ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε εξέλιξη ο πόλεμος εκδοτικών συμφερόντων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η άγρια διαμάχη μεταξύ εκδοτικών - επιχειρηματικών συμφερόντων που ξέσπασε με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου και αποσκοπεί είτε στην εξόντωση των «ανταγωνιστών» είτε στην αποκόμιση των μέγιστων οφειλών.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν εμπλέκεται σε αυτόν τον εκδοτικό πόλεμο δίχως φυσικά να πείθει, αφού ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού από «δημοσιογράφο» πήρε το επίμαχο DVD και είναι ερευνητέο με ποια ανταλλάγματα.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει τα εκδοτικά συγκροτήματα, που ας σημειωθεί δεν είναι εχθρικά απέναντί της, για να «βγει» από την υπόθεση Ζαχόπουλου. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι με ποια μεθόδευση και ποιο κόστος για όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο πόλεμος πάντως μεταξύ των μεγαλοεκδοτών έχει πάρει ανοιχτό χαρακτήρα και ήδη έχουν διαμορφωθεί τα «στρατόπεδα» βάσει συμφερόντων που σε αυτή τη φάση συμπίπτουν.

Στον ένα «πόλο» οι εκδότες της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», οι οποίοι είτε «φωτογραφήθηκαν» είτε κατονομάστηκαν από άλλα συγκροτήματα ή εφημερίδες ότι είναι αυτοί που παρέδωσαν στο Μέγαρο Μαξίμου το επίμαχο DVD και πιο συγκεκριμένα ο Θ. Αναστασιάδης.

Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Παρόν» που την Κυριακή κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Και το όνομα αυτού Θέμος!». Αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για ανταλλαγή με το Μέγαρο Μαξίμου η εφημερίδα έκανε αναφορά σε «ύποπτη κατάθεση του Θ. Αναστασιάδη ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ στην BNP Paribas» για την οποία μάλιστα κλήθηκε να απολογηθεί από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων της Εφορίας, ενώ την υπόθεση ερευνά και ο πρόεδρος της Αρχής κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος Γ. Ζορμπάς. Επίσης, «Το Παρόν» γράφει ότι ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Ανδριανός πήρε εντολή να αποκαλύψει τον κομιστή του DVD, ο οποίος είναι, κατά την εφημερίδα, ο Θ. Αναστασιάδης.

Σε γραπτή δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής ο Θ. Αναστασιάδης, απαντώντας στο παραπάνω δημοσίευμα, έκανε λόγο για «διατεταγμένη επιχείρηση κυπατζήδικου χαρακτήρα», δηλώνοντας ότι προσφεύγει στη Δικαιοσύνη με αγωγές και μηνύσεις κατά του εκδότη της εφημερίδας, Μ. Κουρή.

Το ίδιο το «Πρώτο Θέμα» κυκλοφόρησε την Κυριακή με ερωτικές σκηνές του ζεύγους Ζαχόπουλου - Τσέκου και παράλληλα εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον των περισσότερων άλλων εφημερίδων, με έμφαση στο συγκρότημα Λαμπράκη και στο «Μέγκα». Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ζαχόπουλος, ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, είχε δώσει ενίσχυση 170 εκατομμυρίων ευρώ στο Μέγαρο Μουσικής τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στην προσωπική του στήλη, με τίτλο «Η MEGA-ΛΗ Σκευωρία» ο ίδιος ο Θ. Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι «οι νταβατζήδες και άλλοι βαθύπλουτοι εξαρχής δεν ανέχονταν την παρουσία μας, η οποία προφανώς τους χαλάει τη δυνατότητα να κάνουν διάφορα deals με την κυβέρνηση για έργα, προμήθειες και τα σχετικά».

Τον Θ. Αναστασιάδη φωτογράφισε και το «Βήμα» της Κυριακής, επισημαίνοντας ότι ο κομιστής του DVD «είναι άνδρας και είναι ο ίδιος που από την αρχή το όνομά του κυκλοφορούσε στα δημοσιογραφικά γραφεία». Η εφημερίδα επικαλείται κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες ο δημοσιογράφος αυτός θα διαψεύσει ότι αυτός έδωσε το DVD στον κ. Ανδριανό, αλλά «το Μέγαρο Μαξίμου ισχυρίζεται ότι διαθέτει και αποδείξεις». Σε άρθρο του ο διευθυντής της εφημερίδας, Στ. Ψυχάρης, κάνει λόγο για «πολιτικό υπόκοσμο», τον οποίο η πολιτική ηγεσία «πρέπει να εξαρθρώσει».

Η κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία» σε σχετικό ρεπορτάζ, κάτω από τον τίτλο «Νάτος, νάτος ο DVDάτος», φιλοξενούσε φωτογραφία του Θ. Αναστασιάδη, αποδίδοντας πάντως την αποκάλυψη στη δήλωση της Εύης Τσέκου της περασμένη Παρασκευή.

Η κυριακάτικη «Καθημερινή» κάνει λόγο για «μοντέλο εκδότη - εκβιαστή», το οποίο ανέχεται το πολιτικό προσωπικό. Ο διευθυντής της εφημερίδας Αλ. Παπαχελάς, γράφει ότι πίσω από την υπόθεση Ζαχόπουλου κρύβεται ένα σκοτεινό παρασκήνιο. «Κάποιος επιχείρησε να κάνει ένα deal για να αποσιωπηθεί μια γκρίζα συναλλαγή και στη διαδρομή ξετυλίχτηκε ένα κουβάρι, που κρατάει σε ομηρία το πολιτικό σκηνικό. Αυτό που δεν μπορεί να διευκρινισθεί ακόμη είναι κατά πόσον η κυβέρνηση επέλεξε να συναλλαγεί σε αυτήν την περίπτωση ή όχι». Επίσης, ο «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Πόλεμος στα media για τον "ταχυδρόμο" του ροζ DVD».

Ο Χρ. Λαμπράκης

«Ανυπόστατη και απολύτως ψευδή» χαρακτήρισε με χτεσινή του δήλωση ο πρόεδρος του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής Χρ. Λαμπράκης την πληροφορία ότι ο πρώην γγ του ΥΠΠΟ Χρ. Ζαχόπουλος χρηματοδότησε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. «Το συκοφαντικό αυτό δημοσίευμα είναι όχι μόνον ανακριβές αλλά και κακόβουλο εφόσον τη δαπάνη ανεγέρσεως του Μεγάρου είχαν αναλάβει οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Μητσοτάκη και Σημίτη», αναφέρεται στη δήλωσή του προέδρου του ΟΜΜΑ, συμπληρώνοντας ότι «ο κ. Χρ. Λαμπράκης ούτε εγνώριζε, ούτε ποτέ συνάντησε τον κ. Χρ. Ζαχόπουλο κατά τη διάρκεια της θητείας του». Επίσης, χαρακτηρίζει κακόβουλη την προσπάθεια «να παρουσιαστεί το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ως ιδιωτική υπόθεση, όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι πρόκειται για ιδιοκτησία του κράτους και κρατική δραστηριότητα, οπότε αυτονόητη είναι η κρατική χρηματοδότηση»(!).

Κυκλοφόρησαν οι «Δρόμοι της Ειρήνης»

Κυκλοφόρησαν οι «Δρόμοι της Ειρήνης», το περιοδικό της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) με αφιερώματα, ρεπορτάζ και άρθρα για όλα τα επίκαιρα ζητήματα που αφορούν στο κίνημα ειρήνης και την ανάπτυξη της δράσης του ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Κεντρικό σύνθημα που αναγράφεται στο εξώφυλλο του περιοδικού: «ΟΧΙ στην "αντιπυραυλική ασπίδα" των ΗΠΑ. Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια».

Διαβάστε, ανάμεσα στα θέματα που φιλοξενεί:

-- Κόσσοβο: Πυριτιδαποθήκη στην καρδιά των Βαλκανίων.

-- Το κόστος του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

-- Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη κινημάτων ειρήνης.

-- ΗΠΑ - Ρωσία: Στα πρόθυρα νέας κούρσας εξοπλισμών.

Εμφύλιος στο «Πρώτο Θέμα»

Απρόβλεπτες είναι οι επιπτώσεις από την υπόθεση Ζαχόπουλου στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», καθώς χτες ξέσπασε ανοιχτά η εμφύλια διαμάχη που σοβούσε μεταξύ των συνιδιοκτητών της.

Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία του με την απόφαση του Θ. Αναστασιάδη να δημοσιοποιήσει τις γυμνές φωτογραφίες στην εφημερίδα, λέγοντας μάλιστα ότι ο ίδιος δεν ήταν ενημερωμένος. Μάλιστα, μιλώντας στο δελτίο του «Αλτερ», δε δίστασε να ζητήσει την παραίτηση του Θ. Αναστασιάδη, αφήνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί πως πιστεύει ότι ο συνιδιοκτήτης του «ενοχοποιείται» για την παράδοση του DVD στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε διαφορετική περίπτωση απείλησε ότι θα απαλλάξει ο ίδιος την εφημερίδα από την παρουσία του, συμπληρώνοντας πως «με το ποσοστό 40% (σ.σ. που προφανώς κατέχει) θα δούμε τι θα κάνουμε». Ο Θέμος Αναστασιάδης απάντησε με δήλωσή του που διαβάστηκε στο ίδιο κανάλι και τελείωνε με τη φράση «και συ τέκνο Βρούτε».

Νωρίτερα είχε εκδοθεί δήλωση που υπέγραφε άγνωστος αριθμός δημοσιογράφων του «Πρώτου Θέματος» στην οποία καταγγέλλονταν «οι μεθοδευμένες και συκοφαντικές επιθέσεις που δέχεται η εφημερίδα από την πρώτη μέρα της έκδοσής της από τα οργανωμένα συμφέροντα των μεγαλοεκδοτών και νταβατζήδων του ελληνικού κράτους, τα σχέδια και τις επιδιώξεις των οποίων με συνέπεια μάχεται». Στη δήλωση γινόταν λόγος για «κατασκευασμένη εμπλοκή του Θέμου Αναστασιάδη στην υπόθεση Ζαχόπουλου» και εκφραζόταν «η αμέριστη στήριξή μας στο πρόσωπό του».

Την ίδια στιγμή ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Χρ. Ράπτης διέψευδε πληροφορίες που τον έφεραν να είναι ο δημοσιογράφος που έδωσε το DVD στον Γ. Ανδριανό. Ο ίδιος δήλωσε πως οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» που υπέγραφαν τη δήλωση ήταν 99, ενώ αργά το βράδυ έγινε γνωστό πως νέα σύσκεψη των δημοσιογράφων της εφημερίδας - διαρκής σύσκεψη, όπως εργαζόμενος στην εφημερίδα την αποκάλεσε - ήταν σε εξέλιξη.

Η «Δημοκρατική Μέριμνα» κόβει την πίτα της

Την πίτα της κόβει η «Δημοκρατική Μέριμνα» αύριο, Τετάρτη 16 Γενάρη, στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27), στις 6 μ.μ. Στην εκδήλωση θα κληρωθούν ένα πλυντήριο πιάτων και ένα χειροποίητο τραπεζομάντιλο, ενώ θα υπάρξει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ