ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2013
Σελ. /32
Ορατά ρήγματα

Στα ψιλά οι καλές ειδήσεις: Καλή είδηση είναι η στροφή στους πολιτικούς γάμους, έστω κι αν αυτό γίνεται για οικονομικούς λόγους. Το γεγονός που μετράει είναι ότι για πρώτη φορά καταγράφονται τόσοι πολιτικοί γάμοι όσοι και θρησκευτικοί. Αντίστροφα διαβάζοντάς το, αυτό σημαίνει, επίσης, ότι ακόμα οι μισοί αντέχουν να πληρώνουν τον παπά. Τέτοια βλέπει η τρόικα και ζητάει νέους φόρους.

***

Καλή είδηση είναι και η καταγραφή των αδιεξόδων μεταξύ διαχειριστών, όπως εμφανίζονται στις προτάσεις τους για θέματα που καίνε, όπως η ανεργία, όπου διαγωνίζονται ακόμα για το αν το επίδομα της ανεργίας πρέπει να το παίρνει ένας 25χρονος εκλογικός πελάτης, ή ένας 50χρονος που διαθέτει πιο πολλές οικογενειακές ψήφους. Λογαριάζουν μακριά απ' την πραγματική ζωή. Ο 25χρονος είναι γιος του 50χρονου και οι δυο έχουν αποφασίσει καταρχήν να μη φαγωθούν μεταξύ τους.

***

Σίγουροι για το αδιατάρακτο της εξουσίας τους οι καπιταλιστές αφού πήραν ό,τι πήραν, αφού νομοθέτησαν ό,τι νομοθέτησαν, τώρα πατάνε στο γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν άλλους φόρους, και με την προπαγάνδα τους προβάλλουν ως λαϊκό πρόβλημα που αφορά εξίσου εργάτες και αφεντικά το φορολογικό για να ζητήσουν νέα φοροπρονόμια για το κεφάλαιο. Η πρόκλησή τους ξεπερνά τα όρια του θράσους.

Το αυτό ισχύει και για τις τράπεζες, που κάθε λίγο και λιγάκι κλαίνε για τα «κόκκινα» δάνεια. Αυτά είναι πρόβλημα μόνο για όσους χρωστάνε. Οι τράπεζες έχουν ήδη πάρει τα λεφτά τους. Οι τράπεζες έχουν πρόβλημα μόνο ως προς το ποσοστό κέρδους που προσβλέπουν, αλλά αυτό γιατί να είναι πρόβλημα για τον εργάτη ώστε να ανησυχεί;

***

Θράσος είναι και η επανάληψη ότι ο λαός είναι καρτερικός και ότι δίνει παράταση στην κυβέρνηση.

Η φύση διδάσκει για το αντίστροφο.

...Αμα θες να την ακούσεις.

Αλλιώς, πας πάνοπλος, έχεις και κάμποσους άλλους μαζί, το στριμώχνεις το ζώο και νομίζεις ότι το ζώο θα κάτσει να πάει άκλαυτο. Είναι φορές που αντιστρέφονται οι ρόλοι και τότε είναι πολύ αργά για κλάματα.

Βέβαια, αυτή η αντιστροφή των ρόλων παραμένει ακόμα ζητούμενο για την κοινωνία των ανθρώπων. Οπου μια χούφτα πάνοπλοι με την εξουσία που τους δίνει η κατοχή των μέσων παραγωγής στριμώχνουν δισεκατομμύρια ανθρώπους μέχρι τελικής πτώσης.

Κι εδώ, όμως, έρχεται στιγμή που ακόμα κι ένας δικαστής μπορεί να καταλάβει ότι η απόδραση ανήκει στα αυτονόητα.

***

Κάπου εδώ, τελειώνουν οι «παραλλαγές» και οι «μεταφορές». Κάπου εδώ αρχίζει η πραγματική ζωή. Με τους ανθρώπους να μην πληρώνουν, και καλά κάνουν. Με τους ανθρώπους να αντιστέκονται στους εκβιασμούς (π.χ. των τραπεζών), και καλά κάνουν. Με τους ανθρώπους να θυμώνουν, και καλά κάνουν.

Αλλά, πολύ περισσότερο, με τους ανθρώπους να οργανώνονται, και καλά κάνουν.

Αυτό ακριβώς είναι που φοβάται η αστική τάξη, γι' αυτό οι βεβαιώσεις ότι ο κόσμος δείχνει ανοχή, για να υποβάλουν έτσι συνείδηση υποταγμένου.

Καμιά ανοχή δεν υπάρχει. Ναι, η αστική τάξη έχει κερδίσει πολλές συνειδήσεις. Εχει πείσει πολλούς ότι είναι μονόδρομος το τσάκισμα των μισθών και των άλλων δικαιωμάτων. Αλλά ήδη η φιλολογία περί ανοχής παρουσιάζει ρήγματα. Ορατά για όποιον ζει τη γειτονιά του. Ορατά για όποιον ζει το χώρο της δουλειάς του. Παντού όπου η εργατική - λαϊκή οργάνωση κάνει βήματα σφυρίζοντας αδιάφορα για κάθε αδιέξοδο των καπιταλιστών, παντού όπου η εργατική - λαϊκή οργάνωση κάνει βήματα στο δρόμο της δικής της προοπτικής.


ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΙΩΝΙΟ

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΡΟΛΩΝ: «63χρονος κυνηγός (...) δέχθηκε επίθεση από αγριόχοιρο (...) ενώ κυνηγούσε στην περιοχή μαζί με άλλα 10 άτομα (...) ο κυνηγός εξέπνευσε κατά τη διακομιδή του με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)

ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: «Απονέμοντας ουσιαστική δικαιοσύνη, ο πρόεδρος Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Ηγουμενίτσας "έγραψε" νομολογία απαλλάσσοντας δεκαεφτά αλλοδαπούς που είχαν αποδράσει από τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηγουμενίτσας (...) είχαν στοιβαχθεί μαζί με τουλάχιστον άλλους 13 κρατούμενους σε έναν χώρο 15 τετραγωνικών μέτρων (...) Δεν είχαν νερό να πιουν ή να πλυθούν, ούτε καν ένα βρόμικο στρώμα να ξαπλώσουν πάνω του (...) απέδρασαν -όπως λέει ο δικαστής- γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς. Γιατί κινδύνευαν με ακόμα χειρότερα απ' αυτά που αφήσαν πίσω τους» (στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ)

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ: «Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει ήδη εξαντληθεί και ο κίνδυνος για υστέρηση στα έσοδα, επειδή οι Ελληνες "δεν έχουν" και "δεν θα πληρώσουν", είναι ορατός (...) χρειάζεται να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για τη διαμόρφωση ενός νέου φορολογικού νόμου. Με χαμηλούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις, με κίνητρα για επενδύσεις και -κυρίως- με σοβαρά "όπλα" στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής» (στο ΕΘΝΟΣ)

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕ ΧΑΝΟΥΝ: «Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές στεγαστικών, επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων, δημιουργούν πρόσθετες πιέσεις στις τράπεζες, καθώς τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους δείχνουν νέα επιδείνωση της κατάστασης το πρώτο εξάμηνο φέτος (...) Η δυναμική που εμφανίζουν οι καθυστερήσεις αποτυπώνεται κυρίως στα στεγαστικά δάνεια. Συγκεκριμένα τα "κόκκινα" στεγαστικά από το 15% που ήταν το ποσοστό τους στο τέλος του 2011, έφτασαν το 22% στο 9μηνο 2011 και προσεγγίζουν το 24%. Τα καταναλωτικά δάνεια, από το 28,9% που ήταν στο τέλος του 2011, στο 9μηνο έφτασαν το 38%» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ: «Ο ελληνικός λαός έχει επιδείξει ωριμότητα και καρτερικότητα τα δύσκολα τελευταία χρόνια της κρίσης. Ο θυμός του έναντι του πολιτικού συστήματος είναι απολύτως δικαιολογημένος (...) Ο θυμός συνεχίζει να υπάρχει, αλλά η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται πλέον ότι η κρίση έχει πλήξει πολλές άλλες χώρες και δεν υπάρχει καμία μαγική ή εύκολη λύση (...) ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση έχουν μια μοναδική ευκαιρία μερικών μηνών να βάλουν τον τόπο στην τροχιά της ανάπτυξης και της σταθερότητας» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παίρνουν μέτρα που τσακίζουν το λαό για την ανάκαμψη κερδών

ΤΑ ΝΕΑ: Διπλό χαράτσι για τη ΔΕΗ και τα ΙΧ

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Καμία χαλάρωση γιατί υπάρχει κίνδυνος να ξανακυλήσουμε»

ΕΘΝΟΣ: Εξτρα φόροι για 9 στους 10 φορολογούμενους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φορο-επίθεση Νο 2 με το φόβητρο της φυλακής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πρόστιμα - φωτιά από την εφορία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι παγίδες του νέου φορολογικού

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Ερχονται βαριές ποινές κατά της φοροδιαφυγής

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Ραμπο» της δικαιοσύνης κατά πολιτικής διαφθοράς

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 4+1 «ταμίες» της HSBC για τη λίστα Λαγκάρντ

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Η ΕΥΠ το 'μαθε νωρίς

6 ΜΕΡΕΣ: Νάρκες made in England

RealNews: Ετσι έθαψε τη λίστα ο Παπακωνσταντίνου

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: 749, 974, 1.246 οι λογαριασμοί - κλειδιά

Η ΑΥΓΗ: Ανάπηρη δημοκρατία με φτώχεια, διαπλοκή, αυταρχισμό

Η ΕΛΛΑΔΑ: Η Βουλή εκχωρεί την εθνική κυριαρχία

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πρόταση - έκπληξη από Cosco για ΟΛΠ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Μετωπική στην Αττική οδό

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Δεν μπορεί να σταθεί»

«Το φορολογικό νομοσχέδιο δεν είναι γενικά βάρβαρο, δεν μπορεί να σταθεί, θα γίνουμε όλοι φοροφυγάδες (...) και θα γίνουμε όχι από ιδεολογία, όχι γιατί θέλουμε να συμπαρασταθούμε στους πολύ φτωχούς, όχι γιατί θέλουμε να μάθει ο λαός να απειθαρχεί στις άδικες αποφάσεις και εμείς αυτό κυρίως θέλουμε, αλλά γιατί δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε. Δεν μπορεί να συνάπτουμε δάνεια στις τράπεζες για να πληρώνουμε τους φόρους, δε γίνεται αυτό το πράγμα. Κι όταν τα πάντα έχουν ανέβει, Υγεία, Παιδεία, τα πάντα. Απ' αυτό το νομοσχέδιο συντριπτικά κατάγματα υφίστανται οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικροί αυτοαπασχολούμενοι, αγροτιά. Και έχουμε τη μείωση φόρου στις ανώνυμες εταιρείες και σ' αυτές που είναι μέσα στο Χρηματιστήριο για να τονώσουμε το Χρηματιστήριο... Λέτε κι άμα τονωθεί το Χρηματιστήριο, θα γεμίσει το πιάτο φαγητό και θα αγοράσουμε και πετρέλαιο.

Ούτε ένα ευρώ

(...) εμείς δεν δεχόμαστε να πληρώσει ο λαός ούτε ένα ευρώ. Το έχει πληρώσει, πολιτικά όμως θεωρούμε απαράδεκτο να πληρώσει ο λαός τα βάρη της κρίσης. Δε τη δημιούργησε και ούτε η κρίση δημιουργείται από τη φοροδιαφυγή. Ούτε κι από τη φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου, γιατί οι φοροαπαλλαγές και κυρίως η νόμιμη κλοπή που κάνει, είναι απείρως μεγαλύτερη από τη φοροδιαφυγή. Αλλο ότι είναι αδηφάγο το κεφάλαιο, δεν ξεδιψάει με τίποτα και θα κάνει και τη φοροδιαφυγή (...) πρέπει να παρθούν πίσω με απόφαση της Βουλής (...) τα χαράτσια της κοινωνικής αλληλεγγύης, ο φόρος επιτηδεύματος, το χαράτσι της ΔΕΗ, ο ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο (...) ως κόμμα αν είναι να διαλέξουμε επενδυτή ή το λαό στη φτώχεια, θα διαλέξουμε το λαό αγωνιζόμενο και θα υπερασπιστούμε το λαό που έχει ριχτεί στη φτώχεια (...) τα μέτρα που παίρνονται, ναι μεν επιταχύνονται στην κρίση, αλλά στοχεύουν γενικότερα και στοχεύουν ακριβώς να εξασφαλίσουν ανάκαμψη κερδών σε μια περίοδο που η διευρυμένη αναπαραγωγή του καπιταλιστικού συστήματος δεν είναι εύκολη, το ποσοστό κέρδους πέφτει ενώ η μάζα ανεβαίνει, ο ανταγωνισμός είναι οξύτατος, σήμερα οι παίχτες είναι πολύ περισσότεροι κλπ. Κι επομένως, θέλουν να «αλλάξουν τα φώτα» στο λαό και μετά θα καθορίσουν όχι να κάνουν επενδύσεις με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες, αλλά εκεί που κερδίζουν» (από την τοποθέτηση της Α. Παπαρήγα στη Βουλή / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ