ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΕΘ
Μαχητική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική, αφετηρία για νέους μαζικούς αγώνες

Χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, βιοπαλαιστές αγρότες και νεολαίοι διαδήλωσαν το περασμένο Σάββατο με σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Η δίκαιη οργή να γίνει δύναμη οργάνωσης και αγώνα»

RIZOSPASTIS

Την αποφασιστικότητα του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας του λαού, ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ που ξεκληρίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες, κατέδειξαν η μεγάλη συγκέντρωση και η πορεία των εργατικών σωματείων το Σάββατο, στα εγκαίνια της 85ης ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή δεκάδων ακόμα φορέων του λαϊκού κινήματος, με κεντρικό σύνθημα - κάλεσμα: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Η δίκαιη οργή να γίνει δύναμη οργάνωσης και αγώνα».

Παρά την προσπάθεια με περιοριστικά μέτρα - από νωρίς είχε αποκλειστεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης από τον Βαρδάρη μέχρι την Μπότσαρη, μια απόσταση 6,5 χιλιομέτρων - να εμποδίσουν την πρόσβαση στο συλλαλητήριο στην πλατεία ΧΑΝΘ, το κλίμα αστυνομοκρατίας των προηγούμενων ημερών και τα δρακόντεια αστυνομικά μέτρα στην ευρύτερη περιοχή, συνδικάτα και φορείς της πόλης έδωσαν αποστομωτική απάντηση με τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο.

Λίγα μέτρα μακριά από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου ο πρωθυπουργός έκανε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, επιβεβαιώνοντας ότι για άλλη μια φορά τα δίνει όλα στους μεγαλοεπιχειρηματίες, ο εργαζόμενος λαός πρόβαλε τις δικές του διεκδικήσεις, για σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή.

Σημείο αναφοράς για χιλιάδες διαδηλωτές η πλατεία ΧΑΝΘ

RIZOSPASTIS

Η πλατεία ΧΑΝΘ πλημμύρισε από κόσμο, έγινε το σημείο αναφοράς για ανθρώπους κάθε ηλικίας, που ξεκίνησαν από τις γειτονιές των δήμων της Θεσσαλονίκης αλλά και από όλους τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης για να δώσουν απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης, από το βήμα της ΔΕΘ, να φτιασιδώσει την κλιμάκωση της επίθεσης στη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

Μαζί με τους εργαζόμενους, οι επαγγελματίες της πόλης και οι βιοπαλαιστές αγρότες με τους συλλόγους τους, δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι, το Συντονιστικό των μαθητών αλλά και σύλλογοι γυναικών που συσπειρώνονται στην ΟΓΕ, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν και η παρουσία των σωματείων και φορέων που παλεύουν ενάντια στην καύση απορριμμάτων στην ΤΙΤΑΝ, στη δυσοσμία και τη ρύπανση από τα ΕΛΠΕ αλλά και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς. Ολοι μαζί ένωσαν τη φωνή και βροντοφώναξαν «Τέρμα πια στις αυταπάτες!».

Από τα στιγμιότυπα που ξεχώρισαν, πέρα από τα συγκροτημένα και μαχητικά μπλοκ των εργατικών σωματείων, ήταν η προσυγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων, που ξεκίνησε από την πλατεία Σιντριβανιού και έφτασε πρώτη στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Με συνθήματα όπως «Σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές», «Ακούστε καλά τι λεν οι φοιτητές, πάρτε τώρα μέτρα να ανοίξουν οι σχολές», απαίτησαν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των πανεπιστημίων, αλλά και στήριξης των φοιτητών από τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, που ολοένα και περισσότερο δυσκολεύονται να καλύψουν το κόστος των σπουδών τους.

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν λίγο αργότερα οι συγκεντρωμένοι την προσυγκέντρωση των εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων που ήρθαν από τις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Καστοριά. Η προσυγκέντρωση είχε ξεκινήσει από τον Βαρδάρη και στο πέρασμά της σε όλο το κέντρο σάλπισε «Ολοι στον αγώνα, ξεσηκωμός, να μην πληρώσει πάλι ο λαός», «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη».

Με όπλο την αλληλεγγύη

«Η αλληλεγγύη όπλο των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των καπιταλιστών» και «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι» ήταν τα συνθήματα που δόνησαν την ατμόσφαιρα όταν η μεγάλη διαδήλωση των συνδικάτων συναντήθηκε με την πορεία Αφγανών μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Από την ντουντούκα, εκπρόσωπος των σωματείων εξέφρασε την ταξική αλληλεγγύη στον λαό του Αφγανιστάν και κατήγγειλε την εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους που οδηγούν τους λαούς στην προσφυγιά, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης κυριάρχησαν μουσικές και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, που εμπνεύστηκαν και ενέπνευσαν, τραγούδησαν τους αγώνες του λαού μας. Ηταν ένα αφιέρωμα τιμής και μνήμης στον μεγάλο δημιουργό και απόδειξη πως το έργο του θα συνεχίσει να συντροφεύει την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, σε κάθε τους μάχη. Μικρό φόρο τιμής απέτισαν και οι φοιτητικοί σύλλογοι Θεσσαλονίκης κρατώντας ένα πανό που έγραφε: «Μίκης Θεοδωράκης 1925 - 2021» και τους στίχους από τον «Μικρό λαό» του Γ. Ρίτσου. «Μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια, για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι...».

Η μαζική πορεία διέσχισε κεντρικούς δρόμους της πόλης και ολοκληρώθηκε στον Βαρδάρη.

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Μονόδρομος ο μαζικός ταξικός αγώνας

RIZOSPASTIS

Στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στη ΔΕΘ συμμετείχε ο Δ. Κουτσούμπας, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Από τον χώρο του συλλαλητηρίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ μοιράζει απλόχερα στο μεγάλο κεφάλαιο προνόμια και διευκολύνσεις, την ίδια στιγμή που στον εργαζόμενο λαό δίνει κάποιες μικρές παροχές, ψίχουλα, υποσχέσεις, οι οποίες εξανεμίζονται την άλλη στιγμή κάτω από την έκρηξη της μεγάλης ακρίβειας, κάτω από την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και την ανατροπή δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεκαετιών. Μονόδρομος για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού, του δημόσιου τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου είναι ο αγώνας, ο μαζικός, ταξικός, ενωμένος αγώνας, σε κάθε τόπο, σε κάθε κλάδο, σε κάθε περιφέρεια, πανελλαδικά, συντονισμένα, και σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτήν την πάλη το ΚΚΕ θα βρίσκεται, κάθε μέρα, κάθε ώρα, μπροστά».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Η μεγαλειώδης συγκέντρωση έστειλε ηχηρό μήνυμα

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της σημειώνει: «Το μαζικότατο συλλαλητήριο στην πλατεία ΧΑΝΘ και η πορεία που ακολούθησε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έστειλαν ηχηρό μήνυμα: Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να αποδεχτούν το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη και θα το αντιπαλέψουν στους χώρους δουλειάς. Στέλνουν στο καλάθι των αχρήστων τις κυβερνητικές εξαγγελίες, με τις οποίες ο πρωθυπουργός, για άλλη μια φορά, τα δίνει όλα στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Απαιτούν από το κράτος μέτρα για την προστασία της υγείας από την πανδημία. Λένε κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση και τα επικουρικά ταμεία!

Τι κι αν διάφοροι μηχανισμοί προσπάθησαν να στήσουν σκηνικό έντασης, με μια χούφτα γραφικούς να παίζουν κλεφτοπόλεμο με τις δυνάμεις καταστολής, ίσα ίσα για να αποπροσανατολίσουν, να δημιουργήσουν κλίμα φόβου και για να διευκολύνουν τα μεγάλα ΜΜΕ δίνοντάς τους εικόνα για τα δελτία ειδήσεων... Δεν κατάφεραν να κρύψουν τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στην πλατεία ΧΑΝΘ, που πλημμύρισε από κόσμο, έγινε το σημείο αναφοράς για ανθρώπους κάθε ηλικίας. Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τις χιλιάδες κόσμου που συμμετείχαν στο χτεσινό συλλαλητήριο, ανανεώνει την υπόσχεση προς την εργατική τάξη ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μαζικά, οργανωμένα, ταξικά!».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ