ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Από τη Δευτέρα στους καταπέλτες

Στους καταπέλτες κατεβαίνουν από τη Δευτέρα οι ναυτεργάτες κάθε κατηγορίας πλοίων, σε όλα τα λιμάνια της χώρας, για τη μάχη της πανελλαδικής τους απεργίας 17, 18 και 19 Οκτώβρη. Τη Δευτέρα 17 του μήνα, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και ΠΕΣ - ΝΑΤ καλούν τους ναυτεργάτες να συμμετάσχουν μαζικά και αποφασιστικά στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην προβλήτα των πλοίων του Αργοσαρωνικού. Στις 5.30 το πρωί της Δευτέρας θα γίνει προσυγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη για την περιφρούρηση της απεργίας.

Την Τετάρτη στις 19 του μήνα συμμετέχουν μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά.

Τα τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία σε ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν: «Στον πόλεμο του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, που έχουν κηρύξει στην εργατική τάξη, στους εργαζόμενους, η απάντηση σε κάθε χώρο δουλειάς πρέπει να είναι: Τέρμα πια στις αυταπάτες. 'Η με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες. Στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που εξελίσσεται και εξαθλιώνει καθημερινά τη ζωή μας, ο φόβος και η οργή να γίνει δύναμη, οργανωμένη, μαζική, σε σύγκρουση και ανατροπή με την αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου».

Απευθύνουν το κάλεσμα: «Κανένας ναυτεργάτης να μη λείψει από την προετοιμασία και οργάνωση του απεργιακού αγώνα. Σε κάθε λιμάνι, σε κάθε ναυτότοπο καλούμε τους εν ενεργεία, τους συνταξιούχους, τους σπουδαστές να συμμετάσχουν και να προβάλουν την ανάγκη οργάνωσης δυνάμεων σε κάθε χώρο δουλειάς, να δυναμώσει η συμμαχία των ταξικών δυνάμεων ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ, σε σύγκρουση και ανατροπή με την αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, να ανοίξει ο δρόμος που θα υπηρετεί τις ανάγκες της εργατικής, λαϊκής οικογένειας».

Στο μεταξύ, με την απεργία των ναυτεργατών να βρίσκεται στο επίκεντρο, οι ταξικές δυνάμεις του Πειραιά εντείνουν αποφασιστικά τη δράση τους για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 19 και 20 Οκτώβρη. Παράλληλα με τις καθημερινές μαζικές εξορμήσεις και περιοδείες σε κάθε χώρο δουλειάς και εργατογειτονιές ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι γενικές συνελεύσεις σε όλα τα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας (ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, ΜΙΝΕΡΒΑ, ΕΛΑΪΣ, ΚΑΓΚΕΟ κλπ.).

Σήμερα Σάββατο, στις 11 το πρωί θα γίνουν πικετοφορίες: Τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, Επισιτισμού Τουρισμού και μαζικοί φορείς στην κεντρική αγορά του Πειραιά και στα εμπορικά πολυκαταστήματα. Οι μαζικοί φορείς Κερατσινίου έξω από το σούπερ μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ στο Ικόνιο. Το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Κορυδαλλού και μαζικοί φορείς από το γκαράζ του Δήμου στους δρόμους της πόλης. Η Επιτροπή Ανέργων Νίκαιας και μαζικοί φορείς έξω από τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα του τριγώνου της Πειραιώς.

Την Κυριακή 10π.μ. θα γίνει η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά μέσα στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη η Επιτροπή Ανέργων Νίκαιας και μια σειρά συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς της πόλης διοργανώνουν συγκέντρωση στις 9 το πρωί στο ΙΚΑ Νίκαιας, απαιτώντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους.

Την Τρίτη 18 Οκτώβρη στις 10 το πρωί τα σωματεία του Πειραιά Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Λογιστών και σωματεία συνταξιούχων διοργανώνουν αγωνιστική κινητοποίηση στην Α' ΔΟΥ Πειραιά ενάντια στα χαράτσια και την αντιλαϊκή πολιτική.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Απολύσεις υπαλλήλων και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών

Το ανάλγητο πρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δ. Ρέππας. Απ' αφορμή την κόντρα που εδώ και μερικούς μήνες έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, λόγω των ενστάσεων της τελευταίας για προσλήψεις συμβασιούχων που έχουν γίνει, ο υπουργός ξεκαθάρισε με νούμερα και στοιχεία ότι η κυβέρνηση δεν έχει αφήσει και δεν θα αφήσει εργαζόμενο σε χλωρό κλαρί στο Δημόσιο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Δ. Ρέππα: «Μέσα σε δύο χρόνια στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο απασχολούνται 200.000 λιγότεροι εργαζόμενοι απ' ό,τι το 2009. Το 2010 και το 2011 υπολογίστε ότι έχουμε περίπου 80.000 αποχωρήσεις με συνταξιοδότηση..., έχουμε παγώσει τις προσλήψεις περίπου 7.000 νέων, που έχουν επιτύχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και μεταφέρουμε το διορισμό τους σε μία επόμενη περίοδο... Οσον αφορά τώρα το έκτακτο προσωπικό, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το 2009 υπηρετούσαν στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο περίπου 120.000 απασχολούμενοι, 88.000 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, 10.000 στους Οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης και περίπου 22.000 ήταν όσοι συμμετείχαν στα προγράμματα Stage. Γνωρίζετε, τα προγράμματα αυτά έχουν σταματήσει πλέον με δική μας πρωτοβουλία και έχουμε περιορίσει δραστικά τον αριθμό των απασχολουμένων με μισθώσεις εργασίας ή μισθώσεις ορισμένου χρόνου. Η αλήθεια είναι ότι από τους 120.000 του 2009 κατεβήκαμε στους 74.500 το 2010 και το 2011 το έκτακτο προσωπικό έχει περιοριστεί ακόμη περισσότερο στους 34.800 εργαζόμενους».

Συμπυκνώνοντας την πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση στο Δημόσιο, ο υπουργός ανέφερε: «Το κράτος θα πρέπει να γίνει σύγχρονο, ποιοτικό, να προσδιοριστούν οι επιτελικές και εκτελεστικές αρμοδιότητες και στο κεντρικό κράτος να παραμείνουν οι επιτελικές αρμοδιότητες».

Η δήλωσή του αυτή υποδηλώνει σαφέστατα πως στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων του κράτους - δηλαδή των υπηρεσιών προς τις εργατικές λαϊκές οικογένειες - πράγμα που σημαίνει απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων, κέρδη για το κεφάλαιο που θα πάρει στα χέρια του αυτές τις αρμοδιότητες και καταλήστευση του εισοδήματος των εργαζομένων που θα υποχρεωθούν να πληρώνουν στους ιδιώτες αυτές τις υπηρεσίες, για τις οποίες όμως ήδη φορολογούνται.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Διαμαρτυρία στο ΙΚΑ για τους ανέργους

Από την παράσταση διαμαρτυρίας
Από την παράσταση διαμαρτυρίας
Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησε χτες αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ανέργων Καλαμάτας στο διευθυντή των διοικητικών γραφείων του ΙΚΑ, ζητώντας να ασφαλίζονται όλοι οι άνεργοι και οι οικογένειές τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, εστιάζοντας στο γεγονός πως 50 ένσημα (δηλαδή 50 μεροκάματα) είναι όνειρο για τους ανέργους που είναι έρμαια της κυβερνητικής και εργοδοτικής ασυδοσίας.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΙΚΑ κ. Μασούρας (ΠΑΣΟΚ) επικαλέστηκε και οχυρώθηκε πίσω από τις διατάξεις του νόμου, αποκλείοντας το αίτημα για την ασφάλιση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Η αντιπροσωπεία τόνισε πως αν ο διευθυντής θέλει να βρει τον υπεύθυνο αυτής της κατάστασης, να στραφεί ενάντια στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που χρεοκόπησαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Μια κυβέρνηση που σήμερα νομοθετεί και αναγκάζει τους εργαζόμενους να πληρώσουν την κρίση του συστήματος, δημιουργεί στρατιές ανέργων, κάνει πλάτη στην εργοδοτική ασυδοσία, τζόγαρε τα λεφτά των ταμείων, κάνει τα στραβά μάτια για χιλιάδες νέους εργαζόμενους που δουλεύουν ανασφάλιστοι.

Πικετοφορία σήμερα στη Λάρισα

Πικετοφορία στους δρόμους της Λάρισας, για να φτάσει παντού το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, διοργανώνει σήμερα η Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ. Η πικετοφορία, που θα ξεκινήσει το πρωί από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, εντάσσεται στο πλαίσιο των πολύμορφων δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών - εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, αγωνιστικές παρεμβάσεις κ.ά. - που παίρνουν οι ταξικές δυνάμεις στο νομό για την επιτυχία της απεργίας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαλιάδας καλεί τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες να κλείσουν τα μαγαζιά τους την Τετάρτη 19 Οκτώβρη και να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία ΟΤΕ στον Πύργο, με κεντρικό σύνθημα «Κλείνουμε τα μαγαζιά μας και κατεβαίνουμε στο δρόμο του αγώνα. Συμπορευόμαστε μαζί με το ΠΑΜΕ. Αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε τη δουλειά μας».

Τα αρτοποιεία Αθήνας και Περιχώρων, Πειραιά και Νήσων και της Ανατολικής Αττικής θα παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη 19 του Οκτώβρη. Στη σχετική ανακοίνωση προχώρησαν τα σωματεία των τριών περιοχών, καθώς η Ομοσπονδία Αρτοποιών Αθηνών συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ