ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
Πού να βρεθεί η τσίπα;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Διαβάζουμε και φρίττουμε, αν και δε θα 'πρεπε αφού η «κυβερνώσα αριστερά» έχει αποδείξει μέχρι πού είναι ικανή να φτάσει προσφέροντας τις υπηρεσίες της στο σύστημα. Διαβάζουμε, λοιπόν, σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τη «φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών το 2013»: «Το 2013 καλούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν συσσωρευμένους φόρους - δόσεις από τα προηγούμενα χρόνια μαζί με δόσεις για φέτος και το ειδικό τέλος μέσω της ΔΕΗ. Η επιβάρυνση είναι δυσβάστακτη για τη φοροδοτική δυνατότητα των νοικοκυριών, τα οποία δοκιμάζονται από τη μείωση των εισοδημάτων τους».

Ως εδώ εντάξει με την περιγραφή του προβλήματος, συνεχίζει όμως η ΔΗΜΑΡ προτείνοντας και «λύση»: «Η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να γίνει με τη χορήγηση από τις τράπεζες ειδικών ατόκων δανείων, που θα εξοφλούνται σε πολλές δόσεις για όσους αδυνατούν να πληρώσουν εφάπαξ. Οσοι μπορούν να καταβάλουν εφάπαξ, να έχουν έκπτωση τουλάχιστον 10%. Οι τράπεζες θα επωφελούνται από την έκπτωση 10%, ενώ οι δανειολήπτες θα εξοφλούν σε πολλές δόσεις χωρίς επιβάρυνση, χωρίς τόκους. Ετσι οι πολίτες θα ανακουφιστούν και η είσπραξη εσόδων του Δημοσίου θα βελτιωθεί».

Και μετά ζήσανε αυτοί - Δημόσιο και τράπεζες - καλά, τέλος. Οι «πολίτες» δεν ζήσανε καλύτερα. Βλέπετε, η «λύση» της ΔΗΜΑΡ ευνοεί, και το ομολογεί, τις τράπεζες. Διασφαλίζει τα «λάφυρα» της φοροεπιδρομής για το αστικό κράτος. Τι προσφέρει όμως στο λαό; Το «βούρδουλα», αντί των εφόρων, θα τον κρατούν οι τραπεζίτες.

Τους έταξε ... βαστάζους στην κυβέρνησή του

«Ολα τα αιτήματά σας, τα οποία είναι δίκαια, έχουν σχέση με ένα πράγμα. Με το μνημόνιο. Ας μη γελιόμαστε. Γιατί οι δανειστές μας θέλουν αυτή η χώρα να μην μπορεί να παράγει (...) Τώρα είναι η ευκαιρία για την ανασυγκρότηση του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να υπάρξει ένα κίνημα διεκδικητικό, μαχητικό, δημοκρατικό, αυτοοργανωμένο σε όλη την Ελλάδα. Αύριο μπορεί να είμαστε εμείς κυβέρνηση. Πώς θα έρθετε να διαπραγματευτείτε τα δίκαια αιτήματά σας; (...) Οταν έχουμε δώσει 200 δισ. σε ρευστό και εγγυήσεις στις τράπεζες και έρχονται τώρα και λένε ότι οι αγρότες χρωστάνε και τους παίρνουν και τα σπίτια τους, σας παίρνουν και τα σπίτια, καμιά δαπάνη δε χρειάζεται. Μια απλή απόφαση μέσα στη Βουλή, ώστε να διαγραφούν τα χρέη των αγροτών»...

Τα μπουρδούκλωσε μάλλον ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στους αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας. Γιατί απ' τα παραπάνω και επιπλέον απ' το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί την ικανοποίηση πολλών απ' τα αιτήματα των αγροτών, προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα:

Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει, όπως λέει, το μνημόνιο, απ' όπου, όπως επίσης λέει, προκύπτουν όλα τα προβλήματα των αγροτών και το οποίο παρεμποδίζει την επίλυσή τους...

Αφού όταν γίνει κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα καταργήσει το φόρο στο πετρέλαιο και θα τους δώσει φτηνό ρεύμα...

Αφού, όπως λέει, θα διαγράψει τα χρέη τους...

Τότε, ποια δίκαια αιτήματα θα πάνε να διαπραγματευτούν όταν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση; Και τι είδους μαχητικό κίνημα θα χρειάζεται, αφού, όπως υποστηρίζει, η δική του κυβέρνηση θα πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε οι αγρότες να μπορούν να παράγουν και να ζουν με αξιοπρέπεια;

Αν και εύλογο το ερώτημα είναι προφανώς ρητορικό, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να κάνει τίποτα απ' τα παραπάνω. Αυτό που έχει την πρόθεση να κάνει είναι να διαμορφώσει και στην αγροτιά, όπως και στην εργατική τάξη, ένα κίνημα απολύτως ελεγχόμενο απ' τον ίδιο, βαστάζο της δικής του κυβερνητικής εξουσίας. Σ' αυτήν την κατεύθυνση θέλει την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος. Ξέχασε μάλλον ότι οι αγρότες δεν πετάνε στα σύννεφα, είναι γειωμένοι απολύτως με τη γη και μπορούν να ξεχωρίζουν την «ήρα απ' το στάρι»...

Τα φασιστοειδή αποκαλύπτουν διαρκώς το ρόλο τους

Οσο κι αν προσπάθησε να τα μαζέψει η Χρυσή Αυγή, αποκαλύφθηκε για τα καλά. Ο λόγος για τη στάση της στην προχτεσινή συζήτηση της τροπολογίας με την οποία ξεπουλιούνται νησιά και βραχονησίδες στο μεγάλο κεφάλαιο. Στη συζήτηση αυτή αρχικά δήλωσε υπέρ της τροπολογίας και, στη συνέχεια, όταν ξεμπροστιάστηκε από την τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, αναγκάστηκε να τα μαζέψει και να ξανατοποθετηθεί, αυτή τη φορά δηλώνοντας κατά!

Τι δήλωνε αρχικά η Χρυσή Αυγή; «Τη δεύτερη τροπολογία (σ.σ. για το ξεπούλημα των βραχονησίδων) την υπερψηφίζουμε». Πρόσθεσαν επίσης πως «η υπογραφή του υπουργού Εθνικής Αμυνας και των Γενικών Επιτελείων είναι μια καλή ασφαλιστική δικλείδα». Και κατέληξαν: «Εξάλλου εμείς ήμασταν αυτοί που και σε μια αρμόδια επιτροπή της Βουλής αλλά και στην Ολομέλεια πριν από μερικούς μήνες είχαμε θέσει το εν λόγω θέμα».

Εκπληξη καμία. Γιατί ο υπηρέτης του κεφαλαίου, Χρυσή Αυγή, αυτό θα προσκυνάει κι ας σκούζει ολημερίς ότι κόπτεται για τα δικαιώματα των Ελλήνων και ας κλίνει τη λέξη πατρίδα σε όλες τις πτώσεις και στους δύο αριθμούς. Τα συμφέροντα των καπιταλιστών είναι η πατρίδα τους. Και η Χρυσή Αυγή έχει επανειλημμένα αποδείξει, και στους αγώνες των ναυτεργατών και όποιων άλλων σηκώνουν κεφάλι, ότι τα συμφέροντα των καπιταλιστών τα έχει κορόνα στο κεφάλι της. Οπότε ας πάρουν και καμιά βραχονησίδα να την εκμεταλλευτούν. Μόνο που ξέχασαν να μας πουν: Εδώ δεν υπάρχει θέμα εδαφικής ακεραιότητας; Γιατί, η εδαφική ακεραιότητα από ποιους απειλείται; Από τους μονοπωλιακούς ομίλους. Αυτοί δεν είναι που θέλουν και τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου για να διεκδικήσουν τον πλούτο που υπάρχει και τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου; Για τη Χρυσή Αυγή, λοιπόν, νυν υπέρ πάντων τα μονοπώλια.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μέτρα για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών

Επανήλθε και συζητιέται στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ναρκωτικά. Πρόκειται για το ίδιο σχέδιο νόμου που είχε επιχειρηθεί να περάσει πριν από μερικούς μήνες υπό τον τίτλο «Κώδικας Ναρκωτικών», αλλά αποσύρθηκε κάτω από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε. Τώρα επανέρχεται, έχοντας υποστεί μια λείανση των πλέον αντιδραστικών αιχμηρών πλευρών του, αλλά διατηρώντας ακέραιη την ίδια φιλοσοφία. Διαπνέεται από τη λογική του συμβιβασμού με το πρόβλημα των ναρκωτικών. Κι όταν η πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος ξεκινάει με αυτό το πνεύμα, το αποτέλεσμα θα είναι αναπόφευκτα η διάδοση της ναρκω-κουλτούρας. Αυτό δείχνει και η εμπειρία χωρών του εξωτερικού, αλλά και η πορεία του προβλήματος στη χώρα μας τουλάχιστον την τελευταία δεκαπενταετία.

Αν και στην αντιμετώπιση της κάνναβης το νέο νομοθέτημα είναι κάπως πιο αυστηρό από το προηγούμενο, διαπνέεται από την ίδια λογική και κάνει βήμα προς την κατεύθυνση της νομιμοποίησης. Ενα βήμα που προστίθεται στις φωνές της ναρκω-κουλτούρας που ακούγονται τα τελευταία χρόνια, στους ύμνους περί «ακίνδυνης κάνναβης» που ήδη έχουν οδηγήσει στην αύξηση των ποσοστών χρήσης. Κι ενώ γίνονται αυτά τα βήματα σε αντιδραστική κατεύθυνση, το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει κανένα σοβαρό μέτρο για την ενίσχυση της πρόληψης και των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης. Οι δομές αυτές, που αποδεδειγμένα έχουν αποτελέσματα και παραδίδουν κάθε χρόνο στην κοινωνία νέους καθαρούς από κάθε εξάρτηση, στραγγαλίζονται από τις περικοπές στη χρηματοδότησή τους την ίδια στιγμή που τα αιτήματα για τις υπηρεσίες τους αυξάνονται σε όλη τη χώρα. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα Κέντρα Πρόληψης: Αρκεί να σκεφτούμε ότι το 2009 - 2010 μόνο το 2% του μαθητικού πληθυσμού της χώρας ήρθε σε επαφή με κάποιο Κέντρο Πρόληψης. Αφήνουν, λοιπόν, τη νεολαία αθωράκιστη απέναντι στο πρόβλημα. Επιπλέον, ανοίγουν την πόρτα σε ιδιωτικούς φορείς να κερδοσκοπήσουν με τον ανθρώπινο πόνο, μπαίνοντας στον ευαίσθητο χώρο της πρόληψης και της απεξάρτησης.

Σ' ένα τέτοιο πλαίσιο, λοιπόν, οι εξαγγελίες ότι ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την επιείκεια προς τον χρήστη είναι προσχηματικές και θέλουν να κρύψουν την αλήθεια που είναι η έλλειψη αποφασιστικών μέτρων για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος. Γιατί επιείκεια προς τον χρήστη δεν είναι μόνο η νομική αντιμετώπισή του (η οποία φυσικά και δεν πρέπει να ακολουθεί την κατασταλτική λογική που είχε το νομοθετικό πλαίσιο), αλλά κυρίως η οργανωμένη προσπάθεια της κοινωνίας να τον οδηγήσει να απαλλαγεί από την εξάρτηση. Οταν, λοιπόν, από διάφορες πόλεις της χώρας υπάρχουν αιτήματα προς το ΚΕΘΕΑ να δημιουργήσει προγράμματα απεξάρτησης, αλλά το ΚΕΘΕΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί, γιατί δεν έχει τους απαιτούμενους πόρους, τι επιείκεια δείχνει η ασκούμενη πολιτική σ' αυτούς τους χρήστες, σ' αυτές τις πόλεις, σε όλους όσοι έχουν ανάγκη να στηριχτούν για να παλέψουν με το πρόβλημα; Να γιατί το ΚΚΕ λέει ότι οι όποιες θετικές διατάξεις υπάρχουν στο νομοσχέδιο ακυρώνονται από την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων ενάντια στο πρόβλημα των ναρκωτικών. Να γιατί είναι επιτακτική ανάγκη η πάλη για επαρκείς υποδομές, δημόσιες και δωρεάν, για πρόληψη, θεραπεία, επανένταξη και παράλληλα, εξειδικευμένους δικαστές για τα ναρκωτικά και θέσπιση εναλλακτικών της ποινής μέτρων, που να οδηγούν στη θεραπεία και σε στεγνά προγράμματα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org