ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προχωρούν οι επαφές με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα

Με «άρωμα» ενεργότερης εμπλοκής τους σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου
Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΘΗΝΑ.--

Καθημερινές είναι πλέον οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό, με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα να επιδιώκουν βαθύτερη εμπλοκή τους, προσδοκώντας σε ενίσχυση του ρόλου τους σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και στις επαφές που ολοκλήρωσε την Τρίτη στο Βερολίνο ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης. Εκτός των άλλων, συνάντησε και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Μίχαελ Ροθ, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, το μέλλον της σχέσης ΕΕ - Τουρκίας, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, καθώς και για σειρά άλλων θεμάτων που αξιοποιούνται στη συζήτηση για την ενίσχυση της «ασφάλειας» της ΕΕ, όπως είναι το Μεταναστευτικό, αλλά και η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO). Σύμφωνα με τη Λευκωσία, διαπιστώθηκε ότι «υπάρχει ευρεία ταύτιση απόψεων Κύπρου - Γερμανίας και συναντίληψη ως προς την ανάγκη για μια ενωμένη και δυνατή Ευρωπαϊκή Ενωση στο διεθνές σκηνικό».

Ενδιαφέρον είχε η ομιλία που έκανε ο Ν. Χριστοδουλίδης στο «ίδρυμα Αντενάουερ» («δεξαμενή σκέψης» της Γερμανίας κοντά στους Χριστιανοδημοκράτες), αναδεικνύοντας την προτεραιότητα που πρέπει να δώσουν ΕΕ και Γερμανία στην παρέμβασή τους στη Ν/Α Μεσόγειο, δεδομένου του βάρους που αποκτούν οι εξελίξεις στην περιοχή. Εξέφρασε ταυτόχρονα την προθυμία της Λευκωσίας να εμπλακεί ακόμα πιο ενεργά στην υλοποίηση των ευρωενωσιακών σχεδιασμών, στην αναμέτρηση της ΕΕ με αντίπαλα κέντρα.

Κάνοντας ειδική αναφορά στις «ενεργειακές δυνατότητες» της περιοχής, σημείωσε ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί «να συμβάλλει αποφασιστικά στην ενεργειακή πολιτική διαφοροποίησης (σ.σ. προμηθευτών κ.τ.λ.) της ΕΕ ως διαδρομή προς μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια». Πρόσθεσε μάλιστα ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, η Ανατ. Μεσόγειος - συμπεριλαμβανομένης της λεκάνης του Δέλτα του Νείλου και της λεκάνης της Λεβαντίνης - διαθέτει συνολικά 9.700 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. «Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφτεί περίπου 2.800 δισ. κ.μ. στις ΑΟΖ Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ. Για λόγους σύγκρισης να αναφέρω ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της Νορβηγίας (σ.σ. θεωρείται από τις ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλα ενεργειακά αποθέματα) εκτιμώνται σε 2.832 δισ. κ.μ. ενώ οι ετήσιες ανάγκες της ΕΕ σε φυσικό αέριο είναι 350 δισ. κ.μ.», συνέχισε ο υπουργός και χαρακτήρισε απόδειξη των μεγάλων προοπτικών την παρουσία «ενεργειακών γιγάντων» στην περιοχή όπως οι «ExxonMobil», «Eni», «Total», «Noble», «Shell» κ.τ.λ.

Μεταξύ άλλων επιδοκίμασε τις τριμερείς συνεργασίες στις οποίες συμμετέχει η Κύπρος και υπογράμμισε ότι στη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Χ. Μάας, συζητήθηκε διεξοδικά το «πώς η Γερμανία θα μπορούσε επίσης να εμπλακεί με πολύ συγκεκριμένους τρόπους σε αυτές τις περιφερειακές εξελίξεις». Τέλος, αν και δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Τουρκία, επισήμανε ότι «μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού» θα εξυπηρετούσε «τα συμφέροντα των κρίσιμων εταίρων μας, της ΕΕ και φυσικά (όλης) της περιοχής».

Χρειάζονται συμβιβασμοί

Μετά το Βερολίνο, ο Ν. Χριστοδουλίδης ήρθε στην Αθήνα, όπου συνάντησε τον Ελληνα ομόλογό του Ν. Κοτζιά, χωρίς ωστόσο να ακολουθήσουν δηλώσεις.

Επίσης, την Τετάρτη, στο Λονδίνο, η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ συναντούσε τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Αλαν Ντάνκαν.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ντάνκαν υποστήριξε ότι αν και οι διαβουλεύσεις στο Κραν Μοντανά δεν είχαν αποτέλεσμα, οδήγησαν σε σημαντική πρόοδο στη «διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων». Πρόσθεσε ότι χτίζοντας πάνω σε αυτήν την πρόοδο και με πολιτική βούληση, είναι εφικτή μία συμφωνία προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής. Επισήμανε δε ότι η λύση θα απαιτήσει σκληρές επιλογές και συμβιβασμούς. Η Λουτ είχε συνάντηση και με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Τζέρεμι Χαντ.

  • Νέους πρέσβεις στην Αθήνα, το Λονδίνο, τη Μόσχα και την ΕΕ διόρισε το τουρκικό ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Νέος «πρέσβης» διορίστηκε και στα Κατεχόμενα. Οι διορισμοί φέρουν «άρωμα» από Κυπριακό, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει ενόψει διερευνητικών επαφών που είναι σε εξέλιξη για να ξεκινήσει ξανά μια προσπάθεια διευθέτησης του ζητήματος. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα διορίστηκε ο υπεύθυνος του Τμήματος Κυπριακού του τουρκικού ΥΠΕΞ πρέσβης Μπουράκ Οζούγκεργκιν. Στα Κατεχόμενα διορίστηκε «πρέσβης» ο Μουράτ Μπαστζερί, διατελέσας και μέλος στην τουρκική αντιπροσωπεία στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε νέα σημαντική αύξηση των επιτοκίων δανεισμού προχώρησε χτες η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (ΚΤΤ), σε μια κίνηση που πολλοί εμφανίζουν ως προσπάθεια να ανακοπεί η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου.

Συγκεκριμένα, τα επιτόκια αυξήθηκαν στο 24%, από 17,75% που ήταν. Χτες, η τουρκική λίρα εμφάνισε άνοδο κατά 5% σε σχέση με το δολάριο.

Πάντως, κάποιες ώρες πριν τις ανακοινώσεις της ΚΤΤ, ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, υποστήριζε ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό και πιέζουν τους επιχειρηματίες της χώρας. Επισήμανε ότι η χώρα του «θα συνεχίσει δυνατή», χωρίς να αποκλίνει από το πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς, επιταχύνοντας και γενικεύοντας τις μεταρρυθμίσεις. «Αυτό που συμβαίνει στην οικονομία μας δεν είναι μία κρίση, αλλά μόνο χειραγώγηση. Και τέτοιες επιθέσεις συνδέονται με δυνάμεις εκτός της χώρας μας. Αυτά θα σταματήσουν». Ωστόσο, οι «εξωτερικές παρεμβάσεις» για τις οποίες μιλά ο Ερντογάν δεν είναι η βασική αιτία για την υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης της τουρκικής καπιταλιστικής οικονομίας, που όλα τα προηγούμενα χρόνια κάλπαζε με μεγάλους ρυθμούς. Εκτός από την επίδραση επιχειρηματικών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών, είναι καθοριστικές οι νομοτέλειες της καπιταλιστικής οικονομίας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύτηκε απόφαση (με την υπογραφή του Τούρκου Προέδρου), σύμφωνα με την οποία οι συμφωνίες πώλησης και μίσθωσης ακινήτων θα γίνονται σε λίρες. Μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, συνηθιζόταν η σύναψη συμβολαίων πώλησης και μίσθωσης ακινήτων σε ξένο νόμισμα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέα υπόθεση κακοποίησης χιλιάδων παιδιών από Καθολικούς ιερείς

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τουλάχιστον 3.677 παιδιά, στην πλειονότητά τους αγόρια ηλικίας κάτω των 13 ετών, έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στα χέρια 1.670 κληρικών το διάστημα μεταξύ 1946 - 2014, σύμφωνα με έκθεση που επικαλούνται γερμανικά ΜΜΕ. Η μελέτη έγινε για τη γερμανική Καθολική Εκκλησία, η οποία κατηγορείται ότι εν γνώσει της απέκρυψε τα γεγονότα, και θα παρουσιαστεί στις 25 Σεπτέμβρη στη διάρκεια της συνόδου των Γερμανών επισκόπων.

Επί τριάμισι χρόνια, μια κοινοπραξία ερευνητών των πανεπιστημίων του Μάνχαϊμ, της Χαϊδελβέργης και του Γκίσεν εξέτασε 38.000 φακέλους και χειρόγραφα που προέρχονταν από 27 γερμανικές επισκοπές και διαβιβάστηκαν από την Καθολική Εκκλησία.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, επί δεκαετίες η Καθολική Εκκλησία «κατέστρεψε ή χειραγώγησε» πολυάριθμα ντοκουμέντα σχετικά με υπόπτους και «υποβάθμισε» εν γνώσει της τη σοβαρότητα και την έκταση της υπόθεσης. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι κατηγορούμενοι κληρικοί έπαιρναν μεταθέσεις χωρίς οι πιστοί να έχουν προειδοποιηθεί για τον δυνάμει κίνδυνο για τα παιδιά τους. Συνολικά, μόνο το 1/3 των υπόπτων αντιμετώπισε διώξεις με βάση το κανονικό Δίκαιο, όμως οι τιμωρίες ήταν ελάχιστες, ακόμη και ανύπαρκτες, εξηγούν οι συντάκτες της μελέτης.

Το 2017, έκθεση αποκάλυψε πως τουλάχιστον 547 παιδιά της Καθολικής χορωδίας του Ρέγκενσμπουργκ είχαν κακοποιηθεί στο διάστημα 1945 - 1992.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΡΩΜΗ.-- Σε συμφωνία επαναπροώθησης προσφύγων στα γερμανικά σύνορα κατέληξαν οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας, ανακοίνωσε χτες ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ. Η Γερμανία θα μπορεί να απορρίψει στα σύνορά της τους πρόσφυγες που έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ιταλία και να τους στείλει πίσω, όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να αποδεχτεί ορισμένο αριθμό μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία. Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με την Ελλάδα και την Ισπανία.

ΡΩΜΗ.-- Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάγιο επέκρινε τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, που δήλωσε ότι «σήμερα υπάρχει ένα κλίμα παρόμοιο με αυτό της δεκαετίας του 1930. Βεβαίως, δεν πρέπει να υπερβάλλουμε, σίγουρα δεν υπάρχει Χίτλερ, ίσως μικροί Μουσολίνι». Ο ντι Μάγιο είπε ότι «η συμπεριφορά ορισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι απαράδεκτη, αληθινά ανυπόφορη».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο κυκλώνας «Φλόρενς», που κατευθύνεται προς τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, υποβαθμίστηκε χτες κατά ακόμη ένα επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ - Σίμσον, στην κατηγορία 2. Ωστόσο, το αμερικανικό κέντρο επιτήρησης τυφώνων και κυκλώνων προειδοποίησε πως μπορεί να προκύψουν σοβαρά προβλήματα από πλημμύρες λόγω σφοδρών καταιγίδων.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Βρετανία δημοσιοποίησε συμβουλές προς επιχειρήσεις και πολίτες για το πώς να διαχειριστούν τα προβλήματα που θα προκαλέσει η έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Οι ανακοινώσεις καλύπτουν καθημερινά ζητήματα, όπως η οδήγηση στην ΕΕ και τα ταξίδια στην ΕΕ με βρετανικό διαβατήριο. Ο αρμόδιος υπουργός Ντόμινικ Ράαμπ εκτίμησε ότι οι δύο πλευρές χρειάζονται μια συμφωνία για να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εμπορικές σχέσεις, ενώ ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας «Moody's» εκτίμησε ότι η πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ θα πλήξει την οικονομία, ιδιαίτερα την αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροπορική βιομηχανία, τις αερομεταφορές και τον κλάδο των χημικών προϊόντων.

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Κίνα χαιρέτισε την πρόσκληση των ΗΠΑ να πραγματοποιηθεί νέος γύρος εμπορικών συνομιλιών, ενόψει των σχεδίων της Ουάσιγκτον να κλιμακώσει περαιτέρω τον «εμπορικό πόλεμο» με πιθανούς νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, αξίας 200 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, χτες τα 2/3 των αμερικανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα δήλωσαν πως πλήττονται από τους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org