ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Συνέχεια παζαριών για τη Λιβύη μετά τη συνάντηση στη Μόσχα

Ανακοινώθηκε ότι την Κυριακή θα γίνει η διεθνής διάσκεψη στο Βερολίνο

Από την προχτεσινή συνάντηση του Λίβυου στρατηγού Χ. Χάφταρ στη Μόσχα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ

Russian Foreign Ministry Press

Από την προχτεσινή συνάντηση του Λίβυου στρατηγού Χ. Χάφταρ στη Μόσχα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ
ΜΟΣΧΑ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένουν τα πολυσύνθετα παζάρια μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο τη σύγκρουση στη Λιβύη, μετά την άρνηση του Λίβυου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ (που υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από Ρωσία, Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτο κ.ά.) να υπογράψει το βράδυ της Δευτέρας μία συμφωνία «εκεχειρίας» με τον δοτό πρωθυπουργό Φαγέζ Σάρατζ, της «κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας», που έχει τη στήριξη της Τουρκίας.

Η δικαιολογία που επικαλέστηκε ο Λίβυος στρατηγός - επικεφαλής του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA) ήταν ότι χρειαζόταν διορία δύο - ή, σύμφωνα με άλλες πηγές, τεσσάρων - ημερών προκειμένου να ενημερώσει τους φύλαρχους και τους διοικητές των δυνάμεων που τον στηρίζουν. Η αποχώρηση του Χάφταρ από τη Μόσχα συνοδεύτηκε, από το βράδυ της Δευτέρας και χτες το πρωί, με την επανέναρξη των επιθέσεων του LNA σε βάρος των ισλαμιστών που στηρίζουν τον Σάρατζ στην Τρίπολη.

Επιπλέον, πληροφορίες από στενούς συνεργάτες του Χάφταρ στη Βεγγάζη, τις οποίες επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο «Σπούτνικ», ανέφεραν πως ο στρατηγός δυσαρεστήθηκε διότι μεταξύ άλλων στο σχέδιο συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε επί τουλάχιστον επτά ώρες με τον Σάρατζ στη Μόσχα (χωρίς όμως να συναντηθούν οι ίδιοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες) δεν αναφερόταν ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη διάλυση και αποστρατιωτικοποίηση ένοπλων ισλαμικών ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σάρατζ στην Τρίπολη. Αλλες πληροφορίες σε σχέση με το σχέδιο της συμφωνίας που προωθούσαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας Ρωσίας και Τουρκίας κατά τα παζάρια στη Μόσχα ανέφεραν, μεταξύ άλλων, μέτρα για τη «διασφάλιση βιώσιμης - μόνιμης εκεχειρίας», την ομαλοποίηση της ζωής στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις, καθώς και τη συγκρότηση στρατιωτικής επιτροπής όπου κάθε πλευρά θα εκπροσωπείται από πέντε μέλη και η οποία θα επιβλέπει την τήρηση της εκεχειρίας και θα επιχειρεί την αποτροπή συμβάντων που θα εμπόδιζαν την περαιτέρω εφαρμογή της.

Ρωσοτουρκικές αντιδράσεις

Η αντίδραση του Χάφταρ προκάλεσε εκνευρισμό στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν και στον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Ερντογάν δήλωσε πως είναι έτοιμος να δώσει «ένα μάθημα στον πραξικοπηματία Χάφταρ» σε περίπτωση που συνεχίσει τις επιθέσεις «εναντίον της νόμιμης διοίκησης και εναντίον των αδελφών μας στη Λιβύη». Ο δε Τσαβούσογλου σχολίασε ότι η αποχώρηση του Χάφταρ από τη Μόσχα «δείχνει ποιος θέλει πόλεμο και ποιος θέλει ειρήνη στη χώρα».

Τη μη υπογραφή του σχεδίου συμφωνίας σχολίασε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, θυμίζοντας ότι η αποσταθεροποίηση στη Λιβύη ξεκίνησε μετά την επίθεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ το 2011. Τότε καταστράφηκε το λιβυκό κράτος και έκτοτε βιώνουν τις συνέπειες πρώτα από όλους ο λιβυκός λαός και μετά όλοι οι άλλοι, είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως οι εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη θα είναι καλό να πειστούν να σταματήσουν τις συγκρούσεις και να διαπραγματευτούν μία λύση «χωρίς να καταφεύγουν στα όπλα». Η Ρωσία δηλώνει ότι δεν έχει στείλει δυνάμεις στη Λιβύη, παραδεχόμενη ωστόσο ότι Ρώσοι μισθοφόροι μέσω ιδιωτικής εταιρείας μάχονται στο πλευρό των δυνάμεων του Χάφταρ.

Σχέδιο περισσότερων ιταλικών στρατευμάτων

Στις εξελίξεις που αφορούν τη Λιβύη ενόψει της διεθνούς διάσκεψης στο Βερολίνο αναφέρθηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, λέγοντας ότι αν αποτύχει η ειρήνη στη χώρα «δεν μπορούμε να μιλάμε για σταθερότητα στην περιοχή». Το ίδιο 24ωρο, πάντως, η ιταλική εφημερίδα «Ιλ Μεσατζέρο», επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές στη Ρώμη, ανέφερε ότι η κυβέρνηση Κόντε μελετά σχέδιο αύξησης των Ιταλών στρατιωτών που έχει αναπτύξει σε λιβυκό έδαφος. Πέρα από τους 250 Ιταλούς στρατιώτες που φρουρούν το νοσοκομείο στην πόλη Μισράτα, σχεδιάζεται αποστολή στρατευμάτων που θα στηρίξει τις επιχειρήσεις της λιβυκής ακτοφυλακής στην Ανατολική Μεσόγειο κατά του δουλεμπορίου ανθρώπων και του λαθρεμπορίου όπλων, αλλά και η πιθανή συμμετοχή της Ιταλίας σε μία «ειρηνευτική αποστολή» στη Λιβύη.

Στο Βερολίνο θα συνεχιστούν τα παζάρια

Φαίνεται πάντως πως ο νέος κύκλος των σκληρών παζαριών για την υποτιθέμενη «σταθεροποίηση» της Τρίπολης και το ξαναμοίρασμα του πλούτου και του ελέγχου της Λιβύης θα ξεκινήσει την Κυριακή 19 Φλεβάρη στο Βερολίνο, όπου σχεδιάζεται διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών δικτύων, έχουν προσκληθεί οι επικεφαλής των εμπόλεμων πλευρών Σάρατζ και Χάφταρ, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματούχοι από Γερμανία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, γειτονικές χώρες της Λιβύης (Τυνησία, Αλγερία) και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, καθώς και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Γασάν Σαλαμέ και εκπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου, της Αφρικανικής Ενωσης και της ΕΕ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε «αισιόδοξος» για την έκβαση της διάσκεψης, λέγοντας πως «υπάρχει ήδη ένα κείμενο στο οποίο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμφωνήσουν» και «να ωθήσουν τα εμπλεκόμενα στον εμφύλιο μέρη για να αναζητήσουν μια πολιτική λύση και όχι μια στρατιωτική νίκη». Πρόσθεσε δε με νόημα ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να εφαρμοστεί η συμφωνία του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης.


Η τουρκική αστική τάξη καθορίζει τακτική και προτεραιότητες

Από τις χτεσινές συναντήσεις του Αμερικανού υφυπουργού Κ. Ρις στη Λευκωσία
Από τις χτεσινές συναντήσεις του Αμερικανού υφυπουργού Κ. Ρις στη Λευκωσία
«Αποτελεί καθήκον μας να προστατεύσουμε τους δικούς μας», δήλωσε χτες ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Λιβύη και όλη τη γύρω περιοχή και τονίζοντας - κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του - ότι πλέον «εμείς το κάναμε το καθήκον μας, τα υπόλοιπα εναπόκεινται στον κ. Πούτιν και την ομάδα του. Εμείς ποτέ δεν αθετούμε τις υποσχέσεις μας».

Ολα δείχνουν ότι οι διεργασίες γύρω από τη βορειοαφρικανική χώρα και όλη την περιφέρεια θα ενταθούν, κατ' επέκταση εντείνονται και οι συζητήσεις για το πώς η τουρκική αστική τάξη θα διασφαλίσει καλύτερα τα συμφέροντά της. Ενδεικτικές είναι οι αναφορές ακόμα και σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ότι η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη δεν αφορά «τη διεξαγωγή πολέμου αλλά τη στήριξη της νόμιμης κυβέρνησης» και ότι «τα τουρκικά στρατεύματα θα ξεκινήσουν τη δημιουργία ενός κοινού (τουρκο-λιβυκού) γραφείου για ζητήματα άμυνας και ασφάλειας», θυμίζοντας όσα κατά καιρούς γράφονται για προσπάθειες της Αγκυρας να δημιουργήσει μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της κεμαλικής αντιπολίτευσης, του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, επανέλαβε χτες ότι η τουρκική κυβέρνηση οφείλει να προσέξει για να μην επαναληφθούν στη Λιβύη επιλογές που απέτυχαν στη Συρία και ότι η Αγκυρα πρέπει να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των δύο πλευρών στη Λιβύη. «Η Τουρκία πρέπει να αγκαλιάσει όλες τις πλευρές στην περιοχή και να καταβάλει προσπάθειες για ειρήνη...», ανέφερε και αναρωτήθηκε: «Μπορεί κάποιος να μας δείξει τι πλεονεκτήματα άντλησε η Τουρκία από τη (στάση της στη) Συρία;». Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο Κιλιντσάρογλου επανέφερε προτάσεις για αποκατάσταση του διαλόγου με την κυβέρνηση Ασαντ στη Συρία αλλά και για βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, καταλήγοντας: «Εχουμε δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη "Γαλάζια Πατρίδα μας". Θα έπρεπε να ήμασταν ικανοί να κεφαλαιοποιήσουμε οφέλη από το φυσικό αέριο της περιοχής, να ήμασταν ικανοί να εμπλακούμε σε διάλογο και με άλλες χώρες...».

Στην Κύπρο ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών

Στο μεταξύ, το αυξημένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή ανέδειξαν οι επαφές που είχε στη Λευκωσία ο υφυπουργός τους των Εξωτερικών αρμόδιος για προξενικές υποθέσεις, Καρλ Κ. Ρις, ο οποίος χτες συνάντησε τους Κύπριους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Σύμφωνα με το κυπριακό ΥΠΕΞ, «η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της συνεργασίας Κύπρου - ΗΠΑ σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων», στο πλαίσιο της οποίας θα συσταθεί διμερής Ομάδα εργασίας για να επιταχυνθεί η κατάργηση της βίζας για Κύπριους που θα ταξιδεύουν στις ΗΠΑ. Ακόμα, «συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται ο θετικός ρόλος που η Κύπρος διαδραματίζει ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ