ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολύνεκρη επίθεση και στο Ντιγιάρμπακιρ

Η αστυνομία την απέδωσε στο ΡΚΚ, ενώ η κυβέρνηση ζητά στράτευση στην «αντιτρομοκρατική» της γραμμή

Μετά την επίθεση στην Τσινάρ του Ντιγιάρμπακιρ
Μετά την επίθεση στην Τσινάρ του Ντιγιάρμπακιρ
ΑΓΚΥΡΑ.--

Το θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμα 39 προκάλεσε η έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, χτες το πρωί, στην περιοχή Τσινάρ της επαρχίας Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Το νέο «τρομοκρατικό χτύπημα», που η κυβέρνηση και οι αστυνομικές αρχές απέδωσαν στο ΡΚΚ, σημειώθηκε αργά προχτές το βράδυ, μιάμιση περίπου μέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση (του «Ισλαμικού Κράτους» όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι) που είχε γίνει σε μια από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της Κωνσταντινούπολης, αναζωπυρώνοντας εντός και εκτός Τουρκίας τις ανάγκες του «αντιτρομοκρατικού αγώνα», όπως φυσικά τον εννοεί η τουρκική αστική τάξη και τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία.

Ανάμεσα σε όσους έχασαν τη ζωή τους στο Ντιγιάρμπακιρ συγκαταλέγονταν και τρία παιδιά (από 5 μηνών μέχρι και 5 χρονών), μια γυναίκα και ένας αστυνομικός. Στόχος ήταν τα τοπικά γραφεία της αστυνομίας, ενώ μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν και στους κοντινούς κοιτώνες όπου φιλοξενούνταν οι αστυνομικοί και οι οικογένειές τους. Επίσης, από την έκρηξη κατέρρευσε και ένα διώροφο κτίριο.

Στο μεταξύ, εντατικά συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τζιχαντιστών που συνδέονται με την επίθεση αυτοκτονίας στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ, που άφησε πίσω της 10 νεκρούς Γερμανούς τουρίστες. Μέχρι και χτες είχαν προσαχθεί συνολικά 7 ύποπτοι, ενώ για τον 28χρονο Ναμπίλ Φαντλί που φερόταν να είναι ο δράστης, ανακοινώθηκε τελικά ότι είχε γεννηθεί στη Σαουδική Αραβία αλλά είχε συριακή καταγωγή (ορισμένα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι παλιότερα είχε συνδεθεί και με την οργάνωση «Αλ Νούσρα»).

Σε χτεσινές του δηλώσεις, ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, υποστήριξε πως «μυστικοί παίκτες βρίσκονται πίσω από την επίθεση της Κωνσταντινούπολης», προσθέτοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται για να αποκαλυφτεί ποιος χρησιμοποίησε το «Ντάες» («Ισλαμικό Κράτος») ως «υπεργολάβο» αλλά και σημειώνοντας: «Ορισμένες ξένες δυνάμεις τηρούν μια στάση παρεμπόδισης ενάντια στις τουρκικές αεροπορικές επιχειρήσεις».

Την ίδια στιγμή, ο Νταβούτογλου καταδίκασε τη δημόσια έκκληση που απηύθυναν πάνω από 1.100 ακαδημαϊκοί (ανάμεσά τους και αρκετοί από το εξωτερικό όπως ο Νόαμ Τσόμσκι) με τίτλο «Δεν θα γίνουμε μέρος αυτού του εγκλήματος», καλώντας την κυβέρνηση να τερματίσει τη σφαγή και το αιματοκύλισμα (εννοώντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις νοτιοανατολικές περιοχές, όπου έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί άμαχοι).

Στο μεταξύ, στην Τουρκία έφτασαν χτες ειδικευμένα στελέχη της γερμανικής αστυνομίας, στο πλαίσιο της απόφασης των δύο χωρών για κοινές έρευνες της επίθεσης στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ, στο φόντο μιας συνολικότερης διμερούς προσέγγισης σε διάφορα ζητήματα που αφορούν τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Επιπλέον, στα αστικά ΜΜΕ η καθημερινή αρθρογραφία συνδέει στενά τις ανάγκες της «καταπολέμησης των τζιχαντιστών» με την εξωτερική πολιτική της χώρας και της «πρωτοβουλίες» της ώστε χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ να «καθαρίσουν» από τους «τρομοκράτες».

Στη Γερμανία

Την ίδια στιγμή, μετά την επίθεση της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη - που πολλοί θεώρησαν ότι στοχοποίησε συγκεκριμένα τη Γερμανία - στο Βερολίνο παραμένει η «ετοιμότητα» στο «ενδεχόμενο» τρομοκρατικού χτυπήματος ανάλογου με αυτό στο Παρίσι.

Τα παραπάνω επισημαίνει σε χτεσινό της δημοσίευμα η «Μπιλντ», επικαλούμενη απόρρητη έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών. Η έκθεση φέρεται να τονίζει ότι «η Γερμανία αποτελεί εκπεφρασμένο και πραγματικό στόχο τζιχαντιστικής βίας, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να λάβει συγκεκριμένη μορφή εναντίον δημόσιων αξιωματούχων και πολιτών».

Θυμίζουμε ότι ειδικά μετά τις επιθέσεις που έγιναν στο Παρίσι στις 13 Νοέμβρη, ανάλογη ήταν η «κινητοποίηση» των αστυνομικών, δικαστικών και γενικά των κρατικών υπηρεσιών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, στρώνοντας το έδαφος και για την επιτάχυνση μιας σειράς αντιλαϊκών σχεδιασμών, ανάμεσά τους την ενίσχυση μέτρων καταστολής που χρησιμοποιούνται και κατά του λαϊκού κινήματος.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Νεκροί και τραυματίες στο κέντρο της Τζακάρτα

Ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ ενόπλων και Αστυνομίας, που μιλάει για επίθεση του «Ισλαμικού Κράτους»

Από τις ανταλλαγές των πυροβολισμών στην Τζακάρτα
Από τις ανταλλαγές των πυροβολισμών στην Τζακάρτα
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Τουλάχιστον έξι εκρήξεις σημειώθηκαν χτες το πρωί, λίγο πριν τις 11 (τοπική ώρα), στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, Τζακάρτα, ενώ μετά ακολούθησαν ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ Αστυνομίας και ενόπλων, με συνολικό απολογισμό 7 νεκρούς και πάνω από 20 τραυματίες. Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στο εμπορικό κέντρο «Σαρινάχ», ενώ μία από τις εκρήξεις έγινε μέσα σε καφετέρια της αμερικανικής αλυσίδας «Στάρμπακς», σε περιοχή όπου βρίσκονται γραφεία του ΟΗΕ αλλά και κυβερνητικές υπηρεσίες και το προεδρικό μέγαρο σε απόσταση χιλιομέτρων, όπως και η αμερικανική πρεσβεία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται πέντε δράστες, ένας Ινδονήσιος και ένας Καναδός. Ακόμα, στους τραυματίες συμπεριλαμβάνονται και τέσσερις ξένοι υπήκοοι. Οι πληροφορίες για τους δράστες ήταν αρκετά συγκεχυμένες. Διεθνή δίκτυα, όπως το BBC, επικαλούνταν δηλώσεις αστυνομικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες «θα μπορούσαν να είναι μέχρι και 14».

Αργότερα, το πρακτορείο «Ααμακ», που θεωρείται ότι έχει διασυνδέσεις με το «Ισλαμικό Κράτος», μετέδωσε - σύμφωνα με το BBC - ότι «μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν ένοπλη επίθεση σήμερα το πρωί με στόχο ξένους υπηκόους και τις δυνάμεις ασφαλείας στις οποίες ανατέθηκε η προστασία τους στην ινδονησιακή πρωτεύουσα». Ο επικεφαλής της Αστυνομίας της Τζακάρτα, Τίτο Κανάβιαν, είπε ότι με τις επιθέσεις συνδέεται ο Ινδονήσιος ισλαμιστής Μπαχρούν Ναΐμ, που «τις σχεδίαζε για κάμποσο καιρό».

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της χώρας, Τζόκο Γουιντόντο, κάλεσε τις αρχές να λάβουν όλα τα μέτρα για τον εντοπισμό των ενόχων, σημειώνοντας ότι οι Ινδονήσιοι δεν πρέπει να φοβούνται, «δεν πρέπει να ηττηθούν μπροστά σε μια τέτοια ειδεχθή επίθεση».

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ινδονησία, Ρόμπερτ Ο. Μπλέικ, σημείωσε ότι «στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον εταίρο μας, την Ινδονησία. Επαναβεβαιώσαμε επίσης ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση της Ινδονησίας για να εξαλείψουμε την απειλή της τρομοκρατίας».

Παρέμβαση έκαναν από το Λονδίνο και οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας, Τζον Κέρι και Αντέλ Αλ-Τζουμπέιρ, αντίστοιχα, καλώντας σε ενίσχυση της αποτελεσματικής κοινής δράσης για την αντιμετώπιση της μάστιγας της τρομοκρατίας.

Νέο κύμα τρομο-υστερίας;

Οι χτεσινές επιθέσεις στην Ινδονησία μεταδόθηκαν ταυτόχρονα με άλλες ειδήσεις που αναδεικνύουν ότι ένα νέο κύμα τρομο-υστερίας εξαπλώνεται σε διάφορες χώρες του πλανήτη.

Ετσι, στην Αυστραλία οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εκκενώθηκε η Οπερα του Σίδνεϊ μετά από ...αναρτήσεις που έγιναν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μετά από δύο ώρες ο συναγερμός έληξε, χωρίς να γίνει γνωστό τι ακριβώς «πληροφορίες» υπήρξαν και γιατί κρίθηκε σκόπιμη μια τέτοια «κινητοποίηση». Αν μη τι άλλο, τέτοιες ειδήσεις δείχνουν πώς μπορεί να καλλιεργείται κλίμα πανικού στον κόσμο, ακόμα και από (ανώνυμες;) αναρτήσεις οποιωνδήποτε στο διαδίκτυο, που κανείς δε μπορεί να ελέγξει την προέλευσή τους, ούτε και κατά πόσο αληθεύουν.

ΗΠΑ - ΜΙΣΙΓΚΑΝ
Το σκάνδαλο του τοξικού νερού

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα εγκλήματα του καπιταλισμού σε βάρος της δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ δεν έχουν τέλος. Μετά τη στέρηση του νερού σε χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά του χρεοκοπημένου Ντιτρόιτ το 2014, ήρθε, την ίδια περίπου περίοδο, το δηλητηριασμένο με μόλυβδο και σκουριά νερό στην παρακείμενη πόλη Φλιντ της πολιτείας του Μίσιγκαν, καθώς η τότε δημοτική αρχή αποφάσισε να εξοικονομήσει πόρους επιλέγοντας ως πηγή ύδρευσης της πόλης τα νερά του ομώνυμου ακάθαρτου ποταμού.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρικ Σνάιντερ, που επί μήνες αρνούνταν να παραδεχθεί πως από τις βρύσες του Φλιντ έτρεχε ...δηλητήριο, αναγκάστηκε την τελευταία βδομάδα να αλλάξει τακτική, έπειτα από επιστημονικές έρευνες και την αγωγή κατοίκων της πόλης κατά των αρμόδιων πολιτειακών αρχών. Ετσι, κήρυξε μέσα στις τελευταίες πέντε μέρες την πόλη Φλιντ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χτες τα ξημερώματα επιστράτευσε την Εθνοφρουρά για να μοιράσει στα περίπου 30.000 νοικοκυριά του Φλιντ εμφιαλωμένο νερό και φίλτρα νερού.

Το σκάνδαλο του ακάθαρτου νερού στο Φλιντ, μίας πόλης που απέχει μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα μεγαλύτερα αποθέματα καθαρού νερού στον κόσμο, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, ξεκίνησε το 2014 όταν οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν (εν μέσω οικονομικής κρίσης και ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό) να εξοικονομήσουν χρήματα σε βάρος της δημόσιας υγείας. Επέλεξαν έτσι να μην προμηθεύονται το καθαρό, πλην ακριβότερο νερό από την πόλη του Ντιτρόιτ, αλλά από τα νερά του βρώμικου ποταμού Φλιντ. Οπως αποδείχθηκε, όμως, στη συνέχεια τα νερά ήταν προβληματικά καθώς προκάλεσαν διάβρωση του πεπαλαιωμένου συστήματος ύδρευσης, με αποτέλεσμα στις αναλύσεις του τελευταίου 18μηνου να διαπιστώνονται αυξημένα επίπεδα σκουριάς και μολύβδου (που προκαλούν νοητική υστέρηση εάν καταναλωθούν από βρέφη και παιδιά, δερματικά εξανθήματα, προβλήματα συμπεριφοράς, γενετικές ανωμαλίες κ.ά.)!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ