ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Γενάρη 2022 - Κυριακή 16 Γενάρη 2022
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ «ΔΙΟΜΗΔΗΣ»
«Ακραίο φαινόμενο» είναι η πολιτική που αφήνει απροστάτευτο τον λαό

16 μήνες μετά τον «Ιανό» παραμένουν οι ελλείψεις σε σχέδιο και υποδομές, με ευθύνη του κράτους, πολλαπλασιάζοντας τις συνέπειες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Πλημμυρισμένες πολλές περιοχές σε Φάρσαλα και Καρδίτσα

Eurokinissi

Πλημμυρισμένες πολλές περιοχές σε Φάρσαλα και Καρδίτσα
Τις πληγές από την κακοκαιρία που έπληξε τη Θεσσαλία τις προηγούμενες μέρες προσπαθούν να κλείσουν οι κάτοικοι σε μια σειρά περιοχές, με την ανάγκη για προστασία από πλημμύρες και άλλα φυσικά φαινόμενα να μπαίνει στο ζύγι του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο, εκθέτοντας τον λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Το απόγευμα της Δευτέρας έσπασαν αναχώματα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωριά όπως το Ανωχώρι και η Υπέρεια στα Φάρσαλα, η Ψαθοχώρα και ο Κοσκινάς του δήμου Παλαμά. Για να σωθούν οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα χωριά και μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία για να περάσουν τη βραδιά. Την επομένη γύρισαν στα χωριά τους, αντικρίζοντας μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, στάβλους, κοτέτσια.

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες αγροτοκτηνοτρόφοι, καθώς χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης με σιτάρι, κριθάρι, όσπρια και ελαιοκράμβη θάφτηκαν κάτω από τόνους νερού και λάσπης, ενώ ζημιές υπέστησαν και κτηνοτροφικές μονάδες, όπου πνίγηκαν ζώα, καταστράφηκαν ζωοτροφές και τεχνικός εξοπλισμός. Η αγωνία παραμένει, καθώς ο παγετός που σημειώθηκε την Παρασκευή και θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες μπορεί να επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα σε κάποιες καλλιέργειες. Την ίδια ώρα, η εμπειρία που έχουν από τις καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων από παλιότερες ζημιές τούς γεμίζει με μεγαλύτερη ανασφάλεια.

Χωρίς ρεύμα έμειναν χωριά, νεκρός εργολαβικός εργαζόμενος

Σε πολλά ορεινά χωριά όλων των νομών της Θεσσαλίας σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να παραμένουν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, ακόμα και χωρίς θέρμανση και τηλέφωνα, μέχρι και για τρεις μέρες, αφού και όσοι ήθελαν να φύγουν δεν μπορούσαν, καθώς οι δρόμοι ήταν κλειστοί από τα χιόνια. Ολα αυτά μέσα στο καταχείμωνο και ενώ ο λαός ήδη πληρώνει τα νέα χαράτσια στις τιμές της ΔΕΗ, που δεν είναι σε θέση να εξασφαλίζει το ρεύμα στις λαϊκές οικογένειες, ακόμα και με την πρώτη χιονόπτωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την προσπάθεια αποκατάστασης των βλαβών στην ηλεκτροδότηση στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα ένας 50χρονος εργαζόμενος, μέλος συνεργείου εργολάβου, έχασε τη ζωή του την Τετάρτη στα Καλύβια Πεζούλας όταν χτυπήθηκε από ρεύμα.

Πολύωρες διακοπές σημειώθηκαν και μέσα στις πρωτεύουσες των νομών σε ορισμένες γειτονιές και δημόσια κτίρια, όπως αυτό της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Βόλο.

Σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου όλων των νομών σημειώθηκε διακοπή στην κυκλοφορία, καθώς οι δρόμοι γέμισαν νερό και φερτά υλικά από τα διπλανά χωράφια και τα βουνά. Σε άλλα σημεία σημειώθηκαν κατολισθήσεις και καταστροφή του οδοστρώματος. Ζημιές σημειώθηκαν και στο αγροτικό οδικό δίκτυο, σε υποδομές ύδρευσης και άρδευσης, στο εξωτερικό δίκτυο φωτισμού, με ξηλωμένα πολλά μέτρα υπόγειων καλωδίων, ενώ αρκετές είναι και οι κολόνες που χρειάζονται υποστύλωση. Ταυτόχρονα, για δύο μέρες παρέμειναν κλειστές οι σχολικές μονάδες σε μια σειρά από δήμους.

Στο ίδιο έργο θεατές

Τα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλίας γίνονται για μια ακόμα φορά «στο ίδιο έργο θεατές», με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους αγρότες, που βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται μετά από κάθε έντονη βροχόπτωση.

Στα περισσότερα χωριά οι πληγέντες σημείωναν ότι οι συγκεκριμένες περιοχές πλημμυρίζουν συχνά και ότι ενώ έχουν εξαγγελθεί έργα από τη δεκαετία του '70, αυτά έχουν μείνει στα χαρτιά. Ταυτόχρονα, ακόμα είναι νωπές οι μνήμες από τον «Ιανό», τον Σεπτέμβρη του 2020, όταν σημειώθηκαν τεράστιες καταστροφές στα ίδια ακριβώς μέρη όπου σημειώθηκαν και τις προηγούμενες μέρες.

Από τότε μέχρι και σήμερα, οι κάτοικοι, μέσα από πολύμορφες δράσεις αναδείκνυαν τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των απαραίτητων μέτρων αποκατάστασης και προστασίας, διεκδικούσαν ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό με ευθύνη του κράτους και υποδείκνυαν στους υπεύθυνους συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν (π.χ. το Φράγμα Παλαιοδερλί Σκοπιάς Φαρσάλων), που θα μπορούσαν να μετριάσουν τις συνέπειες της βροχόπτωσης.

Χρειάστηκαν λίγες ώρες βροχής για να καταρριφθούν με τραγικό τρόπο οι διαβεβαιώσεις κυβέρνησης και τοπικών αρχών προς τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς της περιοχής ότι δήθεν «η περιοχή θωρακίστηκε με τα έργα που έγιναν».

Οσο δυνατή κι αν ήταν όμως η βροχή, δεν μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Το κριτήριο του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων είναι αυτό με βάση το οποίο μια σειρά από απαραίτητα για τον λαό έργα, όπως τα αντιπλημμυρικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, θεωρούνται «μη επιλέξιμα» ή χρηματοδοτούνται μόνο αν συνδεθούν με άλλα έργα, που φέρνουν κέρδη σε επιχειρηματικούς ομίλους.

16 μήνες μετά τις καταστροφές του «Ιανού», τα όποια έργα έγιναν ήταν κυρίως αποκατάστασης, δηλαδή διόρθωναν και μπάλωναν τις προηγούμενες ζημιές, επιβεβαιώνοντας πως και εκεί που τέτοια έργα τελικά επιλέγονται, με βάση πάντα το κριτήριο της κερδοφορίας, απλά μεταφέρουν το πρόβλημα σε δίπλα περιοχές ή γίνονται αιτία ακόμα και για νέες καταστροφές.

Η προστασία του λαού θυσιάζεται στη λογική «κόστους - οφέλους»

Ακραία δεν είναι τα φυσικά φαινόμενα, που βιώνουμε πλέον όλο και πιο συχνά. Ακραίες είναι οι αιτίες που αφήνουν απροστάτευτη τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων. Και οι αιτίες αυτές δεν είναι άλλες από το γεγονός ότι το κράτος και οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν μοναδική ικανότητα και ετοιμότητα όταν είναι να στηρίξουν τα συμφέροντα των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων, και επιλεκτική αδυναμία και ανικανότητα για την υπεράσπιση της ζωής και της περιουσίας της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας.

Η επιλεκτικότητα αυτή δεν είναι τυχαία. Αφορά τον ίδιο τον ταξικό χαρακτήρα του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του, σε τελική ανάλυση το ίδιο το κέρδος, ως κριτήριο οργάνωσης της καπιταλιστικής παραγωγής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο θεματικός στόχος του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 - 2020 που έχει τη μικρότερη χρηματοδότηση, είναι αυτός που αφορά έργα πρόληψης από την λεγόμενη «κλιματική αλλαγή», με μόλις 13,8 εκατομμύρια, δηλαδή μόλις το 0,58% της χρηματοδότησης!

Την ίδια ώρα όμως που «δεν υπάρχει μία» για στοιχειώδεις υποδομές και έργα προστασίας του λαού, το κράτος ρίχνει «λεφτά με το τσουβάλι» σε έργα όπου το κεφάλαιο προσδοκά κέρδη, όπως αυτά που φιγουράρουν στη λίστα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για παράδειγμα, λίγο παραδίπλα από τα πλημμυρισμένα χωριά της Θεσσαλίας, η κυβέρνηση, με την ψήφο και των ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ, «προικοδότησε» πριν από λίγους μήνες την «επέκταση» του Ε65 με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ η σύμβαση περιέχει και τον συνήθη όρο ότι οι κυβερνήσεις απαγορεύεται να αναπτύξουν στην περιοχή «ανταγωνιστικά» έργα.

Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο εμφανίστηκαν ως πανάκεια επιμέρους παρεμβάσεις, όπως π.χ. το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Παρεμβάσεις απαραίτητες μεν, οι οποίες όμως στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής έρχονται να ενισχύσουν την αντιδραστική λογική περί «ατομικής ευθύνης».

Μεγάλες καταστροφές με λίγες ώρες βροχής στην Β. Εύβοια

Για άλλη μια φορά ο λαός της Β. Εύβοιας με μια βροχόπτωση αντιμετωπίζει προβλήματα
Για άλλη μια φορά ο λαός της Β. Εύβοιας με μια βροχόπτωση αντιμετωπίζει προβλήματα
Μερικές ώρες βροχής στην καμένη γη της Βόρειας Εύβοιας ήταν αρκετές για να φανεί η ανεπάρκεια των όποιων αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων διαφήμιζαν κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση, με τον λαό να μένει ξανά απροστάτευτος, σε μια συνηθισμένη κατά τα άλλα χειμωνιάτικη κακοκαιρία.

Το πέρασμα του «Διομήδη» έδειξε το δίκιο του λαού της περιοχής, που με τη φωτιά ακόμα να καίει, ξεκίνησε τον αγώνα για αποζημιώσεις, στήριξη του εισοδήματος και άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, ώστε να μπορέσει να ζήσει στον τόπο του με αξιοπρέπεια.

Που οργανωμένα μέσα από τη Συντονιστική Επιτροπή, το Σωματείο των Ρετσινάδων και τον Αγροτικό Σύλλογο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας παλεύει ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και της «επιτροπής ανασυγκρότησης» Μπένου, τα οποία έχουν για αφετηρία και προτεραιότητα τη μετατροπή της καταστροφής σε ευκαιρία για επιχειρηματικά συμφέροντα.

Λίγες ώρες βροχής ήταν αρκετές για να ξεχειλίσει ο ποταμός Κηρέας τα ξημερώματα της Πέμπτης, ανάμεσα στο Προκόπι και το Μαντούδι, «κόβοντας» την Εύβοια στα δύο για μερικές ώρες. Στο παραλιακό μέτωπο της Αγίας Αννας, στην Κοτσικιά και στο Αχλάδι «φούσκωσαν» ρέματα, πλημμύρισαν αγροτικές εκτάσεις, δρόμοι έκλεισαν από φερτές ύλες, ενώ οι κάτοικοι προσπάθησαν να προστατεύσουν τα σπίτια τους τοποθετώντας σάκους με άμμο και άλλες αυτοσχέδιες κατασκευές.

Διακοπή της κυκλοφορίας υπήρξε επίσης στον δρόμο Λίμνης - Αιδηψού λόγω πτώσης βράχων κοντά στο χωριό Ηλια, αναδεικνύοντας τα χρόνια προβλήματα και την επικινδυνότητα του οδικού δικτύου της Βόρειας Εύβοιας.

Προβλήματα από τη βροχόπτωση σημειώθηκαν και στη Φθιώτιδα, όπως στα χωριά Λυγαριά και Στίρφακα του δήμου Λαμιέων, όπου για μια ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια μεγάλη ποσότητα νερού και φερτών υλών πλημμύρισε τους δρόμους των χωριών και τους γύρω αγροτικούς δρόμους, προκαλώντας καταστροφές. Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο από Λαμία προς Φραντζή προκάλεσε υπερχείλιση του Σπερχειού ποταμού, όπου επίσης υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες για την έλλειψη υποδομών ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας.

Στο οροπέδιο του Δομοκού πλημμύρισαν καλλιέργειες και αγροτικές εκτάσεις, ενώ προκλήθηκαν ζημιές στην αγροτική οδοποιία.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν από τη χιονόπτωση στην Ευρυτανία, στην ορεινή Δυτική Φθιώτιδα, στη Φωκίδα και στη Βοιωτία, όπου σημειώθηκαν και διακοπές στην ηλεκτροδότηση χωριών.

Αμεσα στο πλευρό των πληγέντων το ΚΚΕ

Κλιμάκια του ΚΚΕ, με τον βουλευτή του Κόμματος Γιώργο Λαμπρούλη και εκλεγμένους σε δήμους και Περιφέρεια, βρέθηκαν δίπλα στους πληγέντες από την πρώτη στιγμή της καταστροφής και όλη τη βδομάδα, με περιοδείες στα Φάρσαλα, στον Παλαμά Καρδίτσας, στα Τρίκαλα και αλλού.

Στις συζητήσεις με τους πληγέντες ανέδειξαν ότι δεν είναι «της μοίρας τους γραφτό» όποτε βρέχει να καταστρέφονται οι περιουσίες τους ή να κινδυνεύουν οι ζωές τους, καθώς σήμερα υπάρχουν οι τεράστιες δυνατότητες που προσφέρουν η επιστήμη, η τεχνολογία και η ανθρώπινη εργασία για να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα προστασίας, για τη ριζική βελτίωση της ζωής του λαού και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, δυνατότητες που σκοντάφτουν στο περιβόητο «ζύγι» του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισαν ακόμα ότι ο λαός όχι μόνο δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από καμία κυβέρνηση, από ένα κράτος που έχει ως κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αντίθετα χρειάζεται να δυναμώσει τον αγώνα για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη συντήρηση των αναγκαίων έργων προστασίας της ζωής και της περιουσίας του, για πλήρεις αποζημιώσεις, σε σύγκρουση με το αστικό κράτος, τις «προτεραιότητες» του κεφαλαίου, την κυβέρνηση και τα κόμματα που τις υπηρετούν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ