ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΗΤΡΩΟ ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑΤΟΣ

Είναι πια γνωστό, δεν κρύβεται, έχει ειπωθεί και από επίσημα κυβερνητικά χείλη ότι ο στόχος της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι η μείωση των αγροτών τουλάχιστον κατά το μισό.

Για την υλοποίηση αυτού του στόχου χρησιμοποιούν διάφορους μηχανισμούς, ένας εκ των οποίων είναι το Μητρώο Αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Το ερώτημα που μπαίνει σε σχέση με το Μητρώο είναι: Χρειάζεται μια χώρα να έχει εικόνα για το ποια είδη καλλιεργούνται, από ποιους, σε τι εκτάσεις και σε ποιες περιοχές;

Αναμφίβολα έπρεπε να υπάρχει από χρόνια το μητρώο και να χρησιμοποιείται για άσκηση εθνικής αγροτικής πολιτικής, για προγραμματισμό βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο, για παροχή κάθε βοήθειας προς τον μικρομεσαίο αγρότη (οικονομική, κοινωνική, επιστημονική κλπ.), για αγροτική ανάπτυξη.

Ομως, η κυβέρνηση όχι αγροτική ανάπτυξη δε θέλει, αλλά, αντίθετα, παίρνει κάθε μέτρο για αγροτική συρρίκνωση, προς όφελος της μεγάλης καπιταλιστικής αγροτικής παραγωγής. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο προωθεί σήμερα το Μητρώο Αγροτών, για να το χρησιμοποιήσει σαν εργαλείο ξεκληρίσματος της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς.

Πώς θα πετύχει το ξεκλήρισμα; Αμεσα και γρήγορα όπως σαφώς αναφέρει τόσο ο Ν. 181/95, που ψήφισαν όλοι οι άλλοι, πλην του ΚΚΕ, σε Θερινό Τμήμα της Βουλής, όσο και το διαφημιστικό φυλλάδιο πολυτελείας, που προωθούν υπουργείου Γεωργίας και ΠΑΣΕΓΕΣ, για να παραπλανήσουν και να κοροϊδέψουν ακόμη μια φορά τους αγρότες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: "Αγρότες θεωρούνται... όσοι ασχολούνται αποκλειστικά ή τουλάχιστον κατά 50% του συνολικού χρόνου απασχόλησής τους στην αγροτική εκμετάλλευση και λαμβάνουν το 50% τουλάχιστον του συνολικού τους εισοδήματος απ' αυτήν".

***

Αυτό σημαίνει ότι οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες που σήμερα, με τις χαμηλές τιμές, επιδοτήσεις και ποσοστώσεις δεν μπορούν να ζήσουν από την άσκηση μόνο και αποκλειστικά της γεωργικής δραστηριότητας, αναγκαστικά πρέπει να δουλέψουν και εκτός γεωργίας, για να συμπληρώσουν το εισόδημα και να μπορέσουν να ζήσουν. Συνήθως, αυτό το πρόσθετο είναι οριακά μεγαλύτερο του 50% του συνολικού εισοδήματος. Μάλιστα, εκτιμάται ότι πάνω από το 40% των αγροτών σήμερα αναγκάζονται σε εξωγεωργική απασχόληση, για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αυτόματα, λοιπόν, ο φτωχός και μεσαίος αγρότης παύει να θεωρείται, σύμφωνα με την κυβερνητική λογική, αγρότης, οπότε παύει να παίρνει οποιαδήποτε επιδότηση για τα προϊόντα του και έγκριση του όποιου προγράμματος για ενίσχυση και βελτίωση της γεωργικής του εκμετάλλευσης. Ετσι δεν μπορεί να παράγει με ίσους όρους, βγαίνει εκτός συναγωνισμού, ξεκληρίζεται από τη γεωργική δραστηριότητα που ήταν η κύρια απασχόλησή του, του απαγορεύουν ουσιαστικά να την ασκεί και στερείται του μικρού εισοδήματος που είχε. Το επόμενο βήμα θα είναι να αγοράσουν τη γη του για ένα κομμάτι ψωμί. Ετσι φτιάχνονται οι σύγχρονοι κολίγοι και τσιφλικάδες.

Αυτός είναι ο στόχος του μητρώου, η εκτέλεση και εξαφάνιση άμεσα και γρήγορα του μικρομεσαίου αγρότη. Βέβαια, οι μεγαλοδικηγόροι και μεγαλογιατροί με τις μεγάλες ιδιοκτησίες, θα μπορούν να χαρακτηρίζονται αγρότες και να καρπώνονται τις επιδοτήσεις.

Αυτό τον αντιαγροτικό, καταστροφικό στόχο ανέλαβε να τον εκτελέσει, σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας, η συμβιβασμένη και υποταγμένη ΠΑΣΕΓΕΣ, εισπράττοντας 800 περίπου εκατομμύρια δρχ. από τη διεκπεραίωση του έργου του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Τα θαφτικά, μάλιστα, δε θα τα πληρώσει η κυβέρνηση, αλλά οι ίδιοι οι αγρότες. Γιατί, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, κάθε συμπληρωμένο έντυπο για το μητρώο από τους αγρότες θα συνοδεύεται με παράβολο 1.500 δρχ., ενώ οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν επιπλέον αμοιβή 500 - 1.000 δρχ. από κάθε αγρότη. Υπολογίζεται ότι θα μαζευτούν πάνω από 2 δισ. δρχ. από την τσέπη των αγροτών, για μια υπηρεσία που στοιχίζει 550 εκατομμύρια δρχ. Επρεπε να παρέχεται δωρεάν και φυσικά να είναι για εξυπηρέτηση των αναγκών των μικρομεσαίων αγροτών και όχι για την εξόντωσή τους.

***

Αυτό τον καταστροφικό ρόλο παίζει το μητρώο, ανεξάρτητα πώς το προπαγανδίζει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Γεωργίας. Η κυβέρνηση το παρουσιάζει σαν επίτευγμα, όπως είχε παρουσιάσει την ΓΚΑΤΤ και άλλες καταστροφικές για τους αγρότες αποφάσεις και σαν επιτυχίες για να κρύψει και να αποπροσανατολίσει από τις τραγικές επιπτώσεις που περιμένουν την αγροτιά. Γι' αυτό στο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής παρουσιάζουν το μητρώο ως το μέσο, που θα σώσει τους αγρότες!!! βάζοντας μάλιστα και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, γιατί υπάρχουν χρονικές δεσμεύσεις προς ΕΕ για τη συρρίκνωση των αγροτών.

Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του μααστριχτικού τόξου κάνουν ό,τι μπορούν για να διαστρεβλώσουν, να αποπροσανατολίσουν, να κρύψουν τη σκληρή και αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

Ομως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Οι αγρότες νιώθουν την εγκατάλειψη και την κοροϊδία. Δίκαια, λοιπόν, ζητούν μητρώο που δε θα είναι μέσον ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων και απαιτούν ένα μητρώο - εργαλείο επιβίωσης και ανάπτυξης της μικρομεσαίας αγροτικής εκμετάλλευσης, ώστε να μένει ο αγρότης στον τόπο του και να ζει με αξιοπρέπεια από την άσκηση του αγροτικού επαγγέλματος.

Οι αγρότες έμαθαν να οργανώνονται και να διεκδικούν, το απέδειξαν πρόσφατα με το μεγαλειώδη 25ήμερο αγώνα τους. Το ίδιο θα πράξουν και για το μητρώο. Με τους αγώνες τους θα βρουν τρόπους ακύρωσης και μη εφαρμογής του καταστροφικού ρόλου που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση.

Διαμάντω ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ

Η κυβέρνηση όχι αγροτική ανάπτυξη δε θέλει, αλλά, αντίθετα, παίρνει κάθε μέτρο για αγροτική συρρίκνωση, προς όφελος της μεγάλης καπιταλιστικής αγροτικής παραγωγής. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο προωθεί σήμερα το μητρώο αγροτών, για να το χρησιμοποιήσει σαν εργαλείο ξεκληρίσματος της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς


ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΧΡΟΝΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
"Η καταστροφή δεν ήταν αναπόφευκτη"

- Πώς έχει η κατάσταση αυτήν τη στιγμή στη Φθιώτιδα;

- Η κατάσταση στο νομό μετά τις καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες είναι πολύ άσχημη. Κατεστραμμένες γέφυρες, πλημμυρισμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πλημμυρισμένες αποθήκες και στάνες ζώων, αποκομμένες περιοχές και χωριά του νομού συνθέτουν μια εικόνα τραγική. Η Ευρυτανία έχει αποκοπεί από τη Φθιώτιδα μετά την κατάρρευση της γέφυρας στον Αγιο Γεώργιο Τυμφρηστού. Η νέα γέφυρα των Λουτρών Υπάτης είναι και αυτή κατεστραμμένη. Η σημαντική γέφυρα που συνδέει τη Μακρακώμη με τη Σπερχειάδα και εξυπηρετεί δεκάδες κοινότητες της Δυτικής Φθιώτιδας έχει υποστεί σοβαρή καθίζηση και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αρκετές, επίσης, γέφυρες που συνδέουν τη μια όχθη του Σπερχειού με την άλλη έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, που καθιστούν αδύνατη την κυκλοφορία οχημάτων σε δεκάδες χωριά. Ετσι ξεκόπηκαν αγρότες από τα χωράφια που καλλιεργούν (Καστρί, Κομποτάδες, Μεταξάτες κλπ.). Σοβαρές ζημιές, εξάλλου, προκλήθηκαν από πλημμύρες σε καλλιεργούμενες εκτάσεις στις περιοχές Ηράκλειας, Κόμματος, Δαμάστας και της Ανθήλης. Είναι χαρακτηριστικό πως τα χωριά του κάμπου, φαίνονταν σαν νησάκια τη στιγμή των πλημμυρών.

- Ποιοι ευθύνονται γι' αυτές τις καταστροφές;

- Οι καιρικές συνθήκες είναι δεδομένες. Περισσότερο ή λιγότερο έντονες κάθε φορά. Οι συνέπειές τους δεν είναι και δεν μπορεί να είναι αναπόφευκτες στη σημερινή εποχή, με τις γνωστές τεχνικές δυνατότητες. Οι πλημμύρες και οι συνέπειές τους δεν είναι μοιραία και αναπόφευκτα φαινόμενα. Οφείλονται στην έλλειψη έργων υποδομής. Εργων υποδομής, που πολλά χρόνια τώρα ζητούσαν και ζητούν να εκτελεστούν φορείς της περιοχής και οι ίδιοι οι κάτοικοι. Απέναντι σ' αυτές τις απαιτήσεις οι εκάστοτε κυβερνήσεις αδιαφόρησαν με συνέπεια τις τραγικές καταστροφές που έγιναν στο νομό. Αλλά και όταν ακόμα αποφασίστηκε να γίνουν κάποια έργα στον κάμπο του Σπερχειού, η κωλυσιεργία και οι διαγκωνισμοί για τις μίζες και τις εργολαβίες οδήγησαν στο να μην έχουν γίνει, μέχρι σήμερα, αυτά τα έργα. Λείπουν τα έργα υποδομής. Δε δόθηκε βάρος στα λαϊκά προβλήματα και οι συνέπειες ήταν τραγικές. Και οι ευθύνες ανήκουν στις κυβερνήσεις και τις πολιτικές που ακολούθησαν. Πρέπει, επομένως, να γίνει κατανοητό από την κυβέρνηση, αλλά και από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, πως με συνέδρια, συσκέψεις και πολλά λόγια δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα. Χρειάζεται πολιτική βούληση, που ο ίδιος ο λαός, με την αγωνιστική του στάση μπορεί να επιβάλλει.

- Τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα;

- Η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στους δοκιμαζόμενους συμπατριώτες μας. Με παρέμβασή της, ζήτησε να παρθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων. Να δοθεί βάρος στην αποκατάσταση της επικοινωνίας μ' όλα τα χωριά του νομού. Να εξασφαλιστεί η επίλυση προβλημάτων που έχουν άτομα με ειδικές ανάγκες. Να παρθεί οποιοδήποτε τεχνικό μέτρο κρίνεται σκόπιμο από το ΤΕΕ και άλλους υπεύθυνους φορείς, για να δοθεί λύση στο οξυμένο πρόβλημα τη συγκεκριμένη στιγμή. Να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να εξασφαλιστεί η πλήρης αποζημίωση των πληγέντων. Αμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία εκτέλεσης των αναγκαίων έργων υποδομής, που θα λύσουν μακροπρόθεσμα το πρόβλημα. Να σημειωθεί, ότι το βασικό ζήτημα, αυτήν την ώρα, πέρα από την έκφραση της συμπαράστασής μας είναι να συνειδητοποιηθεί από το λαό πως η λύση βρίσκεται στα δικά του χέρια. Στον αγώνα και τη διεκδίκηση λύσεων για τα χρόνια προβλήματά του. Και πρέπει να αντιληφθούν αυτοί που τον καθησύχαζαν, όλα αυτά τα χρόνια, πως όλα πάνε καλά, ότι δεν περνάνε πλέον οι κοροϊδίες.

Θ. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ