Πλήρη στήριξη στις αποφάσεις της Μόσχας δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν στη συνάντησή του με τον Βλ. Πούτιν
Sputnik |
Εξάλλου, για την Πιονγιάνγκ η ανάπτυξη των σχέσεων με τη Μόσχα είναι «κορυφαία προτεραιότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κιμ, και τα δύο κράτη έχουν «πολλά ζητήματα» στα οποία μπορούν να συνεργαστούν. Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν η ανάπτυξη των οικονομικών, στρατιωτικών, πολιτικών δεσμών.
Η επίσκεψη του Βορειοκορεάτη ηγέτη στη Ρωσία έγινε σε μια περίοδο που «βράζει» ο παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, με την Κορεατική Χερσόνησο να είναι ένα από τα καυτά μέτωπα, όπως και συνολικά η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού. Παράλληλα, όλο και πιο έντονα αναδεικνύονται δύο στρατόπεδα, των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τη μια, και Ρωσίας - Κίνας και άλλων αναδυόμενων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων από την άλλη.
Οι συνομιλίες Πούτιν - Κιμ έγιναν στο μεγάλο Διαστημικό Κοσμοδρόμιο Βοστότσνι, αρχικά παρουσία αντιπροσωπειών τους και στη συνέχεια κατ' ιδίαν, ενώ ο Κιμ ξεναγήθηκε επίσης σε κέντρα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας και σε βιομηχανικές επιχειρήσεις στη ρωσική Απω Ανατολή.
Ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε λόγο για «τεράστια ατζέντα», ενώ ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας για μια «σε βάθος συζήτηση» για το «πολιτικό και στρατιωτικό τοπίο της Κορεατικής Χερσονήσου και της Ευρώπης».
Οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει έντονες «ανησυχίες» ότι στη συνάντηση θα συμφωνηθεί η προμήθεια βλημάτων, πυραύλων και άλλων πυρομαχικών στη Ρωσία από τα αποθέματα της Βόρειας Κορέας, με αντάλλαγμα τη μεταφορά ρωσικής τεχνολογίας για δορυφόρους και πυρηνοκίνητα υποβρύχια.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στο Κρεμλίνο: «Υποστηρίζουμε πάντα κάθε απόφαση που παίρνει ο Πρόεδρος Πούτιν ή η ρωσική κυβέρνηση».
Οσον αφορά την ιμπεριαλιστική σύγκρουση της Ρωσίας με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία μίλησε για έναν «ιερό αγώνα για να προστατεύσει την κρατική κυριαρχία και την ασφάλειά της, καταπολεμώντας τις ηγεμονικές δυνάμεις που αντιτίθενται στη Ρωσία».
Μάλιστα, επισήμανε ότι η επίσκεψή του έγινε σε «ειδική στιγμή» για τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, κάνοντας λόγο για «σφοδρή αντιπαράθεση στην παγκόσμια σκηνή μεταξύ προόδου και αντίδρασης, μεταξύ δικαιοσύνης και αδικίας».
Στη συνέχεια ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δήλωσε βέβαιος ότι «ο ρωσικός λαός και ο στρατός θα βγουν νικητές στον αγώνα για να τιμωρήσουν τις κακές δυνάμεις που επιδιώκουν φιλόδοξα την ηγεμονία και την επέκταση».
Από την πλευρά του, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας Ρωσίας - Βόρειας Κορέας γίνεται ...«στο όνομα της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην κοινή μας περιοχή».
Ο Βλ. Πούτιν σημείωσε την προθυμία της Μόσχας να βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα στην ανάπτυξη του διαστημικού και δορυφορικού της προγράμματος - που μπορεί βέβαια να χρησιμοποιηθεί και για στρατιωτικούς σκοπούς.
Οταν ρωτήθηκε στο Βοστότσνι αν η Ρωσία θα βοηθούσε τη Βόρεια Κορέα να εκτοξεύσει τους δικούς της δορυφόρους και πυραύλους, ο Πούτιν απάντησε: «Ακριβώς γι' αυτό ήρθαμε εδώ».
Στη συνέχεια δήλωσε ότι η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία Ρωσίας - Βόρειας Κορέας έχει προοπτικές παρά τη συμμόρφωση της Μόσχας με τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Πιονγιάνγκ.
Παράλληλα, Ρωσία και Βόρεια Κορέα σκοπεύουν να επεκτείνουν τη συνεργασία στις μεταφορές, στη γεωργία και άλλους τομείς, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος. «Εχουμε πολλά ενδιαφέροντα έργα, όπως στις μεταφορές, στα logistics. Με την επανέναρξη των εργασιών θαλάσσιου λιμένα μπορεί να δημιουργηθεί ένα τρίγωνο logistics με έναν σιδηρόδρομο, ένα λιμάνι και έναν αυτοκινητόδρομο προς την Κίνα», είπε.
Η Μόσχα σκοπεύει να αναπτύξει συνεργασία με την Πιονγιάνγκ σε όλους τους τομείς και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, μεταξύ άλλων στις μεταφορές και την αεροπορία, στο Διάστημα κ.α.
Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, προειδοποίησε, μιλώντας στο CNN, ότι η συνάντηση Πούτιν - Κιμ είναι «αρκετά σημαντική» και «υπερβαίνει πολύ» μια πιθανή συμφωνία εξοπλισμών.
Η Βόρεια Κορέα προχώρησε χτες στη δοκιμαστική εκτόξευση δύο «βαλλιστικών πυραύλων άγνωστου τύπου», την ώρα που ο Κιμ Γιονγκ Ουν βρισκόταν στη Ρωσία.
Οι εκτοξεύσεις έγιναν «προς την κατεύθυνση της Ανατολικής Θάλασσας» (γνωστή και ως Θάλασσα της Ιαπωνίας), ανέφεραν οι Ενοπλες Δυνάμεις της Νότιας Κορέας.
Το ιαπωνικό κρατικό δίκτυο NHK μετέδωσε ότι οι βορειοκορεατικοί πύραυλοι κατά τα φαινόμενα κατέπεσαν περίπου πέντε λεπτά μετά την εκτόξευσή τους, εκτός της ιαπωνικής ΑΟΖ.
Ολες οι δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων είναι θεωρητικά απαγορευμένες με βάση αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η πιο πρόσφατη από τις οποίες είχε εγκριθεί το 2017, με τη συναίνεση της Κίνας και της Ρωσίας. Εκτοτε, όμως, Πεκίνο και Μόσχα καλούν να αμβλυνθούν οι κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, εμποδίζοντας προσπάθειες της Δύσης να επιβληθούν νέες κυρώσεις.
Στο άλλο στρατόπεδο, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε το μεγαλύτερο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας το οποίο έχει διαθέσει μέχρι σήμερα στο Κίεβο και το έβδομο συνολικά, η αξία του οποίου θα φθάσει τα 780 εκατ. ευρώ και θα εκταθεί σε μια τριετία, ως το 2025.
Το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής βοήθειας αυτής θα φθάσει στην Ουκρανία φέτος. Μεταξύ άλλων, θα χρηματοδοτηθούν παραδόσεις τεθωρακισμένων οχημάτων και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, καθώς τα εξοπλιστικά αποθέματα της Δανίας «σύντομα θα έχουν αδειάσει».
Η Δανία διαρκώς αναβαθμίζει τον ρόλο της στην Ουκρανία, με εκπαιδεύσεις Ουκρανών στρατιωτών και πιλότων σε F-16, ενώ έχει επίσης υποσχεθεί στο Κίεβο δεκάδες αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του ναυπηγείου της Σεβαστούπολης, στη Χερσόνησο της Κριμαίας, με 10 πυραύλους Κρουζ και 3 ταχύπλοα μη επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα (USV), ανακοίνωσε χτες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ισχυριζόμενο πως οι 7 πύραυλοι και τα 3 USV καταστράφηκαν.
Η Σεβαστούπολη είναι η βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και εκεί κατασκευάζονται ή επισκευάζονται αρκετά πολεμικά πλοία. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σεβαστούπολης, 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση.
Στο μεταξύ, το βρετανικό δίκτυο «Sky News» μετέδωσε ότι οι πύραυλοι που χρησιμοποίησε η Ουκρανία ήταν βρετανικοί πύραυλοι Κρουζ «Storm Shadow», με μεγάλο βεληνεκές, 250 χλμ.
Αξιωματούχος της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε ότι από την επίθεση καταστράφηκαν ένα μεγάλο αποβατικό πλοίο και ένα υποβρύχιο της Ρωσίας.
Σε ένα ακόμη περιστατικό που αναδεικνύει τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης, το υπουργείο Αμυνας της Ρουμανίας ανακοίνωσε για ακόμη μια φορά ότι τμήματα που πιθανόν να ανήκουν σε drones που χρησιμοποίησαν οι ρωσικές δυνάμεις βρέθηκαν σε ρουμανικό έδαφος, στο έδαφος των πόλεων Νουφαρούλ και Βικτόρια, στην Τούλτσα.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη, ρωσικά drones καμικάζι έβαλαν στο στόχαστρο την περιφέρεια της Οδησσού με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές λιμενικές υποδομές στο Ισμαήλ - ουκρανικό λιμάνι στον Δούναβη, στα σύνορα με τη Ρουμανία - και να τραυματιστούν έξι άνθρωποι, τρεις σοβαρά, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους στα λιμάνια της νότιας Ουκρανίας μετά την αναστολή από τη Μόσχα της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας.
Στη Βουλγαρία, ο υπουργός Αμυνας, Τ. Ταγκάρεφ, δήλωσε χθες ότι τους τελευταίους δύο μήνες η Ρωσία μπλοκάρει ένα μεγάλο τμήμα της βουλγαρικής ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα. Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει στρατιωτικές ασκήσεις εντός της βουλγαρικής ΑΟΖ μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, ασκήσεις που η Σόφια κρίνει ως ενέργειες πρόκλησης προς την ασφάλεια και τα οικονομικά της συμφέροντα.
Ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας τόνισε ότι η Σόφια εξετάζει ένα ευρύ φάσμα πιθανών ενεργειών - μεμονωμένα και μαζί με τους συμμάχους της - ως απάντηση στη «ρωσική πρόκληση».
Αναφέρθηκε μάλιστα στην πρόθεση του πρωθυπουργού, Ν. Ντένκοφ, να επιταχύνει την απόκτηση παράκτιων αντιπυραυλικών συστημάτων κατά πλοίων.
Μιλώντας για πιθανή ανάπτυξη πολυεθνικής ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία, ο Ταγκάρεφ τόνισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής το 2022 εγκρίθηκε ανάπτυξη ομάδων μάχης κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Πάπα Φραγκίσκου για την «ειρηνική επίλυση στην Ουκρανία», καρδινάλιος Ματέο Ζούπι, μετέβη χτες στο Πεκίνο, ανακοίνωσε το Βατικανό.
Στο πλαίσιο της αποστολής του ο Ζούπι ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον τον Ιούλη, όπου συνάντησε τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Στις αρχές Ιούνη βρέθηκε στο Κίεβο όπου συνάντησε τον Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, και στη συνέχεια στη Μόσχα όπου συνάντησε την Μαρία Λβόβα - Μπελόβα, επίτροπο για τα δικαιώματα των παιδιών, εις βάρος της οποίας έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για «παράνομο εκτοπισμό» παιδιών από την Ουκρανία.
Επί μήνες το Βατικανό προσπαθεί να ξεκινήσει συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Ωστόσο, το Κίεβο αντέδρασε έντονα στα τέλη Αυγούστου όταν ο Πάπας μιλώντας σε νεαρούς Ρώσους Καθολικούς, τους αποκάλεσε κληρονόμους της «μεγάλης ρωσικής αυτοκρατορίας» των τσάρων Πέτρου Α΄ και Αικατερίνης Β΄.
Την προηγούμενη βδομάδα ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μ. Ποντολιάκ, απέρριψε τις προσπάθειες του Βατικανού για μεσολάβηση, λέγοντας ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είναι «φιλορώσος».
Ενα ακόμα «καμπανάκι» για την οικονομία της Ευρωζώνης σήμαναν τα νέα στοιχεία για την επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλη.
Η Eurostat κατέγραψε υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αντί του 0,7% που προέβλεπαν αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters.
Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 2,2%.
Ειδικότερα, η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών υποχώρησε 2,7% τον Ιούλιο από τον προηγούμενο μήνα, ενώ η παραγωγή στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά μειώθηκε κατά 2,2%.
Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα η Κομισιόν αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης, προβλέποντας ανάπτυξη 0,8% το 2023 (από 1,1% στην προηγούμενη πρόβλεψη) και σε 1,3% το 2024 (από 1,6%).
Σε ένα τέτοιο φόντο συνεδριάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τους αναλυτές να αναμένουν άλλη μία αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%.
Χτες, στο μεταξύ, η ΕΚΤ απαντώντας σε αίτημα της ιταλικής κυβέρνησης εμφανίστηκε καταρχήν αντίθετη με την επιβολή ενός νέου, έκτακτου φόρου, στις τράπεζες. Τέτοιοι έκτακτοι φόροι, επισήμανε, θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, περιορίζοντας την ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν πιστώσεις.