειας
Ολοένα και πιο βαθιά στη χρεοκοπία βουλιάζει η κυβέρνηση τη λαϊκή οικογένεια, αλλάζοντας προς το χειρότερο το πολυνομοσχέδιο που συζητιέται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την άλλη Πέμπτη. Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε χτες ο υπουργός Οικονομικών, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα καλούνται ως τα μέσα του 2012 να πληρώσουν τρεις φόρους - χαράτσια μαζί.

Πρώτον, τον κεφαλικό φόρο για τα εισοδήματα του 2010 για τον οποίο έχουν ήδη σταλεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Δεύτερον, τον κεφαλικό φόρο για τα εισοδήματα του 2011, που θα συνυπολογιστεί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης το 2012. Τρίτον, τον ίδιο φόρο για τα εισοδήματα του 2012, ο οποίος θα παρακρατείται από τους μισθούς και τις συντάξεις, επειδή η κυβέρνηση παραδέχεται την αδυναμία της να εισπράξει το συγκεκριμένο χαράτσι από τις εφορίες, εξαιτίας των μαζικών διαστάσεων που έχει πάρει η οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, από ένα εισόδημα 25.000 ευρώ, με τη συνδυασμένη τριπλή επιβάρυνση, μόνο το 2012 προβλέπεται να υφαρπάξουν περί τα 1.000 ευρώ, τα οποία προστίθενται στις απώλειες που ούτως ή άλλως έχουν υποστεί και θα υποστούν οι μισθωτοί σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, από την ονομαστική μείωση των μισθών, την αύξηση της φορολογίας με κατάργηση του αφορολόγητου και άλλους τρόπους.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χτες:

  • Για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010 και εκκαθαρίστηκαν φέτος, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να καταβάλουν τις δόσεις του φόρου, οι οποίες λήγουν μέσα στο 2011.
  • Για τα εισοδήματα που αποκτώνται το 2011, ο κεφαλικός φόρος θα υπολογιστεί από την εφορία με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης το 2012 και θα συμψηφιστεί με το φόρο εισοδήματος. Αν π.χ. ο φόρος εισοδήματος ανέρχεται σε 1.000 ευρώ και το χαράτσι σε 600 ευρώ, ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει διπλό φόρο 1.600 ευρώ. Στο εκκαθαριστικό θα αναγράφονται: Ο φόρος εισοδήματος, ο κεφαλικός φόρος, ο φόρος επιτηδεύματος (όταν πρόκειται για επαγγελματίες) και ο φόρος επί των αντικειμενικών δαπανών (μεγάλα ΙΧ αυτοκίνητα κλπ.).
  • Για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από 1/1/2012 έως και 31/12/2014, θα επιβάλλεται μηνιαία παρακράτηση σε μισθούς και συντάξεις, από τους εργοδότες και τους φορείς που καταβάλλουν τις συντάξεις, έναντι του κεφαλικού φόρου. Στο τέχνασμα αυτό κατέφυγε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να παρακάμψει το πρόβλημα της μη πληρωμής των χαρατσιών από ανθρώπους που αδυνατούν να τα πληρώσουν και από όσους αρνούνται να τα πληρώσουν.

Με την ίδια τροπολογία καταργείται η διάταξη που ισχύει για τους νέους επαγγελματίες έως 35 ετών, σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος κέρδη έως 30.000 ευρώ, τα τρία πρώτα χρόνια έναρξης λειτουργίας της επιχείρησης.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δε βρίσκετε το «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Συνέντευξη της Αλέκας Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, με θέμα «Οι θέσεις και η δράση του ΚΚΕ για την παρεμπόδιση και την ανατροπή της πολιτικής που εξοντώνει το λαό», τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη, στις 2 μ.μ., στην αίθουσα Τύπου του Κόμματος, στον Περισσό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ