ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ - ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
Συνεχής κόλαση η ζωή για τα λαϊκά στρώματα

Η ιμπεριαλιστική επέμβαση για τα συμφέροντα και της ντόπιας πλουτοκρατίας σε πλήρη εξέλιξη

Aναζητώντας τροφή και όρους επιβίωσης στο σκουπιδότοπο του Σιτέ Σολέιγ
Aναζητώντας τροφή και όρους επιβίωσης στο σκουπιδότοπο του Σιτέ Σολέιγ
Μέχρι τέλη του Οκτώβρη οι μοναδικοί κάτοικοι της Τιτανιέν, στα βόρεια της πρωτεύουσας Πορτ ω Πρενς, ήταν οι νεκροί. Εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί. Η Τιτανιέν, που η λέξη σημαίνει το τίποτα, για δεκαετίες χρησίμευε ως η μεγάλη χωματερή των νεκρών. Των δεκάδων χιλιάδων θυμάτων των «Τοντόν Μακούτ» και των άλλων παραστρατιωτικών δολοφονικών ομάδων της δικτατορίας της οικογένειας Ντιβαλιέ (1957-1986), των χιλιάδων θυμάτων των συμμοριών. Των χιλιάδων θυμάτων των παραστρατιωτικών FRAPH - ομάδα υπό τον πράκτορα της CIA Εμανουέλ «Τοτό» Κονστάντ που έδρασε ενάντια στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης του Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ. Εγινε ο ομαδικός τάφος μυριάδων εκ των σχεδόν 300.000 νεκρών του καταστροφικού σεισμού της 12ης Γενάρη του 2010. Τελευταίοι «κάτοικοι» της Τιτανιέν οι νεκροί από την επιδημία χολέρας.

Ωστόσο τους τελευταίους δύο μήνες η μακάβρια αυτή τοποθεσία έχει «ζωντανέψει». Κάθε πρωί δεκάδες Αϊτινοί με ματσέτες και σκεπάρνια καθαρίζουν το έδαφος για να στήσουν τις παράγκες τους στην ευρύτερη περιοχή όπου ολοκληρώθηκε και το μοναδικό μέχρι σήμερα σχέδιο αποκατάστασης των σεισμοπαθών, το συγκρότημα στο Corail Cesslesse, στην έρημο.

Υπό μόνιμη απειλή

Είναι οι Αϊτινοί που κουράστηκαν να ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς αναμένοντας να προχωρήσει η ανοικοδόμηση και να επανεγκατασταθούν. Μόλις 94.000 μεταβατικοί καταυλισμοί έχουν στηθεί, ενώ ο στόχος για την πρώτη χρονιά ήταν 125.000, σύμφωνα με το Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα - Center for Constitutional Rights (CCR).

Επισήμως συνεχίζουν να ζουν 515.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση (IOM). Να διαβιούν δίχως δυνατότητα πρόσβασης σε πόσιμο νερό και στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής.

Ερμαια των καιρικών συνθηκών, όπως κυκλώνες και βροχοπτώσεις, αλλά και των συμμοριών, που τις νύχτες σκορπούν τον τρόμο βιάζοντας γυναίκες και παιδιά, και της επιδημίας χολέρας. Επιδημίας που εισήχθη από μέλη του κατοχικού στρατού της Minustah από το Νεπάλ. Περίπου 200 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα από τη χολέρα. Από τον Οκτώβρη του 2010 σχεδόν 7.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 500.000 έχουν προσβληθεί.

Αϊτινοί που εκδιώχθηκαν βιαίως. Τις ημέρες αυτές της επετείου των δύο χρόνων από το σεισμό ετοιμάζεται μία ακόμη βίαιη εκκένωση με την προγραμματισμένη διάλυση του καταυλισμού που στήθηκε κοντά στο κατεστραμμένο προεδρικό μέγαρο.

Αϊτινοί που εκδιώκονται με την καταβολή ενός ποσού που φτάνει στα 200 δολάρια δίχως καμία πρόβλεψη και σχέδιο για την εγκατάστασή τους.

Εκδιώκονται με τη βία για την ευημερία των αριθμών και τη συμμόρφωση με τις επιταγές, εντολές και υποδείξεις της Ουάσιγκτον, που, εκβιάζοντας με την παροχή της βοήθειας, παρά το γεγονός ότι τα 1,4 δισεκατομμύρια συλλέχθηκαν από το υστέρημα των Αμερικανών πολιτών σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον αϊτινό λαό, και για να «χειριστεί» κατά το δοκούν τη «βοήθεια», συνέταξε «ανεξάρτητη» έκθεση που αμφισβητεί τα πάντα.

Η έκθεση της USAID αμφισβήτησε τον αριθμό των νεκρών, «μεταξύ 46.190 και 84.891» σύμφωνα με την έκθεση, όταν ανεξάρτητοι παρατηρητές τον ανεβάζουν ίσως και σε μισό εκατομμύριο. Επίσης και τον αριθμό των πληγέντων που ξεπέρασε τα τρία εκατομμύρια, δηλαδή σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού, αλλά και τον αριθμό όσων εξακολουθούν να παραμένουν σε καταυλισμούς, αμφισβητώντας τα επίσημα στοιχεία και αναφέροντας ότι «μόλις το 5 ως 10% του αριθμού αυτού ζει σε στρατόπεδα προσφύγων»...

Η «βοήθεια», που αφειδώς προσφέρθηκε αρχικά, δεν έχει φτάσει δύο χρόνια μετά. Σύμφωνα με την έκθεση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, όπως αναφέρει το «Haiti Libre», από τα 4,5 δισ. δολάρια βοήθειας που υποσχέθηκαν, μόλις 2,38 δισ. ή το 52,9% έχει εκταμιευθεί:

  • 1,59 δισεκατομμύρια δολάρια (67%) σε επιδοτήσεις για τη στήριξη της κυβέρνησης της Αϊτής, καθώς και σε ΜΚΟ και ιδιώτες.
  • 319,9 εκατομμύρια δολάρια (13%) για τη στήριξη του προϋπολογισμού της κυβέρνησης της Αϊτής.
  • 275,8 εκατομμύρια δολάρια (12%) σε επιχορηγήσεις προς τα Ηνωμένα Εθνη, τη Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης και την Παγκόσμια Τράπεζα μέσω του Ταμείου Ανασυγκρότησης της Αϊτής.
  • 197,6 εκατομμύρια δολάρια (8%) σε δάνεια προς την κυβέρνηση της Αϊτής.

Ακόμη και τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν καταβάλει το πλήρες ποσό, αλλά μόνο το 63% της βοήθειας των 6,5 δισ. ευρώ που έχουν υποσχεθεί. Παρ' όλα αυτά τα κονδύλια για τον κατοχικό στρατό, τη Minustah, καταβάλλονται κανονικά.

Συνεχείς ιμπεριαλιστικοί εκβιασμοί

Ο προϋπολογισμός της κατοχικής δύναμης, που εγκαταστάθηκε στις 29 Φλεβάρη 2004 αμέσως μετά τη στρατιωτική επέμβαση ΗΠΑ, Γαλλίας και Καναδά, για την αποκατάσταση της τάξης και το πραξικόπημα ενάντια στον πρόεδρο Αριστίντ που εκδιώχθηκε βίαια, είναι τουλάχιστον 8 φορές μεγαλύτερος από τον προϋπολογισμό για την καταπολέμηση της χολέρας, που ανήλθε σε 109 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών για την Οικονομία και την Πολιτική - CEPR. Ποσό που αντιστοιχεί στο 50% των συνολικών δαπανών της κυβέρνησης και είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της δύναμης της οποίας ο συνολικός αριθμός (στρατιωτικοί και αστυνομικοί) που είναι στην Αϊτή φτάνει τις 12.552 και αντιστοιχεί στο 12,5% της συνολικής δύναμης των κυανόκρανων του ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί εμπόλεμη ζώνη.

Για την ακρίβεια, το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας δίνεται τους τελευταίους μήνες, όταν πλέον είχε εδραιωθεί το πολιτικό σκηνικό μετά την ωμή επέμβαση των ΗΠΑ, αλλά και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την έκβαση των προεδρικών και γενικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν εξ αναβολής λόγω του σεισμού στις 28 Νοέμβρη 2010. Εξι μήνες διήρκεσε η διελκυστίνδα με το εκλογικό πραξικόπημα - ψήφισε μόλις το 15% με 20% του πληθυσμού, επίσης αποκλεισμός του μεγαλύτερου κόμματος Fanmi Lavalas, επιστροφή του πρώην δικτάτορα Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ, άμεση παρέμβαση της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, νοθεία και παρατυπίες - και τελικά μόλις τον περασμένο Μάη ορκίστηκε νέος πρόεδρος της Αϊτής ο Μισέλ Μαρτελί, γνωστός ως «Γλυκός Μίκυ». Γνωστός επίσης για τις διασυνδέσεις του με το στρατιωτικό κατεστημένο, αλλά και την αμερικανική πρεσβεία.

Η έκβαση των εκλογών ήταν προϋπόθεση για την παροχή της βοήθειας, την οποία ενορχηστρώνει ο «ειδικός απεσταλμένος για την Αϊτή», και πλέον «αντιβασιλέας» όπως τον αποκαλούν ειρωνικά οι Αϊτινοί, πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Βοήθεια που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη, τέτοια που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Σχέδιο οικείο σε όλη την Καραϊβική: Τουρισμός, υφαντουργίες - κάτεργα, γεωργία για εξαγωγές και εξασθένηση του δημόσιου ελέγχου της οικονομίας μέσω ιδιωτικοποιήσεων και απορρύθμισης. Για το λόγο αυτό και δεν έχει επιτραπεί οι Αϊτινοί να ενταχθούν σε κανένα επίπεδο της διαδικασίας ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης. Φροντίζουν γι' αυτό ο κατοχικός στρατός, η κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Γκάρι Κονίλ - εκπρόσωπος του Μπιλ Κλίντον, αντιπρόεδρος της «Μεταβατικής Επιτροπής για την Ανοικοδόμηση της Αϊτής» και, το κυριότερο, εδώ και χρόνια μέλος της στενής ομάδας του Τζέφρι Σακς, του οικονομολόγου του Πανεπιστημίου Κολούμπια και εμπνευστή του «δόγματος του σοκ», των σαρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που επιβλήθηκαν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες - αλλά και το στρατό που ετοιμάζεται να ανασυστήσει ο πρόεδρος Μαρτελί. Στρατός που διαλύθηκε από τον πρόεδρο Αριστίντ εξαιτίας των εγκλημάτων τους ενάντια στο λαό, με τις δικτατορίες, την καταστολή και την καταπίεση.

Για τον αϊτινό λαό, που ποτέ δεν έπαψε να αντιστέκεται σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και εγχώρια ολιγαρχία που έσπευσαν να αρπάξουν τη «χρυσή ευκαιρία» του σεισμού, επιφυλάσσουν είτε το ρόλο του επαίτη είτε του σκλάβου. Καμία άλλη εναλλακτική εκτός από την Τιτανιέν, ως νεκροί ή ζωντανοί-νεκροί.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ