ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ «RAFALE»
Διαγκωνισμοί για το ποιος εξυπηρετεί καλύτερα τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Πλήρης η στοίχιση στα ΝΑΤΟικά προτάγματα με ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση να ψηφίζουν από κοινού τους νέους εξοπλισμούς

Eurokinissi

Τα κοινά επιχειρήματα και οι βαρύγδουπες εκφράσεις τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων για το πόσο τα «Rafale» «θα θωρακίσουν αμυντικά τη χώρα», αλλά και οι διαγκωνισμοί τους για το ποιος είναι ο ικανότερος να προωθήσει τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή μέσα από τους οποίους προσδοκά την αναβάθμιση της θέσης της η εγχώρια αστική τάξη κυριάρχησαν στη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός Αμυνας, για ακόμα μια φορά, εξήρε τη σημασία της αγοράς των γαλλικών αεροσκαφών, σημειώνοντας πως πρόκειται για «εμβληματικό αυτό εγχείρημα, το πρώτο στην ουσία μείζονος σημασίας εξοπλιστικό πρόγραμμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια», με το οποίο «ενισχύεται καταλυτικά η συνολική αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων». Πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι το κυνήγι των εξοπλισμών δεν θα έχει τέλος και ότι βέβαια δεν αφορά μόνο την «σύμμαχο» Τουρκία ότι «η προσπάθεια για επαύξηση της συνολικής μαχητικής ικανότητας και αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μια προσπάθεια διαρκής και εντατική. Είναι μια εθνική υπόθεση κυριολεκτικά, που καθίσταται επιτακτική λόγω της παρούσης γεωπολιτικής κατάστασης, με τις πολλές και σύνθετες προκλήσεις και απειλές ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας»... Εξέφρασε δε τη χαρά του για τη θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του Γ. Τσίπρας διαμαρτυρήθηκε στην κυβέρνηση ότι... «τρώτε από τα έτοιμα ενάμιση χρόνο τώρα», διευκρινίζοντας ότι οι «σχέσεις με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο ή με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» και ό,τι άλλο έχει προκρίνει η αστική τάξη για τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση «χτίστηκαν κατά 90% στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και οι σχέσεις με τη Γαλλία χτίστηκαν στα χρόνια τα δικά μας»... Το ωραίο όμως ήταν ότι έθεσε ως «όρο για τη θετική μας στάση στο θέμα των "Rafale"» να μην «ανατραπεί ο αμυντικός εκείνος σχεδιασμός της χώρας, ο οποίος προέβλεπε τη δυνατότητα της χώρας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και ανατολικότερα, με ό,τι σημαίνει αυτό», τα ΝΑΤΟικά δηλαδή σχέδια στα οποία θα ενταχθούν και οι νέοι εξοπλισμοί.

«Παραφωνία» στη ΝΑΤΟική «σύμπνοια»

«Παραφωνία» στην αμερικανοΝΑΤΟική σύμπνοια ήταν το ΚΚΕ γι' αυτό και συγκέντρωσε τα πυρά της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο χαρακτηριστικός ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Βρούτσης, με διάφορες αθλιότητες περί ΚΚΕ που «έχει ένα ιδεολογικό παρωχημένο πλαίσιο αναφοράς που κάθε φορά λέτε όχι για ζητήματα σημαντικά για την εθνική μας κυριαρχία» και πως «επιστρατεύσατε και τον κ. Κουτσούμπα να υπερασπίσει ένα όχι που δεν πείθει κανέναν», ότι «κρίνεστε από το λαό» κ.ο.κ. Από την άλλη μπάντα με την ίδια όμως στόχευση ήταν και οι αστειότητες του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ότι το ΚΚΕ με τη στάση του «δίνει άφεση αμαρτιών στην κυβέρνηση» (!), με την οποία ψήφιζε χέρι χέρι τους νέους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.

Την κατάλληλη απάντηση σε αυτά έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Καταρχάς επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ που έχουν όλοι κορόνα στο κεφάλι τους «είναι η σιδερένια φτέρνα, ο εγγυητής αυτών που κατέχουν τον πλούτο. Αυτά τα συμφέροντα υπερασπίζεται σε όλο τον κόσμο. Είναι προστάτης αυτών που κατέχουν όσα κατέχει όλη η υπόλοιπη ανθρωπότητα και δεν είναι πάνω από 10% αυτοί. Υπερασπίζεται, δηλαδή, το καπιταλιστικό σύστημα και όσοι λαοί προσπάθησαν ή να σηκώσουν κεφάλι ή τελοσπάντων να διαφοροποιηθούν από τα σχέδιά τους τσακίστηκαν. Πνίγηκαν στο αίμα».

Δείχνοντας στη συνέχεια «ποια είναι η υπεράσπιση της άμυνας της χώρας» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ανέφερε: «Ο ελληνικός στρατός πρέπει να έχει μία αποστολή. Να υπερασπίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα της χώρας. Και σ' αυτό είμαστε ούτε βήμα πίσω και ούτε βήμα μπροστά. Τελεία».

Και έθεσε τα ερωτήματα: «Ποια εθνικά συμφέροντα υπερασπίζονται οι Ενοπλες Δυνάμεις που συμμετέχουν στις αποστολές του ΝΑΤΟ;», «Οταν μειώνεις το ελληνικό οπλοστάσιο και στέλνεις δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία; Ποιον σημαδεύουν εκεί οι "Patriot"; Το Ιράν. Εχουμε πρόβλημα εμείς με το Ιράν σαν χώρα;».

Κάλεσε την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους λοιπούς να απαντήσουν στον λαό «τι σόι συμμαχία είναι αυτή που οι μεγάλοι μας σύμμαχοι, Ιταλία, η Ισπανία κ.λπ. ετοιμάζουν αεροπλανοφόρο για την Τουρκία, το ANADOLU; Το ΝΑΤΟ, γιατί, δεν παίρνει σαφή θέση απέναντι στις παράνομες, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο, διεκδικήσεις της Τουρκίας;». Και σημειώνοντας πως πράγματι η τουρκική αστική τάξη απειλεί, κάλεσε τα αστικά κόμματα: «Μπορείτε να εξηγήσετε στο λαό ότι μαζί με την Τουρκία συμμετέχετε στα ΝΑΤΟικά γυμνάσια;».

Ενώ απευθυνόμενος στον Γ. Βρούτση ανέφερε: «Οταν μιλάτε για ιστορία, δεν θα μιλάτε για μας, γιατί όταν ήρθε η τριπλή κατοχή στην Ελλάδα, η παράταξή σας και η αστική τάξη της Ελλάδας έφυγαν στην Αίγυπτο, εκτός Ελλάδας, και εμείς κάναμε την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΕΞ Β. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στο επίκεντρο μπίζνες και ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί

Μπίζνες και ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Β. Μακεδονίας, Μπ. Οσμάνι, και των επαφών που είχε χτες στην Αθήνα, σε μια επίσκεψη που σηματοδότησε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει «να δίνει μάχες» για τα όσα προβλέπει η αμερικανοΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Οσμάνι συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και αργότερα με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με το Μαξίμου, «κύριο αντικείμενο των συνομιλιών αποτέλεσε η πορεία των διμερών σχέσεων και ιδιαίτερα η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και διασυνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών». Συζητήθηκε, επίσης, «η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας».

Προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος βρέθηκε στο ΥΠΕΞ, όπου συναντήθηκε με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Δένδια, και συνυπέγραψαν τρία μνημόνια. Το πρώτο για συνεργασία μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών των δύο ΥΠΕΞ, το δεύτερο στον τομέα της πολιτικής προστασίας και το τρίτο για συνεργασία μεταξύ των αντίστοιχων φορέων των δύο χωρών («Enterprise Greece» και «Invest North Macedonia») για την «προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Σε αυτό το φόντο, ο Δένδιας τόνιζε στις κοινές τους δηλώσεις ότι «οι οικονομικές σχέσεις, ο ενεργειακός τομέας και η διασυνδεσιμότητα είναι στην πρώτη γραμμή των σχεδίων μας για εμβάθυνση της συνεργασίας», καλούσε σε «ενθάρρυνση» του εμπορίου και των επενδύσεων και διαβεβαίωνε τον ομόλογό του ότι «μπορούμε εμείς, η Ελλάδα, να είμαστε ο καλύτερος σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας. Μπορούμε να είμαστε ο καλύτερος φίλος της Βόρειας Μακεδονίας», της αστικής της τάξης.

Θύμισε, άλλωστε, ότι η Αθήνα έχει ήδη «καλωσορίσει» τα Σκόπια «ως σύμμαχο στο ΝΑΤΟ», «διεξάγει αποστολές εναέριας αστυνόμευσης στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας» «και στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε την προσπάθειά σας για ένταξη στην ΕΕ», ενώ «ανοίγοντας το πλάνο» των επικίνδυνων ανταγωνισμών, είπε ότι «η ΕΕ έχει την υποχρέωση να διατηρήσει την πολιτική της διεύρυνσης στο τραπέζι», καθώς «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός κενού σταθερότητας στην περιοχή μας. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να πληρωθεί από άλλες μη ευρωπαϊκές δυνάμεις, που υποστηρίζουν τον εξτρεμισμό και τον αναθεωρητισμό ή επιδιώκουν την αναβίωση αυτοκρατοριών που ανήκουν στο παρελθόν», είπε φωτογραφίζοντας Ρωσία, Κίνα αλλά και την Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι «έτοιμη να παράσχει τεχνική βοήθεια για να στηρίξει τις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για ένταξή τους στην ΕΕ».

Ο Δένδιας κατέληξε λέγοντας ότι με «σκοπό την αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας» η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στη διεξαγωγή του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δυο χωρών, «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, για να διευρύνουμε περαιτέρω τους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Από την πλευρά του, ο Οσμάνι υπενθύμισε ότι «τρέχουν» διάφορα σχέδια όπως ο διασυνδετήριος αγωγός για τη μεταφορά φυσικού αερίου, η εκ νέου χρησιμοποίηση του υφιστάμενου αγωγού πετρελαίου Θεσσαλονίκης - Σκοπίων, η προσπάθεια βελτίωσης σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων, ενώ η Βόρεια Μακεδονία έχει εκφράσει επιθυμία να συμμετάσχει στον FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Τέλος ο Οσμάνι είχε ξεχωριστή συνάντηση και με τον αναπ. υπουργό Εξωτερικών Μιλ. Βαρβιτσιώτη.

Σημειωτέον ακριβώς στην υλοποίηση ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στη Δυτικοβαλκανική, Τρίτη και Τετάρτη πραγματοποιήθηκε επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΓΕΕΘΑ στη γείτονα, με αντικείμενο «την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας» σε ό,τι αφορά στις «διαδικασίες πλήρους ένταξης» της γείτονα στο ΝΑΤΟ και πλευρές της όπως ζητήματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης στελεχών σε Ελληνικά Στρατιωτικά Ιδρύματα (Στρατιωτικές Σχολές, Σχολεία Εφαρμογής) και Κέντρα (Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης, Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής, Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας - IAMD CoE), η «αναβάθμιση» της συνεργασίας σε θέματα ειδικών επιχειρήσεων, ζητήματα κυβερνοχώρου κ.ά.

Φτηνά ΣΥΡΙΖΑίικα κολπάκια

Οσο περισσότερο ταυτίζονται με τη ΝΔ, τόσο φτηναίνουν και τα κόλπα τους...

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο λόγος, που την ίδια στιγμή που ψήφιζε «με χέρια και με πόδια», μαζί με την κυβέρνηση της ΝΔ, τα νομοσχέδιά της για την αγορά των «Rafale» που θα ενταχθούν στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς (έκανε και την... καρδιά του πέτρα για την «αδιαφάνεια», τα «συμφέροντα των γαλλικών εταιρειών» και όλα τα υπόλοιπα προσχήματα που επιστράτευε «επιφυλασσόμενος» στην Επιτροπή) και για τα 12 ν.μ. στο Ιόνιο, την ίδια ώρα κατηγορούσε το ΚΚΕ... ότι κάνει πλάτες στη ΝΔ!

Το απίθανο επιχείρημα που επιστράτευσε για να βγει από την αμηχανία, ανήκε στον Γ. Τσίπρα, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιο ήταν; Οτι το ΚΚΕ «δίνει άφεση αμαρτιών» στην κυβέρνηση, επειδή, λέει, δείχνει ως αιτία για το μη εμπάργκο όπλων από τη Γερμανία στην Τουρκία τις οικονομικές τους σχέσεις, και όχι την «ανικανότητα» της ΝΔ (!).

Με τέτοιες εξυπνάδες ψάχνουν τρόπο οι ΣΥΡΙΖΑίοι να βγουν από το αδιέξοδο που γεννάει η στρατηγική του ταύτιση με τη ΝΔ και τους υπόλοιπους σε ό,τι αφορά τα προτάγματα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που τόσο υπηρέτησε και ως κυβέρνηση.

Εμείς πάλι τι να πούμε; Ας το συζητήσουν εκεί στο «προοδευτικό»... ΝΑΤΟικό μέτωπο με ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, που ενοχλήθηκαν εξίσου επειδή το ΚΚΕ τούς χάλασε τη σούπα της ΝΑΤΟικής «ομοψυχίας», μπας και βρουν κανένα «επιχείρημα» της προκοπής.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org