ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
Πήραν απάντηση

Με «πηγή» το ΑΠΕ και «διαύλους» ορισμένα άλλα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, επιχειρήθηκε προχτές να μπει το ΚΚΕ στο κάδρο των «αμαρτωλών» δανείων που συνήψαν τα προηγούμενα χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με τις τράπεζες. Ως αφετηρία της είδησης εμφανιζόταν το γραφείο της Εισαγγελέα Διαφθοράς. Που όμως τόσο εκείνη όσο και ο Οικονομικός Εισαγγελέας, σε επικοινωνία τους με το ΚΚΕ αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη. Η άθλια αυτή προσπάθεια, που ενισχύθηκε από γνωστά ΣΥΡΙΖΑίικα «τρολς» του διαδικτύου, απαντήθηκε άμεσα από το ΚΚΕ και από τον «Ριζοσπάστη», με αναλυτικά στοιχεία, που φανερώνουν ότι καμιά σχέση δεν έχουν τα δάνεια του ΚΚΕ με αυτά των άλλων κομμάτων. Βέβαια, τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά στη Δικαιοσύνη, στη Βουλή, στα ΜΜΕ, γεγονός που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο τα ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις αυτών που προσπάθησαν να μπλέξουν το ΚΚΕ και να τροφοδοτήσουν την αντίληψη ότι «όλοι ίδιοι είναι», τσουβαλιάζοντάς το με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Κρίνοντας πάντως από τα χτεσινά πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ ορισμένων εφημερίδων, φαίνεται ότι προσπάθησαν κάπως να τα «μαζέψουν», μετά την ανακοίνωση που εκδόθηκε άμεσα από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ το βράδυ της Τετάρτης. Αυτό, όμως, σε τίποτα δεν αλλάζει τον άθλιο ρόλο τους, ούτε αναστέλλει την προσπάθεια να χτυπήσουν το ΚΚΕ με δόλια μέσα, ειδικά όσο δυναμώνει ο προεκλογικός καβγάς και αποκαλύπτονται οι κάλπικες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ. Παραμένει όμως αναπάντητο το ερώτημα για τη διαδρομή της είδησης, που είναι φανερό ότι η διοχέτευση στο ΑΠΕ, ώστε να αναπαραχθεί αμάσητη, έγινε από άλλα, «υψηλά» επιτελεία. Οι δημοσιογράφοι που ασχολήθηκαν με την αναπαραγωγή της «είδησης» οφείλουν να συμβάλουν ώστε αυτό το ερώτημα να απαντηθεί, αν δεν θέλουν να γίνονται - συνειδητά ή ασυνείδητα - βαποράκια συκοφαντιών και προβοκατόρικων ειδήσεων, επωμιζόμενοι τις ευθύνες άλλων...

Αλαλαγμοί...

«Το πρώτο βήμα για τη σταδιακή απεμπλοκή της Ελλάδας από τα μνημονιακά δεσμά έγινε από τη Θεσσαλονίκη». Με τη φράση αυτή τιτλοφορούσε στις 10/9 η κυβερνητική «Αυγή» το σχετικό ρεπορτάζ με τις δηλώσεις του Κ. Μίχαλου, προέδρου του ΕΒΕΑ, ο οποίος δεν έκρυβε την ικανοποίηση του «επιχειρηματικού κόσμου» για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Οπως βέβαια δεν έκρυβε την ικανοποίησή της και η «Αυγή» για την υποδοχή που είχαν οι εξαγγελίες αυτές από τον «επιχειρηματικό κόσμο»! Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, που διεγράφη προσφάτως από τη ΝΔ και το όνομά του ακούστηκε μέχρι και για υπουργοποίηση στον πρόσφατο ανασχηματισμό, οι εξαγγελίες αυτές του πρωθυπουργού «σηματοδοτούν μια σειρά ελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις που, αν συνεχιστούν, θα δώσουν μια νέα ώθηση στην ελληνική αγορά και την οικονομία». Παράλληλα, καλούσε την κυβέρνηση «να συνεχίσει τις προσπάθειες για περαιτέρω μείωση της φορολογίας και του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις και όλες τις άλλες μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν...». Είναι κι αυτός ένας δείκτης για το πόσο θολά είναι τα όρια ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, στη βάση βέβαια της στρατηγικής του κεφαλαίου την οποία υπηρετούν, μαζί με όλα τα άλλα αστικά κόμματα.

... και «τουμπεκί»

Υπάρχει όμως και συνέχεια, αφού λίγες μέρες μετά, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, εκπροσωπώντας πάλι τον «επιχειρηματικό κόσμο», ζήτησε μια νέα «σοβαρή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος», με «εθνική ευθύνη», όπως είπε, και πρότεινε την εφαρμογή στη χώρα μας του συστήματος των «τριών πυλώνων». Πρόκειται για το σύστημα που διαφημίζει η ΝΔ και το οποίο υποτίθεται ότι απορρίπτει η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς το «σύστημα Πινοσέτ». Βέβαια, οι δηλώσεις αυτές του Μίχαλου δεν έτυχαν καμιάς ιδιαίτερης προβολής από την «Αυγή». Μάλλον επειδή τους χαλάει το «αφήγημα» ότι το σύστημα αυτό είναι «πατέντα» των «νεοφιλελεύθερων», αποδεικνύοντας ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου, που περιγράφεται μέσα από τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Αυτές δηλαδή που ακολουθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ στις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις του, με κορωνίδα τον νόμο Κατρούγκαλου, που αποτέλεσε ένα αποφασιστικό βήμα προς την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. «Περί όνου σκιάς» επομένως ο καβγάς κυβέρνησης - ΝΔ για το Ασφαλιστικό. Το επιβεβαιώνει άλλωστε και ο ...«επιχειρηματικός κόσμος».

Προτεραιότητες

«Υπήρξαν μεγάλα λάθη (...) Διότι τα πρώτα προγράμματα, αντί να εμβαθύνουν στις δομικές μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη η χώρα, αντί να προτεραιοποιήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προτεραιοποίησαν μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία εκ των πραγμάτων οδήγησε σε ένα οικονομικό αδιέξοδο». Αυτά είπε ανάμεσα σε άλλα ο Αλ. Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο, παρουσιάζοντας λίγο έως πολύ ως ένα απλό «διαχειριστικό λάθος» τη «δημοσιονομική προσαρμογή», που φόρτωσε τα «σπασμένα» της κρίσης του κεφαλαίου στην πλάτη του λαού. Αξιοπρόσεκτα είναι όμως και τα περί «λάθος προτεραιοτήτων» σε ό,τι αφορά τις «μεταρρυθμίσεις». Η αναφορά σε «υποτίμηση» των «δομικών» και «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δηλαδή των ιδιωτικοποιήσεων, της «απελευθέρωσης» τομέων της οικονομίας, των μέτρων για την επέκταση της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, για το χτύπημα στην απεργία, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και άλλα, δείχνει ότι η ουσία των τριών μνημονίων ήταν ακριβώς το πέρασμα όλων αυτών των αντιδραστικών αλλαγών που είχε ανάγκη το κεφάλαιο για να ανακάμψει η κερδοφορία του. Αυτό το περιεχόμενο είναι το «μεδούλι» της πολιτικής της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών πολιτικών δυνάμεων και διαπερνά τόσο τον «καβγά» τους για το χτες, όσο και τις «προτεραιότητές» τους για την «επόμενη μέρα». Γι' αυτό, μπροστά και όχι πίσω του είναι τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει να αντιμετωπίσει ο λαός, κάτι που πρέπει να αποτελέσει κριτήριο στην οργάνωση της πάλης του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1321 Πεθαίνει ο Ιταλός ποιητής Ντάντε Αλιγκιέρι (Δάντης).

1812 Ο γαλλικός στρατός υπό τον Ναπολέοντα εισέρχεται στη Μόσχα. Οι Ρώσοι βάζουν φωτιά στην πόλη προκειμένου οι κατακτητές να μη βρουν εφόδια και να μη βγάλουν το χειμώνα.

1814 Οι Νικόλαος Σκουφάς, Εμμανουήλ Ξάνθος και Αθανάσιος Τσακάλωφ ιδρύουν στην Οδησσό τη Φιλική Εταιρεία, στον πυρήνα της οργάνωσης, της επάνδρωσης και της υλικής υποστήριξης της οποίας βρισκόταν η αστική τάξη. Η σύσταση συνωμοτικών οργανώσεων με ταξικούς - εθνικοαπελευθερωτικούς σκοπούς υπήρξε συνήθης πρακτική για τα αντίστοιχα κινήματα της εποχής και η Φιλική Εταιρεία υπήρξε σαφώς η πιο σημαντική, τόσο από την άποψη της μαζικότητας όσο και της μαχητικότητας, αλλά και του ρόλου τον οποίο έπαιξε στην πορεία προς την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

1822 Ο αιγυπτιολόγος Ζαν Φρανσουά Σαμπολιόν ανακαλύπτει το «κλειδί» που οδηγούσε στην ανάγνωση των ιερογλυφικών.

1829 Ως αποτέλεσμα του Ρωσοτουρκικού Πολέμου του 1828 - 1829, που έληξε με νίκη των Ρώσων, υπογράφεται η Συνθήκη της Αδριανούπολης, με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία, μεταξύ άλλων, αναγνώριζε την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

1878 Γεννιέται ο πολιτικός και διπλωμάτης Ιωνας Δραγούμης.

1930 Βουλευτικές εκλογές διενεργούνται στη Γερμανία μεσούσης της καπιταλιστικής κρίσης. Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται και πάλι (αλλά με πτώση 5,27%) το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας. Δεύτερο έρχεται το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Α. Χίτλερ, το οποίο «εκτοξεύεται» από 2,6% (1928) στο 18,25%. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έρχεται τρίτο συγκεντρώνοντας πάνω από 4,5 εκατομμύρια ψήφους (13,13%).

1933 Υπογράφεται στην Αγκυρα το ελληνοτουρκικό Σύμφωνο («Σύμφωνο Εγκάρδιας Συνεννόησης») που προβλέπει την αμοιβαία εγγύηση των κοινών συνόρων και τη συνεργασία στις διεθνείς σχέσεις.

1943 Οι δυνάμεις κατοχής προβαίνουν σε ομαδικές σφαγές στα χωριά της επαρχίας Βιάννου και Αγιος Γεώργιος της Κρήτης, δολοφονώντας πάνω από 700 κατοίκους και καίγοντας 7 χωριά.

1944 Τμήματα Γερμανών και ταγματασφαλιτών, με επικεφαλής τους Σούμπερτ και Πούλο, κυκλώνουν τα Γιαννιτσά και δολοφονούν ομαδικά 104 πολίτες.

1944 Τα σοβιετικά στρατεύματα προχωρούν στην επίθεση στις Βαλτικές Χώρες.

1952 Ο Δημήτρης Παρτσαλίδης διαγράφεται από μέλος του ΚΚΕ. Η οπορτουνιστική πλατφόρμα Παρτσαλίδη, η οποία επί της ουσίας καταδίκαζε τον Δημοκρατικό Στρατό και υποστήριζε πως ήταν δυνατή μια «ομαλή εξέλιξη» μετά την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων, είχε δεχθεί σφοδρή κριτική κατά την 3η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ το 1950. Τις θέσεις της Συνδιάσκεψης υπερψήφισε και ο Παρτσαλίδης, χωρίς ωστόσο ουσιαστικά να τις ενστερνιστεί, όπως φάνηκε καθαρά από τη μετέπειτα δράση του. Η 6η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ το 1956 αποκατέστησε τον Δ. Παρτσαλίδη ως μέλος του ΚΚΕ και της Κεντρικής του Επιτροπής, ενώ ο ίδιος θα πρωταγωνιστήσει και πάλι στην οπορτουνιστική - φραξιονιστική πάλη μέσα στο Κόμμα και την περίοδο προς τη διάσπαση του 1968 (12η Ολομέλεια).

1968 Πεθαίνει στη Μόσχα ο κομμουνιστής ηθοποιός και πολιτικός πρόσφυγας Αντώνης Γιαννίδης.

1969 Με επιστολή τους, 905 κομμουνιστές κρατούμενοι στο στρατόπεδο Λακκί της Λέρου εγκρίνουν τις θέσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη Σύσκεψη των 75 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που έγινε στη Μόσχα, ενώ ταυτόχρονα καταγγέλλουν τις αντισοβιετικές, αντιδιεθνιστικές και αντικομμουνιστικές διακηρύξεις της φραξιονιστικής ομάδας Παρτσαλίδη - Δρακόπουλου - Μπριλλάκη.

2001 Πεθαίνει ο λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης Στέλιος Καζαντζίδης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ