ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Με συλλογικές διαδικασίες οργανώνεται ο αγώνας διεκδίκησης

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέλευση των αγροτών στη Στροφυλιά
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέλευση των αγροτών στη Στροφυλιά
Συνεχίζεται η προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα του πυρόπληκτου κόσμου της βόρειας Εύβοιας, μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες των φορέων του, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών - αντιδιαβρωτικών έργων πριν συμβεί νέα καταστροφή.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, την Κυριακή έγινε συνέλευση του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών στο γήπεδο της Αγίας Αννας, όπου έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις κυβερνητικές εξαγγελίες της λεγόμενης «επιτροπής ανασυγκρότησης». Από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων εκφράστηκε προβληματισμός για το θέμα των «αναδόχων αναδάσωσης» που προωθεί η κυβέρνηση για να στηρίξει διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα, και υπογραμμίστηκε ότι πρέπει να απαιτηθούν χρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών - αντιδιαβρωτικών μέτρων και συμβάσεις των δασεργατών με το Δασαρχείο, ώστε να υπάρχουν κρατική ευθύνη και έλεγχος.

Επίσης χτες πραγματοποιήθηκε συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας στο Στέκι Αγώνα και Αλληλεγγύης της Στροφυλιάς. Ο Αγροτικός Σύλλογος, που συμμετέχει και στη Συντονιστική Επιτροπή των πυρόπληκτων, επαναβεβαίωσε την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για να διεκδικηθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις για αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους (δηλαδή να περιληφθούν και οι μικροί αγρότες που απασχολούνται και σε άλλους τομείς, και η κυβέρνηση τους πετάει απέξω), και ταυτόχρονα να υπάρξει άμεση μέριμνα για να δοθούν ζωοτροφές και μελισσοτροφές, κάτι απαραίτητο για να επιβιώσουν ζώα και μελίσσια, αφού το φυσικό περιβάλλον έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.

Τόσο οι ρετσινάδες όσο και ο Αγροτικός Σύλλογος επικύρωσαν την πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής για την επόμενη κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ., στο κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα, με κυρίαρχο αίτημα την άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων. Ταυτόχρονα οργανώνεται η συναυλία διεκδίκησης και αλληλεγγύης, στις 2 Οκτώβρη στον κόμβο της Στροφυλιάς.

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός στους πλημμυροπαθείς στο Ληλάντιο Πεδίο

Δεκατρείς μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες στο Ληλάντιο Πεδίο και στα Ψαχνά Εύβοιας, κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμοι όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά ούτε στην αποκατάσταση υποδομών που υπέστησαν καταστροφές.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι πεσμένες γέφυρες στα χωριά Φύλλα και Αφράτι, η ανακατασκευή των οποίων δεν έχει ξεκινήσει, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι τα έργα θα είχαν δημοπρατηθεί από πέρυσι τον χειμώνα. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί συνολικά σε ό,τι αφορά τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Ληλάντιο Πεδίο, με τους κατοίκους να περιμένουν ακόμα τις μελέτες.

Μπροστά στον συνεχιζόμενο εμπαιγμό της κυβέρνησης, οι κάτοικοι των Φύλλων προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την άμεση κατεδάφιση της μισογκρεμισμένης γέφυρας - τονίζοντας ότι σε ενδεχόμενη πλημμύρα τα κομμάτια της γέφυρας θα φράξουν το πέρασμα των νερών - και την κατασκευή νέας γέφυρας.

Στην κινητοποίηση στη γέφυρα των Φύλλων συμμετείχε και η Επιτροπή Κατοίκων Ληλαντίου, απευθύνοντας κάλεσμα για συνέχιση του αγώνα με επόμενο σταθμό την κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνουν οι Επιτροπές Κατοίκων της βόρειας Εύβοιας και του Ληλαντίου την Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, απαιτώντας έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων των Φύλλων Εύβοιας παρευρέθηκε και μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Παίρνοντας το λόγο στην συγκέντρωση ο Γ. Μαρίνος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ως ΚΚΕ έχουμε θέσει επανειλημμένως το θέμα στη Βουλή, στα υπουργεία, στον δήμο, στην Περιφέρεια, και επιμένουμε. Ποια είναι τα κριτήρια της επιλογής τους; Για έργα που αφορούν τα μεγάλα συμφέροντα μπορούν να βγάλουν τις άδειες και τις δημοπρατήσεις μέσα σε μία βδομάδα. Και όταν αφορούν τις λαϊκές ανάγκες μπορεί να περάσει πενταετία, δεκαετία - γιατί δεν έγιναν έργα ούτε μετά την καταστροφική πλημμύρα του 2009. Αναζητούσαν τώρα, έναν χρόνο μετά την πλημμύρα του 2020, όπου θρηνήσαμε νεκρούς, τις μελέτες! Καμία εμπιστοσύνη».

Επεσήμανε δε ότι αυτό που θα κρίνει τη συνέχεια είναι «η αποφασιστική οργάνωση και κινητοποίηση του λαού της περιοχής. Και το τελευταίο διάστημα συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις που έγιναν στη γέφυρα στο Βασιλικό. Υπάρχει μία συσπείρωση, εδώ γίνεται μία κινητοποίηση, πρέπει να υπάρξει συντονισμός και να ακουστεί η φωνή και με κινητοποίηση στη Χαλκίδα και με κινητοποιήσεις στην Αθήνα, γιατί είναι αδίστακτοι και επικίνδυνοι. Τι δεν μετράνε; Δεν μετράνε ότι έχουμε Σεπτέμβρη. Οτι υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας, όπως δεν το μετράνε και στη βόρεια Εύβοια, όπου η πολιτική τους τούς κατέκαψε. Λέμε το λογικό, το στοιχειώδες. Τι θα γίνει σε περίπτωση πλημμύρας; Με τη νέα τεχνολογία που υπάρχει, τέτοια έργα μπορεί να γίνουνε - μας διαβεβαίωσαν και μηχανικοί - σε τέσσερις μήνες. Σηκώνουν ουρανοξύστες σε έναν χρόνο. Δεν μπορούν να τα φτιάξουνε;».

Συμπλήρωσε πως η πολιτική τους είναι βαθιά αντιλαϊκή και έχουν όλοι ευθύνες, και καταλήγοντας υπογράμμισε: «Από αυτήν τη σκοπιά θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε και στη Βουλή και στα υπουργεία και στην Περιφέρεια και στον δήμο, και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να αναδειχθούν τα δικά σας τα αιτήματα και να γίνει αποφασιστική διεκδίκηση για να έχουμε αποτέλεσμα, να λυθεί το πρόβλημα της γέφυρας των Φύλλων και να παρθούν ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα στον Λήλαντα ποταμό και στον δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων».

Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκε επίσης η Γρανέττα Τσιβίκα, δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χαλκίδας.

Περιοδεία της Δ. Μανωλάκου στην Ανατολική Μάνη

Aπό την επίσκεψη στον Αγιο Νικόλαο Ανατολικής Μάνης
Aπό την επίσκεψη στον Αγιο Νικόλαο Ανατολικής Μάνης
Περιοδεία στα πυρόπληκτα χωριά της Ανατολικής Μάνης πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Αρχικά έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Σπάρτη, όπου μεταξύ άλλων ανέδειξε το μέγεθος της καταστροφής, όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα επίσημη καταγραφή της Περιφέρειας (καταστροφή του 70% των ελαιώνων της περιοχής κ.λπ.), όπως σε κτηνοτροφία και μελισσοκομία, αλλά και τις ανεπαρκείς και πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες κυβερνητικές εξαγγελίες. Υπογράμμισε τη στήριξη του ΚΚΕ σε Βουλή, Ευρωβουλή, δήμους, Περιφέρειες στα δίκαια αιτήματα των πληγέντων, για 100% αποζημιώσεις, για μέτρα στήριξης του εισοδήματος και αποκατάστασης της τεράστιας οικολογικής καταστροφής με διασφάλιση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων ώστε να προληφθούν νέες καταστροφές.

Η βουλευτής του ΚΚΕ επισκέφτηκε τα χωριά του δήμου Ανατολικής Μάνης και τον Αγιο Νικόλαο. Στη συζήτηση που ακολούθησε στην πλατεία, κάτοικοι της μετέφεραν τις ανησυχίες τους για την επόμενη μέρα, για τη δυνατότητα να επιβιώσουν στον τόπο τους καθώς και για τον μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει για καταστροφές από βροχοπτώσεις. Επίσης, ανέδειξαν το γεγονός ότι τα χωριά σώθηκαν χάρη στην αλληλεγγύη και τον αγώνα των ίδιων των κατοίκων, γνωρίζοντας τη γύμνια της κρατικής μηχανής.

Το απόγευμα συμμετείχε στη σύσκεψη με συλλόγους και κατοίκους της περιοχής που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Γυθείου. Εκεί μεταξύ άλλων μίλησε για τους πολλούς «κόφτες» που υπάρχουν και γι' αυτά τα λειψά εξαγγελθέντα μέτρα της κυβέρνησης, που κάνουν επιτακτική την ανάγκη οι πληγέντες να οργανώσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα τους για να κερδίσουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να μείνουν και να επιβιώσουν στον τόπο τους.

Μετέφερε παραδείγματα από άλλες περιοχές και από προηγούμενες καταστροφές όπου οι πληγέντες με τον αγώνα τους μπόρεσαν να αποσπάσουν κατακτήσεις.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας επιτροπών και συντονισμού του αγώνα τόσο σε επίπεδο νομού όσο και Περιφέρειας και πανελλαδικά.

ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επίσκεψη στην πυρόπληκτη Ιπποκράτειο Πολιτεία

Κλιμάκιο της ΤΟ Βορείου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Γιαννόπουλο, Γραμματέα της ΤΕ, τον Μιχάλη Χασιώτη, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ωρωπού, και τον Νίκο Κατρά, μέλος του ΤΓ Βορείου Τομέα, επισκέφθηκαν την Ιπποκράτειο Πολιτεία έπειτα από πρόσκληση κατοίκων της περιοχής και των εθελοντών της ΜΑΚΙΠ (Μονάδα Αντιμετώπισης Κινδύνων Ιπποκράτειου Πολιτείας).

Αφορμή για την επίσκεψη στάθηκαν η τεράστια καταστροφή φυσικού πλούτου και οι ζημιές σε κατοικίες που έχουν συντελεστεί στην περιοχή, αλλά και οι προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή για έργα πρόληψης που προηγήθηκαν της πυρκαγιάς και ...λόγω αυτών δεν κάηκε η Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Στη συνάντηση του κλιμακίου του ΚΚΕ με την εθελοντική ομάδα της ΜΑΚΙΠ, ήταν έκδηλη η οργή και η αγανάκτηση για την καταστροφή στην περιοχή. Με βάση τις εκτιμήσεις, περισσότερο από τα 2/3 του δάσους έχει καεί, δηλαδή περίπου 4.000 στρέμματα, και με τη μέχρι τώρα αποτίμηση πάνω από 100 κατοικίες έχουν υποστεί μεγάλες και μικρές ζημιές, δηλαδή έχουν χαρακτηριστεί κόκκινες ή κίτρινες. Μέσα από τις περιγραφές των κατοίκων για τις δραματικές ώρες της πυρκαγιάς γίνονται φανερά τα τεράστια κενά στην πρόληψη - αντιπυρική θωράκιση και στο ανύπαρκτο σχέδιο δασοπυρόσβεσης.

Είναι χαρακτηριστικές οι μαρτυρίες για τις λιγοστές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, τα ελλιπή μέσα, το γεγονός ότι μεταφέρθηκαν μονάδες Πυροσβεστικής ακόμα και από τον Εβρο που δυσκολεύονταν να βοηθήσουν αποτελεσματικά λόγω μη γνώσης της περιοχής, ότι δεν λειτουργούσαν γεννήτριες για άντληση νερού, ότι με ευθύνη της δημοτικής αρχής και της Πολιτικής Προστασίας δεν καθαρίστηκαν ακόμα και τα ξερά από την κακοκαιρία «Μήδεια». Υπογραμμίστηκε επίσης ότι είναι άμεση η ανάγκη αντιπλημμυρικών μέτρων.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη, τα μέλη του κλιμακίου, αφού τόνισαν πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται αλληλέγγυο και συμπαραστάτης των κατοίκων στις διεκδικήσεις τους με όλες του τις δυνάμεις και αξιοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει, κάλεσαν τους εθελοντές και τους κατοίκους να συμμετάσχουν στη σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», που οργανώνουν οι ΚΟ Ωρωπού και Διονύσου - Βορείων Χωριών αύριο Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία των Αφιδνών.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org