ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εμπρός για αγωνιστική κλιμάκωση και τη συγκρότηση απεργιακού μετώπου!

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία και τους χαιρετισμούς στο συλλαλητήριο

Ο Κυριάκος Τσιαούσης

RIZOSPASTIS

Ο Κυριάκος Τσιαούσης
Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης των συνδικάτων στην πλατεία ΧΑΝΘ ήταν ο Κυριάκος Τσιαούσης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ).

Αναφέρθηκε αναλυτικά στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τον νόμο για την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης και τη μετατροπή των αποθεματικών των εργαζομένων σε «τζάμπα κεφάλαιο» για τους επενδυτές, τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη, τη μετατροπή ακόμα και του εμβολίου σε εργαλείο στοχοποίησης και διαίρεσης των εργαζομένων, την έναρξη της σχολικής χρονιάς χωρίς ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων κ.ά.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους, δεκάδες σπίτια, κόπους μιας ζωής, τονίζοντας πως «αποτελούν εξέλιξη της πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, με μειώσεις κονδυλίων που αφορούν την πρόληψη, με τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας πάνω στη γη και στο περιβάλλον».

Στάθηκε ιδιαίτερα στο κύμα ακρίβειας, «με τις τιμές στο ρεύμα, στα καύσιμα, στο σούπερ μάρκετ και σε ό,τι χρειάζεται το λαϊκό νοικοκυριό να παίρνουν φωτιά. Και βασικές ανάγκες να μετατρέπονται σε ακόμη πιο ακριβά, απαγορευτικά για τον λαό εμπορεύματα».

Σημείωσε ότι «η δική μας απάντηση θα πρέπει να είναι ακόμη πιο δυναμική. Ο οργανωμένος λαός θα σώσει τον λαό. Αυτό είναι το σύνθημα που μας εκφράζει και έτσι θα πορευτούμε. Γυρνάμε την πλάτη σε θλιβερές ηγεσίες, όπως στη ΓΣΕΕ και το ΕΚΘ. Δυνάμεις που δεν έβγαλαν άχνα την ώρα που οι εργαζόμενοι έχαναν τη γη κάτω από τα πόδια τους. (...) Τους προσπερνάμε, τους απομονώνουμε και προχωράμε».

Η Δάφνη Κατσίμπα

RIZOSPASTIS

Η Δάφνη Κατσίμπα
Από το βήμα της συγκέντρωσης διαμήνυσε σε εργοδοσία και κυβέρνηση ότι «η γομολάστιχα της ταξικής πάλης είναι αυτή που θα σβήσει τα αντεργατικά νομοσχέδια» και τόνισε: «Η ανάπτυξη για την οποία εμείς παλεύουμε περιλαμβάνει την καλυτέρευση των ζωών όλων μας. Μέσα από τον πλούτο που οι ίδιοι παράγουμε σε αντίθεση με τους εκμεταλλευτές μας, που δεν συνεισφέρουν σε απολύτως τίποτα. Εμείς έχουμε τη δύναμη, εμείς παράγουμε τον πλούτο, εμείς έχουμε το δίκιο!».

Κλείνοντας, κάλεσε συνδικάτα και φορείς σε συντονισμό και κλιμάκωση, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες όλο το φθινόπωρο και στη συγκρότηση μεγάλου απεργιακού μετώπου.

Δεν θα επιβάλουν τη σιωπή στους χώρους δουλειάς

Ο Γιάννης Νιβορλής, αναπληρωτής γγ της ΠΟΕΕΠ, αναφέρθηκε ειδικότερα στην αντεργατική επίθεση στον κλάδο των εμφιαλωμένων ποτών και ιδιαίτερα στον αγώνα των εργαζομένων της «Κόκα Κόλα». Οπως είπε, «η πολυεθνική βρήκε μπροστά της τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον αγώνα τους και είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος η πολυεθνική θα υποχωρήσει και θα επαναλειτουργήσει τα εργοστάσια».

Υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο μονοπώλιο, «με τα τεράστια κέρδη, έκλεισε τα εργοστάσιά της στη Ρόδο, στην Πάτρα, στον Βόλο, στην Κέρκυρα, στο Μεσολόγγι, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και μετέφερε την έδρα της στην Ελβετία, δίνοντας το σύνθημα για τη συντονισμένη επίθεση του κεφαλαίου κατά των εργαζομένων». Και κάλεσε τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους και σε όλους τους χώρους δουλειάς να πυκνώσουν τις γραμμές των συνδικάτων.

Ο Φάνης Κουτούφης

RIZOSPASTIS

Ο Φάνης Κουτούφης
Ο Νίκος Τζανετής, ο απολυμένος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Μεταλλεία και τα Λατομεία Β. Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ), αναφέρθηκε στους αντεργατικούς νόμους που ψηφίζουν οι κυβερνήσεις, εμπλουτίζοντας συνεχώς τη φαρέτρα των εργοδοτών, με τελευταίο τον νόμο Χατζηδάκη (4808/2021), αυτόν που αξιοποίησε η εργοδοσία της «EDILMAC» - με την ανοχή της «Ελληνικός Χρυσός» - για να προχωρήσει στην απόλυσή του.

«Είναι η πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με τον καινούργιο νόμο του Χατζηδάκη. Είναι ένας νόμος που δίνει την ευκαιρία στους εργοδότες να απαλλάσσονται από οποιαδήποτε ενοχλητική φωνή διεκδικεί καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας και να απολύουν ανεμπόδιστα ακόμη και εκλεγμένους συνδικαλιστές. Μετατρέπουν με αυτόν τον τρόπο τους χώρους εργασίας σε γκέτο της εργοδοσίας, όπου καμία φωνή δεν θα επιτρέπεται να σηκώνεται, κανένας έλεγχος δεν θα πραγματοποιείται από τις Επιθεωρήσεις, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες εργασίας, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους.

Τα εργατικά ατυχήματα διαρκώς θα πληθαίνουν κάτω από αυτές τις συνθήκες, αλλά τίποτα δεν θα βγαίνει έξω από το εργοτάξιο. Ολα θα θάβονται πραγματικά εκεί, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν απλήρωτοι και τσακισμένοι από το πρωί μέχρι το βράδυ». Κάλεσε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, στα τέλη του μήνα, να δυναμώσουν τον αγώνα για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη και άμεσα να συνδιοργανώσουν με το Σωματείο των εργαζομένων στα Μεταλλεία ένα μαζικό μαχητικό συλλαλητήριο - απάντηση στην πρώτη προσπάθεια εφαρμογής αυτού του νόμου.

Πάλη ενάντια στην ακρίβεια, μέτωπο πρώτης γραμμής η υγεία του λαού

RIZOSPASTIS

Ο Φάνης Κουτούφης, γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Κρύας Βρύσης «Ομόνοια», αναφέρθηκε στο κύμα ανατιμήσεων, τονίζοντας ότι «χωρίς φθηνό αγροτικό πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα δεν μπορούμε να οργώσουμε, να ποτίσουμε, δεν μπορούμε να παράγουμε». Αλλά και στην ανάγκη να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να καταργηθούν οι κόφτες ώστε να αποζημιώνονται στο 100% της πραγματικής ζημιάς από πάσα αιτία και νόσο.

Ανέδειξε επίσης το αίτημα για κατοχύρωση ελάχιστων εγγυημένων τιμών στα προϊόντα που παράγουν. «Ζητάμε να μπορούμε να καλύπτουμε το κόστος παραγωγής και να μπορούμε να βγάζουμε ένα μεροκάματο. Αν έχουμε μεροκάματο, δεν θα φύγουμε από τα χωράφια μας, δεν θα αλλάξουμε επάγγελμα, δεν θα αναγκαστούμε να πουλήσουμε τα ζώα μας, δεν θα εγκαταλείψουμε τη γη μας, δεν θα μας την πάρουν οι μεγαλοαγρότες που καραδοκούν. Αυτή είναι η ουσία αυτού του αιτήματος, γι' αυτό και το πολεμούν λυσσαλέα», είπε.

Κατήγγειλε τέλος ότι σε συνθήκες πανδημίας τα αγροτικά ιατρεία στα χωριά έκλεισαν για να μετακινηθούν οι ελάχιστοι γιατροί στα νοσοκομεία προκειμένου να καλύψουν τα τεράστια κενά, τα ΚΥ έγιναν εμβολιαστικά κέντρα, με αποτέλεσμα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και πολυιατρεία να κάνουν χρυσές δουλειές.

Η Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), είπε ότι «οι μαχόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί είμαστε εδώ με μια απόφαση συμπόρευσης με ταξικά εργατικά σωματεία, απέναντι στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου, που απαξιώνει την ανθρώπινη ζωή, που είναι και το επίκεντρο της δικής μας καθημερινής δουλειάς και του καθημερινού μας αγώνα. Είμαστε εδώ γιατί δεν έχουμε επαγγελματικό και επιστημονικό λόγο μόνο στην αντιμετώπιση της αρρώστιας, αλλά και στο πώς γεννιέται η αρρώστια».

Ο Νίκος Τζανετής

RIZOSPASTIS

Ο Νίκος Τζανετής
«Ξέρουμε πολύ καλά ότι η προστασία της υγείας του λαού από την πανδημία, που επικαλείται η κυβέρνηση, με αποθέωση της ατομικής ευθύνης, είναι πρόσχημα για την ένταση της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, για την ένταση της αστυνομοκρατίας και της καταστολής, ενώ κανένα από τα αναγκαία μέτρα προστασίας του λαού δεν παίρνεται», τόνισε ανάμεσα σε άλλα και κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν, ποιοτικό και αποτελεσματικό καθολικό σύστημα Υγείας.

RIZOSPASTIS

Ο Γιάννης Νιβορλής
Ο Γιάννης Νιβορλής
Αλλες συγκεντρώσεις

Το Σάββατο, με αφορμή τη ΔΕΘ, συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε επίσης στην Καμάρα, με τη συμμετοχή σωματείων, πολιτικών οργανώσεων και δυνάμεων του λεγόμενου «αντιεξουσιαστικού» χώρου. Ακολούθησε πορεία η οποία επέστρεψε στην Καμάρα.

Την ίδια ώρα, μια άλλη συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο, από δυνάμεις που διαδήλωναν ενάντια στους εμβολιασμούς, ενώθηκε με τους ακροδεξιούς του κόμματος Κασιδιάρη και προσπάθησε να κινηθεί προς το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Στο ύψος του δημαρχείου στήθηκε σκηνικό επεισοδίων, στη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν 9 συλλήψεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ