ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Με απεργιακή προετοιμασία παντού απαντάμε στο νέο αντιασφαλιστικό χτύπημα

Το νομοσχέδιο της ΝΔ θωρακίζει το νόμο Κατρούγκαλου, διασφαλίζει την επιθετική εφαρμογή του για την ισοπέδωση συντάξεων και δικαιωμάτων

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, στους συνταξιούχους, στη νεολαία να δώσουν απεργιακή απάντηση στο νέο αντιασφαλιστικό χτύπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, με το νομοσχέδιο το οποίο θωρακίζει την εφαρμογή του νόμου - λαιμητόμου του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Κατρούγκαλου) και στρώνει το έδαφος στη νέα επιδρομή για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ ξεσκεπάζει όλο τον αποπροσανατολιστικό κουρνιαχτό που συνοδεύει το νέο αντιασφαλιστικό χτύπημα και υπογραμμίζει την ανάγκη να φτάσει παντού το κάλεσμα του αγώνα, να δυναμώσει σε κάθε κλάδο και σε χώρο εργασίας το απεργιακό κλίμα, να ενισχυθεί η πάλη για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.

Ο νόμος Κατρούγκαλου μετονομάζεται πλέον σε νόμο Κατρούγκαλου - Βρούτση

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει τα εξής:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας πάρει τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιασφαλιστική επίθεση, συνεχίζει "επάξια" και την τακτική της αποπροσανατολιστικής προπαγάνδας και κοροϊδίας που συνοδεύει κάθε νέο πλήγμα στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Πίσω από τους εξοργιστικούς τίτλους στα site και τις εφημερίδες για "αυξήσεις" και "ισονομία" βρίσκεται η πραγματική αλήθεια. Με ψέματα, με στημένες συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση επιδιώκει να κρύψει τον πραγματικό της στόχο, το παραπέρα τσάκισμα και το τέλος της Κοινωνικής Ασφάλισης, την παράδοσή της σε ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες.

Η ΝΔ εφαρμόζει κατά γράμμα το νόμο Κατρούγκαλου προσπαθώντας να ξεπεράσει τα νομικά κενά. Η αρχιτεκτονική του νόμου Κατρούγκαλου παραμένει απαράλλαχτη. Ο νόμος Κατρούγκαλου αποτέλεσε έως και σήμερα την κορύφωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, καθώς ενσωμάτωσε όλες τις ανατροπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Σήμερα έρχεται η ΝΔ να θωρακίσει αυτόν το νόμο, να κλείσει νομικά κενά ώστε να μη βγαίνουν παράνομες και αντισυνταγματικές οι διατάξεις του, να τον εφαρμόσει επιθετικά και γρήγορα για να ισοπεδώσει συντάξεις και δικαιώματα. Να ανοίξει το δρόμο σε νέα επιδρομή, με τους τρεις πυλώνες του συστήματος Πινοσέτ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, δηλαδή, όχι μόνο τον διατηρεί αλλά τον προχωρά ένα βήμα παραπέρα, βαφτίζοντας το κρέας ψάρι και το νόμο - λαιμητόμο νόμο - σωτηρία.

Ο νόμος Κατρούγκαλου απέκτησε και δεύτερο νονό και μετονομάζεται σε νόμο Κατρούγκαλου - Βρούτση.

Η πραγματικότητα πίσω από τον απατηλό κουρνιαχτό

Οι πρώτοι που αντέδρασαν θετικά στις κυβερνητικές διαρροές και περιμένουν σαν κοράκια πάνω από τη συντριβή των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων είναι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι επιχειρηματίες της Υγείας, οι οποίοι έχουν επενδύσει πάνω στο νέο νόμο, αναμένουν με προσμονή τις νέες εξελίξεις προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους.

Τι έλειπε από το νόμο Κατρούγκαλου κατά τα λεγόμενα του Βρούτση και των κυβερνητικών παπαγάλων ώστε να είναι ο νόμος "συνταγματικός" και "νόμιμος;" Ελειπε μια "αναλογιστική μελέτη" και "αναλογία και ισότητα" στις περικοπές.

Η αναλογιστική μελέτη ήρθε κατά παραγγελία και ντύνει νομικά το νόμο Κατρούγκαλου. Με τη νέα πρόταση ανακατεύουν και παίζουν με τα ποσοστά αναπλήρωσης που οδήγησαν σε τεράστιες περικοπές στις συντάξεις και νομίζουν ότι με τέτοιες αλχημείες και με επικοινωνιακό κουρνιαχτό θα ξεγελάσουν συνταξιούχους και εργαζόμενους.

Με αυτόν το νόμο επιχειρούν:

  • Να θάψουν κάθε δυνατότητα αγωνιστικής διεκδίκησης αλλά και τις δικαστικές αξιώσεις δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων που είχαν προσφύγει για τις περικοπές από το 2013 έως σήμερα, που σύμφωνα με υπολογισμούς ξεπερνούν τα 26 δισ. ευρώ!
  • Να αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στα 67 χρόνια που καθορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου και να μη βγαίνει κανείς νωρίτερα.
  • Να σπρώξουν εκτός του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος μεγάλες κατηγορίες νέων εργαζομένων που δουλεύουν με τους όρους της "ευελιξίας", των χαμηλών μισθών, εποχικότητας και κινητικότητας, χωρίς ΣΣΕ, ρίχνοντας από τώρα τις παραγωγικές ηλικίες στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Ποιος εργαζόμενος σήμερα θα έχει 30 και 40 χρόνια εργασίας;
  • Να θεμελιώσουν την ανατροπή των ανατροπών! Επιχειρούν να θωρακίσουν νομοθετικά και δικαστικά τον περιορισμό της κρατικής εγγύησης σε ένα πολύ μικρό μέρος της σύνταξης που σήμερα βρίσκεται στα 384 ευρώ, τη λεγόμενη πλέον "εθνική σύνταξη", η οποία είναι χρηματοδοτούμενη από τη γενική φορολογία (εις βάρος μας). Τα υπόλοιπα, που είναι πληρωμένα με τον ιδρώτα και το αίμα, τις κρατήσεις μιας ζωής, θα μπορούν να κόβονται, να "κουρεύονται" για τις τράπεζες, να παίζονται στη ρουλέτα του χρηματιστηρίου και να χάνονται σε μια στιγμή, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων το ψαλίδι θα πέσει βαρύ τόσο σε παλιούς όσο και σε νέους συνταξιούχους. Κανένας δεν πρέπει να παρασυρθεί από την επιστροφή ενός ελάχιστου μέρους σε μία μικρή κατηγορία συνταξιούχων, που είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να δώσει με απόφαση δικαστηρίου. Στους παλιούς συνταξιούχους η "προσωπική διαφορά" διατηρείται. Η "προσωπική διαφορά" δεν είναι σύνταξη, σήμερα δίνεται - αύριο την κόβουν.

Κοροϊδεύουν διπλά και τριπλά όταν αναφέρονται σε αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου. Η μη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου θα οδηγούσε σε πρωτύτερες καταστάσεις όσον αφορά τις συντάξεις και τον υπολογισμό τους. Θα οδηγούσε σε διαφορετικό συντάξιμο μισθό πάνω στον οποίο υπολογίζονταν τα ποσοστά αναπλήρωσης που μέχρι και τη νέα σφαγή είχε ως βάση τους μέσους όρους της τελευταίας 5ετίας, με ποσοστά αναπλήρωσης πάνω από 70%.

Δεν έχει περάσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξεχάσουμε πως με το νόμο Κατρούγκαλου ενσωματώθηκαν όλες οι αντιασφαλιστικές διατάξεις που ωθούν την επικουρική σύνταξη προς εξαφάνιση, μαζί με την κατάργηση των κατώτατων ορίων, του ΕΚΑΣ, την υπονόμευση της 15ετίας, τις ανατροπές στις αναπηρικές συντάξεις κ.ο.κ. Ολα αυτά παραμένουν ανέγγιχτα από τη νέα κυβέρνηση και αποτελούν το έδαφος της νέας επίθεσης.

Η Ασφάλιση είναι δικαίωμα!

Το Ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη, όπως πολλοί θεωρούν ή θέλουν να το αντιμετωπίζουμε. Οι συντάξεις αποτελούν τη μια πλευρά προστασίας και της αξιοπρεπούς ζωής, μετά την εργασία μας!

Το Ασφαλιστικό όμως περιλαμβάνει όλο το πλαίσιο προστασίας κάθε εργάτη, κάθε εργαζόμενης, κάθε νέου! Από τις συντάξεις έως την Ασφάλιση του μικρού παιδιού και τα εμβόλιά του, τα φάρμακά μας όταν αρρωσταίνουμε. Περιλαμβάνει τις ιατρικές εξετάσεις, τις παροχές Υγείας και Πρόνοιας, την προστασία της μητρότητας, την προστασία μας στον επαγγελματικό κίνδυνο, στις επαγγελματικές ασθένειες.

Δεν θα κάνουμε πίσω!

Μας λένε να παραιτηθούμε από τον αγώνα και από την αντίληψη πως θα υπάρχει ένα δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα καλύπτει τον εργαζόμενο και την οικογένειά του. Μας λένε να συμβιβαστούμε με την ιδέα πως η Ασφάλιση θα γίνει προσωπική υπόθεση του καθένα ανάλογα με την τσέπη του, προσωπικό και ατομικό ρίσκο και τζόγος.

Ολοι στο δρόμο! Να δημιουργηθεί παντού απεργιακό κλίμα!

Καλούμε τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους συνταξιούχους, τη νεολαία να αγωνιστούμε για να εμποδίσουμε το παραπέρα χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Να αγωνιστούμε για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας.

Να μην περάσει η σιγή νεκροταφείου που θέλουν ενιαία επιχειρηματικοί όμιλοι, κυβέρνηση και εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει συμφωνήσει με τα επαγγελματικά ταμεία, αποτελεί σύμμαχο της κυβέρνησης.

Να φτάσει το κάλεσμα του αγώνα σε κάθε κλάδο, σε κάθε εργασιακό χώρο».


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Πολύμορφες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης

Με πολύμορφες πρωτοβουλίες, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, περιοδείες και εξορμήσεις, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα σε όλη τη χώρα συνεχίζουν τις παρεμβάσεις τους για την πλατιά ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων ενάντια στο νέο χτύπημα στο Ασφαλιστικό, αναδεικνύοντας την ανάγκη οργάνωσης απεργιακού μετώπου.

Σύσκεψη σωματείων στο Ηράκλειο

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 13/1 πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που οργάνωσαν σωματεία του Ηρακλείου, με τη συμμετοχή δεκάδων συνδικαλιστών και σωματείων του νομού.

Την εισήγηση στη σύσκεψη έκανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Γιάννης Γωνιανάκης, ενώ παρευρέθηκε και έκανε παρέμβαση ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Τα σωματεία που συμμετείχαν αποφάσισαν να απαντήσουν με απεργιακή κινητοποίηση όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή τον αντιασφαλιστικό νόμο, όπως και να καταθέσουν αντίστοιχη πρόταση στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.

Παράλληλα αποφασίστηκαν μια σειρά μέτρα για την προετοιμασία της εργατικής τάξης, όπως: Συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους, επεξεργασία πλαισίου πάλης ανά κλάδο, συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και συσκέψεις σε χώρους δουλειάς, συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα και Απεργιακών Επιτροπών.

Στη σύσκεψη μίλησαν επίσης ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, ο Δημόκριτος Σαλούστρος, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, ο Βαγγέλης Σοφίου, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, ο Δημήτρης Βουρλιώτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ο Γιάννης Μηλιαράς, γραμματέας της ΠΕΤ ΟΤΕ Ηρακλείου, ο Ανδρέας Κριαράς, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Τάσος Κωνσταντινίδης, πρώην πρόεδρος του Σωματείου Τυπογράφων, και η Κατερίνα Μαρκάκη από τους εργαζόμενους στην Ανακύκλωση.

Συνεχίζονται οι συσκέψεις και συνελεύσεις

Οι συσκέψεις και συνελεύσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων με θέμα την Κοινωνική Ασφάλιση συνεχίζονται ως εξής:

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας οργανώνει σύσκεψη σήμερα Τετάρτη στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου (Λεωνίδου 10-11).

-- Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων επίσης σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του.

-- Το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας σήμερα στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας.

-- Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας αύριο Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του.

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση το Σάββατο 18/1 στις 6.30 μ.μ., στον 1ο όροφο του ΕΚΘ.

  • Σε σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης μπροστά στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο καλεί σήμερα Τετάρτη η ΟΒΣΑ τα σωματεία - μέλη της, στις 6.30 μ.μ. (Καποδιστρίου 24, 3ος όροφος).Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org