ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου

INTIME NEWS

Η επέκταση των φοροελαφρύνσεων για επιχειρηματικούς ομίλους και ισχυρές επιχειρήσεις, παράλληλα με τη διατήρηση των λεγόμενων προσωρινών μέτρων στήριξης της ανταγωνιστικότητας και για το επόμενο έτος αποτελούν τον κεντρικό άξονα των κυβερνητικών παρεμβάσεων, όπως αυτές ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ.

Σε ένα σύνολο κόστους ύψους 2,35 δισ. ευρώ για το 2022, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, τα 816 εκατ. αφορούν την επέκταση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, τα 183 εκατ. τη νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη, τα 169 εκατ. επιδοτήσεις επιχειρήσεων για θέσεις εργασίας κ.ά., ενώ η σχετική λίστα συμπληρώνεται από σειρά φορολογικών κινήτρων για συγχωνεύσεις - εξαγορές για την «πράσινη» ανάπτυξη κ.ο.κ.

Ουσιαστικά μια δράκα από τις επιχειρήσεις με τους μεγάλους τζίρους και τα μεγάλα κέρδη προβλέπεται να αποσπάσουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος από το νέο κυβερνητικό πακέτο, που έρχεται να υπηρετήσει τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης και την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Ταυτόχρονα, η γνωστή συνταγή με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καταλήγει στην πράξη να μειώνει το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις, να διογκώνει το «φθηνό εργατικό δυναμικό», ενώ την ίδια στιγμή η αγορά εργασίας κατρακυλά όλο και πιο βαθιά στον βάλτο της «ευελιξίας» και της υποαπασχόλησης.

Ας δούμε αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και τι ακριβώς σημαίνουν.

- Περαιτέρω μείωση στους φορολογικούς συντελεστές στα επιχειρηματικά κέρδη από 24% στο 22%. Το μέτρο θα ισχύσει από 1/1/2022 με κόστος 183 εκατ. ευρώ για το 2022, ενώ βέβαια αποτελεί συνέχεια της αμέσως προηγούμενης μείωσης (24% από 28%). Συνολικά στην τελευταία 3ετία η ελάφρυνση φτάνει στις 6 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός βέβαια που αποκτά ειδική σημασία στη φάση της ανάκαμψης και της διόγκωσης των επιχειρηματικών κερδών.

- Υπερεκπτώσεις για «πράσινες» και «ψηφιακές» επενδύσεις. Από 1/1/2022 και για τρία έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε «πράσινη» οικονομία, Ενέργεια και ψηφιοποίηση εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έξοδα των επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, και μάλιστα προσαυξημένες κατά 100%, δηλαδή στο διπλάσιο του ποσού της επένδυσης. Ετσι, σε πολλές περιπτώσεις επέρχεται μέχρι και η πλήρης εξάλειψη του προβλεπόμενου φόρου. Το ετήσιο κόστος εκτιμάται σε 20 εκατ. ευρώ.

- Μειώνεται κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου με εφαρμογή από 1/10/2021 και ετήσιο κόστος 18 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για φόρο που καταβάλλεται σε περιπτώσεις εταιρικών μετασχηματισμών κ.ά., ενώ η μείωση αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο για τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων.

- Συγχωνεύσεις και εξαγορές: Από 1/1/2022 και έως το 2025, για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με εργαζόμενους (που έχουν συσταθεί για τουλάχιστον 3 έτη) και συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δι' απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη. Να σημειωθεί ότι η φορολογική πριμοδότηση στις εξαγορές και συγχωνεύσεις αποτελεί ένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

- Επεκτείνεται μέχρι το τέλος του έτους το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», με το οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να επιβάλλουν μονομερώς μείωση των ωρών απασχόλησης κατά 50% με αντίστοιχη μείωση του μισθού του εργαζόμενου. Και επειδή ο εργαζόμενος λαμβάνει από τον κρατικό προϋπολογισμό μόνο το 60% από το μισό των καθαρών αποδοχών του που έχασε, αυτό οδηγεί σε μείωση του εργατικού μισθού μέχρι και 20%!

- Παρατείνεται για έναν ακόμα χρόνο, ολόκληρο το 2022, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, που σημαίνει εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για το κεφάλαιο και αντίστοιχη απώλεια για τον ΕΦΚΑ. Το όφελος για τις επιχειρήσεις ανέρχεται στο ποσό των 816 εκατ. ευρώ το έτος και μαζί με την προηγούμενη μείωση κατά 0,9 μονάδες στα μέσα του 2019 η συνολική απαλλαγή ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ!

Προτεραιότητα η «εκμετάλλευση» της νεολαίας

Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, έχει «εξασφαλίσει» με τα νομοθετήματά της στη νέα γενιά 10ωρη δουλειά, απλήρωτες υπερωρίες, μισθούς καθηλωμένους στα 200 και 300 ευρώ, «τζογάρισμα» των ασφαλιστικών εισφορών για «διασφαλισμένες» συντάξεις πείνας, και βέβαια απανωτούς ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση για να στέλνονται κατά χιλιάδες, ακόμα και 16χρονα παιδιά, απευθείας στα νύχια της μεγαλοεργοδοσίας, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως η νέα γενιά είναι «προτεραιότητα», ανακοινώνοντας «εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία». Πρόκειται για σχέδιο απευθείας από τα κιτάπια του κεφαλαίου που μεταξύ άλλων προβλέπει:

-- Καταβολή 600 ευρώ σε νέους εργαζόμενους 18 έως 29 ετών, που θα προσληφθούν για πρώτη φορά εντός του έτους, καθώς αντίστοιχο ποσό θα καταβάλλεται για κάθε νέα πρόσληψη και στις επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις θα μειώνουν κατά 100 ευρώ το μισθολογικό κόστος για τους πρώτους 6 μήνες, για κάθε νέα πρόσληψη που θα κάνουν και θα αφορά νέους που μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Μάλιστα, η ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις θα δίνεται και στην περίπτωση που η πρόσληψη αφορά εργασία μερικής απασχόλησης και αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους. Σε αυτήν την περίπτωση για κάθε «κεφάλι» οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν το ποσό των 300 ευρώ. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 42 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θα τα «αρμέξουν» οι επιχειρήσεις, χωρίς βέβαια να αλλάζει ουσιαστικά η θέση των νεοπροσλαμβανόμενων εργαζομένων, οι οποίοι εξαιτίας της πολύχρονης μείωσης και καθήλωσης των εργατικών μισθών θα λαμβάνουν μισθούς πείνας.

-- Επέκταση, για επιπλέον 50.000 ανέργους, του προγράμματος επιδότησης της εργοδοσίας για νέες θέσεις εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για πρόγραμμα που αρχικά αφορούσε 100.000 ανέργους και τώρα επεκτείνεται ώστε να φθάσει τις 150.000 θέσεις εργασίας. Το επιπλέον κόστος για τον προϋπολογισμό του 2022 εκτιμάται στα 169 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, στην περίπτωση που η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνια άνεργο, η νέα πρόσληψη επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό πέραν της επιδότησής της και με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού. Και όλα αυτά, χωρίς να υπάρχει εγγύηση για τον εργαζόμενο ότι θα συνεχίσει την εργασία του μετά το τέλος της περιόδου των 6 μηνών που η θέση του επιδοτείται.

Στο στόχαστρο και το επίδομα ανεργίας

Και ενώ απέναντι στις επιχειρήσεις η κυβέρνηση εμφανίζεται γαλαντόμος, την ίδια στιγμή σχεδιάζει νέα εμπόδια στην απόδοση ακόμα και αυτού του γλίσχρου επιδόματος ανεργίας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ειδική έκδοση του ΟΑΕΔ που διανέμεται στην έκθεση, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη «δημιουργία νέου πλαισίου παθητικών πολιτικών απασχόλησης».

Οπως προκλητικά αναφέρεται, ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει την «ανάπτυξη ενός νέου πλαισίου υποχρεώσεων των ανέργων, με την ενεργό αναζήτηση εργασίας να αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα διατήρησης των "προνομίων" που απορρέουν από την ιδιότητα του ανέργου».Στην πράξη η κυβέρνηση προωθεί το σχέδιο Πισσαρίδη, μέσω του οποίου ο άνεργος πρέπει να είναι διαθέσιμος να ενταχθεί σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, ενώ προβλέπεται και η μείωση του επιδόματος που θα εξαρτάται από τον τελευταίο μισθό του απολυμένου.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Ολα για τους λίγους» ο τίτλος της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Σε ανακοίνωσή του για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«"Ολα για τους λίγους"! Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της σημερινής (σ.σ. 11/9) ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, που αποδεικνύει ότι ούτε υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει "ανάπτυξη για όλους", με όφελος και για το κεφάλαιο και για τον λαό.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι των εξαγγελιών του πρωθυπουργού είναι συντριπτικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτοί θα ωφεληθούν από τη μείωση της φορολογίας και των εισφορών, αυτοί θα κερδίσουν από την επιδότηση της εργασίας, με πρόσβαση σε πιο φτηνή εργατική δύναμη, αυτοί θα αξιοποιήσουν τις υπερεκπτώσεις στις επενδύσεις και τα κίνητρα για τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.

Από την άλλη μεριά, οι δήθεν παροχές προς τον λαό - που κάποιες εξαγγέλθηκαν ενώ ισχύουν ήδη, π.χ. μειωμένος ΦΠΑ σε κάποιες υπηρεσίες και προϊόντα - δεν αναπληρώνουν στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, εξαιτίας των τσακισμένων μισθών και εργασιακών σχέσεων, των συνεπειών της πανδημίας, των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, των άδικων αντιλαϊκών φόρων, των ιδιωτικοποιήσεων. Σε όλα αυτά θα προστεθούν και τα νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που προβλέπει το νέο ευρωενωσιακό μνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να αντληθούν τα πακέτα χρηματοδότησης για τις "πράσινες" μπίζνες.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την ακρίβεια στο ρεύμα και την Ενέργεια συνολικά, ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως "φάρμακο" την αιτία του προβλήματος, αφού η "απελευθέρωση" της Ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση, η μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ είναι αυτά που οδηγούν σε πανάκριβο ρεύμα για τον λαό και ενεργειακή φτώχεια.

Οσο για τους νέους, που ο πρωθυπουργός τούς βλέπει ως ντεκόρ στις ομιλίες του, βλέπουν πολύ καλά τις δήθεν νέες "ευκαιρίες" στις απλήρωτες υπερωρίες του νόμου Χατζηδάκη, στο νέο, πιο σκληρό ταξικό σχολείο, ακόμη και στην επέκταση των προγραμμάτων ανήλικης εργασίας που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Και σήμερα μάθαμε ότι, εκτός από ρεπό, θα "απολαμβάνουν" και Gigabytes!

Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι οι πανηγυρισμοί για την ανάπτυξη της οικονομίας δεν θα πρέπει να κρύψουν το βασικό, ότι δηλαδή πρόκειται για μια "ματωμένη" ανάπτυξη για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Απέναντι σε αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο ορθώνεται ο αγώνας για αξιοπρεπές εισόδημα και μισθούς, σταθερή δουλειά για όλους, σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων. Βρίσκεται η προοπτική μιας ανάπτυξης με επίκεντρο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, που θα σπάσει τον φαύλο κύκλο της εναλλαγής ανάμεσα στην καπιταλιστική κρίση και την καπιταλιστική ανάπτυξη, με μόνιμο θύμα τον λαό».

Σε χτεσινό σχόλιό του για την εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ από το υπουργείο Οικονομικών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Επιβεβαιώνεται ξεκάθαρα ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι του πακέτου είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ οι δήθεν παροχές για τον λαό δεν αναπληρώνουν τις τεράστιες απώλειες στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα τις οποίες έφεραν τα συνεχή αντεργατικά μέτρα, η ακρίβεια, οι άδικοι φόροι, η εμπορευματοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών, η αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή το μεγάλο κεφάλαιο θα κερδίσει πολλαπλά από τη μείωση της φορολογίας και των εισφορών, από την πιο φτηνή εργατική δύναμη που εξασφαλίζουν τα προγράμματα επιδότησης της εργοδοσίας, από τα κίνητρα για συγχωνεύσεις, αλλά και από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, που συνοδεύονται με νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, που στηρίζονται κυρίως στην προσωπική τους εργασία, θα αρκεστούν ως επί το πλείστον σε μέτρα "μιας χρήσης", π.χ. μείωσης επιστροφής επιστρεπτέας προκαταβολής, που δεν θα αντισταθμίσουν τις συνέπειες του οξυμένου ανταγωνισμού, τα συσσωρευμένα χρέη που παραμένουν στο σύνολό τους, καθώς και τα αδιέξοδα που γιγαντώνονται και από τις κυβερνητικές πολιτικές την περίοδο της πανδημίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ