ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Εκτελούν" τη ΣΟΦΤΕΞ!

Η υφυπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε χτες ότι το Σεπτέμβρη ξεκινά η διαδικασία ιδιωτικοποίησης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και του "λουκέτου" σ' αυτό το διάστημα! Μαζική και μαχητική η χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων

Τη δογματική εμμονή της κυβέρνησης στο να προχωρήσει στο ξεπούλημα ή ακόμα και στη διάλυση της μεγαλύτερης χαρτοβιομηχανίας της χώρας, της ΣΟΦΤΕΞ,επιβεβαίωσε η υφυπουργός Ανάπτυξης, Α. Διαμαντοπούλου,σε συνάντηση που είχε χτες με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της μαζικής, μαχητικής κινητοποίησης των εργαζομένων, οι οποίοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας και πορεία στο υπουργείο Ανάπτυξης, με το σύνθημα: "Η ΣΟΦΤΕΞ δεν είναι για τον Λαμπράκη".

Η υφυπουργός ανακοίνωσε στους συνδικαλιστές ότι τον Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΣΟΦΤΕΞ. Επιπλέον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να κλείσει η εταιρία και μετά να ξεπουληθεί, λέγοντας ότι θα κάνει... προσπάθειες για να υλοποιηθεί η συμφωνία για τη χρηματοδότηση της εταιρίας από τις τράπεζες, έτσι ώστε να λειτουργήσει μέχρι την ιδιωτικοποίηση!

Να σημειώσουμε ότι η εταιρία - αμέσως μετά την απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση - οδηγήθηκε εντέχνως από τις τράπεζες σε οικονομικό αδιέξοδο, αδυνατώντας να αγοράσει πρώτες ύλες, για να λειτουργήσει και να πληρώσει τους εργαζόμενους, στους οποίους δεν έχουν καταβληθεί ακόμα οι μισθοί Δεκέμβρη. Στις 24 Δεκέμβρη υπήρξε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες, για να παγώσουν τα χρέη της επιχείρησης για ένα χρόνο και να δανειοδοτηθεί με 2 δισ. δραχμές. Ωστόσο, ούτε αυτή η συμφωνία υλοποιείται!Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του σωματείου, Γ. Ιμπρης,σημείωσε πως η υλοποίηση της συμφωνίας θα δώσει λύση για κάποιο διάστημα και επισήμανε ότι "όλες αυτές οι ιστορίες είναι μεθοδεύσεις από κάποια κέντρα που θέλουν την εταιρία απαξιωμένη, ώστε να μην πουληθεί στο τίμημα που αξίζει και με τους εργαζόμενους στις δουλιές τους".

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο Π. Σοφός,γραμματέας του ΕΚΑ, τόνισε: "Από τη συνάντηση φάνηκε καθαρά ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εκτελέσει τη ΣΟΦΤΕΞ. Στόχος, είπε η υφυπουργός, είναι η ιδιωτικοποίηση και ό,τι αυτή συνεπάγεται. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες απέναντι στους εργαζόμενους και όλο το λαό, διότι οδηγεί στο ξεπούλημα έναν κολοσσό. Βεβαίως, ευθύνες υπάρχουν και σε ορισμένους συνδικαλιστές που συναινούν σε αυτή τη λογική και μάλιστα προσπαθούν να περάσουν την αντίληψη αυτή στους εργαζόμενους. Είναι σίγουρο ότι μια τέτοια προοπτική θα βρει αντιμέτωπους τους εργαζόμενους στο σύνολό τους και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, που θα εκφράσει την αλληλεγγύη του στον αγώνα τους, για να παραμείνει η εταιρία στο δημόσιο και να σταματήσει η δρομολόγηση του ξεπουλήματός της στα μεγάλα συμφέροντα που καραδοκούν στη γωνία, για να την υφαρπάξουν".

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στη στάση εργασίας που είχε κηρύξει το σωματείο της Αθήνας. Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στη 1 το μεσημέρι στο Καλλιμάρμαρο και από κει βροντοφωνάζοντας συνθήματα, όπως "τη ΣΟΦΤΕΞ δε θα κλείσουν για να την ξεπουλήσουν" και "κάτω τα χέρια απ' τη ΣΟΦΤΕΞ", κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης. Δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλος,εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ και αντιπροσωπεία του σωματείου της Δράμας.

  • Με ανακοίνωσή τους, οι Δημοκρατικοί Σύλλογοι Γυναικών, Αγ. Βαρβάρας - Αιγάλεω - Χαιδαρίου,συμπαραστέκονται στον αγώνα των εργαζομένων της ΣΟΦΤΕΞ και εκφράζουν την αντίθεσή τους, στο ξεπούλημα της επιχείρησης.
Αυθαιρεσίες στην Κομοτηνή

Το τοπικό Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει τις απολύσεις και την εργοδοτική αυθαιρεσία

Σε αγώνα ενάντια στην πολιτική δραματικής συρρίκνωσης του κλάδου του ιματισμού,καλεί το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής τους εργαζόμενους και τις διοικήσεις των σωματείων τους.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου εντοπίζει επίσης, στην ανακοίνωσή της, τις ευθύνες της κυβέρνησης, του νομάρχη και του περιφερειάρχη για τη "μεταφορά ελληνικών επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες, που όχι μόνο αυξάνουν δραματικά το ποσοστό της ανεργίας στο νομό μας, αλλά επιδοτούνται μάλιστα από την κυβέρνηση για την εξαγωγή των επιχειρήσεών τους".

Στην ανακοίνωση, καταγγέλλονται ακόμα: Η βιομηχανία εσωρούχων "ΠΕΤΣΑΣ ΑΕ", επειδή το Δεκέμβρη προχώρησε σε σημαντικό αριθμό αυθαίρετων απολύσεων, ενώ την ίδια ώρα υποχρεώνει τους εργαζόμενους σε υπερωρίες και εργασία το Σάββατο, χωρίς να τους δίνει το προβλεπόμενο ρεπό.

Την επιχείρηση "Ευρωεκτυπωτική",η οποία απέλυσε 3 από τους 10 εργαζόμενους σ' αυτήν και τους χρωστά δεδουλευμένα περίπου 1 εκατ. δραχμών. Την επιχείρηση "ΕΛΒΙΟΞΥΛ" για την αυθαίρετη απόλυση 5 εργαζομένων.

Καθιστική διαμαρτυρία για απόλυση

Καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της Νομαρχίας, πραγματοποιούν σήμερα στις 11 το πρωί τα μέλη του Σωματείου Καθαριστριών Ηρακλείου,αντιδρώντας στην απόλυση της 65χρονης καθαρίστριας Βασιλικής Δρεττάκη από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών Ηρακλείου.

Το Σωματείο καταγγέλλει ότι η εργάτρια - που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας - κατηγορήθηκε άδικα από τον διευθυντή του σχολείου για "πλημμελή εκτέλεση των συμβατικών της υποχρεώσεων", για "εγκατάλειψη της εργασίας της" και για "απειθαρχία". Το Σωματείο προσέφυγε, ήδη, στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ ζήτησε και την παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Οικογενειακό επίδομα ναυτικών

Τη Δευτέρα, 24 Φλεβάρη, αρχίζει η υποβολή των δικαιολογητικών και η καταβολή του οικογενειακού επιδόματος 1996 στους ναυτικούς. Το ειδικό μηχανογραφικό έντυπο αίτησης και οι οδηγίες για τη συμπλήρωσή του θα σταλούν στους δικαιούχους ταχυδρομικώς. Στους δικαιούχους της επαρχίας θα σταλεί ταχυδρομική επιταγή.

Κομπίνες με ένσημα στη Θεσσαλονίκη

Καταγγελίες του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Κατεργασία Ξύλου. Αδιαφορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Κομπίνες εργοδοτών με ένσημα που αφαιρούνται από παλιά βιβλιάρια ενσήμων και επικολλούνται σε άλλα βιβλιάρια για πρόσφατες εισφορές ή ακόμα και από βιβλιάρια σε βιβλιάρια που ανήκουν σε εργαζόμενους στον ίδιο εργασιακό χώρο, καταγγέλλουν επώνυμα εργαζόμενοι και με όλες τις νόμιμες και κανονικές διαδικασίες στο Παράρτημα του ΙΚΑ Λαγκαδά Θεσσαλονίκης,αλλά οι εκεί υπάλληλοι και ιδίως ο προϊστάμενος και ο διευθυντής αδιαφορούν πλήρως. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός των επανειλημμένων προσφυγών εργαζομένων του κλάδου στη συγκεκριμένη υπηρεσία του ΙΚΑ και παρά τα στοιχεία και τις επώνυμες καταγγελίες που έχουν προσκομίσει και καταθέσει, κανένας υπεύθυνος από το συγκεκριμένο παράρτημα του ΙΚΑ δεν ευαισθητοποιήθηκε να ερευνήσει την υπόθεση! Σε έγγραφη καταγγελία του προς το ΙΚΑ Λαγκαδά, αλλά και προς το κεντρικό κατάστημα της Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο αναφέρεται με συγκεκριμένα στοιχεία στις περιπτώσεις των εργαζομένων στο εργοστάσιο επίπλων Σαμουράκη - Λαμπέρη που βρίσκεται στο 13ο χλμ. της ΕΟ Θεσσαλονίκης - Καβάλας, προσθέτοντας ότι παρόμοια περιστατικά έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες επιχειρήσεις της περιοχής, χωρίς μέχρι τώρα να υπάρξει καμία αντίδραση από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ.

Το Συνδικάτο απευθύνεται προς τη διοίκηση του ΙΚΑ, το υπουργείο Εργασίας και τη ΓΣΕΕ και ζητά την ουσιαστική τους παρέμβαση, ώστε τέτοια φαινόμενα που αντιστρατεύονται το θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης και καταργούν τις νόμιμες διαδικασίες της υπάρχουσας νομοθεσίας, να αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

"Ανάσα" για το μέλλον της ΣΟΦΤΕΞ η χτεσινή μαζική, μαχητική κινητοποίηση των εργαζομένων

Στάσεις στα Ναυπηγεία Αυλίδας

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-Επαναλαμβανόμενες καθημερινές τρίωρες στάσεις εργασίας και αποχή από τις υπερωρίες πραγματοποιούν από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Αυλίδας, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων του Δεκέμβρη και αναδρομικά του 1996 από τον εφοπλιστή Λελάκη. Την Πέμπτη, αν δεν έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια στο ναυπηγείο έχουν γίνει καθεστώς οι καθυστερήσεις των πληρωμών.

Η πίτα της ΕΣΑΚ

Την πίτα της κόβει η ΕΣΑΚ, την Πέμπτη 16 Γενάρη, στις 6 το απόγευμα στα νέα γραφεία της, Σόλωνος 130, 3ος όροφος.

Θλάση αυχένα από χτύπημα του εργοδότη!

Διάβημα του σωματείου εργαζομένων στη φαρμακοβιομηχανία Βοιωτίας στον νομάρχη

Εγγραφη καταγγελία στον νομάρχη Βοιωτίας έκανε το Συνδικάτο Εργατών Φαρμακοβιομηχανίας Βοιωτίας για τον τραυματισμό της εργαζόμενης Μαρίας Δημητρίου από τον εργοδότη της, ιδιοκτήτη φαρμακείου, Θ. Πανουργιά και την ταλαιπωρία που υπέστη, προκειμένου να της χορηγηθεί άδεια εργατικού ατυχήματος. Να θυμίσουμε ότι η επίθεση του εργοδότη, που προκάλεσε θλάση αυχένα στην εργάτρια, έγινε όταν αυτή προσπάθησε να φορέσει τη ζακέτα της!Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, η εργαζόμενη αμέσως μετά τον τραυματισμό της απευθύνθηκε στο ΙΚΑ, αλλά επειδή οι ορθοπεδικοί απουσίαζαν, επισκέφτηκε ιδιώτη, ο οποίος έκανε και τη διάγνωση. Στη συνέχεια, παρότι ο πρόεδρος της Επιτροπής του ΙΚΑ της υπέγραψε την άδεια εργατικού ατυχήματος, η Επιτροπή παρέπεμψε την εργάτρια στα κεντρικά του ΙΚΑ, παρότι η ίδια ζητούσε να εξεταστεί στη Λιβαδειά. Τελικά, μετά την παρέμβαση συνδικαλιστών, η εργάτρια κατάφερε να εξεταστεί στο νοσοκομείο Λιβαδειάς, του οποίου η διάγνωση ήταν ίδια με την αρχική: Θλάση αυχένα!

Στην έγγραφη καταγγελία του Συνδικάτου προς τον νομάρχη, εκτός του περιστατικού, καταγγέλλεται ακόμα η παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων από τον εν λόγω εργοδότη όπως, μη πληρωμή υπερωριών και εφημεριών, μη επικόλληση ενσήμων κ.ά., ενώ τονίζεται ότι πραγματικός λόγος της επίθεσης ήταν η συνδικαλιστική δράση της εργάτριας.

"Εχουμε και τη δύναμη και τη διάθεση - τονίζεται στην επιστολή - να απαντήσουμε όπως χρειάζεται στο συγκεκριμένο χώρο και εργοδότη, αλλά παράλληλα καλούμε και την πολιτεία να προστατέψει τους εργαζόμενους και να εφαρμόσει τους νόμους που η ίδια έχει ψηφίσει. Εμείς θα συνεχίσουμε κάθε προσπάθεια για το ξεσκέπασμα των παρανομιών σε βάρος των εργαζόμενων και του ΙΚΑ".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ