ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στο «τραπέζι» το αίτημα Τραμπ για ενεργότερη εμπλοκή στη Μέση Ανατολή

Πρόσθετες ανησυχίες για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει και εκεί η ελληνική κυβέρνηση

«Υπό συζήτηση» στο ΝΑΤΟ έχει μπει, και επισήμως πλέον, το αίτημα Τραμπ για μεγαλύτερη και απευθείας εμπλοκή της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στη Μέση Ανατολή.

Στο φόντο της πρόσφατης, άμεσης ανταπόκρισης του γγ του ΝΑΤΟ στο κάλεσμα του Αμερικανού Προέδρου για μεγαλύτερη εμπλοκή της λυκοσυμμαχίας, με τον Τραμπ να ζητά, χαρακτηριστικά, ακόμα και να κηρυχθεί η περιοχή ΝΑΤΟική επικράτεια, με τη μετονομασία της σε «ΝΑΤΟ - Μέση Ανατολή», ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες και συνεχίζεται σήμερα η Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής (ΣΕ) του ΝΑΤΟ σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ.

Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ συζητούν καταρχάς πάνω στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, το Δεκέμβρη στο Λονδίνο, και πώς τα νέα σχέδια που αποφασίστηκαν εκεί θα γίνουν πράξη.

Θυμίζουμε τις επικίνδυνες αποφάσεις της ΝΑΤΟικής Συνόδου Κορυφής, όπως καταγράφονται και στη Διακήρυξή της:

-- Αποφασίστηκε η ενίσχυση «περαιτέρω της ικανότητάς μας για αποτροπή και άμυνα με έναν κατάλληλο συνδυασμό πυρηνικών, συμβατικών και πυραυλικών αμυντικών ικανοτήτων, τις οποίες συνεχίζουμε να προσαρμόζουμε. Οσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, το ΝΑΤΟ θα παραμείνει μια πυρηνική συμμαχία».

-- Ορίζεται και επισήμως το Διάστημα ως επιχειρησιακός χώρος των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, δίπλα σε γη, αέρα, θάλασσα και τον λεγόμενο κυβερνοχώρο.

-- Ως «απειλές» καταγράφονται κάθε είδους «κυβερνητικές και υβριδικές απειλές», η έννοια - λάστιχο της «τρομοκρατίας», αλλά και - με θράσος - η «αστάθεια πέραν των συνόρων μας (που) συμβάλλει επίσης στην παράνομη μετανάστευση», δίνοντας ένα ακόμα πρόσχημα για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποστολές.

-- «Επαναβεβαιώθηκε» η «δέσμευση» του ΝΑΤΟ «για μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα στο Αφγανιστάν».

-- Μπήκε για πρώτη φορά στο επίκεντρο ανοιχτά - αν και προσεκτικά - η Κίνα, ενώ σκιαγραφήθηκαν μέτρα ενάντια στη διείσδυση κινεζικών τηλεπικοινωνιακών και άλλων κολοσσών στα δίκτυα και τις λεγόμενες κρίσιμες υποδομές χωρών του ΝΑΤΟ, στα δίκτυα 5G και στην Ενέργεια.

«Υπό συζήτηση» το «αίτημα» Τραμπ

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέλη της ΣΕ εστίασαν χτες στις επιχειρήσεις και αποστολές του ΝΑΤΟ σε Αφγανιστάν (Resolute Support), Ιράκ («εκπαιδευτές» για τις ντόπιες Ενοπλες Δυνάμεις) και Κόσοβο, αλλά και στην «παραγωγή δυνάμεων και τις μελλοντικές απαιτήσεις», που συνεχώς αυξάνουν. Αλλωστε, όπως οι ίδιοι οι ΝΑΤΟικοί υπολογίζουν, και έδωσαν σχετικά στοιχεία στη Σύνοδο, έχουν αυτήν τη στιγμή πάνω από 20.000 μέλη στρατιωτικού προσωπικού αναπτυγμένα σε διάφορες επιχειρήσεις, αποστολές και «δραστηριότητες» κατ' εντολή του ΝΑΤΟ.

Η συζήτηση μεταξύ των στρατιωτικών στελεχών έγινε αφού προηγήθηκε η εισήγηση του γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος διόλου τυχαία είχε χτες διαδοχικές συναντήσεις, καταρχάς με τον πρώτο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Abdul Karim Hashim Aboualgus (μια συνάντηση που κράτησαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας), και τον βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II ibn Al Hussein, στον οποίο ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος έθεσε θέματα όπως την «αναταραχή» στη Μέση Ανατολή, τονίζοντάς του ότι «η μάχη κατά του Daesh δεν τελείωσε»...

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΣΕ, Βρετανός πτέραρχος Stuart Peach, ανοίγοντας τις εργασίες της, είπε στα μέλη της Επιτροπής: «Η ενίσχυση της συνεχιζόμενης δέσμευσής μας σε αυτές τις αποστολές διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην περιφερειακή ασφάλεια και φυσικά συμβάλλει στην εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων.

Στο Ιράκ, η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι πρωταρχικής σημασίας. Σήμερα έχουμε αναστείλει τις δραστηριότητες κατάρτισης, αλλά η αποστολή συνεχίζεται. Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά και παραμένουμε σε στενή και τακτική επαφή με τους φίλους μας στις αρχές των ΗΠΑ».

Σε αυτό το φόντο και γεννώντας πρόσθετες ανησυχίες για τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση εντός του ΝΑΤΟικού σχεδιασμού, ο Βρετανός αναφέρθηκε στη συνομιλία Στόλτενμπεργκ με τον Τραμπ «και τον πρωθυπουργό του Ιράκ που ζητούν πρόσθετη υποστήριξη από το ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή» και υπογράμμισε ότι «το αίτημα θα συζητηθεί τώρα σε πολιτικό επίπεδο μέσω του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου», σε αρχική φάση δηλαδή σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών - μελών, πριν επιληφθούν στις δικές τους Συνόδους οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας και οι αρχηγοί των κρατών - μελών.

Αλλωστε, σήμερα, το πρόγραμμα της Συνόδου περιλαμβάνει συζήτηση για τη Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ («NATO's Southern Flank»), βάζοντας στο τραπέζι σχέδια και τρόπους για το «πώς θα ενισχύσουν τη συνεργασία με εταίρους και θεσμούς με κοινά συμφέροντα στην περιοχή, όπως η Αφρικανική Ενωση, η ΕΕ και ο ΟΗΕ».

Τόνισε χαρακτηριστικά ο Peach: «Ενισχύουμε τις εταιρικές σχέσεις μας στην Ευρώπη και πέραν αυτής, εμβαθύνοντας τον πολιτικό διάλογο, διευρύνοντας την υποστήριξη και τη δέσμευση με τις χώρες - εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των φίλων μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα Ηνωμένα Εθνη».

Θυμίζουμε πως, αξιοποιώντας τέτοια σχήματα συνεργασίας, το ΝΑΤΟ, με μέσα των κρατών - μελών του έχει συνεργασία με την ΕΕ (επιχειρήσεις «SOFIA και «SEA GUARDIAN») για τον έλεγχο της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου, ενώ με καπέλο ΟΗΕ ελέγχει τον εναέριο χώρο της Συρίας (επιχειρήσεις κατά του ISIS) και τη θαλάσσια ζώνη από το Σουέζ έως τη Συρία («UNIFIL»).

Η Σύνοδος κλείνει με ειδική συνεδρία για την «εταίρο» Γεωργία, στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, όπου «οι αρχηγοί θα ενημερωθούν για την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας, τις πρόσφατες εξελίξεις και θα συζητήσουν τη μελλοντική συνεργασία», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

«Ετοιμοπόλεμα στρατεύματα από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα»

Αλλωστε, περιγράφοντας το πώς ξεδιπλώνεται η ΝΑΤΟική στρατηγική «περικύκλωσης» της Ρωσίας, ο Βρετανός πτέραρχος σημείωσε πως «ενισχύσαμε τη στρατιωτική μας δομή από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Εχουμε ετοιμοπόλεμα στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας μας».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι το ΝΑΤΟ «επενδύει» «232 εκατομμύρια ευρώ σε μια εγκατάσταση για τη μακροπρόθεσμη αποθήκευση και συντήρηση αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού, τοποθετημένου στην Πολωνία. Μια μεγάλη επένδυση στο Powidz, ικανή να φιλοξενήσει το ισοδύναμο του εξοπλισμού μιας ετοιμοπόλεμης ταξιαρχίας».

Αναφέρθηκε ακόμη στο γεγονός ότι οι ΝΑΤΟικές δαπάνες «συνεχίζουν να αυξάνονται (...) Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους οι Σύμμαχοι θα έχουν επενδύσει 130 δισ. δολάρια επιπλέον σε όσα είχαν δαπανήσει έως το 2016. Μέχρι το 2024 αναμένουμε να είναι 400 δισ. περισσότερα», όπως και στην πρόσφατη αναβάθμιση των «AWACS του NATO», ύψους 1 δισ. δολαρίων, στα οποία ενσωμάτωσαν την τελευταία ψηφιακή τεχνολογία, αλλά και στην παραλαβή του πρώτου από τα πέντε αεροσκάφη επίγειας επιτήρησης του ΝΑΤΟ, «μια ξεκάθαρη επίδειξη του εκσυγχρονισμού και της επένδυσής μας για την παροχή κορυφαίων δυνατοτήτων» για τους δολοφονικούς στόχους του ΝΑΤΟ.

«Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα της τρέχουσας εργασίας μας. Αλλά δεν θα σταματήσουμε εκεί», προειδοποίησε, ουσιαστικά, αντίπαλα κέντρα ο Βρετανός. «Συνεχίζουμε να βελτιώνουμε την ετοιμότητα και την ανθεκτικότητα ώστε να ανταποκριθούμε στις απειλές. Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής αλλαγής με τους ανθρώπους μας καθώς και τον εξοπλισμό μας. Και πρέπει να παραμείνουμε αποφασισμένοι και απέναντι στην τρομοκρατία», κατέληξε.


Προετοιμασίες για ιμπεριαλιστικούς πολέμους την επόμενη 20ετία!

Σημειωτέον, βασικό κομμάτι της Συνόδου είναι και η συζήτηση για τη Δομή Αποτροπής και Αμυνας της λυκοσυμμαχίας («Deterrence and Defence Posture»), όπως και το σχέδιο με τον εύγλωττο τίτλο «NATO Warfighting Capstone Concept» (NWCC - «Σχέδιο Πολεμική Κορωνίδα του ΝΑΤΟ») .

Σύμφωνα με ΝΑΤΟικές πηγές, το NWCC είναι στρατιωτικό σχέδιο που εστιάζει σε μια «προοπτική» συρράξεων την επόμενη 20ετία, παρέχοντας στους ΝΑΤΟικούς εκείνα τα θεωρητικά και άλλα εργαλεία ώστε να έχουν το υλικό και την υποστήριξη προκειμένου να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις που βλέπουν να ανοίγονται μπροστά με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα: «Είναι κομμάτι της Στρατιωτικής Στρατηγικής του ΝΑΤΟ, η οποία καθορίζει τις στρατιωτικές προτεραιότητες του ΝΑΤΟ καθώς και την προσέγγισή του στις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές, και θα επιτρέψει στους διοικητές του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας», αναφέρουν ΝΑΤΟικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, πτέραρχος Πιτς, είπε χτες πως «το Warfighting Concept βλέπει 20 χρόνια μπροστά, θέτοντας ένα όραμα για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των Συμμάχων να αναπτύξουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους, να εντοπίσουν πιθανά κενά στις δυνατότητές του και να παράσχει τις απαραίτητες συστάσεις, ώστε να διασφαλίσει ότι είμαστε έτοιμοι και ικανοί να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του μέλλοντος».

Θύμισε ακόμη πως «για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια η Στρατιωτική Στρατηγική του ΝΑΤΟ συμφωνήθηκε από εσάς, τους Αρχηγούς της Αμυνας, και επικαιροποιήθηκε για να αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες απειλές που αντιμετωπίζουμε. Αυτή η στρατηγική είναι η κουπαστή (σ.σ. "handrail") που μας καθοδηγεί...». Και σημείωσε ότι «έχουμε λάβει πρόσθετα μέτρα για να παραμείνουμε σε θέση να εκπληρώσουμε τα βασικά μας καθήκοντα τα επόμενα χρόνια», π.χ. «αυξάνοντας την ετοιμότητα των δυνάμεών μας και την ικανότητά μας να τις διεκπεραιώνουμε στον Ατλαντικό και εντός Ευρώπης, καθώς και εκσυγχρονίζοντας τη στρατιωτική δομή διοίκησης και το στρατηγείο μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ