ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολιτική Δράση των Οργανώσεων Εξωτερικού του ΚΚΕ για το νέο κύμα μετανάστευσης

Κάλεσμα ταξικής συσπείρωσης και πάλης

Το ΠΑΜΕ και το ταξικό κίνημα ριζώνει στους μετανάστες της χώρας και μπορεί να γίνει και το παράδειγμα στις χώρες που υπάρχουν Ελληνες μετανάστες
Το ΠΑΜΕ και το ταξικό κίνημα ριζώνει στους μετανάστες της χώρας και μπορεί να γίνει και το παράδειγμα στις χώρες που υπάρχουν Ελληνες μετανάστες
Σε 3μηνη Πολιτική Δράση για το νέο κύμα μετανάστευσης προχωρούν οι Οργανώσεις Εξωτερικού του ΚΚΕ, τους μήνες Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη 2012. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να ανοίξει τη συζήτηση με τους νέους μετανάστες που μόλις πρόσφατα έφυγαν από την Ελλάδα για να βρουν ένα μεροκάματο. Μέσα από αυτή την Τρίμηνη Πολιτική Δράση το ΚΚΕ αναδεικνύει τις αιτίες της μετανάστευσης, τα προβλήματα και τα νέα αδιέξοδα που συναντούν οι εργάτες στις χώρες που μεταναστεύουν και προβάλλει την ανάγκη να οργανωθεί άμεσα η πάλη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να συντονιστεί η δράση με τους ντόπιους εργαζόμενους, να συζητηθεί η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα την προκήρυξη που φτάνει αυτές τις μέρες στα χέρια των νέων μεταναστών σχετικά με την πρωτοβουλία του ΚΚΕ για το νέο κύμα μετανάστευσης.

Σε αυτό το κάλεσμα αγώνα σημειώνεται:

«Μετανάστες και μετανάστριες, που φύγατε πρόσφατα από την Ελλάδα και βρεθήκατε για δουλειά στο εξωτερικό,

Το ΚΚΕ απευθύνεται ιδιαίτερα σε εσάς και θεωρεί αναγκαίο να συζητήσει μαζί σας.

Για τις αιτίες της μετανάστευσης, για τις ευθύνες που υπάρχουν, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και την οργάνωση της πάλης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων σας.


Είναι μεγάλη υπόθεση να μένεις χωρίς δουλειά, να ξεσηκώνεσαι και να αναζητάς το μεροκάματο σε άλλη χώρα, σε αντίξοες συνθήκες.

Σε συνθήκες υψηλής ανεργίας και επίθεσης των δυνάμεων του κεφαλαίου, που εκδηλώνεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα σε βάρος των ντόπιων και των ξένων εργαζομένων για να πλουτίσει ακόμα περισσότερο η πλουτοκρατία. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Το σύστημα που ζούμε, ο καπιταλισμός, διώχνει χιλιάδες παραγωγούς του πλούτου, χιλιάδες εργαζόμενους από τη χώρα τους και τους οδηγεί σε μια περιπέτεια αποκαλύπτοντας το βάρβαρο πρόσωπό του.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στο εξωτερικό λένε σε όλους εσάς: Ζήσαμε, ζούμε κι εμείς δύσκολες μέρες, γνωρίζουμε καλά τι θα πει μετανάστευση, είμαστε στο πλευρό σας, έχουμε κοινά προβλήματα και επιβάλλεται να συναντηθούμε, να οργανωθούμε, να παλέψουμε μαζί.

Η κρίση σύμφυτη του καπιταλιστικού συστήματος

Μεταναστεύσατε όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη, από την αφόρητη πίεση που άσκησαν σε σας και στις οικογένειές σας η βαρβαρότητα της ανεργίας και της φτώχειας, τα αδιέξοδα που δημιούργησε η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με την τρόικα και τώρα η κυβέρνηση του μετώπου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. Ολοι αυτοί συνασπίστηκαν για λογαριασμό του κεφαλαίου με στόχο να φτηνύνει δραματικά το μεροκάματο του εργάτη, του μισθωτού επιστήμονα. Για να παίρνει ψίχουλα ο εργαζόμενος και να δουλεύει ήλιο με ήλιο.

Λένε, μα είναι κρίση, τι να κάνουμε;

Μας προκαλούν, κρύβουν ότι η κρίση αποτελεί γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος, ότι η ανεργία που εξαπλώνεται και χτυπάει ιδιαίτερα τους μετανάστες δεν είναι προσωρινό φαινόμενο, είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό.

Μπορείτε να βγάλετε συμπεράσματα ακόμα κι από την πρώτη μέρα στην ξενιτιά.

Κι εδώ που ήρθατε δεν είναι παράδεισος. Κι εδώ ακολουθούν τον ίδιο καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Κι εδώ η εργοδοσία επιδιώκει να έχει φτηνούς εργαζόμενους, με ελαστικά ωράρια. Κι εδώ αυξάνονται η μερική απασχόληση, τα εξαντλητικά ωράρια και η απειλή της απόλυσης. Κι εδώ παίρνουν την ανηφόρα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κι οι φόροι, ενώ πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις.

Κι εδώ θα βρεθείτε αντιμέτωποι με μια ισχυρή αστική τάξη, έναν ισχυρό αντίπαλο, που θα σας πολεμήσει.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα περασμένα χρόνια το σύστημα είχε περισσότερες δυνατότητες κι έκανε υποχωρήσεις υπό την πίεση των εργατικών, λαϊκών αγώνων, υποχωρούσε υπό την πίεση των επιτυχιών του σοσιαλισμού.

Σήμερα με το καλημέρα τα δουλεμπορικά γραφεία, οι κάθε είδους μεσίτες, τα έξοδα εγκατάστασης ξεπαραδιάζουν και πνίγουν και σε νέα χρέη την ήδη χτυπημένη οικογένεια του νέου μετανάστη. Η εξασφάλιση της καταγραφής και των δικαιολογητικών δε φέρνει από μόνη της δουλειά, φτηνότερο νοίκι και τροφή. Παραμονεύουν η ταλαιπωρία, η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία, ο κίνδυνος της απόλυσης.

Φύγατε από την Ελλάδα αλλά οι φόροι και τα χαράτσια για το σπίτι που αφήσατε πίσω δε σταματούν να σας κυνηγάνε κι εδώ. Φορολογία στην Ελλάδα, φορολογία κι εδώ, που αυξάνεται συνεχώς οδηγώντας τους μετανάστες σε πραγματικό αδιέξοδο.

Σκέφτεστε πώς θα πάνε τα παιδιά σας στο σχολείο. Αλλά πρέπει να γνωρίζετε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και η νέα τρικομματική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., με νόμο που πέρασαν πρόσφατα, φορτώνουν στις πλάτες κάθε μετανάστη τη μόρφωση των παιδιών του.

Εκαναν νόμο για να πληρώνετε και να πηγαίνουν τα παιδιά σας σε υποβαθμισμένα σχολεία, που αρκετά από αυτά κλείνουν για να αντικατασταθούν από κέντρα ψευτοκατάρτισης. Σε αυτό το έκτρωμα οι δυνάμεις των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. με κοινή έκκληση καλούσαν να "γιατρευτεί το αγιάτρευτο", να γιατρευτεί ο απαράδεκτος νόμος τον οποίο καταψήφισε το ΚΚΕ και ζήτησε την απόσυρσή του.

Συγχύσεις για το νόμο αυτό καλλιεργεί και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άλλωστε ισχυρίζεται ότι μπορούν να συνυπάρξουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας με τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, ότι μπορεί να γίνει το εκμεταλλευτικό σύστημα, ο καπιταλισμός ανθρώπινος.

Να σκεφτούμε το ταξικό μας συμφέρον

Χρειάζεται να σκεφτούμε καλά τη θέση μας, το ταξικό μας συμφέρον και να πάρουμε αποφάσεις.

Οι Ελληνες μετανάστες και οι ντόπιοι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα αλλά επιβάλλεται να βρεθούνε μαζί, να αναπτύξουν κοινή πάλη.

Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία θα σπάνε όσο περισσότερο θα κατανοείται ότι οι εργαζόμενοι έχουν απέναντί τους κοινό αντίπαλο, την πλουτοκρατία στη χώρα που δουλεύουν αλλά και στην Ελλάδα.

Είναι ανάγκη να ξεπεραστούν δισταγμοί και ταλαντεύσεις και να παλέψουμε μαζί.

-- Για πλήρη - μόνιμη δουλειά, με εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, ελεύθερο δημιουργικό χρόνο.

-- Για κατάργηση όλων των δουλεμπορικών γραφείων, των "συμβούλων μετανάστευσης" και κάθε είδους μεσαζόντων που εκμεταλλεύονται τους νέους μετανάστες.

-- Για σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες.

-- Για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν λαϊκή Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση.

-- Για το δικαίωμα στη φτηνή ή και δωρεάν στέγη.

-- Για το σεβασμό των πολιτιστικών παραδόσεων και της ταυτότητας των μεταναστών, για τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Συμπόρευση με το ΚΚΕ - αξιοποίηση της πείρας του ΠΑΜΕ

Δεν είσθε μόνοι σας εδώ. Εχετε στήριγμα το ίδιο αποκούμπι που έχουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, το ΚΚΕ, που δίνει σκληρή μάχη σε δύσκολο περιβάλλον, σε χώρες που το κομμουνιστικό κίνημα είναι αδύνατο και το εργατικό κίνημα συμβιβασμένο, κατά τα πρότυπα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στην Ελλάδα. Χρειάζεται κι εδώ να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του ΠΑΜΕ, να κτίσουμε, όσο γίνεται, ένα ισχυρό ταξικό εργατικό κίνημα που να παλεύει για τα σύγχρονα δικαιώματα των εργατών, μεταναστών και ντόπιων.

Η πείρα έχει αποδείξει ότι η πάλη για τα εργατικά, λαϊκά συμφέροντα μπορεί να αποκτήσει δυναμική όταν βρίσκεται σε σύγκρουση με το εκμεταλλευτικό σύστημα και στοχεύει στην ανατροπή του, κατανοώντας όλο και περισσότερο ότι όλα θα κριθούν από το αν η εξουσία θα περάσει στα χέρια της εργατικής τάξης, των παραγωγών του πλούτου, ή θα παραμείνει στα χέρια των λίγων, των πλουτοκρατών.

Εμπρός! Να οργανώσουμε την πάλη μας!

Να πρωτοστατήσουμε στους χώρους δουλειάς, να συγκροτήσουμε επιτροπές αγώνα μαζί με τους συναδέλφους μας, Ελληνες, άλλους μετανάστες, αλλά και ντόπιους. Αν χρειαζόταν μια φορά η πάλη στην Ελλάδα, εδώ χρειάζεται περισσότερες.

Οι κομμουνιστές θα είναι μαζί σας. Γνωρίστε τις θέσεις τους, συζητήστε και παλέψτε μαζί τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ