ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και της επικίνδυνης εμπλοκής

INTIME NEWS

Την προαναγγελθείσα αποχώρηση του Π. Καμμένου απ' την κυβέρνηση και την έναρξη της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, που αρχίζει σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, σηματοδότησε η συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου το πρωί της Κυριακής, επισφραγίζοντας μια περίοδο μεθοδεύσεων και διεργασιών με σκοπό τη συνέχεια της κυβέρνησης με νέα σύνθεση, ώστε αυτή να μπορέσει να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά που της απομένει για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου αλλά και των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Αλ. Τσίπρας, αφού εξήρε την τετράχρονη συνεργασία με τον ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο, αποδίδοντάς του μερίδιο όσων πέτυχαν για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, δήλωσε ότι έκανε δεκτή την παραίτησή του και δεν έχασε την ευκαιρία να εγκωμιάσει τη συμφωνία των Πρεσπών, που υποτίθεται είναι η αιτία του «διαζυγίου», υποστηρίζοντας ότι «βασική μου επιδίωξη, μετά την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή περιπέτεια, είναι να αποκατασταθεί ο ρόλος και η θέση της χώρας στο διεθνές στερέωμα. Να ξανακερδίσουμε τον ηγετικό μας ρόλο στα Βαλκάνια. Να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα μέσα από τις συμμαχίες της, αλλά και τη σταθερή πορεία της, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο», βαφτίζοντας «εθνικό στόχο» τα σχέδια αναβάθμισης του κεφαλαίου, για τα οποία, όπως είπε, «δεν πρόκειται να λογαριάσω ρίσκο και πολιτικό κόστος».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να καλλιεργήσει και κάλπικες προσδοκίες στο λαό, όταν αναφερόμενος στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, υποστήριξε ότι είναι απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθεί «η αποκατάσταση πλήρως της κανονικότητας... Εχουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού. Εχουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Εχουμε την ενίσχυση των αδύναμων (...) Εχουμε μπροστά μας, όμως, και μεγάλες θεσμικές τομές. Τη συνταγματική αναθεώρηση (...) τη μεγάλη πρωτοβουλία για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας - κράτους», ισχυρίστηκε κοροϊδεύοντας το λαό, καθώς το μόνο βέβαιο ανεξάρτητα από τη σύνθεση είναι ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να τσακίζει το λαό για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Απ' την πλευρά του, ο Π. Καμμένος δήλωσε: «Λέμε όχι όσοι μείνουμε, αν δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, θα είναι σαν να δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη συμφωνία των Πρεσπών», προσθέτοντας ότι «όποιος ανταλλάξει την κυβερνητική του θέση με την ψήφο εμπιστοσύνης, θα διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ». Οπερ και εγένετο, αν και με «εκπτώσεις», ενδεικτικές και του παζαριού, καθώς χτες διαγράφτηκαν από τους ΑΝΕΛ οι υπουργοί Κουντουρά και Κόκκαλης, που με ανακοινώσεις τους εξέφρασαν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση, όχι όμως οι Θ. Παπαχριστόπουλος και Κ. Ζουράρις, που κατά δήλωσή τους θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ ο πρώτος θα ψηφίσει και τη συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, στήριξη στην κυβέρνηση δίνουν και τα μη κοινοβουλευτικά στελέχη των ΑΝΕΛ όπως η Μ. Χρυσοβελώνη και ο Τ. Κουίκ, ενώ ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αναμένεται να δώσει και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κ. Παπακώστα. Αλλά και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης, με τον οποίο συναντήθηκε χτες ο Στ. Θεοδωράκης ζητώντας του να μην υπερψηφίσει, φερόταν χτες βράδυ σύμφωνα με πηγές του Ποταμιού να δηλώνει ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, και σήμερα αναμένεται η διαγραφή του από την ΚΟ του κόμματος.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δηλώνει σίγουρη ότι αν και με διαφορετική σύνθεση, κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα βρεθεί και για τη συμφωνία των Πρεσπών, που ακολουθεί τις αμέσως επόμενες μέρες στη Βουλή - πιθανόν μετά από τον αναμενόμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό - δεδομένης και της έως τώρα επίσημης γραμμής του Ποταμιού για υπερψήφισή της.

Να μη βρει νομιμοποίηση στη συνείδηση του λαού

Σε δήλωσή του για τις πολιτικές εξελίξεις, το μεσημέρι της Κυριακής, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σημείωσε: «Το παζάρι των τελευταίων ημερών ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο κατέληξε σήμερα στην αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης. Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στη Βουλή μεθαύριο, ανεξάρτητα απ' τους πιθανούς συνοδοιπόρους του κ. Τσίπρα και τα παζάρια που θα εξακολουθήσουν να γίνονται αυτές τις μέρες, ο ελληνικός λαός είναι αυτός που δεν πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο ελληνικός λαός πρέπει να καταδικάσει μια κυβέρνηση που ακολούθησε και ακολουθεί αντιλαϊκή - μνημονιακή πολιτική, ενταγμένη στους ευρωΝΑΤΟικούς επικίνδυνους σχεδιασμούς».

Ενώ, σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο η κυβέρνηση έχει πολιτική νομιμοποίηση ή πρέπει να προχωρήσει σε εκλογές, ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε: «Κοιτάξτε, πολιτική νομιμοποίηση, αν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, προφανώς έχει, με βάση αυτά που ισχύουν στο Σύνταγμα της χώρας κ.λπ. Το ζήτημα είναι ότι δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση στη συνείδηση των εργαζομένων, του ελληνικού λαού, με όλες αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές που έχει ακολουθήσει αυτά τα 4 χρόνια, με το ότι βγήκε στην κυβέρνηση λέγοντας χοντρά ψέματα, υποσχόμενη κατάργηση των μνημονίων, ενώ έφτιαξε και το 3ο χειρότερο, πιο σκληρό, μνημόνιο κι ακολουθεί ένα μεταμνημονιακό μνημόνιο, μια συμφωνία με τους "εταίρους" που είναι επίσης βάρβαρη και αντιλαϊκή, όπως φάνηκε με την ψήφιση του τελευταίου αντιλαϊκού προϋπολογισμού. Και βεβαίως ακολουθεί μια πολιτική απαράδεκτη, επικίνδυνη, που βάζει σε κινδύνους τον ελληνικό λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, του "διαίρει και βασίλευε", οδηγεί τη χώρα να γίνει μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση.

Ετσι κι αλλιώς, το ΚΚΕ στη συνεδρίαση της Βουλής, που προφανώς απ' ό,τι ενημερωθήκαμε από τον πρόεδρο της Βουλής θα ξεκινήσει την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί Τετάρτη βράδυ, το πολύ Πέμπτη, δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, θα καταψηφίσει και αυτή την κυβέρνηση».

Εφυγε με όρκους πίστης στις ΗΠΑ

Να σημειωθεί ότι τόσο η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, όσο και οι πολλές παρεμβάσεις του πρώην κυβερνητικού εταίρου Π. Καμμένου ήταν ενδεικτικές και του παζαριού με τον ΣΥΡΙΖΑ και της προσπάθειας πολιτικής επιβίωσης, αλλά και της ταύτισης των ΑΝΕΛ με τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Ετσι, παρά τις εθνικιστικές «κορόνες», στη συνέντευξή Τύπου του επιβεβαιώθηκε ότι η διαφωνία για το ονοματολογικό κάθε άλλο παρά έχει να κάνει με την ουσία της συμφωνίας, που είναι η υπηρέτηση των αμερικανoΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

Αλλωστε, όπως δήλωσε: «Με τις ΗΠΑ τα συμφέροντα ταυτίζονται» και, όπως ισχυρίστηκε, ο ίδιος συνέβαλε καθοριστικά ώστε «να γυρίσει το καράβι προς τις ΗΠΑ μετά το 2015», απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε, για το αν αυτή η κίνηση των ΑΝΕΛ «ενοχλήσει» την Ουάσιγκτον που τάσσεται υπέρ της συμφωνίας. Εξάλλου, όπως σημείωσε, «γνωρίζει καλά τη θέση των ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, τον επισκέφτηκε εκ νέου την περασμένη Παρασκευή.

Σημειωτέον, τα ίδια είπε και χτες στο υπουργείο Αμυνας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τον απολογισμό του έργου του, όπου και ξεχώρισε ακριβώς το στοιχείο της απογείωσης της διμερούς συνεργασίας με τις ΗΠΑ, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι χαρούμενος για την εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, στους τομείς της εκπαίδευσης, των εξοπλισμών και της διμερούς συνεργασίας. Ημουν, είμαι και θα είμαι υπέρ της συνεργασίας αυτής, γιατί η χώρα μπορεί να στέκεται ασφαλής σαν χώρα δίπλα σε μια τέτοια δύναμη που την στηρίζει», ενώ συνδύασε την ενισχυμένη διμερή σχέση και με τα σχήματα συνεργασίας που στήνει η κυβέρνηση στην Ανατολική Μεσόγειο με Ισραήλ, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας.

Συμπλήρωσε, δείχνοντας την ικανότητα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη διεκπεραίωση τέτοιων αποστολών, ότι «η κυβέρνηση, διά του πρωθυπουργού, του υπουργείου Αμυνας και της στρατιωτικής διπλωματίας, μπόρεσε να ανοίξει πόρτες που έως τώρα ήταν κλειστές». Απέδωσε εύσημα και στους Αρχηγούς των Επιτελείων, λέγοντας ότι με τις «προσωπικές τους επαφές» «κατάφεραν να αλλάξουν την εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων», βασικά να τις παρουσιάσουν ως ικανές και πρόθυμες να αναλάβουν ρόλο ΑμερικανοΝΑΤΟικού χωροφύλακα στην περιοχή.

Αντιδράσεις κομμάτων

Στη ΝΔ μιλούν για «σκηνοθετημένο διαζύγιο» Τσίπρα - Καμμένου: «Μία παράσταση που αποβλέπει στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τη διατήρηση του κ. Καμμένου και των βουλευτών του για λίγο ακόμη στις καρέκλες τους», σημειώνοντας ότι «η αυλαία αυτής της κακόγουστης και επιζήμιας παράστασης πρέπει να πέσει. Στην επικείμενη ψήφο εμπιστοσύνης όποιος βουλευτής στηρίξει τον κ. Τσίπρα, αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην Ιστορία», καταλήγουν.

Η Φώφη Γεννηματά μίλησε για «αλληλοεκβιασμούς» και «φαρσοκωμωδία που σκηνοθετήθηκε» και πρόσθεσε ότι «τυχόν κυβερνητική συνέχεια με υπολείμματα και γυρολόγους της πολιτικής, ακόμα και αν εξασφαλίσει την τυπική ψήφο εμπιστοσύνης, μόνο σε νέα αδιέξοδα θα οδηγήσει» και ότι καθώς «δεν υπάρχει λαϊκή και ουσιαστική εμπιστοσύνη (...) στον ετερόκλητο κυβερνητικό θίασο», χρειάζονται άμεσα εκλογές.

Ο Στ. Θεοδωράκης έσπευσε να προεξοφλήσει ότι το Ποτάμι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλ. Τσίπρα, με το σκεπτικό ότι «οι ιδεοληψίες, η αναποτελεσματικότητα, ο λαϊκισμός, το κομματικό κράτος δεν μπορεί να επιβραβεύονται».

Η Ενωση Κεντρώων έκανε κριτική στον Π. Καμμένο ότι «έπρεπε πριν πάρει το στυλό της μειοδοσίας ο Κοτζιάς και ο Τσίπρας, να είχε φύγει ο Καμμένος. Τώρα είναι αργά και η μειοδοσία συνετελέσθη».


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΝΕΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
«Μήνυμα» συνέχισης της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Νέος υπουργός Αμυνας ορκίστηκε, χτες το βράδυ, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, ο μέχρι χτες αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης. Νωρίτερα, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε αυτή την τοποθέτηση στη θέση του πολιτικού προϊσταμένου των Ενόπλων Δυνάμεων «ένα σαφές μήνυμα σε ό,τι αφορά τη συνέχεια στον ευαίσθητο τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αμυνας. Αυτό αφορά το εσωτερικό μας».

«Αλλά είναι και ένα μήνυμα στο εξωτερικό», πρόσθεσε, «ότι ανεξάρτητα από τις διαφορές που μπορεί να έχουμε στο εσωτερικό μας, σε ό,τι αφορά στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων όλοι οι Ελληνες θα είμαστε ενωμένοι και θα μας βρουν ενωμένους όποια στιγμή θελήσουν να επιχειρήσουν οτιδήποτε που θα αμφισβητήσει την κυριαρχία μας».

Γενικά, από την κυβέρνηση μιλάνε για επιλογή «συνέχειας» επειδή ο Ευ. Αποστολάκης γνωρίζει τα του υπουργείου Αμυνας αφού συμμετείχε στις αποφάσεις και την υλοποίησή τους. Προσθέτουν, όχι τυχαία, τις «άριστες σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντα» που διατηρεί ο νέος υπουργός Αμυνας. Αλλωστε, ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ συμμετείχε στην έναρξη του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ που εγκαινιάστηκε στα μέσα Δεκέμβρη στην Ουάσιγκτον, επισφραγίζοντας τη μετατροπή της Ελλάδας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση.

Από την πλευρά του, ο Ευ. Αποστολάκης, επικαλούμενος την «αρκετά περίεργη» κατάσταση που «απαιτεί συναίνεση, ενότητα και συνεργασία», όπως είπε, υποστήριξε πως θα συνεχίσει να υπηρετεί το καθήκον «μακριά από πολιτική και κόμματα».

Τέλος, σήμερα το μεσημέρι θα γίνει στο υπουργείο Αμυνας η παράδοση - παραλαβή καθηκόντων μεταξύ Π. Καμμένου και Ευ. Αποστολάκη. Μέχρι την επιλογή νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ από το ΚΥΣΕΑ τα σχετικά καθήκοντα θα ασκεί ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Κων. Φλώρος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ