ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΟΤΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΞΕΜΑΣΚΑΡΕΥΕΤΑΙ...
«Σεισάχθεια» σε όφελος των τραπεζών

Από τα περί της «εθνικοποίησης» των τραπεζών και τις «καταγγελίες» για τα κρατικά πακέτα ενίσχυσης και από τις θέσεις για τη «σεισάχθεια» στα «κόκκινα» δάνεια, μέσα από μια διαδικασία αλλεπάλληλων αναπροσαρμογών και αναδιπλώσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως «προστάτης των τραπεζών» και της διευκόλυνσης των επιχειρηματικών ομίλων με τραπεζική ρευστότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ορόεδρός του, Αλ. Τσίπρας έδωσε τις προάλλες και νέα διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο, «διευκρινίζοντας» ότι η υλοποίηση της πρότασής τους για τα «κόκκινα» δάνεια θα συναρτηθεί με το συνολικό θέμα που αφορά στο τι θα γίνει με το τραπεζικό σύστημα στη χώρα. Δηλαδή, με απλά λόγια, φούμαρα οι υποσχέσεις περί «σεισάχθειας». Αυτό, με τη σειρά του, συνδέεται με τα γενικότερα ζητήματα του κεφαλαίου, με τις ανάγκες χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων, για την οποία ο ΣΕΒ έχει επισημάνει πως «απαιτείται συντονισμένη δράση, ώστε η αύξηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών να οδηγήσει κεφάλαια στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών δανείων»...

Σε κάθε περίπτωση, οι ρυθμίσεις που προτείνονται για τα «κόκκινα χρέη» έχουν ως κριτήριο πώς θα γίνουν βιώσιμα, δηλαδή πώς θα μπορούν να αποπληρωθούν, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες θα πάρουν τα χρήματά τους. Θυμίζουμε ότι οι ίδιοι οι τραπεζίτες εξέφραζαν επιφυλάξεις σχετικά με το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, γιατί το κύριο ζήτημα για τις τράπεζες είναι πώς θα εξασφαλιστεί η αποπληρωμή των χρεών και όχι η συγκέντρωση τίτλων ιδιοκτησίας σε συνθήκες μάλιστα που η αγορά ακινήτων ασθμαίνει.

Πρέπει να θυμίσουμε ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν παρουσιαστεί πριν από λίγους μήνες για ρύθμιση των χρεών των οφειλετών περιλάμβαναν όρους που στην πραγματικότητα θα σήμαινε μνημόνιο και επιτήρηση για κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια που θα έμπαινε στις ρυθμίσεις.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ για λογαριασμό των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, αγωνιά για την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων «νομισματικής χαλάρωσης», που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την ελπίδα να πάρουν μπροστά η καπιταλιστική οικονομία και τα επιχειρηματικά κέρδη. «Γιατί έχει καθυστερήσει δραματικά να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και τη στήριξη της ανάπτυξης στην ΕΕ, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο Καταστατικό της;», είναι η σχετική Ερώτηση που απηύθυνε προς τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, ο ευρωβουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δ. Παπαδημούλης...

Το πόσο «ριζοσπαστικές» και «φιλολαϊκές» είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται και από το γεγονός ότι μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό με τις παρεμβάσεις των κυρίαρχων τμημάτων της ελληνικής αστικής τάξης. Είναι ολοφάνερο πλέον το γεγονός ότι συμπλέουν ακόμη και σε σημείο απόλυτης ταύτισης, σε ό,τι αφορά τα στρατηγικού χαρακτήρα ζητήματα, όπως είναι η ολοκλήρωση της «τραπεζικής ένωσης» στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, στον επιτελικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η ΕΚΤ (και εταίρος της τρόικας) γύρω από τη σωτηρία του «κοινού νομίσματος» και των καπιταλιστικών οικονομιών της ΕΕ.


ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - ΣΥΡΙΖΑ
Πολλά «τιτιβίσματα» προς το κεφάλαιο...

Eurokinissi

Καμία αύξηση στους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων, αναπτυξιακές κοινοπραξίες με επιχειρηματικούς ομίλους και κράτη,ενεργητικό ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο το ΝΑΤΟϊκό, αλλά και το ευρωενωσιακό, ήταν οι βασικοί άξονες της συνέντευξης που παραχώρησε χτες ο Αλ. Τσίπρας διαδικτυακά, απαντώντας σε ερωτήσεις χρηστών του Twitter. Παράλληλα, στις ερωτήσεις για το αν και πότε θα γίνουν παρεμβάσεις ανακούφισης του λαού σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν σε ανεργία, υγεία, παιδεία κ.ά., ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν έχει μαγικό ραβδί και πως, εάν και εφόσον ρυθμιστεί το χρέος, θα προχωρήσουν ορισμένες παρεμβάσεις!

Με τη σειρά που του τέθηκαν οι ερωτήσεις, ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τις επιχειρήσεις ότι «δε θα αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές» και υποσχέθηκε σε επενδυτές «σταθερό φορολογικό σύστημα». Ξεκαθάρισε ότι δε θα καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά ούτε κανένας άλλος φόρος, αφού, όπως είπε, δίχως αυτούς «δεν μπορούν να σταθούν κοινωνικές δομές», όπως π.χ. τα νοσοκομεία.

Προανήγγειλε «επανεξέταση» (και όχι ακύρωση) των ιδιωτικοποιήσεων, διευκρινίζοντας όμως: «δεν είμαστε κρατιστές ... η Ελλάδα χρειάζεται σχέδιο για την ανάπτυξη, αλλά χρειάζεται οι στρατηγικής σημασίας οργανισμοί να είναι σε δημόσιο έλεγχο». Κάνοντάς το πιο λιανά, μίλησε συγκεκριμένα για τη ΔΕΗ λέγοντας ότι «ο ηλεκτρισμός δεν μπορεί να είναι εξολοκλήρου σε ιδιώτες» (αλλά μάλλον εν μέρει), παραπέμποντας στη δέσμευση για μείωση του ενεργειακού κόστους στους επιχειρηματικούς ομίλους ώστε να διευκολυνθεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας τους.

Σε ερώτηση για τις αμυντικές δαπάνες σημείωσε πως αυτές έχουν ήδη μειωθεί πάρα πολύ και κάθε παραπέρα μείωση θα έθετε σε κίνδυνο το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό, ρωτήθηκε για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, καθησυχάζοντας το κεφάλαιο πως μέσα από εκεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να πετύχει το στόχο για αναβάθμιση του ρόλου του στην ευρύτερη περιοχή. «Η χώρα δεσμεύεται από συμφωνίες και θεσμικό πλαίσιο που, αν δεν το τηρήσουμε, θα δημιουργηθεί θέμα συνέχειας της παρουσίας μας. Εμείς λοιπόν σκοπεύουμε να ασκήσουμε έντονη δραστηριότητα σ' αυτούς τους οργανισμούς στην κατεύθυνση υπεράσπισης μιας στρατηγικής για εξωτερική πολιτική ενεργητική και πολυδιάστατη, εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων, χωρίς να αποδεχόμαστε άκριτα τις κατευθύνσεις και αποφάσεις των εταίρων μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Θα ήταν όμως άστοχο από πλευράς μας να βάζαμε, και δεν είναι στην πρόθεσή μας, να ανοίξουμε ένα θέμα που θα μας οδηγήσει σε ρήξη χωρίς κέρδος», ήταν η δήλωσή του.

Μάλιστα, λίγο αργότερα πρόσθεσε ότι η Ελλάδα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα παίζει «ενεργητικό ρόλο σε όλους τους οργανισμούς που συμμετέχει» (προφανώς και στο ΝΑΤΟ) και δε θα στηρίζει επεμβάσεις έξω από το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, αν και είναι γνωστό ότι το δίκαιο αυτό είναι που νομιμοποιεί τα αιματοκυλίσματα των ιμπεριαλιστών.

Σε ερώτηση για το αν θα αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη, κράτησε ίσες αποστάσεις από θύτες και θύματα, λέγοντας ότι «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική δε σημαίνει ή με το Ισραήλ ή με την Παλαιστίνη, σημαίνει σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο, θέλουμε να διατηρήσουμε σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά και να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να έχει κράτος».

Ο Αλ. Τσίπρας σήκωσε τα χέρια ψηλά για τους μακροχρόνια ανέργους, λέγοντας ότι το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί «από τη μια μέρα στην άλλη» και απαιτεί υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Υπερασπίστηκε την ιδιωτική πρωτοβουλία στην υγεία, παραπέμποντας τη στήριξη του δημόσιου τομέα στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος. «Θα μπορέσουμε να τα ξαναχτίσουμε σιγά - σιγά στο βαθμό που θα έχουμε και θετική εξέλιξη στο θέμα του χρέους... μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως ανεργία, υγεία, παιδεία, που έχουν και δημοσιονομικό κόστος, θα εξαρτηθούν κι απ' την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χτίζει γέφυρες εντός και εκτός...

Την ίδια στιγμή, για «ανεπίσημες επαφές» του Αλ. Τσίπρα με αξιωματούχους της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης, της ΕΕ και της ΕΚΤ, κάνει λόγο δημοσίευμα της εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung», ώστε να αναζητηθούν σημεία επαφής. Η εφημερίδα επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες «κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία» επεκτείνουν τις επαφές τους με την Αθήνα πέραν της κυβέρνησης και στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο ισχύει, υποστηρίζεται, και για την ΕΚΤ και το Eurogroup. Η πρωτοβουλία ανήκει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ σύνδεσμός του με τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά και τις Βρυξέλλες, φέρεται να είναι ο Γ. Ασμουσεν, πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και σήμερα γενικός γραμματέας του γερμανικού υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στον Ασμουσεν δεν έχει δοθεί επισήμως εντολή από τη γερμανική κυβέρνηση για διάνοιξη διαύλου, αλλά η καγκελάριος Μέρκελ και ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ «είναι ενήμεροι και δεν το εμποδίζουν».

Τα νταραβέρια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με όλους όσοι χαράζουν τη στρατηγική που τσακίζει το λαό φαίνεται να αποδίδουν. Σύμφωνα με την «Handelsblatt», που φιλοξένησε και άρθρο του Αλ. Τσίπρα: «Δε φοβίζει τόσο μια πιθανή νίκη το Βερολίνο. Ο κυβερνητικός συνασπισμός χαιρετίζει τους μετριοπαθείς τόνους».

Στο μεταξύ ο Ν. Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Βήμα», καταχωνιάζοντας τα κάλπικα διλήμματα «λιτότητα ή ανάπτυξη», ανέδειξε ως δίλημμα των εκλογών το «αν η χώρα την 26η Ιανουαρίου θα έχει μια σταθερή κυβέρνηση και εάν διεθνώς θα σταλεί ένα μήνυμα κλεισίματος της περιόδου πολιτικής αστάθειας».

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για το χρέος πρόσθεσε «ελπίζουμε ότι θα είναι επιτυχής», ενώ ομολόγησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτήν τη στιγμή ένα πρόγραμμα που δεν προβλέπει χαλάρωση των υπαρχόντων ευρωπαϊκών συμφωνιών για να εφαρμοστεί, προϋποθέτει συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας, δε δημιουργεί ανάγκες για νέα δανεικά, προστατεύει τους ανθρώπους που βρίσκονται στο μηδέν του εισοδήματος και κάνει κάτι για τη μεσαία τάξη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης ήταν επίσης αποκαλυπτικός σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές κυβερνητικές συνεργασίες, λέγοντας ότι αυτές θα γίνουν «σε μια πολύ συγκεκριμένη προγραμματική βάση ... μια αναγκαία μίνιμουμ προγραμματική βάση συνεργασίας ... Νομίζω ότι χωρούνε πολλοί σε αυτήν την πρόταση συνεργασίας ... Οι καιροί απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες μέσα στην ίδια την κοινωνία». Σε αυτό το πλαίσιο, δεν πρέπει να υποτιμηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε χτες με ανακοίνωσή του να εγκωμιάσει τον Δ. Αβραμόπουλο για τη δήλωσή του ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία ως προς την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας για τις χώρες του Νότου. «Συνιστά μια σημαντική παρέμβαση, την οποία θα έπρεπε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση να έχει κάνει εδώ και καιρό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ