ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο για ασφαλή σχολεία και ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους

Σχολεία ανοιχτά, ασφαλή, κάλυψη των μορφωτικών αναγκών και να μην εφαρμοστούν οι αντιεκπαιδευτικοί και αντεργατικοί νόμοι διεκδικούν Σωματεία - Ομοσπονδίες εκπαιδευτικών και γονείς, που καλούν σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια αύριο Τετάρτη στις 6.30 το απόγευμα.

ΕΛΜΕ και Σύλλογοι τονίζουν τις ευθύνες της κυβέρνησης, που αντί να πάρει μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και την κάλυψη όλων των κενών, ψήφισε μέσα στο κατακαλόκαιρο το νομοσχέδιο για την «αυτονομία» των σχολείων, που οδηγεί σε κατηγοριοποίηση, και την προώθηση της «αξιολόγησης», βάζει νέα εμπόδια στο απεργιακό δικαίωμα και στη λειτουργία των σωματείων. Κλιμακώνοντας τις πολύμορφες παρεμβάσεις του προηγούμενου διαστήματος μπροστά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, δίνουν ραντεβού στο αυριανό συλλαλητήριο στο οποίο καλούν οι Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ.

Την ίδια στιγμή, ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καλούν σωματεία πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών σε πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη, στο θεατράκι της Γκράβας. Απευθύνονται στα Διοικητικά Συμβούλια και τα καλούν να συμμετάσχουν με το πλαίσιο δράσης και αποφάσεις τους, με στόχο την οργάνωση του αγώνα για όλα τα παραπάνω ζητήματα.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει στις Ομοσπονδίες, στις Ενώσεις και στους Συλλόγους Γονέων η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

«Δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία. Κουραστήκαμε να ακούμε πως δεν υπάρχουν χρήματα για την κάλυψη δικών μας αναγκών, ενώ αυτά υπάρχουν για στήριξη μεγαλοεπιχειρηματιών. Δεν θα αφήσουμε τα σχολεία μας να γίνουν κέντρα υπερμετάδοσης του ιού, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την υγεία των παιδιών μας», τονίζει η ΑΣΓΜΕ και απαιτεί μέτρα στα σχολεία, όπως και να μην εφαρμοστεί, αντίθετα να καταργηθεί ο ν. 4823/21. Ζητάει επίσης να καταργηθούν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η Τράπεζα Θεμάτων και όλο το νομοθετικό πλαίσιο για την «αξιολόγηση», που στην ουσία πρόκειται για ασφυκτικό κρατικό έλεγχο στη σχολική κοινότητα.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει τέλος ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων».

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Διεκδίκησαν σύγχρονα ασφαλή νηπιαγωγεία

Σύγχρονα και ασφαλή νηπιαγωγεία για όλα τα παιδιά απαίτησαν ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης, γονείς και κάτοικοι της Ν. Σμύρνης με δυναμική κινητοποίηση το περασμένο Σάββατο στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Οπως αναδεικνύουν γονείς και φορείς, παραρτήματα τεσσάρων νηπιαγωγείων τοποθετούνται σε προκατασκευασμένες αίθουσες δίπλα σε χώρους ανακύκλωσης στη Δέγλερη. Αλλα τρία παραρτήματα πρόκειται να στεγαστούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΠΑΛ, που χωρίστηκε με ξύλινα πάνελ σε τέσσερα ισομερή τμήματα που βαφτίζονται αίθουσες νηπιαγωγείου και θα στοιβαχτούν εκεί πάνω από 80 παιδιά, μια «λύση» που θα εφαρμοστεί μέχρι τις 25 Σεπτέμβρη. Μετά, θα «σκορπιστούν» σε προκατασκευασμένες αίθουσες σε άλλα σημεία. Σημειώνεται πως στο κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το ΕΠΑΛ στεγάζεται ήδη το παράρτημα του 7ου Νηπιαγωγείου. Αυτό σημαίνει πως πάνω από 140 παιδάκια θα προαυλίζονται - προσωρινά όπως διατείνεται η δημοτική αρχή - σε έναν ακατάλληλο εξωτερικό χώρο, με μόλις μία τουαλέτα με τέσσερις λεκάνες και δύο νιπτήρες.

Εκπρόσωποι του Συλλόγου Γυναικών και της Ενωσης Γονέων ανέδειξαν την τραγική κατάσταση των αιθουσών των νηπιαγωγείων και τις ευθύνες της δημοτικής αρχής, καθώς δεν αξιοποιήθηκαν οι αναβολές στην εφαρμογή του μέτρου για να δρομολογηθεί ένα σχέδιο για σύγχρονα και ασφαλή νηπιαγωγεία, ώστε να μπορέσει η δίχρονη Προσχολική Αγωγή να επιτελέσει τον παιδαγωγικό της ρόλο. Ο Σύλλογος Γυναικών κάλεσε τους γονείς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής τώρα με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των νηπίων.

Στη κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Γιάννης Κιουλάνης, επικεφαλής και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ν. Σμύρνης.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Με τον αγώνα μας θα κατακτήσουμε τη μόρφωση και ζωή που μας αξίζει

«Κανείς δεν θα μας χαρίσει τη μόρφωση και ζωή που μας αξίζει. Θα τα κατακτήσουμε με τον αγώνα μας», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Μπροστά στη νέα σχολική χρονιά, αναφέρεται στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και στην ανάγκη ενημέρωσης από εξειδικευμένους φορείς στα σχολεία, και δηλώνει: «Θέλουμε επιτέλους μια σχολική χρονιά που να μη μας γεμίζει ανασφάλεια για το τι θα γίνει! Θέλουμε να πάμε σχολείο ασφαλείς, να πάμε εκδρομές, να κάνουμε τις δραστηριότητές μας, να πάμε βόλτα!». Αναφέρεται στα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια κάνοντας το σχολείο χειρότερο, στη θέσπιση της ΕΒΕ, την Τράπεζα Θεμάτων, στον εξοβελισμό πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων όπως το σχέδιο, στα διαφορετικά βιβλία, στην ώθηση των σχολείων να βρουν χορηγούς και στα υπόλοιπα μέτρα. «Εχετε βάλει στόχο να γυρίσουμε σχολείο και να το βρούμε αγνώριστο! Εχετε βάλει στόχο η μόρφωση και η γνώση να είναι θέμα "τσέπης", για λίγους και εκλεκτούς!», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας προς το υπουργείο και την κυβέρνηση, προβάλλοντας τις ανάγκες των μαθητών.

«Θέλουμε σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει» - δηλώνουν οι μαθητές - «γι' αυτό και απαιτούμε εδώ και τώρα:

 • Να καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Να μην εφαρμοστεί ξανά με κανέναν τρόπο ούτε αυτή ούτε η Τράπεζα Θεμάτων.
 • Κάλυψη των μεγάλων εκπαιδευτικών κενών που δημιούργησε η τηλεκπαίδευση. Ενισχυτική διδασκαλία και προσαρμογή της ύλης με ευθύνη του υπουργείου.
 • Κανένα κενό σε καθηγητές. Τώρα προσλήψεις για να καλυφθούν όλα τα κενά
 • Σχολικές εκδρομές τον Οκτώβρη, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους.
 • Να διδάσκονται ξανά στα σχολεία τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (π.χ. Σχέδιο). Οι μαθητές που θα ξαναδώσουν πανελλαδικές να εξεταστούν σε Λατινικά ή Κοινωνιολογία, αντίστοιχα με αυτά που διδάχτηκαν.
 • Επαναφορά και αναβάθμιση των καλλιτεχνικών μαθημάτων.

Θέλουμε ασφαλές σχολείο - σχολική χρονιά χωρίς ανασφάλεια για το τι θα γίνει! Γι' αυτό και απαιτούμε εδώ και τώρα:

 • Υπεύθυνη ενημέρωση από το κράτος και τον ΕΟΔΥ στους μαθητές όλων των σχολείων και στους γονείς μας για τον εμβολιασμό. Προσλήψεις σχολικών γιατρών.
 • Δωρεάν και συχνά ράπιντ τεστ στα σχολεία, όχι μόνο σελφ τεστ.
 • Οχι στα 27άρια τμήματα και στα σχολεία που δεν απολυμαίνονται. Ολιγομελή τμήματα, με αξιοποίηση περισσότερων κατάλληλων αιθουσών για μάθημα και προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας.
 • Περισσότερα δρομολόγια στα ΜΜΜ, για να μετακινούμαστε από και προς το σχολείο με ασφάλεια.
 • Καμία απουσία τις μέρες που ένας μαθητής βρίσκεται σε προληπτική καραντίνα ή περιμένει τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό».
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για το άνοιγμα των σχολείων

Το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, σε αντίθεση με τα πρωτόκολλα - λάστιχο της ΕΕ και της κυβέρνησης ΝΔ, ζητάει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης.

Στην Ερώτηση σημειώνεται μεταξύ άλλων πως παρότι βρίσκεται σε εξέλιξη το 4ο κύμα της πανδημίας, που επιβεβαιωμένα πλήττει μεγάλο ποσοστό των νέων, με βάση τη διεθνή εμπειρία και την εμπειρία που έχει συγκεντρωθεί από τις δύο, πλέον, σχολικές χρονιές που πέρασαν εν μέσω πανδημίας, τα σχολεία ανοίγουν με χειρότερους όρους.

Γίνεται αναλυτική αναφορά στα «έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης, στο γεγονός ότι αντί για τα αναγκαία μέτρα προχώρησε σε νέες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, τοποθετήσεις κοντέινερ σε σχολικές αυλές, οι σοβαρές ελλείψεις σε δασκάλους - καθηγητές συνεχίζονται κ.ά., όπως και στο γεγονός ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας τις "πρακτικές" της ΕΕ, συνεχίζει τη χρήση πρωτοκόλλων - λάστιχο προβάλλοντας ως πανάκεια το εμβόλιο, ενώ είναι γνωστό ότι για τους 800.000 περίπου μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν προβλέπεται ο εμβολιασμός».

Και ρωτάει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Με βάση τα παραπάνω, πώς εξηγεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι απέναντι στα αιτήματα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών για μαζικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, εξασφάλιση των απαιτούμενων κτιριακών υποδομών και προσωπικού καθαριότητας, αραίωση των μαθητών στις τάξεις, μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό με ευθύνη του κράτους, η Κομισιόν και η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθούν την πολιτική κόστους - οφέλους και τη λειτουργία με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που αποδεδειγμένα μεταξύ άλλων συνθλίβουν τις πιεστικές ανάγκες θωράκισης μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών από την πανδημία;».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τραυματισμός εκπαιδευτικού από πτώση καγκελόπορτας!

Τον τραυματισμό εκπαιδευτικού από καγκελόπορτα που έπεσε και την καταπλάκωσε την ώρα που προσπαθούσε να την ανοίξει, την Πέμπτη 9/9, στο 31ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της πόλης, καταγγέλλει η Α' ΕΛΜΕ. Η εκπαιδευτικός νοσηλεύεται με διάσειση και κακώσεις στα πλευρά.

Η ΕΛΜΕ καταγγέλλει ότι «οι υποδομές στις σχολικές μονάδες έχουν να ελεγχθούν χρόνια ουσιαστικά, η αντιπυρική και αντισεισμική προστασία υπάρχει σε σχολεία μετρημένα στα δάχτυλα. Ούτε να σκεφτούμε δεν θέλουμε τι θα γινόταν αν το σχολείο είχε αρχίσει τα μαθήματα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του δήμου είναι τεράστιες». Απαιτεί από την κυβέρνηση και τον δήμο Θεσσαλονίκης να στηρίξουν τη συγκεκριμένη εκπαιδευτικό (ηθικά και υλικά) καθ' όλη τη διάρκεια της αποκατάστασης της υγείας της. Αμεσα να καταγραφούν όλα τα προβλήματα στα κτίρια και τις υποδομές των σχολείων του δήμου Θεσσαλονίκης και να προχωρήσουν οι εργασίες συντήρησης και επισκευής. Να προχωρήσει άμεσα η ανέγερση όλων των αναγκαίων νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης αναδεικνύουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι ΤΟ Εκπαιδευτικών και δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Οπως αναφέρουν μεταξύ άλλων, «το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί ένα ακόμα από τα εκατοντάδες ατυχήματα που συμβαίνουν σε χώρους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα εν ώρα εργασίας στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι ούτε μεμονωμένο ούτε τυχαίο. Εξάλλου νωπές είναι οι μνήμες από τον ανεμιστήρα που τραυμάτισε μαθητές πριν 3 χρόνια στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, όπως γνωστά είναι και μια σειρά ατυχήματα που συμβαίνουν συχνά στα σχολεία και από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα.

Οι αιτίες όλων αυτών των ατυχημάτων βρίσκονται στη συνεχή και διαχρονική υποχρηματοδότηση της Παιδείας, στην υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου, στο γεγονός ότι οι συντηρήσεις και οι επισκευές στα σχολεία αποτελούν για το κράτος και την Τοπική Διοίκηση πολυτέλεια και κόστος. Κανείς τους δεν μπορεί να πει ότι δεν γνωρίζει τα προβλήματα των σχολείων, μιας και είναι δεκάδες - αν όχι εκατοντάδες - τα αιτήματα προς τους αρμόδιους φορείς από διευθυντές σχολείων, συλλόγους γονέων, μαθητικά συμβούλια για τα προβλήματα αυτά».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org