ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία

Απανωτές οι στρατιωτικές ασκήσεις από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη

Από τις ασκήσεις Ρωσίας - Λευκορωσίας «Zapad 2021»

Russian Defense Ministry Press

Από τις ασκήσεις Ρωσίας - Λευκορωσίας «Zapad 2021»
Κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα οι μάχες και πυκνώνουν οι παραβιάσεις εκεχειρίας μεταξύ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία, σε μια σύγκρουση άρρηκτα συνδεδεμένη με τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν οι αρχές των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, το Σάββατο μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτύπησαν εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων στην περιοχή Κιρόφσκι, καταστρέφοντας περίπου 1.300 τόνους καυσίμων και «σβήνοντας» τις προμήθειες ενός μήνα για την αυτοαποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία» του Ντονέτσκ (DPR). Εκπρόσωπος της DPR δήλωσε ότι αυτό ήταν «το τρίτο χτύπημα τέτοιου τύπου, τρομοκρατικής επίθεσης» σε μια βδομάδα. Η ρωσική εφημερίδα «Nezavisimaya Gazeta» σημειώνει πως το Κίεβο άρχισε να χρησιμοποιεί υβριδικές στρατιωτικές μεθόδους που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είχαν χρησιμοποιήσει εναντίον της Γιουγκοσλαβίας το 1999.

Την περασμένη βδομάδα ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας, Αλεξέι Ντανίλοφ, δήλωσε ότι οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες «να πάρουν το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ».

Από την πλευρά του ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρι Κουλέμπα, δήλωσε ότι οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας και Λευκορωσίας, «Zapad 2021» («Δύση 2021»), που βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι τις 16 Σεπτέμβρη, αποτελούν απειλή για την Ουκρανία. Αντίστοιχες «ανησυχίες» για τις ασκήσεις έχουν εκφράσει και οι κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, με φόντο και τη μεταναστευτική «κρίση» στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Ολα αυτά βέβαια την ώρα που το ΝΑΤΟ αυξάνει διαρκώς την πίεση και τη στρατιωτική του παρουσία κοντά στα ρωσικά σύνορα. Τέλη Σεπτέμβρη η Ουκρανία θα πραγματοποιήσει κοινές ασκήσεις με 15 χώρες και «εταίρους» του ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί ότι οι ασκήσεις «Zapad 2021», στις οποίες συμμετέχουν περίπου 200.000 στρατεύματα, καθώς και στρατιωτικές δυνάμεις από Αρμενία, Λευκορωσία, Ινδία, Καζακστάν, Κιργιζία και Μογγολία, πραγματοποιούνται σε μια τεράστια έκταση, από τις ακτές της Βαλτικής στη δυτικότερη περιοχή του ρωσικού θύλακα Καλίνινγκραντ, έως τα πεδία βολής στις περιοχές Βορονέζ και Νίζνι Νόβγκοροντ στην κεντρική ευρωπαϊκή Ρωσία. Εκεί βρέθηκε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν για να παρακολουθήσει τις ασκήσεις.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Ρώσος Πρόεδρος να διεξάγει συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι, για την «ενδοουκρανική σύγκρουση» στο Ντονμπάς, επαναλαμβάνοντας αφενός ότι «η Ρωσία δεν αποτελεί μέρος της σύγκρουσης», αφετέρου ότι τέτοιες συνομιλίες δεν θα γίνονται όσο η Ουκρανία θέτει ζήτημα για την Κριμαία, που έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία από το 2014.

Κόντρες και παζάρια για εκλογές και «καταπολέμηση της τρομοκρατίας»

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο πολύπλευρων παζαριών και ανταγωνιστικών συμφερόντων, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ διαμαρτυρήθηκε στον Αμερικανό πρέσβη Τζον Σάλιβαν, ο οποίος κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή, για αμερικανική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας ενόψει των εκλογών στη χώρα.

Ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν πως γιγάντιες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας παραβιάζουν τη ρωσική νομοθεσία, παραμονές των βουλευτικών εκλογών 17 - 19 Σεπτέμβρη. Υπενθυμίζεται ότι και οι ΗΠΑ όλο το προηγούμενο διάστημα κατηγορούσαν τη Ρωσία για ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές και για εκστρατείες παραπληροφόρησης.

Την ίδια στιγμή ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, ανήμερα της 20χρονης επετείου από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, εξέφρασε την ετοιμότητα της Μόσχας «να ξαναρχίσει συνομιλίες» για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία «ευγνωμονεί τις ΗΠΑ» επειδή μοιράστηκαν πληροφορίες και αποφεύχθηκαν αντίστοιχες επιθέσεις στην Αγία Πετρούπολη το 2017 και το 2019.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αντιασφαλιστικές προεκλογικές «υποσχέσεις» και «πιέσεις»

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων στη Γερμανία ενόψει των εκλογών της 26ης Σεπτέμβρη, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ισχυρότερης καπιταλιστικής οικονομίας της Ευρώπης στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Ακριβώς για την υπηρέτηση αυτού του στόχου, προετοιμάζεται το έδαφος για την επόμενη φάση της αντιλαϊκής κλιμάκωσης, με τη λεγόμενη «εργασία του μέλλοντος», τη νέα «μεταρρύθμιση» του συνταξιοδοτικού συστήματος και άλλα μέτρα που θα μεγαλώσουν το χάσμα μεταξύ του παραγόμενου πλούτου και των συνθηκών δουλειάς και διαβίωσης του γερμανικού λαού.

Ενδεικτική ήταν η συζήτηση στη δεύτερη τηλεμαχία μεταξύ των τριών βασικών υποψήφιων καγκελαρίων, την Κυριακή, για τις συντάξεις, ένα θέμα που κυριαρχεί προεκλογικά και απασχολεί ιδιαίτερα το καπιταλιστικό κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους στην κατεύθυνση της μείωσης του μη μισθολογικού «κόστους» και των κρατικών δαπανών.

Υπερασπιζόμενος τα αντιλαϊκά προβλεπόμενα μέτρα από τις μέχρι σήμερα αντιασφαλιστικές αναδιαρθρώσεις (βλ. περισσότερα στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 3 - 4 Ιούλη 2021), ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Ολαφ Σολτς, «υποσχέθηκε» στον σημερινό 17χρονο ότι αν για τα επόμενα 50 χρόνια εργάζεται και πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, θα πάρει σύνταξη στα 67 του χρόνια... χωρίς να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης!

Ακόμη και αυτή η βάρβαρη σημερινή πραγματικότητα, βέβαια, αναμένεται να επιδεινωθεί, με τους εκπροσώπους του γερμανικού κεφαλαίου να θέτουν επιτακτικά και στην προεκλογική περίοδο το ζήτημα νέας αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Οσον αφορά τη δημογραφική αλλαγή, δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση γι' αυτό και τάσσομαι υπέρ της επιμήκυνσης του εργασιακού βίου. Το να υποσχόμαστε τώρα (προεκλογικά) αυξήσεις, για παράδειγμα στις συντάξεις των μητέρων, είναι στα όρια της ανευθυνότητας», ανέφερε ο Ράινερ Ντούλγκερ, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Εργοδοτικών Ενώσεων (BDA) σε πρόσφατη συνέντευξη. Σημειώνεται ότι η διεύρυνση της σύνταξης των μητέρων είναι μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU).

«Η αντίληψη ότι ένα κράτος είναι κοινωνικό μόνο εάν ξοδεύει πολλά χρήματα είναι εσφαλμένη. Κοινωνικό είναι ένα κράτος που παρακινεί όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να συμμετέχουν», είπε χαρακτηριστικά ο Ρ. Ντούλγκερ, προμηνύοντας «επανεξέταση του ισχύοντος συστήματος» και προσθέτοντας πως «πρέπει επίσης να συζητήσουμε και για την κατάργηση της πλήρους πρόωρης συνταξιοδότησης».

Εξάλλου, και ο πρόεδρος της Ενωσης Εργοδοτών του κλάδου Μετάλλου, Στέφαν Βολφ, έχει ταχθεί υπέρ της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες: Δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ηλικία συνταξιοδότησης στα 67. Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να συζητήσουμε για ηλικία συνταξιοδότησης από τα 69 έως τα 70 έτη», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Αρμιν Λάσετ, τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο συνταξιοδοτικό σύστημα» προς την ενίσχυση του ιδιωτικού πυλώνα, «γιατί αν τα ελλείμματα των Ταμείων εξακολουθούν να πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, τότε ουσιαστικά επιβαρύνετε τους νέους».

Η δε υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, επαναλαμβάνοντας μια πάγια θέση του γερμανικού κεφαλαίου, πρότεινε αύξηση των εξειδικευμένων μεταναστών εργαζομένων, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που καταβάλλουν εισφορές, αλλά και μεγαλύτερη «βοήθεια στην ανατροφή των παιδιών για εκατομμύρια γυναίκες που θα ήθελαν να εργαστούν».

Διαδήλωση για τα υψηλά ενοίκια στο Βερολίνο

Στο μεταξύ, με συνθήματα όπως «Η στέγαση είναι ανθρώπινο δικαίωμα» και «Η πόλη μάς ανήκει», χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο κέντρο του Βερολίνου διαμαρτυρόμενοι για τη μεγάλη αύξηση των ενοικίων, τα οποία έχουν ακόμη και διπλασιαστεί σε ορισμένες περιπτώσεις το διάστημα 2007 - 2019.

Η συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων διαμερισμάτων στην ιδιοκτησία μεγάλων ομίλων, η έλλειψη κατοικιών σε σχέση με τη μεγάλη ζήτηση έχουν οδηγήσει τα ενοίκια σε μια «τρελή» πορεία ανόδου.

Στο μεταξύ, την Κυριακή των εθνικών εκλογών διοργανώνεται στο Βερολίνο συμβουλευτικό - συμβολικό δημοψήφισμα από την πρωτοβουλία «Deutsche Wohnen & Co Enteignen» (παράφραση μεγάλου ομίλου που κατέχει χιλιάδες σπίτια) για την «απαλλοτρίωση» από τον δήμο των εταιρειών που κατέχουν πάνω από 3.000 διαμερίσματα, πληρώνοντας σε αυτές κάποια αποζημίωση. Η κίνηση στηρίζεται από το οπορτουνιστικό κόμμα «Η Αριστερά» και τους «Πράσινους», κόμματα που συγκυβερνούν στο Βερολίνο με το SPD.

Τα δύο κόμματα αναγνωρίζουν πως πρόκειται για μια συμβολική κίνηση που θα ασκήσει πίεση για να μπει το λεγόμενο «φρένο ενοικίων», που είχε απορρίψει το δικαστήριο την περασμένη άνοιξη.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Απόλυτο γεωστρατηγικό συμφέρον» η ένταξή τους στην ΕΕ

Περιοδεία της Μέρκελ στην περιοχή

«Απομένει ακόμα πολύς δρόμος ώστε η Σερβία και όλη η περιοχή να μπορέσει τελικά να ενταχθεί στην ΕΕ, κάτι που αποτελεί βασικό στόχο για μας», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ από το Βελιγράδι, όπου άρχισε χτες διήμερες επαφές στα Δυτικά Βαλκάνια. Η ίδια τόνισε ότι «εμείς που είμαστε ήδη μέλη της ΕΕ πρέπει να έχουμε κατά νου ότι υπάρχει απόλυτο γεωστρατηγικό συμφέρον για μας αυτές οι χώρες να συμπεριληφθούν στην ΕΕ».

Την Μέρκελ υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που είχαν κυριάρχησαν - σύμφωνα με ρεπορτάζ - η ευρωενωσιακή προοπτική της Σερβίας και ζητήματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Στις δηλώσεις της η Μέρκελ είπε ότι «στις συζητήσεις μας είμαστε ειλικρινείς και τίμιοι, έχουμε επίσης την ικανότητα να ακούει η μία πλευρά την άλλη, και αυτό διακρίνει τη σχέση μου με το Βούτσιτς». Υποστήριξε δε ότι είναι ανάγκη να επισπευστούν οι «μεταρρυθμίσεις», κυρίως στον τομέα της Δικαιοσύνης (η «αντιμετώπιση της διαφθοράς» αφορά τους όρους ανταγωνισμού και πρόσβασης μιας σειράς μονοπωλίων σε διάφορες επενδύσεις).

Μιλώντας για το Κόσοβο, η Μέρκελ επανέλαβε ότι η διευθέτηση των διμερών σχέσεων είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» στα Δυτικά Βαλκάνια.

Από τη μεριά του ο Βούτσιτς είπε μεταξύ άλλων ότι δεν επιθυμεί τη διαιώνιση του προβλήματος και ότι το Βελιγράδι είναι πρόθυμο να συζητήσει κάθε συμβιβαστική πρόταση.

Σήμερα η Μέρκελ θα βρεθεί στα Τίρανα, όπου θα συναντήσει μεταξύ άλλων τους έξι ηγέτες των χωρών της περιοχής (Σερβίας, Αλβανίας, Μαυροβουνίου, Κοσόβου, Βόρειας Μακεδονίας και Βοσνίας - Ερζεγοβίνης).

  • Στις 14/11 θα γίνουν οι νέες βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία, για τρίτη φορά φέτος, μαζί με τις εκλογές για ανάδειξη νέου Προέδρου. Ο σημερινός Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ μεθαύριο θα διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Στις εκλογές του Ιούλη πρώτο αναδείχθηκε το νεοσύστατο κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός», που εμφανίζεται πολέμιο της διαφθοράς κ.λπ., χωρίς να καταφέρει να συγκροτήσει συνασπισμό με στήριξη της πλειοψηφίας της Βουλής.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ