ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Κινητοποίηση στις 22 Γενάρη για το Προσφυγικό

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Με επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή σωματείων και φορέων της Λέσβου (μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης και του Επιμελητηρίου Λέσβου) πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που οργάνωσε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου το απόγευμα της Δευτέρας για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε κινητοποίηση για την Τετάρτη 22 Γενάρη, της οποίας η μορφή θα οριστεί τις επόμενες μέρες.

Το πλαίσιο αιτημάτων και πάλης στο οποίο κατέληξε η σύσκεψη και συνυπογράφουν το Εργατικό Κέντρο Λέσβου και τα σωματεία του, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Λέσβου και τα σωματεία της, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της δύναμής της καθώς και ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης έχει ως εξής:

Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots, να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο - φυλακή στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό. Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα. Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Ολη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και Εκπαίδευση να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ. Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού. Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.

Στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου είχε σταλεί ψήφισμα των λεσβιακών Συλλόγων της Αττικής, το οποίο και ανακοινώθηκε στους παρευρισκόμενους.

Σε αυτό αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα: «Οι λεσβιακοί Σύλλογοι της Αττικής που συνυπογράφουμε ζητάμε: Την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, με στόχο το ταχύτερο κλείσιμο του "σύγχρονου Νταχάου" της Μόριας. Να μη γίνει καμία νέα δομή στο νησί. Ο έλεγχος χορήγησης ασύλου να γίνεται στην ηπειρωτική Ελλάδα και να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε οι πρόσφυγες - μετανάστες να μετακινούνται στις χώρες που επιθυμούν. Οσοι παραμείνουν στη χώρα μας να μεταφερθούν σε χώρους αξιοπρεπούς διαβίωσης ή σε σπίτια και να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες. Οι συμφωνίες των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τωρινής με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία δεν απέδωσαν. Να σταματήσουν οι πόλεμοι και να βοηθηθούν οικονομικά οι χώρες προέλευσης για να εκλείψουν οι λόγοι προσφυγιάς και μετανάστευσης».

Το ψήφισμα υπογράφουν οι: Σύλλογος των Απανταχού Αγριτών Λέσβου, Μορφωτικός Σύλλογος Ανεμωτισίων Λέσβου, Σύλλογος Βρισαγωτών, Σύλλογος των Απανταχού Ερεσίων «Ο Θεόφραστος», Σύλλογος Καλλονιατών Λέσβου, Σύλλογος Νεοχωριτών Λέσβου «Ο Μπορός», Παγγεραγωτικός Σύλλογος Μυτιλήνης Αθηνών, Σύλλογος Παμφιλιωτών Αθήνας (Πάμφιλα, Μόρια, Παναγιούδα, Αφάλωνας, Θερμή), Σύνδεσμος Πλωμαριτών Αττικής «Βενιαμίν ο Λέσβιος», Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Σιγριανών «Το Σίγρι», Πολιτιστικός Σύλλογος Μυτιληνιών Αμαρουσίου και Ομορων Δήμων «Νόστος 2006», Παλλεσβιακός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου.

ΔΟΜΗ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ
Εκβιασμοί και ψευτοδιλήμματα από την κυβέρνηση

Με εκβιασμούς και ψευτοδιλήμματα προσπάθησε ο υφυπουργός της ΝΔ και τοπικός βουλευτής, Ν. Μηταράκης, να πείσει το Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου, το οποίο συνεδρίασε - επεισοδιακά - τη Δευτέρα, για τα ...οφέλη κατασκευής υπερδομής στο Αίπος, όπου θα κρατούνται οι ξεριζωμένοι που ζητούν άσυλο στη χώρα μας. Συνεχίζοντας δε την πολιτική εγκλωβισμού των προσφύγων - μεταναστών στο νησί, υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας - ελληνικών κυβερνήσεων.

Οπως αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, σε ανακοίνωσή της, η «Λαική Συσπείρωση» Χίου, «εκβίασε ανοιχτά τον χιώτικο λαό, θέτοντας το δίλημμα, ή κλείσιμο της ΒΙΑΛ και υπερδομή χωρητικότητας πάνω από 5.000 στο βουνό του Αίπους στο Βροντάδο ή παραμονή της ΒΙΑΛ, φέρνοντας σε αντιπαράθεση με την απαράδεκτη τακτική του τους κατοίκους του Χαλκειούς με τους κατοίκους του Βροντάδου, που είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο, για να διαμαρτυρηθούν.

Ο ίδιος μάλιστα ο υφυπουργός έδωσε τον τόνο της κυβέρνησης που εκπροσωπεί και της πολιτικής της, μιλώντας για λαθρομετανάστες και προδιαγράφοντας ότι "ο στόχος είναι να γίνει αδιέξοδο το ταξίδι τους", ρωτώντας κάθε λίγο και λιγάκι αν νιώθει ασφαλής ο χιώτικος λαός με τη δομή της ΒΙΑΛ και τους πρόσφυγες και μετανάστες που κυκλοφορούν, σπέρνοντας το φόβο πάνω σε υπαρκτά προβλήματα, για να πετύχει τους σκοπούς του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Το σκηνικό με κλακαδόρους σε διατεταγμένη υπηρεσία, ανάμεσα στους κατοίκους του Χαλκειούς και αγανακτισμένους ασεβείς υβριστές, ψηφοφόρους του, που εξέφραζαν το μίσος τους και το ρατσισμό τους, όποτε ακουγόταν από τους δημοτικούς συμβούλους της "Λαϊκής Συσπείρωσης" πως οι πρόσφυγες μετανάστες είναι άνθρωποι με δικαιώματα, που πρέπει να έχουν αξιοπρεπή ζωή και να προστατεύονται αντί να πνίγονται, ήταν στημένο από νωρίς. (...) Ευθύνη για την όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε έχει και η δημοτική αρχή, γιατί ανέχτηκε αδιαμαρτύρητα τον διχαστικό του λόγο και τους εκβιασμούς του. (...)

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" απείχαν από την πρόταση της πλειοψηφίας που αφορούσε στην επαναβεβαίωση προηγούμενων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στις οποίες είχαμε ψηφίσει λευκό γιατί δεν υιοθετούσαν το σύνολο των προτάσεών μας ή υιοθετούσαν θέσεις που είμαστε κάθετα αντίθετοι, όπως οι επιστροφές στην Τουρκία ή η φύλαξη συνόρων που υπονοούν την αντιμετώπιση των προσφύγων ως εχθρών, που στην περίπτωσή μας, των θαλάσσιων συνόρων, πρέπει να βυθίζονται ή να "απωθούνται". Επιπροσθέτως, τόσο η δημοτική αρχή, όσο και οι άλλες παρατάξεις πλην "Χιακής Συμπολιτείας" δεν δέχτηκαν να συμπεριληφθεί στη διατύπωση για την άρνηση του κυβερνητικού σχεδιασμού το όχι στην υπερδομή στο Αίπος, όπως προτείναμε ως "Λαϊκή Συσπείρωση", αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα έμμεσα στα παιχνίδια της κυβέρνησης της ΝΔ και του υφυπουργού της».

Σημειώνεται ότι επεισόδια σημειώθηκαν κατά την άφιξη του υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τότε, μερίδα συγκεντρωμένων στη θέα του υφυπουργού πέταξαν μπουκάλια με νερό και καφέδες, ενώ έσπασαν την πόρτα του δημαρχείου Χίου κατά την προσπάθειά τους να μπουν μέσα στο κτίριο.

Με ανακοίνωσή της, η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ καταδικάζει τα επεισόδια που έγιναν κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου σε βάρος του υφυπουργού Ν. Μηταράκη και προσθέτει: «Επίσης, καταγγέλλουμε την προσπάθεια μιας μικρής και διατεταγμένης ομάδας, που επιχείρησε με λεκτικές επιθέσεις να εμποδίσει τον δημοτικό σύμβουλο Μ. Σκούφαλο να εκφράσει τις σταθερές και ξεκάθαρες θέσεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Αυτές οι ενέργειες στρέφονται κατά του αγώνα και της διεκδίκησης να κλείσει το hot spot και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο κράτησης».

«Γειτονιές χωρίς πιάτσες ναρκωτικών»

Ημερίδα με θέμα «Γειτονιές χωρίς πιάτσες ναρκωτικών. Επιλέγουμε αθλητισμό, επιλέγουμε ζωή» διοργανώνουν το Σάββατο 18 Γενάρη, στις 11 το πρωί, στο γήπεδο μπάσκετ του Πανελληνίου, οι εξής φορείς: Πανελλήνιος ΓΣ, ΕΣΥΝ, ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, Πεδίον του Αρεως το Πάρκο μας, Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων 6ου Διαμερίσματος Αθήνας.

Πέθανε και η δεύτερη κοπέλα του τροχαίου στη Βούλα

Η 25χρονη οδηγός του αυτοκινήτου που ενεπλάκη στο τροχαίο στη Βούλα πέθανε χτες το μεσημέρι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Θυμίζουμε ότι στις 29 Δεκέμβρη το αυτοκίνητο που οδηγούσε η 25χρονη εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε δέντρα, με αποτέλεσμα από τη σφοδρή σύγκρουση να βρει ακαριαίο θάνατο η 19χρονη συνοδηγός του οχήματος.

Η οδηγός διακομίστηκε βαρύτατα τραυματισμένη στο Ασκληπιείο Βούλας και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής της μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό», όπου χτες άφησε την τελευταία της πνοή.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ
«Ποδαρικό» στη νέα χρονιά με νίκη για τον «Ριζοσπάστη»

Στις νίκες επέστρεψε το βράδυ της Δευτέρας η ομάδα του «Ριζοσπάστη», επικρατώντας του «ΣΚΑΪ» με 45-44, στον πρώτο της αγώνα για το 2020 στο πρωτάθλημα μπάσκετ εργαζομένων στα ΜΜΕ, μετά από διακοπή διάρκειας περίπου ενός μήνα στις αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Σε έναν αμφίρροπο αγώνα, με αρκετές εναλλαγές στο προβάδισμα ανάμεσα στις δύο ομάδες, τα «σφυροδρέπανα», με όπλο την πολύ καλή άμυνα και με βελτιωμένη απόδοση στο δεύτερο μισό του παιχνιδιού, είχαν την απαιτούμενη συγκέντρωση για να φτάσουν τελικά στη σημαντική νίκη.

Πλέον η ομάδα του «Ριζοσπάστη» μετρά 3 νίκες και 5 ήττες στο πρωτάθλημα.

Τα δεκάλεπτα: 15-16, 23-27, 38-33, 45-44.

Η σύνθεση του «Ριζοσπάστη» (προπονητής Π. Μπουγιούρης): Δελημάρης, Στούγιος, Ρεμπάπης, Μύρτου 5, Ελταχήρ 2, Γκιόκας 15, Σταμούλης 23, Καπετανόπουλος, Χαμαλίδης, Λογαράς, Τάτσης.

  • Στις υπόλοιπες προχτεσινές αναμετρήσεις σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: «Εθνος» - BWM 50-38, «Αθήνα 9,84» - DPG 36-72, «Πρώτο Θέμα» - «ΑΝΤ1» 52-51, SDNA - «Eurosport» 67-43, «Star» - «Nova» 57-49. Στη βαθμολογία προηγείται το DPG με 8 νίκες σε 8 αγώνες και ακολουθεί το SDNA με 7 νίκες και 1 ήττα.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ