ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ - ΚΙΔΗΣΟ - ΑΝΕΛ
Συνωστισμός «εγγυητών» και... «αναγκαίων καλών» για ΣΥΡΙΖΑ και κεφάλαιο

Αναβαθμισμένο ρόλο στην «επόμενη μέρα» του αστικού πολιτικού σκηνικού, πιθανότατα μέσα από τη συμμετοχή τους σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικούν τόσο τα κόμματα της εγχώριας κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ - για την τελευταία βλ. το σχετικό ρεπορτάζ στην ίδια σελίδα) όσο και οι ΑΝΕΛ. Εμφανίζονται στο κεφάλαιο ως «εγγυητές» (και με την αντίστοιχη... προϋπηρεσία) των συμμαχιών του και της απαρέγκλιτης συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής για τα συμφέροντά του, ενώ, ταυτόχρονα, καμωνόμενοι ότι θα χαλιναγωγήσουν τις ορμές «παροχολογίας» της Κουμουνδούρου αποπροσανατολίζουν λαϊκά στρώματα ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα φιλολαϊκό.

Ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στη Χαλκίδα, έβαλε το εξής ψευτοδίλημμα: «Οι δημοσκοπήσεις επιμένουν να δείχνουν πως πρώτος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση αυτή ο καθένας δεν καταλαβαίνει ότι χρειάζεται ένα αντίβαρο κι ένας εγγυητής, που να μπορεί να προστατεύσει την καθαρή ευρωπαϊκή και ασφαλή πορεία του τόπου; Αυτός είναι το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη», απάντησε ο ίδιος. Πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ αυτό είναι που τώρα ψάχνει τον τρίτο ρόλο (...) τα έφερε η μοίρα έτσι ώστε αυτή η τρίτη θέση, η τρίτη εντολή να είναι κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον του τόπου». Και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να υπάρχει εθνική εγγύηση, εθνική στρατηγική, πρέπει η χώρα να πάει προς τα μπρος, να κάνει το ένα βήμα που απομένει προς τα μπρος και όχι πολλά βήματα προς τα πίσω, ανεξέλεγκτα, με κινδύνους».

Με τους ίδιους στόχους και στην ίδια βάση ο Στ. Θεοδωράκης υποστήριξε: «Εφιάλτης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αυτοδυναμία του. Σκεφτείτε 20 συνιστώσες να συζητούν κάθε μέρα πώς θα ψηφίσουν οι 151 βουλευτές του (...) Το Ποτάμι ως ισχυρή τρίτη δύναμη θα επιβάλει στο παλιό πολιτικό σύστημα να συνεργαστεί. Η χώρα δεν μπορεί να είναι μια ακυβέρνητη πολιτεία».

Ο Γ. Παπανδρέου άφησε και χτες ανοιχτό το ενδεχόμενο (αν το ΚΙΔΗΣΟ μπει στη Βουλή) να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ «υπό όρους», αν συμφωνήσουν σε «ένα πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε το χρέος», σε «διαπραγμάτευση με τους εταίρους», με βάση «ένα ελληνικό σχέδιο αλλαγών» (αναδιαρθρώσεων που χρειάζεται το κεφάλαιο). Συνεργασία που θα προχωρήσει «αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να δει τα πραγματικά αίτια», γιατί «αν λέει απλά ότι θα σκίσουμε το μνημόνιο, δεν έχει καταλάβει» πώς φτάσαμε - κατά τον Παπανδρέου - στην κρίση.

Τέλος, ο Π. Καμμένος διακηρύσσει, μέσω σχετικών προεκλογικών τηλεοπτικών διαφημίσεών του, ότι είναι το «αναγκαίο καλό» σε μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ώστε να μην αφήσει τον Τσίπρα να ...εκτροχιάσει τη χώρα, και ταυτόχρονα να τον βοηθήσει να χορέψει τις αγορές πεντοζάλη...

ΤΕ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει προβοκάτσιες του ΣΥΡΙΖΑ

Οσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές πυκνώνουν οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να εκβιάσει όσους νιώθουν αριστεροί για να πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Σ' αυτή τη γραμμή δουλεύουν τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον Εβρο, είτε χρησιμοποιώντας κραυγαλέα ψέματα και προβοκάτσιες είτε επιχειρώντας να «εξαργυρώσουν» το πολύ μακρινό κομμουνιστικό παρελθόν τους.

Ετσι, λοιπόν, στις 8 Γενάρη, σε τηλεοπτικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης (ΔΕΛΤΑ ΤV) ο Κ. Πανταζίδης, μέλος της ΝΕ Εβρου του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι τάχα υπάρχει «επιστολή 1.000 μελών και στελεχών του ΚΚΕ που ταυτίζονται με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με όλες τις επιφυλάξεις που έχουν»!

Επίσης, η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Πατσιά, στο δημοσιευμένο βιογραφικό της αναφέρει πως ήταν «υποψήφια βουλευτής και υποψήφια δήμαρχος Σουφλίου με το ΚΚΕ». Πουθενά δεν διευκρινίζει ότι αυτό έγινε πριν από 16 - 20 χρόνια και φυσικά δεν αναφέρει ότι διαγράφτηκε από την Κομματική Οργάνωση Σουφλίου, γιατί στις δημοτικές εκλογές συνέπραξε με τον ΣΥΝ, ενάντια στην πολιτική του Κόμματος.

Η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ σχολιάζει σε ανακοίνωσή της: «Η ταχύτατη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε νέο χειρότερο ΠΑΣΟΚ τούς μαθαίνει γρήγορα να αξιοποιούν πέρα από στελέχη του και όλες τις μεθόδους του, του ψέματος, της μισής αλήθειας, της διαστρέβλωσης.

Την ταυτότητά τους οι κομμουνιστές την καταθέτουν καθημερινά στην ταξική πάλη και την παίρνουν όρθιοι στα στερνά τους, χωρίς να έχουν υπογράψει δήλωση στο σύστημα όπως κάνουν αριστεροί περιηγητές του Κόμο, του Σίτι και του Τέξας.

Ο λαός πρέπει να τους γυρίσει την πλάτη και να αναδείξει δυνατό το ΚΚΕ και στις εκλογές, για να μην τον ξεγελάσουν και πάλι μ' εκβιασμούς και αυταπάτες. Γιατί το ΚΚΕ θα σταθεί απέναντι σε κυβερνήσεις της μιας ή της άλλης διαχειριστικής εκδοχής, που όχι μόνο δεν εγγυώνται την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών για το λαό, αλλά υπηρετούν τον ίδιο δρόμο που μας οδηγεί σε μεγαλύτερες περιπέτειες και επιχειρούν να τον εξαπατήσουν και πάλι με ψίχουλα. Θα πρωταγωνιστήσει, μέσα και έξω από τη Βουλή, για να υπάρχει μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση, για να ασκηθεί πραγματική λαϊκή πίεση που έως τώρα δεν υπήρξε, είτε από δισταγμό είτε από αυταπάτες».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Για τις θυσίες του Ευρωμονόδρομου

-- ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντιπαρατίθενται για το ποιος εγγυάται την πορεία της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ. Και οι δύο αποκηρύσσουν λίγο - πολύ ως καταστροφή κάθε άλλο ενδεχόμενο. Είναι έτσι;

Η προσπάθεια εξαπάτησης του λαού που ζούμε αυτή την προεκλογική περίοδο, από τη μια με εκφοβισμούς, από την άλλη με ψεύτικες ελπίδες και αυταπάτες, στηρίζεται σε μια παραδοχή, τη μη αμφισβήτηση από κανένα κόμμα που σπέρνει αυτό το κλίμα της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Με αυτά ως δεδομένα και αναμφισβήτητα πιάνει τόπο αυτή η προσπάθεια.

Γιατί, όμως, αυτά να είναι αδιαμφισβήτητα; Γιατί σύμφωνα με την κυρίαρχη αντίληψη δεν υπάρχει δρόμος έξω από την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, θέλουμε δεν θέλουμε είναι μονόδρομος για τους λαούς, επισείοντας μάλιστα τους κινδύνους από τέτοιες επιλογές. Ο Αλ. Τσίπρας μάλιστα έφτασε σε πρόσφατη συνέντευξή του να δηλώσει ότι στόχος της κυβέρνησής του θα είναι η σωτηρία του ευρώ.

Η αλήθεια είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και το ευρώ, σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ κ.ά., σημαίνει αφόρητα δεσμά για τους λαούς, την ίδια στιγμή που ενισχύονται το κεφάλαιο και τα μονοπώλια. Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα και πολύ ορατά μάλιστα τα τελευταία πέντε χρόνια με την πολιτική των μνημονίων, που δεν είναι κάτι άλλο από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που πηγάζουν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και φτάνουν ως τη στρατηγική «Ευρώπη 2020». Η συμμετοχή στην ΕΕ περιλαμβάνει μνημόνια διαρκείας, μόνιμη εποπτεία, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, μέτρα για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, χτύπημα στο Ασφαλιστικό. Οπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλα τα κράτη της ΕΕ, λιγότερο ή περισσότερο. Επίσης, τόσο η συμμετοχή στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ περιλαμβάνει υποχρεώσεις συμμετοχής σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, υποχρεώσεις όσον αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Ολα αυτά δεν αλλάζουν, όπως προσπαθεί να πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλες δυνάμεις, δεν μπορούν να τροποποιηθούν προς όφελος των λαών γιατί βρίσκονται στο DNA της ΕΕ.

Το ερώτημα προς τους εργαζόμενους είναι αν θα συνεχίζουν να υπομένουν τις θυσίες διαρκείας χωρίς καμιά προσμονή να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα γι' αυτούς στο πλαίσιο των δεσμών του κεφαλαίου και της ΕΕ, ή θα διαλέξουν το δρόμο της ρήξης με αυτά τα δεσμά, το δρόμο της αποδέσμευσης, της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, της μονομερούς διαγραφής του χρέους. Ενα δρόμο όχι στρωμένο με λουλούδια, δύσκολο, αλλά που μπορεί πραγματικά να οδηγήσει στο ξέφωτο των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων. Είναι ο δρόμος της επιδίωξης σχέσεων οικονομικής συνεργασίας με άλλα κράτη, με κριτήριο τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Μια διαδικασία που σίγουρα θα συνδεθεί με θετικές για τους λαούς διεργασίες και ανατροπές σε όλα τα άλλα κράτη της ΕΕ.

Είναι λοιπόν διπλή η ευθύνη αυτών των δυνάμεων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν χρειάζεται καμία σκέψη σύγκρουσης με αυτό το πλαίσιο, που προσπαθούν να υπονομεύσουν κάθε διάθεση σύγκρουσης με την ΕΕ, να κρατήσουν όποια διαμαρτυρία μέσα σε αυτά τα δεσμά σπέρνοντας αυταπάτες ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει φιλολαϊκή.

ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ζητάνε ψήφο για να την καταθέσουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Ψήφο που θα την καταθέσει στον ΣΥΡΙΖΑ ζητά ο συνδυασμός Πράσινοι - Δημοκρατική Αριστερά, όπως έκαναν καθαρό στη χτεσινή διακαναλική συνέντευξή τους οι επικεφαλής του Ν. Χρυσόγελος και Φ. Κουβέλης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε σχετικά ότι ο λαός «μπορεί με την ψήφο του να αναδείξει το συνδυασμό Πράσινοι - Δημοκρατική Αριστερά σε κοινοβουλευτική δύναμη και καθοριστικό παράγοντα για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, που θα θέσει τέρμα στις οικονομικά αναποτελεσματικές και αδιέξοδες πολιτικές οι οποίες έχουν υπάρξει». Τις οποίες βεβαίως η ΔΗΜΑΡ στήριξε και με συμμετοχή στην κυβέρνηση.

Ξεκαθάρισε ότι η στήριξη στην κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα δοθεί για επαναδιαπραγμάτευση «χωρίς μονομερείς ενέργειες, για μια νέα συμφωνία ουσιαστικής μείωσης του χρέους και αλλαγής του προγράμματος προσαρμογής», ώστε να υλοποιηθεί ένα μείγμα πολιτικής ευνοϊκότερο για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στη χώρα.

Επιχειρώντας να τεκμηριώσει τον αναγκαίο ρόλο τους στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης, υποστήριξε ότι «η πολιτική αλλαγή στη χώρα είναι επιβεβλημένη» αλλά «δεν θα είναι βιώσιμη εάν δεν συγκροτεί μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση» και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι «μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις και μείζονες προωθητικές συνθέσεις, μέσα από ένα κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης». Κάνοντάς το πιο λιανά ο Ν. Χρυσόγελος υποστήριξε ότι ένας αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι επικίνδυνος και οι ίδιοι θα φροντίζουν να τηρεί τις θετικές του δεσμεύσεις (ό,τι ακριβώς έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2009 για το ρόλο που θα έπαιζε στη Βουλή απέναντι στο ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου).

Στον ανταγωνισμό με το Ποτάμι ο Φ. Κουβέλης διέκρινε το συνδυασμό τους ως προς το ότι δεν δηλώνει διαθεσιμότητα να στηρίξει όποιον είναι πρώτος, αλλά τίθεται στη διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ και μόνο. «Εμείς δεν έχουμε ακολουθήσει στρατηγική σύμπλευσης με τη ΝΔ, ούτε σήμερα λέμε "θέλουμε να συμμαχήσουμε με όποιον βγει πρώτος". Εμείς λέμε καθαρά: Προοδευτική διακυβέρνηση, συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές», ανέφερε.

Ο Ν. Χρυσόγελος επέκρινε και τους «Οικολόγους - Πράσινους», απ' τους οποίους διασπάστηκε η κίνησή του, για τη συνεργασία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν έκαναν προγραμματική συμφωνία κι ότι έχουν δεσμευτεί και υπογράφουν πως θα εκπροσωπούν τις αποφάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org