ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός της Λάρισας να μη δεχτεί να γίνει η πόλη ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Επίσκεψη Αμερικανών αξιωματικών στην 110 Πτέρυγα Μάχης, με αντικείμενο την εγκατάσταση και άλλων αμερικανικών αεροπλάνων

Μια ακόμα ένδειξη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εργάζεται πυρετωδώς, μαζί με τους Αμερικανούς «συμμάχους», για το στήσιμο ενός πολεμικού ορμητηρίου του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην «καρδιά» της Ελλάδας, αποτελεί η προχτεσινή επίσκεψη πολυμελούς τεχνικού κλιμακίου αξιωματικών της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της 110 Πτέρυγας Μάχης της Λάρισας.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, στόχος της επίσκεψης ήταν να διερευνηθούν «πρακτικά θέματα» για την εγκατάσταση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ - τουλάχιστον 4 ιπτάμενων τάνκερ και ραντάρ σύμφωνα με τις πληροφορίες - πέραν των κατασκοπευτικών MQ - 9 Reaper «θεριστής», που βρίσκονται εκεί εδώ και 8 μήνες και τα οποία επιχειρούν καθημερινά από τη Λάρισα, ενώ πρόσφατα ανανεώθηκε για έναν ακόμα χρόνο η συμφωνία για την παραμονή τους. Την ίδια ώρα, αρμόδιοι παράγοντες επιβεβαίωναν εμμέσως πλην σαφώς το σκοπό της επίσκεψης, λέγοντας ότι αυτά και άλλα ανάλογα αιτήματα «εξετάζονται αρμοδίως».

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι την περασμένη βδομάδα την Ελλάδα επισκέφτηκε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Τζ. Ντάνφορντ, με αντικείμενο την παραπέρα «ανάπτυξη των στρατιωτικών σχέσεων» και όπως είπε σε δημοσιογράφους «ενθουσιάστηκε» από την πρόταση του ομολόγου του για μεγαλύτερη πρόσβαση των ΗΠΑ στις αμερικάνικες βάσεις.

Θυμίζουμε ακόμη πως πριν από ένα μήνα στη βάση προσγειώθηκε ζεύγος αμερικανικών αεροσκαφών «F - 22 Raptor» - μαχητικά «stealth» - τα οποία, ενώ ήταν προγραμματισμένο να παραμείνουν για λίγες ώρες, τελικά έμειναν για δύο μέρες.

Εξάλλου τον περασμένο Μάη κατά την «επίσημη πρώτη» των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην 110 Πτέρυγα Μάχης ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, έλεγε ότι η εγκατάσταση των MQ - 9 «Reaper» («θεριστής») «είναι μια εξαιρετική απόδειξη της εμβάθυνσης της συνεργασίας μας στην άμυνα και την ασφάλεια, όπως συζητήθηκαν από τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και τον Πρόεδρο Τραμπ τον περασμένο Οκτώβρη στην Ουάσιγκτον» και τον υπουργό Αμυνας να συμπληρώνει πως η Λάρισα «μετατρέπεται σε ένα αεροπορικό κέντρο που έχει ως στόχο (...) τη στήριξη της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή» και ότι «η 110 ΠΜ θα αποτελέσει μία από τις βάσεις της συνεργασίας με τις ΗΠΑ».

Κάλεσμα επαγρύπνησης και αγωνιστικής αντίδρασης

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση για τη μετατροπή της πόλης σε ιμπεριαλιστικό, πολεμικό ορμητήριο και καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής σε επαγρύπνηση, ετοιμότητα και αγωνιστική αντίδραση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Είναι ήδη γνωστό πως το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας έχει "προκριθεί" από τους αξιωματούχους των ΗΠΑ ενταγμένο στο σχεδιασμό τους στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Η νέα επίσκεψη δυστυχώς επιβεβαιώνει αυτόν τον αντιλαϊκό σχεδιασμό.

Καταγγέλλουμε στο λαό της πόλης μας και της περιοχής μας τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που προωθεί την παραχώρηση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας νέας βάσης των ΗΠΑ, προκειμένου να εγκατασταθούν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας τους, πέραν των "drones" που ήδη έχουν εγκατασταθεί και προκαλούν τον τρόμο πετώντας πάνω από τα σπίτια μας.

Πρόκειται για ενέργεια, όπως εξάλλου συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, η οποία θα υπηρετεί τα δολοφονικά σχέδια, στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, ειδικά σήμερα που εντείνεται η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων, των δρόμων μεταφορά τους και των αγορών.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει το ρόλο σημαιοφόρου στην περιοχή μας, όχι μόνο προώθησης των αμερικανικών συμφερόντων, αλλά και λειτουργώντας σαν πλυντήριο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, αφού όχι μόνο διατηρεί και αναβαθμίζει τις υπάρχουσες βάσεις στην Ελλάδα αλλά γεμίζει τη χώρα μας με αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις όπως στη Λάρισα, μετατρέποντάς την σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και επιθετικότητας, εμπλέκοντας το λαό μας σε πολεμικές επεμβάσεις για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.»

Η ΤΕ του Κόμματος σημειώνει ακόμη πως η ενεργή συμμετοχή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και η αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζεται είναι οι «αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, της εξυπηρέτησης δηλαδή των στόχων του κεφαλαίου, της αστικής τάξης της χώρας μας, των επιχειρηματικών συμφερόντων» και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση «Μετατρέπει έτσι την πόλη μας, τη χώρα μας, σε πολεμικό ορμητήριο που, σε περίπτωση εμπλοκής, θα δεχθούν πλήγματα, με τραγικές συνέπειες για το λαό μας.

Καλούμε σε επαγρύπνηση, ετοιμότητα και αγωνιστική αντίδραση τους εργαζόμενους, το λαό της πόλης μας, να μη δεχτούν να γίνει η Λάρισα αλλά και η χώρα μας πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Κανείς να μην εφησυχάζει

Κάλεσμα επαγρύπνησης και αγωνιστικής αντίδρασης απευθύνει στην εργατική τάξη και το φτωχά λαϊκά στρώματα της περιοχής και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, τονίζοντας, ανάμεσα στα άλλα: «Δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε ως λαός, όπως και οι γειτονικοί μας λαοί, από τη συμμαχία με τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, από τη μετατροπή της Λάρισας και της χώρας μας σε μια τεράστια αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Τούτες τις ώρες κανείς να μην εφησυχάζει. Ο πόλεμος των ιμπεριαλιστών είναι στη γειτονιά μας και θα έρθει και στο σπίτι μας αν δεν αντιδράσουμε».

Συνάντηση Τζιτζικώστα - Ρ. Τζόνσον

Συνάντηση με τον γερουσιαστή Ρον Τζόνσον, πρόεδρο της Επιτροπής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Ευρωπαϊκής και Περιφερειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας της Γερουσίας των ΗΠΑ, είχε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, και του γενικού προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ.

Ο Απ. Τζιτζικώστας παρουσίασε την 83η ΔΕΘ ως την αφετηρία ενός δρόμου συνεργασίας σε επιχειρηματικό - επενδυτικό επίπεδο, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά, αλλά και αντίστοιχα της αμερικανικής πολυεπίπεδης παρουσίας στη χώρα μας. Και αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες για νέες επενδύσεις στον τουρισμό, την Ενέργεια, την αγροτική παραγωγή, την καινοτομία και άλλους τομείς.

Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε επισκεφθεί τα Σκόπια, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, και κάλεσε τους ψηφοφόρους, στο επερχόμενο δημοψήφισμα, να υποστηρίξουν τη συμφωνία για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας τους, που θα ανοίξει τον δρόμο για ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Επίσης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, είχε πει πως «οι συνθήκες είναι όπως πρέπει για επενδύσεις» στη χώρα μας, πως «υπάρχουν τόσα εκατομμύρια δολάρια προς επένδυση ανά τον πλανήτη που αναζητούν μια καλή "εστία" και η Ελλάδα πρέπει να είναι μια τέτοια καλή "εστία"». Και είχε τονίσει με νόημα ότι η Ελλάδα χρειάζεται «κάτι περισσότερο από τον τουρισμό στην οικονομία», υποδεικνύοντας πως η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών που ενδυναμώνεται «μπορεί επίσης να φέρει δολάρια στην οικονομία».

Αλλος ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός στο υπ. Αμυνας

Τελειωμό δεν έχει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το «πήγαινε - έλα» υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων με αντικείμενο τη «διεύρυνση» της στρατιωτικής «συνεργασίας».

Ενδεικτικά, χτες, σύμφωνα με πληροφορίες επισκέφθηκε το ΓΕΕΘΑ και τον Αρχηγό, Ευ. Αποστολάκη, ο σύμβουλος του διοικητή των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη (EUCOM) επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων, Φίλιπ Τ. Ρίκερ, χωρίς να γίνουν περισσότερα γνωστά.

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος αξιωματούχος είχε διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ το διάστημα 2008 - 2011, ενώ ήταν μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας που παρευρέθηκε στα εγκαίνια της ΔΕΘ και συνόδευε επίσης τον γερουσιαστή των ΗΠΑ Ρος Τζόνσον (μέλος της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στη ΔΕΘ και πρόεδρος της υποεπιτροπής για την Ευρώπη στην αμερικανική Γερουσία) στην επίσκεψή του, το προηγούμενο Σάββατο, στο στρατηγείο του Γ' Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη, που έχει λάβει την ιδιότητα και του Σώματος Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ.

Οι επισκέψεις Αμερικανών παραγόντων απλώνονται σε όλη τη χώρα. Π.χ. σχολιάζοντας αρμόδιοι παράγοντες πληροφορίες ότι Αμερικανοί αξιωματικοί επισκέφθηκαν πρόσφατα την αεροπορική βάση της Λάρισας (βλέπε και δίπλα θέμα), όχι μόνο δεν το διέψευδαν, αλλά παρέπεμπαν και σε άλλες επισκέψεις που έγιναν περί τον Αύγουστο στην Κρήτη, που εξέταζαν το ενδεχόμενο μεταστάθμευσης εκεί αμερικανικών μαχητικών «F-22». Ολα «αιτήματα» που «εξετάζονται» αρμοδίως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, με το μανδύα της «προσωρινής παραμονής» ή/και της «συνεκπαίδευσης».

Ξεκινά η αναβάθμιση των «F-16»

Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά και επίσημα η φάση υλοποίησης του προγράμματος αναβάθμισης 85 ελληνικών μαχητικών «F-16» στην έκδοση «Block 70/72 "Viper"», όπως ανακοίνωσε χτες ο αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής της «Lockheed Martin» και εκπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα, Ντ. Πλέσσας, σε συνέντευξη Τύπου για τις δραστηριότητες του αμερικανικού μονοπωλίου, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

«Τη Δευτέρα γίνεται η πρώτη συνάντηση - "κλειδί" με την εταιρεία», ανέφερε, λέγοντας ότι μεγάλο μέρος της αναβάθμισης θα γίνει στην Ελλάδα (ΕΑΒ), ότι τα πρώτα δύο χρόνια θα αναλωθούν στο μηχανολογικό κομμάτι και την ανάπτυξη του πρωτοτύπου, βάσει του οποίου θα κτιστούν από την αρχή και τα υπόλοιπα 84 μαχητικά, και την πιστοποίηση των συστημάτων. Η εγκατάσταση των συστημάτων στα μαχητικά θα γίνεται «στον 3ο χρόνο του προγράμματος», ενώ από τον 4ο χρόνο «θα είμαστε έτοιμοι να εκπαιδεύσει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία τους ιπταμένους». Με εξαρτήματα που θα αφαιρεθούν από τα 85 μαχητικά όπως είναι σήμερα, θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός άλλων «F-16» παλαιότερων εκδόσεων που διαθέτει η ΠΑ.

«Βαριά προσγείωση» drone

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος (ΜΕΑ) του Στρατού Ξηράς κατέπεσε χτες το πρωί σε αγροτική έκταση στον οικισμό Ασωμάτων στη Ροδόπη. Σύμφωνα με το ΓΕΣ, είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Κομοτηνής για εκπαιδευτική πτήση, και εκτέλεσε «βαριά προσγείωση» σε μη κατοικημένη περιοχή, 4 χλμ. δυτικά του αεροδρομίου (περιοχή Μαξιμιανούπολη Κομοτηνής). Το ΜΕΑ περισυνελέγη και βρίσκεται στην έδρα της μονάδας του.

Απόφαση για την Αγιά Σοφιά

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε χτες προσφυγή που είχε γίνει με αίτημα να ξεκινήσει ξανά η Αγιά Σοφιά να λειτουργεί ως μουσουλμανικό τέμενος. Σήμερα ο ναός θεωρείται μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και λειτουργεί ως μουσείο. Την προσφυγή είχε υποβάλει μια ΜΚΟ, ο Σύνδεσμος Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος με το σκεπτικό ότι η απόρριψη του αιτήματος για μετατροπή της σε τζαμί παραβιάζει τη «θρησκευτική ελευθερία». Πάντως, η προσφυγή απορρίφτηκε επειδή ο προσφυγών κρίθηκε αναρμόδιος και χωρίς να εξεταστεί το περιεχόμενό της.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org