ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
MAΛΙ
Γαλλική ιμπεριαλιστική επιχείρηση

Βομβαρδίζονται πολλές πόλεις και υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες άμαχους νεκρούς

Από τις προετοιμασίες των γαλλικών μαχητικών στο Τσαντ
Από τις προετοιμασίες των γαλλικών μαχητικών στο Τσαντ
MΠΑΜΑΚΟ.--

Σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει μείζονα οικονομικά και στρατηγικά του συμφέροντα στο δυτικοαφρικανικό Μάλι, όπου υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου, πετρελαίου και ουρανίου, ο γαλλικός ιμπεριαλισμός, του «σοσιαλιστή» Ολάντ (που θα έφερνε «άνεμο αλλαγής στην ΕΕ) συνέχισε χτες για τέταρτη μέρα το σφοδρό σφυροκόπημα πολλών πόλεων με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της ισλαμικής τρομοκρατίας». Γαλλικά βομβαρδιστικά τύπου «Μιράζ» και «Ραφάλ» σφυροκόπησαν μεταξύ άλλων τις πόλεις Γκάο, Αφχάμπο, Κιντάλ, Λιρ με σχετικές πληροφορίες να κάνουν λόγο για το θάνατο αρκετών δεκάδων αμάχων - ανάμεσά τους και παιδιά.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ισχυρίστηκε ότι η γαλλική στρατιωτική επέμβαση θα διαρκέσει «μερικές βδομάδες». Ο υπουργός Αμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, παραδέχθηκε την κατάληψη της κωμόπολης Ντιαμπάλι από τους ισλαμιστές φορτώνοντάς την «στις αδυναμίες του μαλινέζικου στρατού», ενώ επιβεβαιώθηκε και η κατάληψη οδικής αρτηρίας που συνδέει το Ντιαμπάλι με την πόλη Σέγκου (διοικητική πρωτεύουσα του κεντρικού Μάλι) από την οποία απομακρύνθηκαν χτες βράδυ όσοι Γάλλοι πολίτες υπήρχαν... Σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν διεθνή ΜΜΕ οι δυνάμεις των ισλαμιστών που έχουν καταλάβει πολλές πόλεις στο βορρά βρίσκονται σε απόσταση 400 χλμ από την πρωτεύουσα Μπαμάκο στο νότο.

Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση αύξησε χτες (πριν ο πρόεδρος Ολάντ ξεκινήσει σήμερα την επίσημη επίσκεψή του στα Αραβικά Εμιράτα) τις επαφές με Αφρικανούς ηγέτες όπως τον πρόεδρο της Νιγηρίας Γκουντλάκ Τζόναθαν που υποτίθεται πως θα συνδράμει με περίπου 600 στρατιώτες και θα αναλάβει την ηγεσία της αφρικανικής δύναμης της ECOWAS, άμα και όποτε το αποφασίσει το Παρίσι, και τον πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο Mπλεζ Κομπαορέ που έχει αποφασίσει να συνεισφέρει 500 στρατιώτες. Ορισμένοι σχολιαστές υποστήριξαν ότι το Παρίσι θα επιχειρήσει «αφρικανοποίηση» της επέμβασης σε περίπτωση που οι γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις τα βρουν «σκούρα»...

Πάντως, οι ισλαμιστές της οργάνωσης «MUJAO» διεμήνυσαν στους Γάλλους στρατιώτες ότι τους αναμένουν με ανοιχτές αγκάλες αφού «έπεσαν σε μία παγίδα πολύ πιο επικίνδυνη από εκείνες σε Ιράκ, Αφγανιστάν ή Σομαλία».

Ποικίλλουν οι διεθνείς αντιδράσεις

Εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης δήλωσε με νόημα πως «κανείς εκτός από τους Αφρικανούς δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιλύει τα προβλήματα της ηπείρου».

Η Κίνα φάνηκε να υποστηρίζει απρόθυμα τη γαλλική επέμβαση τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη για «ταχεία» ανάπτυξη «διεθνούς δύναμης».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε προγραμματίσει για αργότερα χτες νέα έκτακτη συνεδρίαση για εκτίμηση των εξελίξεων στο Μάλι.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι δεν έχει πάρει αίτημα από τη Γαλλία για «βοήθεια» στην επέμβαση. Οι ΗΠΑ έδωσαν βοήθεια σε τηλεπικοινωνίες, αντικατασκοπεία, μεταφορές και υποσχέθηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η Βρετανία ξεκαθάρισε ότι στέλνει μόνο μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου «C17» και όχι στρατιωτικές δυνάμεις. Η Γερμανία αποσαφήνισε ότι δε θα στείλει στρατεύματα, μην αποκλείοντας ωστόσο στρατιωτικούς εκπαιδευτές σε μία επικείμενη αποστολή της ΕΕ ή στρατιωτικούς γιατρούς. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι υποστήριξε θερμά την επέμβαση λέγοντας ότι «επείγει» να σταματήσει η «τρομοκρατία ισλαμιστών» και εκπρόσωπος της ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για αποστολή ευρω-ενωσιακών εκπαιδευτών του μαλινέζικου στρατού με τους πρώτους να φθάνουν στη χώρα το δεύτερο 15ήμερο Φλεβάρη.

Η Αλγερία έδωσε στο Παρίσι άδεια για χρήση του εναέριου χώρου της από γαλλικά στρατιωτικά μαχητικά.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκαλεί διαρκώς η ισραηλινή κυβέρνηση

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΚΑΪΡΟ.--

Επιμένει στις προκλήσεις η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοινώνοντας, χτες, ότι προχωρά σε «επενδύσεις ανανέωσης» περίπου 300 τοποθεσιών, τις οποίες χαρακτηρίζει «εθνική κληρονομιά», εκ των οποίων οι εννιά βρίσκονται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, όπως είναι, π.χ., το μνημείο του τάφου των Πατριαρχών έξω από τη Χεβρώνα. Η ανακοίνωση από το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο προκάλεσε την παλαιστινιακή οργή και πυροδότησε νέα, μικρής εμβέλειας, επεισόδια ανάμεσα σε νεαρούς Παλαιστινίους και κατοχικές δυνάμεις έξω από τη Χεβρώνα.

Ενα περίπου 24ωρο νωρίτερα, την Κυριακή τα ξημερώματα, η ισραηλινή αστυνομία απομάκρυνε περίπου 100 Παλαιστίνιους διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει σε περιοχή της λεγόμενης Ε1, του εδάφους που παραμένει ελεύθερο από εποικισμούς και ενώνει την κατεχόμενη Δ. Οχθη με την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι διαδηλωτές είχαν κατασκηνώσει εκεί από την Παρασκευή και δήλωναν αποφασισμένοι να επιστρέψουν προκειμένου να αποτραπεί κάθε εποικιστική δραστηριότητα στην περιοχή, καθώς κάτι τέτοιο αποκόπτει οριστικά τη Δ. Οχθη από την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το Σάββατο επίσης, στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ένας ακόμη Παλαιστίνιος - δεύτερος σε ένα 48ωρο - με το γνωστό πρόσχημα ότι «επιχείρησε να εισέλθει στο ισραηλινό έδαφος».

Τέλος, συνάντηση είχε, χτες, στο Κάιρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, για το Παλαιστινιακό. Ο Ναμπίλ αλ Αράμπι υποστήριξε ότι δε φαίνεται το κουαρτέτο - ΕΕ, ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ρωσία - μέχρι στιγμής να φέρνει αποτελέσματα και ότι «χρειάζεται ένας νέος μηχανισμός που θα θέσει επί τάπητος το θέμα του τερματισμού της κατοχής, και όχι μιας ακόμη ενδιάμεσης συμφωνίας».

ΣΟΜΑΛΙΑ
Νεκροί Γάλλοι κομάντος

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε φιάσκο κατέληξε τα ξημερώματα του Σαββάτου η επιχείρηση απελευθέρωσης του Γάλλου πράκτορα γνωστού με την κωδική ονομασία «Ντενί Αλέξ» που κρατούνταν την τελευταία τριετία από ισλαμιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» στο Μπούλο Μαρέρ της Σομαλίας από ειδικές δυνάμεις του γαλλικού στρατού την ώρα που ξεδιπλωνόταν στην άλλη πλευρά της Αφρικής η στρατιωτική επέμβαση του Παρισιού στο Μάλι...

Χτες ο Γάλλος υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ως «πιθανό» το θάνατο δύο κομάντο των γαλλικών ειδικών δυνάμεων στη διάρκεια της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένου και του 41χρονου πιλότου ελικοπτέρου που είχε σκοτωθεί τα ξημερώματα του Σαββάτου, προβλέποντας διαπόμπευση των θυμάτων από τους ισλαμιστές.

Νωρίτερα στελέχη της οργάνωσης «Σεμπάμπ» κυκλοφόρησαν στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Τουίτερ» τρεις φωτογραφίες με έναν νεκρό Γάλλο στρατιώτη που φαινόταν να φορά στο λαιμό ασημένιο σταυρό με τη λεζάντα «Επέστρεψαν οι σταυροφόροι, αλλά ο σταυρός δεν τον έσωσε. Φρανσουά Ολάντ, άξιζε τον κόπο;».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο ανταγωνισμός οδηγεί στις επεμβάσεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Μάλι

Με χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Μάλι, και ιδιαίτερα ο απροκάλυπτος ρόλος της δήθεν "προοδευτικής" γαλλικής κυβέρνησης Ολάντ - φορέας "του νέου ανέμου" στην Ευρώπη όπως προεκλογικά ισχυρίζονταν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά κάθε εργαζόμενο και νέο.

Είναι φανερό διά γυμνού οφθαλμού ότι αιτία των δεινών του λαού του Μάλι - που θα βιώσουν οξυμένα τόσο μέσα στη χώρα τους όσο και ως πρόσφυγες στο εξωτερικό - είναι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον σημαντικό του πλούτο. Το Μάλι είναι ο 3ος παραγωγός χρυσού στην Αφρική, ενώ στο βορρά -επίκεντρο της διαμάχης- διαθέτει σημαντικά αποθέματα ουρανίου τα οποία εκμεταλλεύονται γαλλικές πολυεθνικές.

Το γεγονός ότι αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που ήταν και είναι βασικός εταίρος και πυλώνας στις "αντιτρομοκρατικές" πρωτοβουλίες των ΗΠΑ στην περιοχή αποδείχνει επίσης περίτρανα ότι η ενσωμάτωση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις δομές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ αποτελούν απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών και όχι παράγοντα σταθερότητας όπως διατείνονται οι δυνάμεις του κεφαλαίου διεθνώς και στη χώρα μας.

Το ΚΚΕ καταδικάζει την κλιμακούμενη ξένη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα, με ή χωρίς τη σφραγίδα του ΟΗΕ, απορρίπτει τις ιμπεριαλιστικές προφάσεις για τη νομιμοποίησή της. Εκφράζει την αλληλεγγύη του με το δικαίωμα των λαϊκών στρωμάτων του Μάλι να καθορίζουν την τύχη της πατρίδας τους».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας και απλοί πολίτες διαδήλωσαν την Κυριακή στη Μαδρίτη ενάντια στο σχέδιο της περιφερειακής κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τη διαχείριση έξι μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων και 27 Κέντρων Υγείας. Φωνάζοντας συνθήματα κατά της ιδιωτικοποίησης και κρατώντας πανό με κεντρικό σύνθημα «η υγεία δεν πωλείται, προασπίζεται», οι διαδηλωτές διέσχισαν κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας και συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Σημειώνεται πως το περιφερειακό κοινοβούλιο της Μαδρίτης ενέκρινε στις 27 Δεκέμβρη το σχέδιο παράδοσης σε ιδιώτη της διαχείρισης των συγκεκριμένων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Ο περιφερειακός υπουργός Υγείας. Χαβιέρ Φερνάντες Λασκέτι δήλωσε την Κυριακή προκλητικά πως οι κινητοποιήσεις αυτές «δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα της κοινωνίας», ωστόσο πρόσθεσε πως ο περιφερειακός προϋπολογισμός του 2013 περιλαμβάνει περικοπές περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ μόνο στον τομέα της Υγείας. Οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον τομέα ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους στις 18 Νοέμβρη, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία «Puerta del Sol», στη συνέχεια έχουν προχωρήσει σε μια σειρά απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ σχεδιάζουν και νέες στα τέλη του Γενάρη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ