ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
Να μην κόβεται το νερό στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ

Με τις παρεμβάσεις του το ΠΑΜΕ ζητά να μην κόβεται το νερό και το φως σε εργατικά λαϊκά νοικοκυριά (φωτ. από παλιότερη παράσταση στη ΔΕΗ Αγ. Δημητρίου για επανασύνδεση ρεύματος σε άνεργη)
Με τις παρεμβάσεις του το ΠΑΜΕ ζητά να μην κόβεται το νερό και το φως σε εργατικά λαϊκά νοικοκυριά (φωτ. από παλιότερη παράσταση στη ΔΕΗ Αγ. Δημητρίου για επανασύνδεση ρεύματος σε άνεργη)
Παράσταση διαμαρτυρίας έκανε χτες το μεσημέρι η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ στον κλάδο του νερού (ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση υδάτινων πόρων) στον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ Θεμ. Λέκκα. Η Γραμματεία απαίτησε να μην κόβονται οι παροχές νερού σε ανθρώπους άνεργους, σε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους και άλλες ευπαθείς ομάδες που δεν μπορούν να πληρώσουν. Αφορμή της παράστασης αποτελούν οι διακοπές νερού σε ανθρώπους που κατά κύριο λόγο έχουν χαμηλά εισοδήματα. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και άνθρωποι που, επιπλέον, αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους σοβαρά προβλήματα υγείας. Την ίδια στιγμή, η ΕΥΔΑΠ αντιμετωπίζει εντελώς διαφορετικά τους φορείς του Δημοσίου που της χρωστάνε εκατομμύρια ευρώ.

Η αντιπροσωπεία των ταξικών δυνάμεων σημείωσε ότι το νερό είναι μία από τις πιο βασικές ανάγκες για την ίδια τη ζωή, δεν μπορεί να εμπορευματοποιείται και να γίνονται διακοπές νερού σε όσους δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ αντί να σταθεί στο σοβαρότατο αυτό πρόβλημα, κατέφυγε σε έναν άκρατο λαϊκισμό, λέγοντας ότι «εάν δέχεται το ΠΑΜΕ όλα αυτά τα λεφτά να αφαιρεθούν από τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, το κάνουμε αυτή τη στιγμή» (σ.σ. να μην κόβεται το νερό σε όσους δεν μπορούν να το πληρώσουν). Ομως δεν μπόρεσε να απαντήσει στη θέση των ταξικών δυνάμεων τα λεφτά να τα πάρει από τους πλουτοκράτες που έχουν υπερσυσσωρεύσει κεφάλαια από την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Ούτε βέβαια μπόρεσε να απαντήσει όταν η αντιπροσωπεία με στοιχεία του έδειξε ότι οι οφειλές του Δημοσίου (υπουργεία, νομαρχίες και άλλα) στην ΕΥΔΑΠ ξεπερνάνε τα 53 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ληξιπρόθεσμες συσσωρευμένες οφειλές (ακόμα και ετών σε ορισμένες περιπτώσεις). Τα απλήρωτα εκατομμύρια δεν αποτελούν πρόβλημα (ενώ στην πραγματικότητα είναι) για τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, αλλά της είναι πρόβλημα ο άνεργος που χρωστά 1.000 ευρώ γιατί δεν έχει να τα δώσει και του κόβει την παροχή.

ΠΑΜΕ
Αποκαλύφθηκαν «Αυτόνομη Παρέμβαση» και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας με θέμα την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης στην καπνοβιομηχανία «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ»

Ανακοίνωση με θέμα την κατάπτυστη επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψε η καπνοβιομηχανία «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ», με το επιχειρησιακό σωματείο που ελέγχεται από την «Αυτόνομη Παρέμβαση», εξέδωσε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Οι βαρύγδουπες δηλώσεις της Αυτόνομης Παρέμβασης (Α.Π.) του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ και το κατακεραύνωμα για την προδοτική επιχειρησιακή σύμβαση στη ΝΕΟΓΑΛ που υπογράφηκε από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, αποδείχτηκαν χωρίς αντίκρισμα. Πριν "αλέκτορα λαλήσαι τρις" αποκαλύφτηκαν, υπέγραψαν επιχειρησιακή σύμβαση στην καπνοβιομηχανία "ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ", ιδιοκτησία της πολυεθνικής "ΦΙΛΙΠ ΜΟΡΙΣ", διάρκειας τριών ετών, όπου προβλέπεται ότι ο μισθός θα καθορίζεται ανάλογα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας!!! Επίσης προβλέπει περικοπές και ψαλίδισμα σε κατακτήσεις των εργαζομένων. Ενώ φορτώνει το κόστος από ιδιωτική ασφάλιση που η εταιρεία έχει ασφαλίσει τους εργαζόμενους στους ίδιους, αρχίζοντας από συμμετοχή 18 ευρώ, προκειμένου να απαλλάξουν την εργοδοσία από το κόστος.

Πριν 2 χρόνια αυτή η πλειοψηφία (Α.Π.) συμφώνησε στη μείωση προσωπικού 300 περίπου εργαζομένων, ενώ σήμερα "βοηθάει" στο πρόγραμμα "εθελούσιας εξόδου" (απολύσεις), όπως απαιτεί η εργοδοσία.

Οσες προσπάθειες και αν κάνει επομένως η Α.Π. και οι δυνάμεις της να αποδείξουν ότι δεν αποτελούν κομμάτι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, πέφτουν στο κενό, αφού η δράση τους και προπάντων τα έργα τους τους προδίδουν. Ηταν, είναι και θα είναι "οπορτουνιστές", συμπλήρωμα του μηχανισμού του συστήματος και ανάχωμά του.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και της επιχείρησης "ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ" και συνολικά τους εργαζόμενους της χώρας μας να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Να μην παρασύρονται και να μην πιστεύουν τους κάθε λογής ψευτοεπαναστάτες, ανεξάρτητα με τι όνομα εμφανίζονται κάθε φορά. Να απομονώσουν τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, στα ταξικά τους σωματεία για να δυναμώσει το μέτωπο της σύγκρουσης με την άθλια εκμεταλλευτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συμφωνία της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., κάτω από τα "χειροκροτήματα" του ΣΕΒ και τις "ευλογίες" της τρόικας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ELITE»
Ενίσχυση του KKE από το υστέρημά τους

Οι εργαζόμενοι της υποδηματοποιίας «Elite», που βρίσκονται ένα χρόνο σε αγωνιστική κινητοποίηση, ενισχύουν από το υστέρημά τους το ΚΚΕ για τρίτη φόρα στην περίοδο της οικονομικής εξόρμησης με 65 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Κλωστοϋφαντουργών, Ιματισμού, Δέρματος.

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Νέες κινητοποιήσεις σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Θα πραγματοποιηθούν κανονικά οι στάσεις εργασίας που είχαν αποφασίσει οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων στα τρόλεϊ και των οδηγών στα μπλε λεωφορεία. Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων έχει ως εξής:

Τα λεωφορεία θα κάνουν στάσεις (11 π.μ. - 3.30 μ.μ.), στις 17, 19 και 20 Γενάρη. Τα τρόλεϊ θα κάνουν, επίσης, στάσεις εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) τις ίδιες μέρες. Επίσης, την Τρίτη, 18 Γενάρη, θα γίνει στάση εργασίας (12 το μεσημέρι - 4 μ.μ.) στον ηλεκτρικό, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει γενική συνέλευση των εργαζομένων.

Οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στο μετρό και το τραμ αποφάσισαν να μην κάνουν καμία κινητοποίηση την επόμενη βδομάδα και να πάνε στο «διάλογο». Τη ματαίωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισε και η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) στο Σωματείο Τεχνικών στα λεωφορεία. Γενικότερα την «επιθυμία» τους να συμμετέχουν στο «διάλογο» έχουν δηλώσει όλες οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι είναι δυνατόν να προκύψουν μέσα από τέτοιες διαδικασίες θετικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΠΛΑΙΣΙΟ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οχι σε επιχειρησιακή σύμβαση, μαζί με το ΠΑΜΕ στις 10 Φλεβάρη

Με οργάνωση του αγώνα και συμμετοχή στην απεργία που καλεί το ΠΑΜΕ στις 10 του Φλεβάρη, απάντησαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης κουφωμάτων «Πλαίσιο» στη Θεσσαλονίκη, στην απαίτηση της εργοδοσίας να υπογράψουν 2ετή επιχειρησιακή σύμβαση που θα προβλέπει μείωση μισθών κατά 12,5%, δύο μήνες άδεια άνευ αποδοχών, όποτε θέλει η επιχείρηση και κατάργηση επιδομάτων.

Μέσα από γενική συνέλευση που κάλεσε το επιχειρησιακό σωματείο, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να απορρίψουν την πρόταση της εργοδοσίας ως απαράδεκτη και να διεκδικήσουν αύξηση στους καταβαλλόμενους μισθούς κατά 4,1% και άμεση ανάκληση των 6 απολύσεων που έγιναν τη Δευτέρα. Ηδη, η εργοδοσία αναγκάστηκε να ανακαλέσει τη μία από τις απολύσεις, ενώ το σωματείο συνεχίζει τον αγώνα για την ανάκληση και των υπόλοιπων.

Χθες, μετά την άρνηση του σωματείου να υπογράψει την επιχειρησιακή σύμβαση, ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης άρχισε τις απειλές για συνέχιση των απολύσεων και δήλωσε πως θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που δίνει το θεσμικό πλαίσιο που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση για τη στήριξη του κεφαλαίου, ώστε να συμπιέσει το εργατικό κόστος και να εξοικονομήσει τις 700.000 που θέλει για φέτος η επιχείρηση.

Στο πλαίσιο αυτό, προφανώς, εντάσσεται και η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων του Δεκέμβρη.

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, ολοένα και πιο αποφασιστικά, συσπειρώνονται στο σωματείο, ώστε ενωμένοι να απαντήσουν στην τρομοκρατία της εργοδοσίας και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να μην υπογράψει κανείς το «αξιολόγιο»

«Κανείς εργαζόμενος να μην υπογράψει το "αξιολόγιο" - πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων» είναι το κάλεσμα που απευθύνει στους εργαζόμενους στον ΟΤΕ, το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής, με αφορμή την εφαρμογή για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά του «αξιολογίου». Παράλληλα, καλεί σε συμμετοχή στη σύσκεψη που διοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις στον ΟΤΕ, η ΕΣΚ και οι Σωματειακές Επιτροπές του ΣΕΤΗΠ, την Πέμπτη 20 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, Αγ. Φιλοθέης 5β-1ος όροφος (πλατεία Μητρόπολης) με αντικείμενο την οργάνωση της πάλης.

Σε ανακοίνωσή του το ΣΕΤΗΠ σημειώνει ότι με το «αξιολόγιο» η εργοδοσία «βαθμολογεί τους εργαζόμενους και απαιτεί από τους ίδιους να υπογράψουν στο κατά πόσο τηρούν και σέβονται τις αποφάσεις της διοίκησης και των οργάνων της και υπακούουν στους νόμους του κράτους». Ενώ καταγγέλλει τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στην ΟΜΕ ΟΤΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία που αρνούνται να πάρουν θέση γι' αυτό το ζήτημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ