ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!
  • Με συλλαλητήριο την Παρασκευή 17/9 στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα «υποδέχεται» τη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ
  • Θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Συλλαλητήριο την Παρασκευή 17/9 στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, ενάντια στη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Αθήνα και στην εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, πραγματοποιεί η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη εργατικών σωματείων, σωματείων αυτοαπασχολούμενων, εκλεγμένων σε φοιτητικούς συλλόγους, της ΕΕΔΥΕ, της ΟΓΕ και άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος, την περασμένη Πέμπτη. Στο συλλαλητήριο καλεί με ανακοίνωσή της και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Με το σύνθημα «Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις - Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», η Επιτροπή καλεί τον λαό και τη νεολαία σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση, σε οργάνωση του αγώνα και αποφασιστική ενίσχυση της λαϊκής πάλης «ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που ρίχνει τον λαό μας και τους άλλους λαούς στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, σε μεγάλους κινδύνους».

Τονίζει ότι η Σύνοδος «αποτελεί μέρος της υλοποίησης της εγκληματικής στρατηγικής "ΝΑΤΟ 2030" για να ενισχυθούν η ΝΑΤΟική παρουσία και η επιχειρησιακή ικανότητα στο Αιγαίο, στην Ανατ. Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα, στη Μέση Ανατολή και στον Περσικό Κόλπο, να επεκταθεί σε όλο τον κόσμο, να δημιουργηθούν νέες υποδομές πολέμου, να προετοιμαστεί το "πρώτο πυρηνικό πλήγμα", στο πλαίσιο του οξύτατου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού με τη Ρωσία και την Κίνα. (...)

Συνδέεται με την προώθηση του "στρατηγικού διαλόγου" ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, με την πενταετή ανανέωση της "Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ" και την άμεση εγκατάσταση νέων βάσεων δίπλα στη Σούδα, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη».

Προσθέτει δε πως «η ελληνική αστική τάξη ενισχύει την επιθετικότητά της για λογαριασμό των μεγάλων οικονομικών ομίλων, για να διεκδικήσει μερίδιο από τη λεία των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Αυτό υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζοντας στα βήματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, απογειώνει την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, βάζοντας τον λαό και τη νεολαία σε θανάσιμους κινδύνους.

Καταδικάζουμε την αποστολή πυραύλων "Πάτριοτ" στη Σαουδική Αραβία ενάντια στο Ιράν, την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμία θέση στις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις όπως η "Defender Europe", που χρησιμοποιούνται για την περικύκλωση της Ρωσίας.

Με τις αμερικανικές βάσεις η χώρα μας μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο και την ίδια στιγμή σε στόχο αντιποίνων, όπως έχουν δηλώσει η Ρωσία και το Ιράν, σε περίπτωση που εκτιμήσουν ότι κινδυνεύει η ασφάλεια αυτών των κρατών.

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και η εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς τους είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα του λαού μας και των άλλων λαών. Βάζουν "δυναμίτη" στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η ΕΕ κινείται μαζί με το ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα ετοιμάζει τον δικό της στρατό, τον "ευρωστρατό".

Η πολιτική της εμπλοκής τροφοδοτεί τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση και έχει "στρώσει το τραπέζι" για επικίνδυνα παζάρια σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο.

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ τροφοδοτούν την τουρκική επιθετικότητα στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν πάση θυσία την Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο, να την αποσπάσουν από τη συνεργασία με τη Ρωσία, και ευθύνονται για την πολύχρονη κατοχή στην Κύπρο και την προετοιμασία διχοτομικών λύσεων στο νησί.

Να πέσει στο κενό ο εφησυχασμός που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωατλαντισμού!

Ο λαός να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στα ευρωατλαντικά κόμματα, που έχουν ματώσει και ματώνουν τη λαϊκή οικογένεια με τα αντιλαϊκά μέτρα και ετοιμάζουν νέα πολεμικά σφαγεία!».

Η Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανέργους και ιδιαίτερα τη νεολαία να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο την Παρασκευή 17/9, να δυναμώσουν τον αγώνα για την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, για:

  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Nα ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Nα μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.
  • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Αραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.
  • Οχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και στη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στον στρατό ξηράς.
  • Καμία αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • ΟΧΙ στον «ευρωστρατό» που ετοιμάζει η ΕΕ.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αύριο Τετάρτη 15 και την Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

-- Αύριο Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. θα επισκεφτεί τον χώρο της Εκθεσης και θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ - HELEXPΟ.

-- Την Πέμπτη 16/9 στις 11 π.μ. θα συναντηθεί με δημάρχους της Δυτικής Θεσσαλονίκης και την κίνηση πολιτών «Η ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη».

Στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στην αίθουσα «Ελλοπία» του Συνεδριακού Κέντρου «Ι. Βελλίδης».

Στις 9 μ.μ. θα επισκεφτεί και θα ξεναγηθεί στον χώρο του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη.

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Στ. Στεφάνου

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί, την Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη και ώρα 13.00, με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ