ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Εκτακτα μέτρα» και συλλήψεις

Η παρουσία του στρατού είναι εμφανέστατη στις πόλεις της Γαλλίας
Η παρουσία του στρατού είναι εμφανέστατη στις πόλεις της Γαλλίας
ΠΑΡΙΣΙ.--

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης, από τις 8 Γενάρη που έγινε η επίθεση στο «Σαρλί Εμπντό», έχουν ξεκινήσει 54 δικαστικές έρευνες με την κατηγορία του «εγκωμιασμού της τρομοκρατίας» και των «απειλών για τρομοκρατικές ενέργειες». Ανάμεσα σε αυτές είναι και η περίπτωση του μουσουλμάνου κωμικού Ντιεντονέ που χτες συνελήφθη, αφού έγραψε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ότι αισθάνεται «Σαρλί Κουλιμπαλί» (συνδυάζοντας το όνομα του σατιρικού περιοδικού με το όνομα ενός από τους δράστες των αιματηρών επιθέσεων στο Παρίσι). Ανάμεσα σε αυτές τις περιπτώσεις συγκαταλέγεται και η περίπτωση ενός άνδρα που επιδοκίμασε τους αδελφούς Κουασί (δράστες της επίθεσης εναντίον του «Σαρλί Εμπντό») όταν συνελήφθη σε κατάσταση μέθης έπειτα από τροχαίο.

Το «επίπεδο επαγρύπνησης» παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο σε όλη τη Γαλλία, ενώ το κλίμα τρομοϋστερίας συνεχίζουν να αυξάνουν απειλές όπως αυτές που τζιχαντιστές φέρονται να απηύθυναν και στην εφημερίδα «Κανάρ Ανσενέ» («Αλυσοδεμένο Παπί»), ότι «έρχεται η σειρά της».

Προχτές το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ζήτησε από το βήμα της Βουλής να ληφθούν «έκτακτα μέτρα», ισχυριζόμενος ότι αυτά «δε θα θίξουν» το «κράτος δικαίου». Κυρίως έθιξε το θέμα της αναλυτικής καταγραφής των ταξιδιωτών στην Ευρώπη, του διαχωρισμού των κρατουμένων σε τζιχαντιστές και μη κ.τ.λ. Ωστόσο, χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί εξακολουθούν να περιπολούν σε όλη τη γαλλική επικράτεια, το θέμα της ενίσχυσης των δυνάμεων ασφαλείας και καταστολής αναμοχλεύεται από όλες τις αστικές δυνάμεις, η συζήτηση για την «αντιμετώπιση του εξτρεμισμού» διευρύνεται διαρκώς.

Η «Αλ Κάιντα» ανέλαβε την ευθύνη

Στο μεταξύ, σε ισλαμιστική ιστοσελίδα εμφανίστηκε βίντεο, στο οποίο ο Νάσερ Μπεν Αλι αλ-Ανάσι, ένας από τους ηγέτες της «Αλ Κάιντα» στην αραβική χερσόνησο, αναλαμβάνει για λογαριασμό της οργάνωσης την επίθεση στο «Σαρλί Εμπντό».

Χτες, κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του «Σαρλί Εμπντό» (το τιράζ αυτού του μήνα αναμένεται να φτάσει τα 5 εκατομμύρια φύλλα έναντι 60.000 που συνήθως τυπώνονταν). Η καρικατούρα του Μωάμεθ στο εξώφυλλο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση μερίδων του μουσουλμανικού κόσμου.

Η Παγκόσμια Ενωση Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, με επικεφαλής τον ιεροκήρυκα Γιούσεφ αλ-Καραντάουι (που πολλοί θεωρούν σύμβουλο των «Αδελφών Μουσουλμάνων») σημείωσε ότι «δεν είναι ούτε λογικό ούτε φρόνιμο να δημοσιεύονται τα σκίτσα που προσβάλλουν τον προφήτη ή επιτίθενται στο ισλάμ... Εφόσον συμφωνούμε πως (οι δράστες των επιθέσεων) είναι μια μειονότητα, η οποία δεν αντιπροσωπεύει ούτε το ισλάμ ούτε τους μουσουλμάνους, πώς μπορούμε τότε να απαντάμε με πράξεις που δεν κατευθύνονται εναντίον αυτών (των δραστών), αλλά εναντίον του προφήτη..;» Οι αναδημοσιεύσεις τέτοιων σκίτσων θα «υποθάλψουν τα μίση, τον εξτρεμισμό και τις εντάσεις», υποστήριξε η Ενωση.

Τέλος, τη συμπάθειά του για τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι εξέφρασε σε δήλωσή του και ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ Αλ-Ασαντ, σημειώνοντας ότι η Δαμασκός είχε προειδοποιήσει τη Δύση να μη στηρίζει την τρομοκρατία.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Και το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» στέλνουν οι Γάλλοι...

Ενώ η Ρωσία εντείνει τις προσπάθειες για ενδοσυριακές ειρηνευτικές συνομιλίες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τις συναντήσεις τους στα Βαλκάνια για ανακοπή του κύματος μισθοφόρων τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ

ΓΕΝΕΥΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε μια προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης της παρουσίας και δράσης του γαλλικού ιμπεριαλισμού (για λογαριασμό των μονοπωλίων) στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε χτες και επίσημα την αποστολή του πυρηνικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» στον Περσικό Κόλπο, με στόχο την κλιμάκωση των «επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο Ιράκ».

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο, που διαθέτει 18 μαχητικά και δύο κατασκοπευτικά αεροσκάφη, αναχωρεί άμεσα από το λιμάνι της Τουλόν με προορισμό τον Περσικό μέσω Σουέζ και θα συμμετάσχει στην επιχείρηση Chammal, που εντάσσεται στην ευρύτερη, υπό αμερικανικής ηγεσίας, ιμπεριαλιστική επιχείρηση, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές που είναι δημιούργημα των ιμπεριαλιστών.

Στον Περσικό είναι ήδη άλλα δύο γαλλικά πολεμικά πλοία, ενώ εδώ και καιρό γαλλικά βομβαρδιστικά από τη γαλλική ναυτική βάση στο Πορτ Ζαγιέντ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συμμετέχουν σε βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στο Ιράκ. Επίσης 6 γαλλικά Μιράζ επιχειρούν από την Ιορδανία, ενώ περίπου 3.000 Γάλλοι στρατιώτες επιχειρούν, υποτίθεται, εναντίον της Αλ Κάιντα στην περιοχή του Σαχέλ της Αφρικής.

Αλβανο - ιταλική αντιτρομοκρατική συνεργασία

Παράλληλα, οι υπουργοί Εσωτερικών Αλβανίας και Ιταλίας αποφάσισαν χτες τη σύσταση κοινών ομάδων για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και την αποτροπή στρατολόγησης νέων μισθοφόρων από τους τζιχαντιστές σε Συρία και Ιράκ.

Στο Βουκουρέστι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ χαιρέτισε επίσης την απόφαση της ρουμανικής κυβέρνησης να βοηθήσει το Λονδίνο στον εντοπισμό Βρετανών τζιχαντιστών, επίδοξων μισθοφόρων που επιδιώκουν να πολεμήσουν σε Συρία και Ιράκ.

Στο επίκεντρο η ρωσική διπλωματική πρωτοβουλία

Το ίδιο 24ωρο, σε Γενεύη και Μόσχα συζητήθηκε η εξελισσόμενη ρωσική διπλωματική πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση ενδοσυριακών ειρηνευτικών προπαρασκευαστικών συνομιλιών ως το τέλος του τρέχοντος μηνός στη ρωσική πρωτεύουσα, με τη συμμετοχή αξιωματούχων της συριακής κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και στελεχών του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε χτες την ελπίδα πως στις επικείμενες συνομιλίες θα δώσουν το «παρών» «καλού επιπέδου και σωστής σύνθεσης» αντιπροσωπίες, ώστε «να δοθεί προτεραιότητα στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας». Προειδοποίησε ωστόσο ότι όσοι αποφασίσουν την τελευταία στιγμή να μη συμμετάσχουν στις συνομιλίες «θα χάσουν την ευκαιρία προβολής των θέσεών τους στη διαδικασία διαπραγμάτευσης»....

Στη Γενεύη ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι, συναντώντας μεταξύ άλλων και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, εξέφρασε την πεποίθηση πως η ρωσική διπλωματική προσπάθεια «θα μπορούσε να βοηθήσει», μην παραλείποντας, εν τούτοις, να καλέσει το Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ «να βάλει μπροστά το συμφέρον του συριακού λαού αντί της επιβίωσης της κυβέρνησής του, για να τερματιστεί η συνεχιζόμενη καταστροφή».

Ζωή κόλαση για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Ιορδανία

Στο Αμμάν της Ιορδανίας ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες αναφέρθηκε στις δραματικές συνθήκες ζωής για 640.000 Σύρους πρόσφυγες που πασχίζουν να επιβιώσουν.

Οπως σημείωσε, τα 2/3 των Σύρων προσφύγων ζουν κάτω από το ιορδανικό επίπεδο ανεκτής φτώχειας, το 50% των προσφυγικών νοικοκυριών δεν έχουν θέρμανση, ούτε συνεχή πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, το 50% του ισχνού εισοδήματος όσων ζουν εκτός προσφυγικών καταυλισμών αναλώνεται στην καταβολή ενοικίου, ενώ σημαντικό ποσοστό παιδιών μένουν εκτός των σχολείων, αφού αναγκάζονται να κάνουν δουλειές του ποδαριού για να εξασφαλίσουν τα ελάχιστα για την επιβίωσή τους. Αυξημένα παραμένουν και τα ποσοστά γυναικών και κυρίως μικρών κοριτσιών που εκπορνεύονται για βιοποριστικούς λόγους.

Τα προβλήματα αυτά είναι ιδιαίτερα οξυμένα τις τελευταίες βδομάδες, καθώς η Μέση Ανατολή πλήττεται από σφοδρή βαρυχειμωνιά και έντονο ψύχος.

Επίσης στο Ιντλίμπ της Συρίας οι τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» προχώρησαν στην εν ψυχρώ εκτέλεση μιας νέας μητέρας, επειδή την έκριναν «ένοχη» μοιχείας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει τις επιθέσεις και το κλίμα τρομο-υστερίας

Τη δολοφονική επίθεση στα γραφεία του γαλλικού περιοδικού «Charlie Hebdo», καθώς και τα γεγονότα που ακολούθησαν τα επόμενα εικοσιτετράωρα, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. «Η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με ένα ευρύ κλίμα τρομο-υστερίας, αντικειμενικά εξυπηρετεί τα αντιλαϊκά σχέδια και αποτελεί πρόσχημα για να ενισχυθούν τα μέτρα καταστολής, καθώς και να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα έντασης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας», σημειώνει η ΟΓΕ στην ανακοίνωσή της. Καλεί τις γυναικείες οργανώσεις που συσπειρώνονται στην Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών (ΠΔΟΓ) «να δυναμώσουμε το κίνημα αλληλεγγύης στους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού, να επαγρυπνούμε μπροστά στον κίνδυνο νέων αντιδραστικών μέτρων στο όνομα αντιμετώπισης των "φανατικών ισλαμιστών", των τζιχαντιστών και των "τρομοκρατών" που γέννησε και θρέφει ο ίδιος ο ιμπεριαλισμός».

ΙΑΠΩΝΙΑ
Εγκρίθηκαν στρατιωτικές δαπάνες 42 δισεκατομμυρίων

ΤΟΚΙΟ.--

Τα 42 δισεκατομμύρια δολάρια φτάνουν οι στρατιωτικές δαπάνες που ενέκρινε το ιαπωνικό υπουργικό συμβούλιο για τη νέα χρονιά, που ξεκινά τον ερχόμενο Απριλη.

Είναι η τρίτη συνεχής χρονιά που οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται (κατά 2,8% σε σχέση με πέρσι) στην Ιαπωνία, στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, των αντιπαραθέσεων μεταξύ Ιαπωνίας - Κίνας, αλλά όχι μόνο.

Ο νέος υπουργός Αμυνας Τζεν Νακατάνι σημείωσε ότι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών είναι απαραίτητη εξαιτίας των «αλλαγών που σημειώνονται γύρω από την Ιαπωνία». «Το επίπεδο των αμυντικών δαπανών αντανακλά το ποσό που είναι απαραίτητο για την προστασία του αέρα, της θάλασσας και της γης της Ιαπωνίας, τη διαφύλαξη των ζωών και της περιουσίας των πολιτών μας», υποστήριξε.

Το μεγαλύτερο μέρος των νέων κονδυλίων θα «αξιοποιηθεί» για την αγορά νέων, σύγχρονων οπλικών συστημάτων, όπως τηλεκατευθυνόμενα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, μαχητικά τύπου F - 35, τορπιλακάτους, σκάφη ακτοφυλακής, νέα αντιπυραυλικά συστήματα.

Το περασμένο καλοκαίρι, η κυβέρνηση είχε δώσει το «πράσινο φως» και για την τροποποίηση του Συντάγματος, έτσι ώστε να αποκτήσει και τυπικά το δικαίωμα να αναλαμβάνει στρατιωτική δράση και εκτός συνόρων σε περίπτωση που υπάρχει «σαφής κίνδυνος» κατά του λαού και των συνταγματικών του δικαιωμάτων «στη ζωή, την ελευθερία και την επιδίωξη της ευτυχίας», εξαιτίας ένοπλων επιθέσεων στην Ιαπωνία ή σε χώρες που «έχουν στενούς δεσμούς» μαζί της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ