ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Ολοι στον αγώνα για σύγχρονες σπουδές με δικαιώματα!

Ανακοίνωση με αφορμή το νομοσχέδιο που συζητιέται στη Βουλή

Σε συναγερμό για να μην περάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την «αξιολόγηση» των πανεπιστημίων, που συζητιέται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στις ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση, στις στοχεύσεις που υπηρετούν, στις επιπτώσεις στις σπουδές, στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των φοιτητών. Καλεί παράλληλα σε δυνάμωμα της πάλης για τη διεκδίκηση του πανεπιστημίου των πραγματικά σύγχρονων αναγκών.

Αναλυτικά το ΜΑΣ τονίζει:

«Το νέο νομοσχέδιο όχι μόνο δεν λύνει κανένα από τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας αλλά προσθέτει νέα εμπόδια στα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Προχωρά η βαθύτερη σύνδεση της "αξιολόγησης" των Ιδρυμάτων, του προσωπικού, των Προγραμμάτων Σπουδών, κάθε πτυχής της λειτουργίας τους με την κρατική χρηματοδότηση με τα κριτήρια της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι τα Τμήματα που δεν αξιολογούνται θετικά θα υποβαθμίζονται μέχρι που τελικά θα κλείνουν. Για να αναβαθμιστούν τα Ιδρύματα θα μετακυλούν το κόστος σπουδών στους φοιτητές, θα ξεπουλήσουν υποδομές, τη λειτουργία των Ιδρυμάτων και την ήδη υποβαθμισμένη φοιτητική μέριμνα σε ιδιώτες, χορηγούς και επενδυτές. Την "αξιολόγησή" τους την ξέρουμε! Είναι αυτή που εδώ και χρόνια κάνει τα Ιδρύματα να λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, καλεί τους φοιτητές και τις οικογένειές τους να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τα μεταπτυχιακά, με τη θέσπιση διαφόρων "τελών", τώρα και με προπτυχιακά που έχουν δίδακτρα. Με την "αξιολόγηση" θέλουν να κάνουν τους φοιτητές συνένοχους στις απολύσεις και στις τιμωρίες διδασκόντων και προσωπικού, συνυπεύθυνους στο μεγαλύτερο ξεπούλημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Εντείνονται οι κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Ιδρύματα: Αυτά που θα αξιολογούνται ως "καλά" με βάση τα ζητούμενα της αγοράς - ίσως και πρόσκαιρα - και αυτά που θα υποβαθμίζονται επειδή δεν έχουν πέραση. Τα Ιδρύματα 1ης και 2ης κατηγορίας, οι διάφοροι τίτλοι σπουδών, διετή - τριετή προγράμματα που ταχύτατα προχωράνε γίνονται όχημα για να συμπιέζονται τα εργασιακά δικαιώματα όλων των αποφοίτων προς τα κάτω! Προχωρά παραπέρα η απόσπαση απαραίτητης γνώσης από το πτυχίο με στόχο να ενισχυθεί η "αγορά" σεμιναρίων, πιστοποιητικών επί πληρωμή στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας".

Ενισχύονται η "αυτονομία" και το "αυτοδιοίκητο" των Ιδρυμάτων. Η περίφημη αυτονομία που διαφημίζουν είναι στην ουσία η απαλλαγή του κράτους από οποιαδήποτε υποχρέωση χρηματοδότησης, πρόσληψης προσωπικού, ενίσχυσης των υποδομών, διασφάλισης του περιεχομένου σπουδών και των πτυχίων. Τα Τμήματα "αυτονομούνται" στην αναζήτηση χορηγών, επενδυτών για να καλύψουν και τις πιο στοιχειώδεις λειτουργίες τους. Αυτό συμβαίνει με το Τμήμα Αρχιτεκτονικής της Πάτρας που συζητά την επιβολή διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο, αυτό συμβαίνει με πολλές εστίες όπου οι φοιτητές πληρώνουν "νοίκι".

Αποσυνδέεται η έρευνα από την όποια σχέση είχε διατηρήσει έως τώρα με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο στα Πανεπιστήμια. Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος να παρεμβαίνουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στη χρηματοδότηση, στους όρους διεξαγωγής και στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας. Δεν είναι τυχαία η στιγμή που προχωρούν τέτοιου είδους μέτρα από την κυβέρνηση ΝΔ όταν ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια ερευνητικά προγράμματα των Πανεπιστημίων που αξιοποιούνται από μεγάλα μονοπώλια και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Απορρίπτουμε το Πανεπιστήμιο που μας ετοιμάζουν ΕΕ - κυβερνήσεις - κεφάλαιο!

Ο νέος νόμος δεν αποτελεί "καινοτομία" ούτε έρχεται να εξαλείψει "παθογένειες του παρελθόντος", όπως προπαγανδίζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Διατηρεί και ενισχύει όλους τους νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης, πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω στην προώθηση των κατευθύνσεων της ΕΕ με σκοπό να αντιστοιχηθούν τα Πανεπιστήμια και οι σπουδές μας με τις επιταγές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή η πολιτική εδώ και χρόνια ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς, τσακίζει τα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Γνωρίζουμε τα αποτελέσματά της και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου είναι δεδομένα τα δίδακτρα στα δημόσια Πανεπιστήμια, όπου οι φοιτητές παίρνουν δάνεια για να αντεπεξέλθουν στο κόστος των σπουδών τους.

Βάζουμε στο στόχαστρο όσους τσακίζουν τα δικαιώματά μας. ΝΔ σήμερα και ΣΥΡΙΖΑ χτες χτίζουν στην ίδια κατεύθυνση: Αυτή της υλοποίησης των κατευθύνσεων της ΕΕ. Υπερασπίζονται και προωθούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί την ουσία των νέων μέτρων της ΝΔ στην Εκπαίδευση. Από κοινού πανηγυρίζουν για το τσάκισμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και την ακόμη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς. Εχουμε πείρα πλέον από το ότι ο αγώνας μας δυναμώνει, πετυχαίνει όταν στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο!

Δυναμώνουμε την πάλη για το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών μας με μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα! Πραγματικά σύγχρονο δεν είναι το Πανεπιστήμιο παραδομένο στα χέρια των επιχειρηματιών, αλλά αυτό στο οποίο θα μπορούμε όλοι να σπουδάζουμε ολοκληρωμένα. Ενα Πανεπιστήμιο που δεν θα κοιτάει στην τσέπη, πετώντας εκτός τους εστιακούς, τους μετεγγραφέντες, τους εργαζόμενους φοιτητές. Αναβάθμιση των σπουδών μας σημαίνει να σπουδάζουμε ολοκληρωμένα το επιστημονικό μας αντικείμενο χωρίς απαράδεκτους διαχωρισμούς και πολυκατηγοριοποιήσεις, να κατοχυρώνουμε με το πτυχίο μας την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα, δουλειά με δικαιώματα.

Η κατάργηση του ασύλου, οι νομοθετικές αλλαγές για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, το χτύπημα στην απεργία και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, η προσπάθεια αθώωσης της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής είναι η άλλη όψη της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου! Παλιοί και νέοι υποστηρικτές της πολιτικής που μας στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλειά φοβούνται τη δύναμη του εργαζόμενου λαού, των φοιτητών, της συλλογικής τους διεκδίκησης για τα σύγχρονα δικαιώματά τους. Γι' αυτό πασχίζουν να στερήσουν από το λαό το δικαίωμα να αμφισβητεί άδικους νόμους, καλλιεργούν την τρομοκρατία, εντείνουν την καταστολή και τη συκοφαντία ενάντια σε όποιον σηκώνει κεφάλι, όπως είδαμε να συμβαίνει το προηγούμενο διάστημα και απέναντι στις φοιτητικές κινητοποιήσεις.

Τώρα να συνεχίσουν ακόμη πιο δυναμικά οι ελπιδοφόρες διεργασίες στο φοιτητικό κίνημα!

Να δυναμώσει ο αγώνας με την ένταξη νέων δυνάμεων στη συλλογική συζήτηση και διεκδίκηση! Να δυναμώσουν η οργάνωση, η δράση, η αλληλεγγύη μέσα στους Φοιτητικούς Συλλόγους! Ενάντια σε κυβερνήσεις, διοικήσεις, εκπροσώπους τους στις σχολές και ΜΜΕ που θέλουν τους φοιτητές θεατές και όχι πρωταγωνιστές στην υπόθεση των σπουδών τους, δίνουμε πνοή και ζωντάνια στους Φοιτητικούς μας Συλλόγους! Υπερασπιζόμαστε τις διαδικασίες και την πάλη για όσα έχουμε ανάγκη, ενάντια σε όσους προσπαθούν να μας αφοπλίσουν, να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους παρουσιάζοντας ως προοδευτικό το να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα ο καθένας μόνος του πίσω από μια οθόνη.

Διεκδικούμε σπουδές - δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα!

Κόντρα στην πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ - κεφαλαίου!».


Αντιδράσεις ενάντια στη ρύθμιση για τα πτυχία των κολεγίων

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, σχετικά με το θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων των κολεγίων ως ισότιμων με τα πτυχία των ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 50 του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα να αναγνωριστούν ως ισότιμα πτυχία, πέραν αυτών που αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ, εκείνα που έχουν αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων με βάση το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 38/2010. Το ΠΔ 38/2010 ενσωματώνει και εξειδικεύει όλες τις Οδηγίες της ΕΕ για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων εντός και εκτός Ελλάδας ως ισότιμων με τα πανεπιστήμια. Οι προβλέψεις αυτές επεκτείνονται τώρα και στους εκπαιδευτικούς!

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η περαιτέρω αναγνώριση των κολεγίων με τις διατάξεις αυτές απαξιώνει ακόμα περισσότερο τα πτυχία, έχει άμεσες επιπτώσεις στο σύνολο των σπουδών. Επί της ουσίας μετατρέπει τα πτυχία σε ένα ακόμα προσόν που ανεξάρτητα από τα χρόνια σπουδών δεν διασφαλίζει την ολόπλευρη επιστημονική γνώση. Ταυτόχρονα ανοίγονται πλευρές ιδιωτικοποίησης της λειτουργίας των πανεπιστημίων, αφού ανάμεσα στη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και τα εγκαίνια προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα στο ΕΚΠΑ, χωράνε πλέον και τα κολέγια, ενισχύοντας τη λειτουργία του πανεπιστημίου - επιχείρηση. Θύματα αυτής της πολιτικής είναι το σύνολο των νέων ανθρώπων που επιδιώκουν να σπουδάσουν ένα αντικείμενο και βλέπουν συνεχώς εμπόδια να ορθώνονται μπροστά τους.

Για αυτές τις αρνητικές εξελίξεις έχουν διαχρονικές ευθύνες τα κυβερνητικά κόμματα, τόσο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν ακόμα αναλάβει τη διακυβέρνηση, με συνεχείς παρεμβάσεις του στα όργανα της ΕΕ (Κομισιόν, Ευρωβουλή κ.λπ.) διαμαρτυρόταν για τη μη εφαρμογή της Οδηγίας 89/48/ΕΚ, που αφορούσε την αναγνώριση των κολεγίων. Οταν είχε τη διακυβέρνηση υλοποίησε κατά γράμμα τις κατευθύνσεις αυτές, εντείνοντας έτσι την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων. Ψήφισε τον απαράδεκτο νόμο 4589/19! Προώθησε την απόσπαση της Παιδαγωγικής Επάρκειας από το πτυχίο. Εστρωσε το δρόμο στη ΝΔ, η οποία τώρα προχωρά στην περαιτέρω "απελευθέρωση" και αναγνώριση των κάθε είδους ιδιωτικών κολεγίων, παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης στη διαδικασία κατάρτισης των νέων πινάκων για διορισμούς και πρόσληψη αναπληρωτών στη Γενική Αγωγή θα εντείνει την πολυκατηγοριοποίηση, τις αδικίες και την απαξίωση χρόνων δουλειάς χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων.

Οσες πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις υποκλίνονται στις κατευθύνσεις της ΕΕ είναι υπόλογες στους χιλιάδες εργαζόμενους που πλήττονται από αυτές. Στο όνομα των ποινών και των κοινοτικών δεσμεύσεων, χρόνια τώρα στήριζαν αυτά τα μέτρα. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι μόνο με σύγκρουση με αυτές τις πολιτικές μπορεί να δοθεί διέξοδος.

Οι χιλιάδες μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, μέσα από τις ΕΛΜΕ και τους ΣΕΠΕ να μπουν μπροστά στον αγώνα ενάντια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και στην εμπορευματοποίηση της γνώσης και των σπουδών.

Καλούμε τις ΕΛΜΕ και τους ΣΕΠΕ να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση και την 3ωρη στάση εργασίας τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή (με πιθανότερη ημερομηνία τις 23/1)».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ