ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2019
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μαχητικό «παρών» έδωσαν και χτες οι εκπαιδευτικοί

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο αγώνας τους για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να μην απολυθεί κανένας αναπληρωτής, για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, συνεχίζεται και δυναμώνει, έστειλαν χτες οι εκπαιδευτικοί. Ακόμα πιο μαζικά, πιο μαχητικά, έδωσαν το «παρών» στο απεργιακό συλλαλητήριο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις, απαντώντας ταυτόχρονα στον αυταρχισμό με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε την κινητοποίησή τους την περασμένη Παρασκευή.

Κεντρικά αιτήματα της συγκέντρωσης, που έγινε το μεσημέρι στο Σύνταγμα και αποτέλεσε συνέχεια της αγωνιστικής δράσης του προηγούμενου διαστήματος, ήταν να μην περάσουν οι απολύσεις, να αποσυρθεί η τροπολογία της κυβέρνησης για τα κριτήρια διορισμών, η οποία θα συζητηθεί στη Βουλή μεθαύριο Πέμπτη, να μονιμοποιηθούν εδώ και τώρα όλοι οι αναπληρωτές. Τη μαχητικότητα της συγκέντρωσης, στην οποία έδωσαν το «παρών» σωματεία εκπαιδευτικών από το Λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και από πολλές ακόμα περιοχές της χώρας, την αποφασιστικότητα να συνεχιστεί ο αγώνας τόνισαν στους χαιρετισμούς τους εκπρόσωποι ΕΛΜΕ και Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Καταδίκασαν παράλληλα την επίθεση των ΜΑΤ στην κινητοποίηση στις 11 Γενάρη, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό διαδηλωτών.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν μεταξύ άλλων η Θ. Δριμάλα, εκπρόσωπος της ΑΣΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ, η οποία είχε δεχτεί χτύπημα από χειροβομβίδα κρότου - λάμψης στο κεφάλι, και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής (που είχε τραυματιστεί στο χέρι ενώ υπέστη και ρήξη τυμπάνου), ο οποίος εξέφρασε για μία ακόμα φορά τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των εκπαιδευτικών και τη θέση του για απόσυρση της τροπολογίας. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

Η προσυγκέντρωση που έγινε στο Σύνταγμα ξεκίνησε με συναυλία από αναπληρωτές μουσικούς και παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο από αναπληρωτές θεατρολόγους, βασισμένο σε πραγματικές ιστορίες αναπληρωτών, που γυρίζουν όλη τη χώρα, αναγκάζονται να αφήσουν πίσω οικογένειες και παιδιά, έχουν βρεθεί χωρίς σπίτι, μένουν άνεργοι κάθε καλοκαίρι, αγωνιούν για την πρόσληψη στην αρχή κάθε χρονιάς. Προσυγκέντρωση είχε πραγματοποιηθεί και στα Προπύλαια, από όπου έγινε πορεία προς το Σύνταγμα.

Στην κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο, το οποίο προχωρά ένα βήμα περαιτέρω τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, έδωσαν το «παρών» και οι φοιτητικοί σύλλογοι Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, ΠΤΔΕ, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής, Οικονομικού, Τουρκικών Σπουδών του EKΠA, Αρχιτεκτονικής, ΝΦΕΕΜΠ. Εκεί βρέθηκαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, συνδικάτα και σύλλογοι εργαζομένων και συνταξιούχων και εκπρόσωποί τους απηύθυναν χαιρετισμό στη συγκέντρωση. Διαβάστηκε επίσης το μήνυμα στήριξης των εκπαιδευτικών και των αιτημάτων τους που απευθύνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών (FISE), η οποία καταδικάζει την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης και εύχεται καλή επιτυχία στους αγώνες των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα. Αντίστοιχα μηνύματα έστειλαν συνδικάτα και φορείς από Παναμά, Δυτ. Αφρική, Ινδία, Λος Αντζελες κ.α.

Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα ολοκληρώθηκε με το ραντεβού να ανανεώνεται στις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων και σε νέες κινητοποιήσεις. Στη συνέχεια, εκπαιδευτικοί και φοιτητές πορεύτηκαν προς τη Βασιλίσσης Σοφίας, η οποία είχε αποκλειστεί από κλούβες της Αστυνομίας και ήρθαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μία εκπαιδευτικός.

Μαζική καταδίκη της κυβερνητικής καταστολής

Από την παράσταση διαμαρτυρίας του Σαββάτου
Από την παράσταση διαμαρτυρίας του Σαββάτου
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκαναν το μεσημέρι του Σαββάτου πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών της Αττικής, τα οποία κατήγγειλαν την άγρια καταστολή από τα ΜΑΤ στην απεργιακή τους συγκέντρωση μια μέρα πριν. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών σωματείων συναντήθηκε με την υπουργό, Ο. Γεροβασίλη, η οποία για άλλη μια φορά αρνήθηκε τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, δήλωσε ότι καταδικάζει την επίθεση και είπε ότι ήταν ένα «τυφλό χτύπημα», για το οποίο δεν έδωσε εντολή η ηγεσία της αστυνομίας ούτε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Οι εκπαιδευτικοί, από την πλευρά τους, επισήμαναν τις ευθύνες της κυβέρνησης, που αρνήθηκε το αίτημά τους για συνάντηση με τον πρωθυπουργό και παρέταξε απέναντί τους τις κλούβες και τα ΜΑΤ, με αποτέλεσμα την επίθεσή τους και τον τραυματισμό του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή, της εκπαιδευτικού και μέλους του ΔΣ της ΔΟΕ Θεοδώρας Δριμάλα και του φοιτητή Γιάννη Ερη.

Να σημειωθεί ότι πλήθος μαζικών φορέων εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδίκης της κυβερνητικής καταστολής και της επίθεσης σε βάρος των εκπαιδευτικών. Πέρα από εκπαιδευτικά σωματεία τέτοιες ανακοινώσεις εξέδωσαν μεταξύ άλλων και οι: Περιφερειακό Γραφείο ΠΣΟ Ασίας - Ειρηνικού (Νέο Δελχί), Δημοτική Αρχή Δήμου Πατρέων, Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Ζακύνθου, Σάμου, ΟΒΣΑ, Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ σε Κεφαλονιά - Ιθάκη, Σάμο και Χίο, Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρ. ΔΕΚΟ - Τ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών ΔΥ, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Σύλλογος Γυναικών Καλλιθέας (μέλος ΟΓΕ), Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και Προαστίων, ΕΙΝΑΠ, Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝΕ «Θριάσιο», Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας, Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας, Σωματείο Καθαριστριών-στών Ν. Μαγνησίας, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας, Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Μαθητικό Συμβούλιο του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ρόδου κ.ά.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Συνεχίζουμε πιο μαχητικά, πιο αποφασιστικά!»

«Συνεχίζουμε πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά, τις επόμενες μέρες, με συσκέψεις, ενημερώσεις στα σχολεία, αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων, κινητοποιήσεις και νέα απεργία, ώστε το σχέδιο λαιμητόμος να αποσυρθεί, να μην ψηφιστεί, να πάει στον κάλαθο των αχρήστων. Απαντάμε άμεσα με νέα απεργιακή κινητοποίηση», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Οπως σημειώνει, «η ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 14 Γενάρη, στην Αθήνα στο Σύνταγμα, και σε πολλές ακόμα πόλεις όλης της Ελλάδας, δίνει αποφασιστικό μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα». Χαιρετίζει παράλληλα «τους Συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ και τους συναδέλφους από όλη τη χώρα, που διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα έδωσαν βροντερό "παρών" στο Σύνταγμα. Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε τη συμμετοχή των φορέων του γονεϊκού κινήματος, των φοιτητικών συλλόγων, των σωματείων μιας σειράς κλάδων του Δημοσίου, της Ενωσης των εικαστικών, των θεατρολόγων, του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και άλλων φορέων που στάθηκαν δίπλα μας στον δίκαιο αγώνα που δίνουμε. Αυτός είναι ο δρόμος, αυτή είναι η προοπτική, συμμαχία και κοινή δράση όλων των εργαζομένων για το ζήτημα της Παιδείας που είναι ζήτημα όλου του λαού.

Δεν μας φοβίζει, αντίθετα μας πεισμώνει ακόμα περισσότερο η κυβερνητική βία και καταστολή! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να βγάλει μέχρι τέλους τη "βρώμικη δουλειά" για την οποία "επιλέχθηκε" και γι' αυτό χρησιμοποιεί κάθε μέσο.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, με τη μαζική τους συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις στέλνουν το μήνυμα πως καμία "ψήφο εμπιστοσύνης" δεν πρόκειται να δώσουν στην κυβέρνηση και την πολιτική της. Χρειάζεται τώρα να καταδικαστούν μαζικά οι πολιτικές και τα κόμματα που υπερασπίζονται την ελαστική εργασία, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, τις κατευθύνσεις της ΕΕ για πιο φτηνούς και "ευέλικτους" εργαζόμενους.

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις πλειοψηφίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, που με τη στάση τους και τις θέσεις τους διευκολύνουν την κυβέρνηση. Το πραγματικό κέντρο αγώνα είναι οι Σύλλογοι ΠΕ και οι ΕΛΜΕ, οι Επιτροπές αναπληρωτών που σηκώνουν το βάρος της οργάνωσης του αγώνα. Δυναμώνουμε τα σωματεία μας!», αναφέρει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στο υπουργείο Εσωτερικών

Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε η ετήσια σύσκεψη της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, που φιλοξενήθηκε στο 2ο Δημοτικό σχολείο Περιστερίου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν 51 αντιπρόσωποι από 29 Ενώσεις της Περιφέρειας Αττικής και 26 μέλη ΔΣ Ενώσεων. Ως κύρια θέματα πάλης για το επόμενο διάστημα αναδείχθηκαν η διεκδίκηση κονδυλίων για την κάλυψη άμεσων αναγκών των σχολείων τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους κατά τόπους δήμους, προκειμένου να καλυφθούν με μόνιμους διορισμούς οι κενές θέσεις εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού αλλά και η συντήρηση - ανάπλαση των υπαρχόντων κτιρίων και η κατασκευή νέων.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να διοργανωθεί παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 16 Γενάρη στο υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου 27), στη 1 μ.μ., για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαρισμού των σχολείων και για το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Η Ομοσπονδία καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ