ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Οργανώνει κινητοποίηση ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά

Την Πέμπτη 24 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, καλώντας σε ξεσηκωμό ενάντια στα σχέδια μετατροπής των νέων σε μια γενιά χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Σε μαζική συμμετοχή καλεί το ΠΑΜΕ

Στο χέρι των παιδιών των εργατών και της τάξης τους είναι να μη δεχτούν μια ζωή χωρίς δικαιώματα
Στο χέρι των παιδιών των εργατών και της τάξης τους είναι να μη δεχτούν μια ζωή χωρίς δικαιώματα
Σε συλλαλητήριο την Πέμπτη 24 Γενάρη, στις 2 το μεσημέρι στα Προπύλαια, καλεί η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) για το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων», που παρουσίασε η κυβέρνηση. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα του ΜΑΣ μεταξύ άλλων τονίζεται:

«Στην πραγματικότητα είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την υπερεκμετάλλευση των νέων. Οι μόνοι που ωφελούνται είναι οι επιχειρηματίες που θα τσεπώσουν μπόλικο χρήμα ως επιχορήγηση και πάμφθηνους εργαζόμενους αφού θα απαλλάσσονται με διάφορες παραλλαγές από τις εργοδοτικές εισφορές. Αυτό που υπόσχονται η κυβέρνηση και η ΕΕ στους χιλιάδες άνεργους νέους -που στις ηλικίες 18 με 25 φτάνουν το 60%- είναι το πολύ 5 μήνες δουλειάς με μισθό-χαρτζιλίκι (460 ευρώ για αποφοίτους ΑΕΙ-ΤΕΙ), χωρίς ένσημα και μετά το πέταμά τους ξανά στην ανεργία».

Το ΜΑΣ σημειώνει ότι με αυτά τα προγράμματα μας «προσφέρουν κατάρτιση με τσάμπα εργασία και μετά μας ρίχνουν ξανά στην ανεργία» και επισημαίνει: «Η νεολαία στις λίστες ανεργίας, τα αφεντικά στις λίστες Ελβετίας». Υπογραμμίζει, επίσης, ότι «με τις "Δράσεις 9 και 10" το υπουργείο Παιδείας "προσφέρει" μέσω της πρακτικής άσκησης των φοιτητών και των σπουδαστών, 35.000 πάμφθηνους εργαζόμενους στους επιχειρηματίες για να βγάζουν τη λάντζα (όπως συνήθως γίνεται), χωρίς ένσημο, με μισθό ακόμα μικρότερο και από το εξευτελιστικό (430 ευρώ) που προβλέπεται για τους νέους κάτω των 25 ετών. Ταυτόχρονα δε λέει κουβέντα για την κατώτερη αμοιβή αφού ξέρει ότι οι εργοδότες δε θα πληρώνουν φράγκο και οι πρακτικάριοι θα περιμένουν να πάρουν (αν και όποτε) την ισχνή κρατική επιδότηση του μισθού».

Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές, τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους να απορρίψουν τα σχέδια αυτά και προτείνει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων. Τέλος, καλεί «όσους νέους μπουν σε αυτά τα προγράμματα, να μη θεωρήσουν ότι έχουν σε κάποιους υποχρέωση, ότι τους κάνουν χάρη. Να πάνε με το κεφάλι ψηλά. Να μη δεχτούν τη σύγχρονη σκλαβιά, να οργανωθούν και να παλέψουν για δουλειά με δικαιώματα».

Να οργανωθεί η πλατιά ενημέρωση των νέων

Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ τονίζει την ανάγκη να παρθούν πρωτοβουλίες συζήτησης και ενημέρωσης, ιδιαίτερα σε χώρους όπου εργάζονται νέοι με προγράμματα και καθεστώς μαθητείας. Επίσης, απευθύνει κάλεσμα στήριξης της κινητοποίησης που οργανώνει το ΜΑΣ στις 24 Γενάρη και σημειώνει: «Το μέλλον που προδιαγράφουν με τα προγράμματα δεν αντιμετωπίζει την ανεργία. Θέλουν τους νέους εργάτες και τη νεολαία να μαθαίνει στην προσωρινή δουλειά, στα ψίχουλα, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στην ελεημοσύνη. Να μαθαίνει να λειτουργεί ατομικά, να λειτουργεί ασυνδικάλιστη. Να χτυπιέται σταθερά ο κατώτερος μισθός ανεξαρτήτως της εξευτελιστικής μείωσης που υπάρχει σήμερα, να πηγαίνει με όχημα τους νέους συνεχώς παρακάτω».

Ανάμεσα σε άλλα, στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η "απασχόληση" και η κατάρτιση δεν έχει καμιά σχέση με την ανάγκη για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Μας καταδικάζουν στη μόνιμη περιπλάνηση από την ανεργία στην κακοπληρωμένη δουλειά με ημερομηνία λήξης, σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Οταν λένε "να ξεμπερδεύουν με αγκυλώσεις του παρελθόντος" εννοούν να ξεμπερδεύουν με κάθε συλλογικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ απευθύνεται στους νέους και τις νέες που θα μπουν στα Προγράμματα και τους καλεί «να οργανωθούν στα σωματεία τους, να γίνουν η μάχιμη δύναμή τους. Να παλέψουν μέσα από τις γραμμές τους, συλλογικά για σταθερή δουλειά με δικαιώματα».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αύριο η πανοικοδομική απεργία

Στην πλατεία Κάνιγγος, στις 10 π.μ., η συγκέντρωση της Αθήνας. Συγκεντρώσεις σε άλλες δέκα πόλεις

Στην «τελική ευθεία» βρίσκονται οι οικοδόμοι όλης της χώρας προετοιμάζοντας με όλες τις δυνάμεις τους την αυριανή πανελλαδική πανοικοδομική απεργία, που προκήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, ενάντια στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια καθώς και ενάντια στην εκτεταμένη ανεργία που μαστίζει τον κλάδο.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, τονίζει: «Ολοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων. Είναι ευθύνη όλων η οργάνωση της πάλης του κλάδου ενάντια στα βάρβαρα μέτρα, τις αντιλαϊκές πολιτικές και τους φορείς τους». Και συμπληρώνει: «Μας "εξασφάλισαν" ανεργία, κατάργηση της ΣΣΕ, χαράτσια, φόρους, φτώχεια και εξαθλίωση. Τώρα μας "προσφέρουν" δουλειά στη σκαλωσιά μέχρι τα 60 και τα 62 χρόνια πριν απολαύσουμε την "παχυλή" σύνταξη των 489 ευρώ, που δεδομένης της ανεργίας, του κουρέματος των αποθεματικών του ΙΚΑ, με μαθηματική ακρίβεια θα γίνει προνοιακό βοήθημα. Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος για την οργάνωση του αγώνα».

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Μέχρι στιγμής έχουν οριστεί οι εξής συγκεντρώσεις:

-- Στην Αθήνα στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 π.μ.

-- Στη Θεσσαλονίκη, στο περιφερειακό κατάστημα του ΙΚΑ στην πλατεία Αριστοτέλους στις 10.30 π.μ.

-- Στη Λάρισα, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10.30 π.μ. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας οργάνωσε χτες πλατιά σύσκεψη.

-- Στα Γιάννενα, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10 π.μ.

-- Στην Πάτρα, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στις 10.30 π.μ.

-- Στο Αγρίνιο, στην κεντρική πλατεία, στις 10 π.μ.

-- Στον Πύργο, στην πλατεία ΟΤΕ και πορεία στο ΙΚΑ, στις 10.30 π.μ. Επίσης, τη Δευτέρα θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ, στις 10 π.μ.

-- Στην Καλαμάτα, στην πλατεία 23ης Μάρτη, στις 11 π.μ.

-- Στη Νάουσα, στο Εργατικό Κέντρο και πορεία στον ΟΑΕΔ, στις 10 π.μ.

-- Στα Τρίκαλα, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10 π.μ.

-- Στην Αρτα, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10 π.μ.

Ξεκινά την Παρασκευή το Συνέδριο

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προετοιμασίες ενόψει του 23ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, το οποίο ξεκινά την Παρασκευή 18 Γενάρη και ολοκληρώνεται την Κυριακή 20 του μήνα. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στον Πολιτιστικό Χώρο «Ελληνικό Μολύβι», του Δήμου Αιγάλεω.

ΟΒΣΑ
Καλεί στη συγκέντρωση των οικοδόμων

Να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων, αύριο Τετάρτη, καλεί τα σωματεία και τους επαγγελματοβιοτέχνες των κατασκευών, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Στο κάλεσμά της επισημαίνει:

«H Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, καλεί τα Σωματεία και τους Επαγγελματοβιοτέχνες στον κλάδο των κατασκευών να συμμετέχουν μαζικά στη Συγκέντρωση της Πανελλαδικής απεργίας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στην πλ. Κάνιγγος και ώρα 10 το πρωί, με αιτήματα:

Το ασφαλιστικό - το φορολογικό, την αντιμετώπιση της ανεργίας και άλλα.

Διεκδικούμε, να πάρει πίσω η κυβέρνηση όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους, οι οποίοι κατεδαφίζουν το κοινωνικό περιεχόμενο του ασφαλιστικού μας συστήματος, να πάρει πίσω την αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 60 στα 67 χρόνια και από τα 35 στα 40 χρόνια εργάσιμου βίου.

Να πάρει πίσω η κυβέρνηση όλα τα φορολογικά χαράτσια με τα οποία ληστεύεται το εισόδημά μας και κλείνει τα μαγαζιά μας, εξαθλιώνει τη ζωή μας.

Με τη συμμετοχή μας, στη συγκέντρωση προσπαθούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, βιοτέχνες και εργαζόμενοι στον κλάδο των κατασκευών διεκδικώντας αλλαγή στην κατεύθυνση των έργων. Σήμερα δισεκατομμύρια δίνονται για έργα με τα οποία θησαυρίζουν οι μεγαλοκατασκευαστές.

Διεκδικούμε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε προγράμματα λαϊκής κατοικίας, σχολικών κτιρίων, αίθουσες πολιτισμού, γυμναστήρια, αντισεισμικά και αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία θα ανακουφίσουν τα λαϊκά στρώματα και θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ