ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ "ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ" ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
Απορρίπτεται καθολικά από τους εργαζόμενους

Με απεργίες θα το υποδεχτούν όταν συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής

Με απεργιακές κινητοποιήσεις θα απαντήσουν οι εργαζόμενοι όταν η κυβέρνηση εισαγάγει για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών με το οποίο πλήττονται ευθέως οι ίδιοι, ενώ ταυτόχρονα παραμένει στο απυρόβλητο ο φορολογικός παράδεισος που απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο. Χτες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή όπου συζητείται το νομοσχέδιο, εξέφρασαν τις διαφωνίες τους οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΕ, της ΠΝΟ, των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών και των αστυνομικών.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος,αφού επισήμανε ότι πολλές από τις λεγόμενες φοροαπαλλαγές των δημοσίων υπαλλήλων τους έχουν δοθεί αντί για αύξηση των μισθών τους, σημείωσε ότι κατάργησή τους σημαίνει μείωση του εισοδήματος των εργαζόμενων στο δημόσιο. Ακολούθως είπε ότι πρέπει να τιμαριθμοποιηθεί η φορολογική κλίμακα και να αυξηθεί το αφορολόγητο όριο των αποδοχών.

Εκπροσωπώντας τη ΓΣΕΕ ο Γ. Ορφανός,τόνισε ότι η κυβέρνηση διατηρεί το άδικο φορολογικό σύστημα με το οποίο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θεωρούνται πλουσιότεροι από τους βιομηχάνους. Επανέλαβε την πρόταση για τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και αύξηση του αφορολόγητου στα δύο εκατομμύρια και υπογράμμισε ότι προηγούνται της κατάργησης των υποτιθέμενων φοροαπαλλαγών των εργαζόμενων η κατάργηση φοροαπαλλαγών των εφοπλιστών, εξαγωγικών εταιριών, ιδιοκτητών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κλπ. Τέλος, σημείωσε ότι θέση της ΓΣΕΕ είναι να φορολογούνται οι αποδοχές των εργαζόμενων, χωρίς όμως ταυτόχρονα να μειωθεί το εισόδημά τους.

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας που βρίσκεται ήδη σε απεργιακή κινητοποίηση, Γ. Χαλάς,χαρακτήρισε τις διατάξεις του νομοσχεδίου "βόμβα εν δυνάμει". Στη συνέχεια τόνισε ότι, ενώ η κυβέρνηση "τίποτα δεν αρνήθηκε στους εφοπλιστές" για τους οποίους ισχύουν σωρεία φοροαπαλλαγών, ο αριθμός των ναυτεργατών μειώνεται σταθερά και η ανεργία τους αυξάνεται, επισημαίνοντας ότι δεν τηρείται ούτε η νομοθεσία που ορίζει το ποσοστό Ελλήνων ναυτικών στα πλοία στο 60%, υπογραμμίζοντας: "Τα ελληνικά πλοία δεν έχουν παραπάνω από το 40-45% Ελληνες ναυτικούς". Ακολούθως είπε ότι όχι μόνο δε δέχεται η κυβέρνηση να επανέλθει η φορολογία των ναυτικών στο προ του 1994 καθεστώς, κάτι που το είχε δεχτεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος, αλλά προχωρεί στην παραπάνω φορολόγησή τους χωρίς παράλληλα να προχωρεί στη λύση των προβλημάτων τους. Τέλος, τόνισε ότι το 80% των 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ναυτιλιακού συναλλάγματος προέρχεται από τους ναυτικούς.

Εκ μέρους των εργαζόμενων στο υπουργείο Εξωτερικών ο Κ. Ηλιόπουλος,σχολιάζοντας τη διάταξη για φορολόγηση με 15% των χρημάτων που παίρνουν οι εργαζόμενοι στο εξωτερικό για την αντιμετώπιση εξόδων όπως το νοίκι, τα δίδακτρα, τα έξοδα διαβίωσης, τις διάφορες δαπάνες φιλοξενίας, τα αεροπορικά ταξίδια κλπ. επισήμανε ότι σε καμία χώρα του κόσμου δε φορολογούνται αυτά τα ποσά, προσθέτοντας ότι τα χρήματα που παίρνουν οι Ελληνες διπλωμάτες σε σχέση με τους ξένους είναι μειωμένα από 30-50%, ενώ δεν έχουν αναπροσαρμοστεί από το 1988. Ακολούθως τόνισε ότι ένα από τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η εφαρμογή της διάταξης του νομοσχεδίου θα είναι η μείωση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Τέλος, υποστήριξε ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ διαφωνεί με τη συγκεκριμένη φορολόγηση των διπλωματικών υπαλλήλων.

Ο εκπρόσωπος των αστυνομικών, Δ. Κυριαζίδης,αφού σημείωσε ότι με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου μειώνεται τελικά το εισόδημα των εργαζόμενων στα Σώματα Ασφαλείας, πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί ήδη θα πληρώσουν αυξημένο φόρο το 1997 σε σχέση με το 1996. Επιπρόσθετα με το νομοσχέδιο φορολογούνται επιδόματα που καταβάλλονται στους άνδρες των ΕΚΑΜ, και επιδόματα για το στεγαστικό, τη στολή και την τροφή και ζήτησε να μην καταργηθούν οι σχετικές φοροαπαλλαγές.

Αναπτύσσοντας τις αντιρρήσεις των επαγγελματοβιοτεχνών στο νομοσχέδιο ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Χαμπηλομάτης,υποστήριξε την κατάργηση όσων φοροαπαλλαγών δεν έχουν αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα, τονίζοντας ότι οι φόροι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυξάνονται από 20-45%. Πρότεινε την κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων και τη φορολόγηση των επαγγελματιών με βάση τα λογιστικά τους βιβλία.

Μοναδική παραφωνία στην καθολική καταδίκη του νομοσχεδίου ήταν ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ, Α. Κοιμίσης,ο οποίος μίλησε σαν εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Μίλησαν επίσης εκφράζοντας τη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων Σ. Παραδιάς και της Ενωσης Επιμελητηρίων Χ. Παπαγεωργόπουλος.

Γ. Κ.

Μέτωπο παιδείας

Στην επικαιρότητα για μία ακόμα φορά τα χρόνια και οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών που αυτό τοδιάστημα ξεδιπλώνονται. Ο εμπαιγμός του νέου μισθολογίου, που όχι μόνο καθηλώνει τις αποδοχές των εκπαιδευτικών, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί και σε ονομαστική μείωση, φέρνει στην επιφάνεια την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, που ξεδιπλώνεται σε μία σειρά ζητήματα, με ολοφάνερο στόχο τη δυσφήμηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και των λειτουργών της και μέσω αυτής την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Οι μισθοί πείνας στους εκπαιδευτικούς, οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο εφάπαξ, που θα χτυπήσουν ακόμα περισσότερο τους λειτουργούς της εκπαίδευσης, έχουν τις δικές τους καταλυτικές επιπτώσεις στο επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Τα παραπάνω προστίθενται στη χρόνια υποχρηματοδότηση και στα αναχρονιστικά προγράμματα σπουδών, συνθέτοντας έτσι μία άσχημη εικόνα που τη βιώνουν καθημερινά μαθητές, δάσκαλοι και γονείς.

Είναι συνειδητή αυτή η στάση υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης και την ακολουθούν με απόλυτη συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις. Ενας εξαθλιωμένος οικονομικά εκπαιδευτικός, όσες προσπάθειες και να κάνει (και η πλειοψηφία τους καθημερινά μοχθεί κάτω από αντίξοες συνθήκες), δεν μπορεί να δοθεί απερίσπαστος στο λειτούργημα της μετάδοσης της γνώσης στους μαθητές.

Αυτό ακριβώς επιδιώκουν οι κάθε φορά κυβερνώντες. Πιστοί στην υλοποίηση των σχεδίων που εκπονούν τα επιτελεία των Βρυξελλών και επιτάσσουν την αποσάθρωση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, τη δυσφημούν, εξαθλιώνουν τους λειτουργούς της για να περάσουν πιο εύκολα το ξεπούλημα της παιδείας στους κάθε λογής σχολάρχες που γνωρίζουν τρομερή άνθηση τελευταία.

Η αντίσταση στα παραπάνω σχέδια είναι εκ των ων ουκ άνευ. Το βέβαιο είναι ότι μία πλευρά μόνο της επίθεσης είναι το θέμα του μισθολογίου των εκπαιδευτικών. Η επίθεση είναι συνολική και αφορά όλους τους εμπλεκόμενους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Γι' αυτό ακριβώς το λόγο και η παιδεία είναι υπόθεση που αφορά όλους και όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς. Αφορά τους μαθητές, που γνωρίζουν πολύ καλά και τις συνθήκες, αλλά και το περιεχόμενο της παιδείας που δέχονται καθημερινά, μία παιδεία που τους αφήνει χωρίς ουσιαστικά εφόδια και τους οδηγεί στην ανεργία.

Είναι υπόθεση των γονιών, που για να συμπληρώσουν την ελλιπή εκπαίδευση των παιδιών τους, πληρώνουν από την τσέπη τους ποσά που ισοδυναμούν με έναν ακόμα προϋπολογισμό για την παιδεία.

Το λαϊκό κίνημα και οι νεολαιίστικοι φορείς έχουν κάθε λόγο να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός μετώπου παιδείας, που όχι μόνο θα αντιπαλεύει τη σημερινή πολιτική, αλλά επιθετικά θα διεκδικεί την αναβάθμιση και τη διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που προετοιμάζεται με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων πρέπει να δώσει μία ηχηρή απάντηση στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης, τα οποία σίγουρα θα δεχτούν δυνατό χτύπημα από ένα λαϊκό μέτωπο παιδείας.

ΑΣΕΠ
Οι προσλήψεις σε φορείς Υγείας

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής των διοριστέων της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης για την πλήρωση 5.562 θέσεων διαφόρων νοσοκομείων και φορέων Υγείας της χώρας. Οπως ανακοίνωσε χτες το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις Νομαρχίες Αθηνών, Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Αρτας, Γρεβενών, Δράμας, Δωδεκανήσου, Εβρου, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κοζάνης, Πειραιώς, Ρεθύμνου, Σερρών και Χαλκιδικής και των Επαρχείων Ιθάκης, Καρπάθου, Κω, Κυθήρων, Κάτω Νευροκοπίου και Λήμνου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μετά τον έλεγχο των ενστάσεων που είχαν υποβληθεί κατά των αρχικών πινάκων, στάλθηκαν στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση σε φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης οι πίνακες των διοριστέων κατά φορέα, κατηγορία και ειδικότητα και οι πίνακες κατάταξης με σειρά προτεραιότητας των υποψηφίων κατά κατηγορία και ειδικότητα. Σε καταστάσεις της μηχανογραφικής υπηρεσίας περιλαμβάνονται, κατά κατηγορία και αλφαβητική σειρά, όλοι όσοι διορίζονται για την πλήρωση των αντίστοιχων θέσεων στις παραπάνω νομαρχίες και επαρχεία.

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Αστυνομίας

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος Ορ. Κολοζώφ, θα επισκεφθεί σήμερα Τετάρτη στις 10 π.μ. τις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Τεχνικών Εφαρμογών Νοτίου Ελλάδας της Αστυνομίας, στην Αμυγδαλέζα Αχαρνών.

Εκδήλωση για την Κουβανική Επανάσταση

Εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 38 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης και 100 χρόνων από το θάνατο σε μάχη του Αντόνιο Μασέο διοργανώνουν την Κυριακή 19 Γενάρη στις 10.30 π.μ. ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος και η πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα. Η εκδήλωση θα γίνει στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Πλ. Κάνιγγος Βερανζέρου 1, 2ος όροφος) και σ' αυτήν θα χαιρετίσει η πρέσβειρα της Κούβας Αννα Μαρία Γκονζάλες Σουάρες,ενώ θα ακολουθήσει προβολή βιντεοταινίας από τη δράση και το θάνατο του μεγάλου επαναστάτη διεθνιστή Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Από προηγούμενη κινητοποίηση κατά του φορολογικού νομοσχεδίου



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ