ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Σύλλογοι στα χέρια των φοιτητών και όχι του κράτους

Ανακοίνωση με αφορμή τις προτάσεις των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ για την αντιδραστική «αναδιοργάνωση» στο φοιτητικό κίνημα

Τις προτάσεις της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ και της ΠΑΣΠ ΤΕΙ, που έσπευσαν να ανταποκριθούν στο κυβερνητικό προσκλητήριο διαλόγου για ένα αντιδραστικό φοιτητικό «κίνημα», σχολιάζει, σε ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές να τους καταδικάσουν και να αγωνιστούν για ζωντανούς φοιτητικούς συλλόγους, στα χέρια των φοιτητών και όχι του κράτους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΜΑΣ έχει ως εξής:

«ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΠΑΣΠ ΤΕΙ ανταποκρίθηκαν στην πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου να επέμβουν στην προσπάθεια αντιδραστικής παρέμβασης "αναδιοργάνωσης" του φοιτητικού κινήματος. Οπως είχε δηλώσει και η ίδια η Διαμαντοπούλου, η κυβέρνηση και οι φοιτητικές νεολαίες πρέπει να βάζουν στόχο τα παρακάτω: "Να ενσωματωθεί μέσα στο θεσμικό πλαίσιο με βάση το νόμο και με βάση τις δικές τους προτάσεις η καλύτερη οργάνωση του φοιτητικού χώρου, δηλαδή οι Σύλλογοι ανά τμήματα, ανά σχολές, ανά ιδρύματα, η δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια, η λειτουργία της ΕΦΕΕ, το πού θα συμμετέχει η ΕΦΕΕ, αν πρέπει να είναι ο ρόλος της...".

ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την υπουργό, έκαναν τις προτάσεις τους για ένα φοιτητικό κίνημα που θα είναι συνομιλητής των κυβερνήσεων, θα υπερασπίζεται την πολιτική της ΕΕ στην Παιδεία, θα αποτελεί έναν ακόμα "κοινωνικό εταίρο", μαζί με την ηγεσία της ΓΣΕΕ και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών και οι φοιτητικοί σύλλογοι θα είναι όργανα του κράτους:

  • Θέλουν ένα φοιτητικό κίνημα στα πρότυπα του εκφυλισμού των χωρών της ΕΕ, με φοιτητοπατέρες στο σβέρκο μας (ESU), με κοστούμια και πούρα, που θα μας εκπροσωπούν στην European Student's Union και στη σύνοδο κορυφής των υπουργών Παιδείας της ΕΕ! Η ΕSU είναι ένας ακόμα συνομιλητής, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τις αναδιαρθρώσεις. Η παρουσία της, δε, στις συνόδους της ΕΕ είναι αποκαλυπτική και δεν αποτελεί τίποτα άλλο από συνδιαμόρφωση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.
  • Προτείνουν οι εκπρόσωποι των φοιτητών να εκλέγονται από ενιαία ψηφοδέλτια που η αρμοδιότητα τους θα είναι να βρίσκουν επιχειρήσεις για τις σχολές μας που θα κερδοφορούν στις πλάτες τις δικές μας και των οικογενειών μας. Με λίγα λόγια, φοιτητικό κίνημα υπερασπιστής του Πανεπιστημίου που θα λειτουργεί σαν επιχείρηση, της διάλυσης της γνώσης και της αφαίρεσης κάθε δικαιώματος. Σ' αυτό το πανεπιστήμιο φυσικά δεν χωρούν αντιδράσεις, γι' αυτό είτε ανοιχτά (ΔΑΠ), είτε συγκαλυμμένα (ΠΑΣΠ) ζητούν την κατάργηση του ασύλου και επιδιώκουν να βάλουν τέρμα στις συλλογικές διαδικασίες και στους συλλογικούς αγώνες των φοιτητών.

Αναπροσαρμόζουν το ρόλο τους στο νέο αστικό πανεπιστήμιο, γι' αυτό έτρεξαν να διαπραγματευτούν τη θέση τους. Τα διαπιστευτήρια και οι εξετάσεις που δίνουν προς την κυβέρνηση είναι αυτά που περιγράφονται και στα κατάπτυστα κείμενα που έδωσαν στη δημοσιότητα αφού συμφωνούν 100% με την πολιτική που μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις και ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς (βλέπε εξωστρέφεια της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στήριξη της καινοτομίας κλπ.).

Τώρα είναι η ώρα οι φοιτητές και σπουδαστές να τους καταδικάσουν. Να μπουν στον αγώνα για τα δικαιώματά τους, για μαχητική υπεράσπιση του ασύλου. Ζωντανοί φοιτητικοί σύλλογοι στα χέρια των φοιτητών και όχι του κράτους».

Πλήθος κινητοποιήσεων από Ενώσεις Γονέων

Σήμερα σε πολλές περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά

Σε μαζικές ταυτόχρονες κινητοποιήσεις σήμερα στις 12 το μεσημέρι σε όλη τη χώρα, σε όλες τις περιφέρειες, τους δήμους και τις γειτονιές καλεί η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) τις Ομοσπονδίες, Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων για να απαντήσουν στην πολιτική που διαλύει την παιδεία και συνθλίβει τις λαϊκές οικογένειες.

Η Ενωση Γονέων Γαλατσίου μαζί με το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Γκράβας, μαθητές από σχολεία του Γαλατσίου και εκπαιδευτικούς έκαναν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο. Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε, η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι λαϊκές οικογένειες με τη φτώχεια και την ανασφάλεια και στις ελλείψεις και την υποβάθμιση στην παιδεία, στην υποχρηματοδότηση των σχολείων, ενώ εξέφρασε τη συμπαράσταση των γονιών στον αγώνα των μαθητών. Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης εκπρόσωποι των μαθητών καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του Συλλόγου Γυναικών.

Σήμερα Σάββατο, στην Αθήνα, με αποφάσεις των αντίστοιχων Ενώσεων Γονέων, κινητοποιήσεις προγραμματίζονται στη Μεταμόρφωση, στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω, στο παλαιό Τέρμα στην Καισαριανή, στην Ακρόπολη (στάση μετρό) από γονείς του 1ου Διαμερίσματος. Ανάλογες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται από τις Ενώσεις του 2ου, 6ου και 7ου Διαμερίσματος Αθήνας κ.ά.

Στον Πειραιά, κινητοποιήσεις θα γίνουν σήμερα από τις Ενώσεις του 5ου Διαμερίσματος, του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, στην πλατεία Ηρώων στο Πέραμα και την Κυριακή στον Κορυδαλλό.

Σε τριήμερη πανελλαδική κινητοποίηση προχωρούν γονείς και μαθητές μετά από κάλεσμα της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων στις 19, 20 και 21 Οκτώβρη. Η Ενωση καλεί σε μουσικές διαδηλώσεις την Πέμπτη 20 Οκτώβρη και την επόμενη μέρα συζητήσεις με πρωτοβουλία των Συλλόγων.

Μαζικά στους δρόμους χτες στην Κατερίνη

Εκατοντάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, στην Κατερίνη, απάντησαν αγωνιστικά στις απειλές ποινικοποίησης του αγώνα τους. Θυμίζουμε ότι η εισαγγελέας πρωτοδικών Κατερίνης προειδοποίησε τους μαθητές πως αν δε λήξουν τις καταλήψεις, από τη Δευτέρα θα προχωρήσει σε σχηματισμό δικογραφιών σε βάρος τους.

Χθες το πρωί οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης και μαζί με τους εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησαν δίωρη στάση εργασίας και τους γονείς, κατευθύνθηκαν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών βρίσκεται από την πρώτη ώρα το ΚΚΕ. Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ καταδικάζει «κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης, τρομοκρατίας, αυταρχισμού και καταστολής του δίκαιου αγώνα των παιδιών μας». Σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οποιος υπερασπίζεται ένα αξιοπρεπές δημόσιο σχολείο με αγώνες απειλείται ότι θα συρθεί στη Δικαιοσύνη σαν κοινός εγκληματίας, όπως και οι αγωνιζόμενοι γονείς των παιδιών που παλεύουν για την επιβίωσή τους (90% οι απεργίες παράνομες). Τη μορφή που θα έχουν οι αγώνες θα την επιλέξουν με δημοκρατικές διαδικασίες οι ίδιοι οι μαθητές. Στον αγώνα αυτό μπροστά πρέπει να μπουν και οι οι εκπαιδευτικοί με τους γονείς. Ο αγώνας των μαθητών είναι ένα υγιές κοινωνικό φαινόμενο σε αντίθεση με την υποταγή και τη μοιρολατρία».

Τυχοδιωκτισμός και εκφυλισμός

Η Νομική της Αθήνας είναι ένας από τους φοιτητικούς συλλόγους όπου πέντε μήνες μετά τις εκλογές δεν έχουν οριστεί τα ονόματα των φοιτητών που εκλέχτηκαν και συμμετέχουν στο ΔΣ! Αυτή την εκφυλιστική κατάσταση, να γίνονται εκλογές αλλά να μην υπάρχουν εκλεγμένοι (!) στους φοιτητικούς συλλόγους που να λογοδοτούν και αναλαμβάνουν το ρόλο και τις ευθύνες τους, αλλά να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των φοιτητών οι παρατάξεις, την έχουν καταγγείλει επανειλημμένα οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Ετσι και στη Νομική, μετά από πίεση των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» τελικά εδέησε το ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου να μαζευτεί τις προηγούμενες μέρες για να... συγκροτηθεί στην ουσία και να οριστούν οι φοιτητές - μέλη του.

Με τον ονομαστικό ορισμό αντιπροσώπων συμφώνησαν οι παρατάξεις ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ), αλλά τα ΕΑΑΚ είχαν αντίρρηση. Εσκισαν τα χαρτιά που κατέγραφαν τους ορισμένους αντιπροσώπους και ένα μέλος της ΕΑΑΚ έφτασε στο σημείο να φάει (!!) ένα χαρτί όπου καταγράφονταν τα μέλη του ΔΣ!!!

Για την ιστορία, απλά να θυμίσουμε ότι η ίδια παράταξη, η ΕΑΑΚ, που στη Νομική διαφωνεί με τη συγκρότηση του ΔΣ, πριν λίγες μέρες στο Πανεπιστήμιο Πάτρας συμμετείχε κανονικότατα μαζί με τη ΔΑΠ, την ΠΑΣΠ και την ΑΡΕΝ σε ένα «κομπρεμί» εκτός συλλογικών οργάνων των φοιτητών, σε μια «διαπαραταξιακή» μάζωξη των μεγαλοστελεχών των παρατάξεων, όπου μοίρασαν μεταξύ τους τις έδρες που δικαιούνται οι φοιτητικοί σύλλογοι στη Σύγκλητο και εκ των υστέρων πήγαν στα ΔΣ να επιβάλλουν όλοι μαζί τη συμφωνία τους και να αποκλείσουν τους εκλεγμένους με τα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής»...

Σκαλώνει η επιβολή του νόμου - πλαισίου

Συνεχίζει να αντιμετωπίζει αντιστάσεις το υπουργείο Παιδείας στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου στα ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, από τα 33 ιδρύματα (εξαιρούνται τα επτά που έχουν Διοικούσες Επιτροπές) έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες συγκρότησης της επιτροπής και έκδοσης διαπιστωτικής πράξης (για τις νέες διοικήσεις) στα εξής 12 ιδρύματα: Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Χαροκόπειο, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ΤΕΙ Καβάλας, ΤΕΙ Καλαμάτας, ΤΕΙ Κρήτης, ΤΕΙ Λαμίας, ΤΕΙ Λάρισας, ΤΕΙ Πάτρας και ΤΕΙ Σερρών. Το υπουργείο ανακοινώνει ότι θα αναλάβει το ίδιο τις υπογραφές για τα εξής 11 ιδρύματα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πολυτεχνείο Κρήτης, ΤΕΙ Αθήνας, ΤΕΙ Ηπείρου, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Για τα υπόλοιπα ιδρύματα το υπουργείο Παιδείας λέει ότι θα συνεργαστεί μαζί τους προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ