ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ
Προνόμια χωρίς τέλος για το κεφάλαιο, εξαπάτηση και βάρβαρα μέτρα για τον λαό και τη νεολαία

INTIME NEWS

Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, με νέα προνόμια, διευκολύνσεις, «πακέτα» και πάνω απ' όλα νέο μπαράζ αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται και στον «οδικό χάρτη» του Ταμείου Ανάκαμψης για τις «πράσινες» και «ψηφιακές» μπίζνες, περιλάμβαναν η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο και η συνέντευξη Τύπου την επόμενη μέρα.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ...ξεπέρασε τον εαυτό του στην προσπάθεια εξαπάτησης του λαού, παρουσιάζοντας την καπιταλιστική ανάπτυξη που τσακίζει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα ως «μονόδρομο» για να ικανοποιηθούν δήθεν οι ανάγκες του, και, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ως μέτρα ανακούφισης του λαού καραμπινάτα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου και ορισμένα ψίχουλα, που εξανεμίζονται την άλλη στιγμή κάτω από την έκρηξη της μεγάλης ακρίβειας, την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και την ανατροπή δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεκαετιών.

Για να μη μείνει καμία αμφιβολία ότι η ανάκαμψη του κεφαλαίου πάει χέρι - χέρι με τα πλήγματα στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, ανακοίνωσε την αναθεώρηση του στόχου για την άνοδο του ΑΕΠ φέτος σε 5,9% (από την προηγούμενη εκτίμηση για 3,6%), ισχυριζόμενος ότι αυτό οφείλεται στο ότι «δεν σταματήσαμε ούτε στιγμή τις μεταρρυθμίσεις» και στο ότι συνεχίστηκαν οι πακτωλοί και διευκολύνσεις για έργα που ιεραρχεί το κεφάλαιο (μεγάλοι οδικοί άξονες, ενεργειακά κ.λπ.) - την ώρα που για τις λαϊκές ανάγκες και τα πιο στοιχειώδη έργα θεωρούνται κόστος - καθώς βέβαια και οι ιδιωτικοποιήσεις, όπως αυτή της Εγνατίας, του 49% του ΔΕΔΔΗΕ κ.ά.

Ενώ ως «βασικούς πυλώνες» από δω και πέρα παρουσίασε τη συνέχιση των αντεργατικών ανατροπών και αυτών στην Παιδεία, όπως επίσης τα σχέδια για το λεγόμενο «νέο ΕΣΥ», με παραπέρα ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, ΣΔΙΤ, «εξορθολογισμό» του ΕΟΠΥΥ κ.λπ.

Δήθεν παροχές και μέτρα «μιας χρήσης» για εργαζόμενους και ΕΒΕ

Motion Team

Οι δήθεν παροχές προς τον λαό δεν αναπληρώνουν στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος εξαιτίας των τσακισμένων μισθών και εργασιακών σχέσεων, των συνεπειών της πανδημίας, των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, των άδικων αντιλαϊκών φόρων, των ιδιωτικοποιήσεων.

Ας δούμε αναλυτικά τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

- Μείωση του ποσοστού επιστροφής των λεγόμενων επιστρεπτέων προκαταβολών, ανάλογα με την πτώση του τζίρου, από 25% έως 50%. Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη μάζα της επιστρεπτέας προκαταβολής αφορά σχετικά ισχυρότερες επιχειρήσεις, που βέβαια θα πετύχουν και το μεγαλύτερο «κούρεμα». Η σχετική δαπάνη εκτιμάται σε 660 εκατ. και επιβαρύνει τον φετινό κρατικό προϋπολογισμό.

- Η εισφορά αλληλεγγύης αναστέλλεται και για το 2022 για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες, εξαιρούνται δηλαδή οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Να σημειωθεί ότι εισφορά αλληλεγγύης καταβάλλεται για εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο, ενώ βέβαια η ρύθμιση είναι «δώρο άδωρο» για χαμηλότερα εισοδήματα.

- Επέκταση του ελάχιστου φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (της τάξης των 80 ευρώ τον μήνα) στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ, με στόχο να αποτελέσει ένα από τα «τυράκια» ώστε περισσότεροι να κατευθυνθούν στην κατάρτιση.

- Μέτρα - κοροϊδία για το κύμα ακρίβειας και τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, την ώρα που δεσμεύτηκε να επιταχύνει την πολιτική που τα προκαλεί.

Για το πρώτο ανακοίνωσε μια ελάχιστη παραμονή στον ΦΠΑ 13% (έως τον επόμενο Ιούνη) ορισμένων βασικών ειδών κατανάλωσης, όπως ο καφές (αλλά και για τις μεταφορές), και τα γνωστά παχιά λόγια για «αυστηρό έλεγχο του ανταγωνισμού».

Για το πετρέλαιο ανακοίνωσε την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης - που όλα τα προηγούμενα χρόνια πετσοκόφτηκε κατά 20% - και βέβαια πάντα με τις ίδιες απαράδεκτες προϋποθέσεις που περνάνε από «ψιλή κρησάρα» τα λαϊκά στρώματα.

Για το ρεύμα ανακοίνωσε «ειδικό ταμείο ενεργειακής μετάβασης που θα καλύπτει τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων σε όλους τους καταναλωτές» και «σε πρώτη φάση» 150 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του έτους («αν χρειαστεί θα επεκταθεί», διευκρίνισε), ενώ θα αφορά και επιχειρήσεις με χαμηλή τάση. Η κυβερνητική παρέμβαση αφορά μόνο τις καταναλώσεις έως 300 Kwh για τους πελάτες όλων των προμηθευτών που είναι στη χαμηλή τάση, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και μέχρι επιπλέον 300 Kwh για τους πελάτες της ΔΕΗ που καταναλώνουν μέχρι 600 Kwh συνολικά. Στις καταναλώσεις άνω των 600 Kwh οι αυξήσεις θα πέφτουν κανονικότατα και «τσεκουράτα» στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος που θα σταλούν σε όσους βρίσκονται σε αυτές τις κατηγορίες κατανάλωσης, ανάμεσά τους πολλά μικρά καταστήματα.

- Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών - δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά γονικές παροχές - δωρεές έως 800.000 ευρώ, από 1/10/2021, με κόστος 26 εκατ. ετησίως. Το μέτρο έρχεται να ευνοήσει ιδιαίτερα τις μεταβιβάσεις μεγάλων περιουσιών, όπως για παράδειγμα μετοχικών πακέτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων πέρα από την πρώτη κατοικία.

- Δωρεάν δεδομένα σε όσα παιδιά 12 - 18 ετών κάνουν το εμβόλιο, στη γνωστή γραμμή της πιο εκφυλισμένης εκδοχής της «ατομικής ευθύνης» για την πανδημία, αντί για ολοκληρωμένα μέτρα για τον εμβολιασμό στα σχολεία (κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, διεξαγωγής τεστ και εξατομικευμένης παρακολούθησης, με ευθύνη του κράτους).

- Μηδενισμό στα ειδικά τέλη κινητής τηλεφωνίας για τους νέους ως 29 ετών, της τάξης - όπως είπε - των 20 ευρώ τον μήνα, με στόχο την ενίσχυση των «ψηφιακών δεξιοτήτων» που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις.

- Καμία ελάφρυνση για τους συνταξιούχους, οι οποίοι συνεχίζουν να πληρώνουν τις αιματηρές περικοπές των προηγούμενων χρόνων, όπως και την «εισφορά αλληλεγγύης» που τους έχει επιβληθεί.

ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - EKT
Αρχίζουν τα παζάρια για τη δημοσιονομική πολιτική

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια γύρω από το ζήτημα του κατάλληλου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής για το επόμενο έτος, πολιτική που σε κάθε περίπτωση θα συνδυαστεί με τον πακτωλό των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ.

Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν και στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Γιούρογκρουπ και του Εκοφίν, την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ τα σχετικά παζάρια αναμένεται να συνεχιστούν με φόντο τα τελικά σχέδια κρατικών προϋπολογισμών που θα υποβάλουν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη συζήτηση αναφορικά με την επόμενη φουρνιά περισσότερο «στοχευμένων» παρεμβάσεων στήριξης του κεφαλαίου, με κριτήρια μεταξύ άλλων τις εντεινόμενες αποκλίσεις και ανισομετρίες τόσο μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης όσο και μεταξύ κλάδων και τομέων της οικονομίας και της παραγωγής.

Ηδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για το ενδεχόμενο ανακατανομής πόρων μεταξύ τομέων της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς, όπως επισημαίνεται, η κρίση έχει εντείνει τις υπάρχουσες τάσεις, δίνοντας το προβάδισμα στην ψηφιοποίηση, στις αλλαγές στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας και στην «πράσινη μετάβαση».

Στο τραπέζι έχει τεθεί και το ζήτημα της φερεγγυότητας των επιχειρήσεων (επιχειρηματικά χρέη κ.ά.), καθώς και τυχόν μέτρων με στόχο τη διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης και της οικονομικής προσαρμογής των επιχειρήσεων των κρατών - μελών στη φάση της ανάκαμψης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τη σχετική βελτίωση το τελευταίο διάστημα, βλέπει κινδύνους που αφορούν τη φερεγγυότητα των επιχειρήσεων μόλις λήξουν τα μέτρα στήριξης. Ουσιαστικά γίνεται λόγος για τα επιχειρηματικά «κανόνια» που θα υπάρξουν στη φάση της ανάκαμψης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την πλευρά της, προετοιμάζει τη σταδιακή απόσυρση του έκτακτου προγράμματος χρηματοδότησης που ξεκίνησε με φόντο την πρόσφατη κρίση, αλλά και τη διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής για τους επιχειρηματικούς ομίλους της Ευρωζώνης.

Περί εκλογών...

Με τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών να διακινούνται καθημερινά όλο και περισσότερο, ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του ουσιαστικά απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Βέβαια, η ανακοίνωση του πακέτου μέτρων που τα δίνει όλα στο κεφάλαιο και κάποια ψίχουλα στον λαό, τα οποία δεν είναι ικανά να αναπληρώσουν τις τεράστιες απώλειες, τροφοδότησε τον αστικό Τύπο, ώστε να τα εμφανίσει ως μέτρα που εντάσσονται σε μια μακρά προεκλογική περίοδο... Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και έκανε λόγο για σχεδιασμό σε «πορεία δεκαετίας». Ερωτηθείς δε τι θα συμβεί αν στις επόμενες εκλογές η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία, απάντησε: «Θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη. Αν δεν την πετύχουμε, η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές. Η απλή αναλογική δεν επιτρέπει ουσιαστικά τον σχηματισμό κυβέρνησης, παρά μόνο με συνεργασία πρώτου με δεύτερου κόμματος, κάτι το οποίο αποκλείω κατηγορηματικά».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org