ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Βήμα για τη συνέχεια και την κλιμάκωση της πάλης

Αποφασιστική απάντηση στην κυβερνητική κοροϊδία και την επίθεση της εργοδοσίας έδωσαν τα χτεσινά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Πειραιά και Ανατολική Αττική

Eurokinissi

Απάντηση στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης όπως και στην απατηλή κυβερνητική προπαγάνδα που την συνοδεύει, έδωσαν τα χτεσινά συλλαλητήρια που κάλεσε το ΠΑΜΕ στην Αττική, με ταυτόχρονες συγκεντρώσεις σωματείων και φορέων σε Αθήνα, Πειραιά και Κορωπί.

Στην Αθήνα, με συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στη Βουλή χιλιάδες εργαζομένων και λαού έστειλαν χτες το απόγευμα μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης των αγώνων με επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες.

«Μπροστά οι δικές μας ανάγκες. Χωρίς αναμονή οργανώνουμε την πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΝΑΤΟ και ΕΕ». Πίσω από το σύνθημα αυτό, με τα πανό και τα μπλοκ Σωματείων, Ομοσπονδιών, Λαϊκών Επιτροπών και μαζικών φορέων, εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι διαδήλωσαν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση στην Ομόνοια έκανε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Χαιρετισμούς απηύθυναν η Αννα Πλιάτσικα, εργαζόμενη σε παιδικό σταθμό και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, και ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Στο συλλαλητήριο συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.


«Φτάνει πια με τα ψέματα και τις απάτες τους» ήταν η απάντηση των διαδηλωτών στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την «έξοδο από τα μνημόνια» και την «ανάπτυξη» που πατά πάνω στα συντρίμμια μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών, δικαιωμάτων.

«Θέλουμε Συμβάσεις Συλλογικές, για όλη την Ελλάδα υποχρεωτικές», απάντησαν στους κάλπικους πανηγυρισμούς για τις ελάχιστες συμβάσεις που τάχα «επεκτείνονται», την ώρα που το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο παραμένει σε ισχύ και η εργασιακή ζούγκλα βασιλεύει στους χώρους δουλειάς.

Οι διαδηλωτές καταδίκασαν την πολιτική που μετατρέπει τη χώρα σε μια απέραντη ΝΑΤΟική βάση και την εμπλέκει όλο και πιο βαθιά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια: «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «Καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή, έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί», «Εξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις».

Ζωντάνια και μαχητικότητα στα μπλοκ της πορείας

«Δεν συμβιβαζόμαστε με τη μίζερη ζωή», ήταν το μήνυμα στο πανό της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ενώ την «Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις» απαίτησε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπ/γικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Την αντίθεσή της στην «ευέλικτη» και προσωρινή δουλειά διαδήλωσε η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομίσθιων και ελαστικά εργαζομένων στην Εκπαίδευση.

Τον αγώνα που δίνουν για το δικαίωμα στη δουλειά συνέδεσαν με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο συμβασιούχοι από δήμους, στους οποίους η κυβέρνηση δείχνει το δρόμο της απόλυσης και της ανεργίας.

Μαζική ήταν η παρουσία νέων στα μπλοκ του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και των φοιτητικών συλλόγων, διαδηλώνοντας για «751 κατώτερο μισθό».

Την απαίτηση των γυναικών για «Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας - Δουλειά με δικαιώματα» διαμήνυσε η ΟΓΕ, ενώ το αίτημα για «αφορολόγητο όριο για όλους τους αυτοαπασχολούμενους» αποτύπωσε στο πανό της η ΟΒΣΑ.

Με το δικό της πανό συμμετείχε στην κινητοποίηση η Πρωτοβουλία Αποστράτων.

Από τη συγκέντρωση στην Αθήνα τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ απηύθυναν επίσης κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται τις επόμενες μέρες για μια σειρά ζητήματα: Στην παρέμβαση που σχεδιάζουν εργαζόμενοι, γονείς και σύλλογοι γυναικών για τους παιδικούς σταθμούς. Στην κινητοποίηση που οργανώνει το Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από τη δολοφονία του Π. Φύσσα από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Η τρομοκρατία και η καταστολή δεν θα περάσουν!


«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», διαμήνυσαν οι διαδηλωτές μπροστά στη βιομηχανία διώξεων ενάντια στους αγώνες των εργαζομένων.

Τόσο από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης όσο και από την κεντρική ομιλία, τα σωματεία κατήγγειλαν πως η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης στη... «μεταμνημονιακή περίοδο» συνοδεύεται από ένταση της επίθεσης στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Οπως τονίστηκε, τις επόμενες μέρες σέρνονται σε δίκες εργαζόμενοι, αγρότες και νέοι:

-- Στις 19 Σεπτέμβρη στήνονται νέα αγροτοδικεία στη Λάρισα.

-- Την 1η Οκτώβρη δικάζονται συνδικαλιστικά στελέχη από τους ΟΤΑ γιατί έδωσαν μάχη για το δικαίωμα των συμβασιούχων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

-- Στις 2 Οκτώβρη προστίθεται άλλο ένα επεισόδιο στη δίκη των 35 συνδικαλιστών που κατηγορούνται γιατί υπερασπίστηκαν την Κοινωνική Ασφάλιση απέναντι στις άθλιες δηλώσεις του τότε υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση.

-- Στις 10 Οκτώβρη δικάζονται νέοι που συνελήφθησαν προκειμένου κυβέρνηση και αστυνομία να υπερασπιστούν το άγαλμα του Τρούμαν, σύμβολο των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες από τους αυτοαπασχολούμενους

«Τα μέτρα δήθεν στήριξης που προανήγγειλε η κυβέρνηση, δεν αφορούν στην πραγματικότητα τη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, όλων εμάς που πασχίζουμε καταχρεωμένοι να ζήσουμε τις οικογένειές μας», ξεκαθάρισε στο χαιρετισμό του στη συγκέντρωση ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ.

Οπως εξήγησε, η κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά τα αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων για ορισμό αφορολόγητου ορίου και κατάργηση όλων των μνημονιακών φόρων, κατάργηση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος Κατρούγκαλου και ανάκτηση των απωλειών στις συντάξεις, διαγραφή και ρύθμιση των χρεών των μικρών για να σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, εργαλείων.

«Η ΟΒΣΑ καλεί τα σωματεία και τις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να οργανώσουν έναν μακρύ, συνεχή, ανυποχώρητο αγώνα», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Συνεχίζουμε με την οργάνωση νέων κινητοποιήσεων, με αποκορύφωμα αγωνιστικές πρωτοβουλίες το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη, με σύνθημα αφορολόγητο όριο τώρα για τους αυτοαπασχολούμενους - πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις».

Σηκώνουμε ψηλά τη σημαία των διεκδικήσεων για τις δικές μας ανάγκες

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση στην Ομόνοια

Ο Ν. Παπαγεωργίου
Ο Ν. Παπαγεωργίου
«Είμαστε σήμερα εδώ δίνοντας την πρώτη δυναμική μας απάντηση μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματεία του ΠΑΜΕ, από το βήμα της συγκέντρωσης στην Ομόνοια.

«Οι εξαγγελίες αυτές έχουν για μας τους εργαζόμενους μία και μόνη ανάγνωση: Απόλυτη δικαίωση των μνημονίων και του αντεργατικού οικοδομήματος, που θεμελίωσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και επεκτείνει η σημερινή κυβέρνηση», ανέφερε και εξήγησε: «Οχι μονάχα γιατί τα λίγα ψίχουλα - κι αυτά σε βάθος τετραετίας - θα εξανεμιστούν με το παραπάνω από τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων κι από τα άλλα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση. Αλλά γιατί θα συνοδεύονται από νέες ελαφρύνεις στους επιχειρηματικούς ομίλους».

Στηλιτεύοντας την προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων από την κυβέρνηση, ανέφερε τα εξής:

«Τι να τρομάξει άλλωστε τον ΣΕΒ και τους υπόλοιπους "κοινωνικούς εταίρους" από όσα είπε ο πρωθυπουργός;

Η δήθεν επεκτασιμότητα των ελάχιστων κλαδικών ΣΣΕ που έχουν υπογραφεί και που θα γίνεται μόνο αν το θέλουν οι εργοδότες, αφού είναι στο χέρι τους αν θα δώσουν ή όχι το μητρώο τους;

Η οριστική κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ο καθορισμός του κατώτατου μισθού ανάλογα με το τι θέλει η μεγαλοεργοδοσία και οι επενδυτές;

Η αντικατάσταση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους με την επέκτασή του και στους γονείς με πρόσχημα την απόκτηση "εργασιακής εμπειρίας";

`Η μήπως η τακτική της Πυθίας για την κατάργηση της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου που παραπέμπονται - αν και εφόσον - σε απροσδιόριστο χρόνο;

Για τον ΣΕΒ είτε ο αντιασφαλιστικός νόμος του Κατρούγκαλου είτε η θέση της ΝΔ για ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων με τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών είτε συνδυασμός και των δυο, η δουλειά γίνεται. Το πουλόβερ της Κοινωνικής Ασφάλισης έχει ξηλωθεί μέχρι τα μανίκια. Είτε με τη Σκύλλα είτε με τη Χάρυβδη, αυτό που μας περιμένει είναι η κρατική σύνταξη φτωχοκομείου και νέα αρπαγή του μόχθου των εργαζομένων.

Δεν τσιμπάμε ούτε στην παροιμία που είπε ο πρωθυπουργός "κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο". Ξέρουμε καλά ότι όσο στην οικονομία το κουμάντο θα το έχουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, η ΕΕ και οι μηχανισμοί της, καμία έξοδο από τα μνημόνια δεν θα δει η εργατική τάξη και ο λαός. Το τέλος του προγράμματος, όπως και η αρχή του είχαν μία και μόνη επιδίωξη: Να σωθούν τα κέρδη των αφεντικών και να αυγατίσουν».

Πακέτο «παροχών» για το κεφάλαιο και ιμπεριαλιστική εμπλοκή

«Η κυβέρνηση εξήγγειλε πακέτο "παροχών" πράγματι, αλλά προς το μεγάλο κεφάλαιο», υπογράμμισε ο Ν. Παπαγεωργίου. «Αυτό συνιστούν οι δεσμεύσεις για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, την πλήρη παράδοση γης, νερού και αέρα στους επενδυτές, αλλά και την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Ολα όσα πήρε από το στόμα της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν υπάρχει κανείς πλέον που να αμφισβητεί ποιος είναι "ο πιο καλός ο μαθητής" του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΔΝΤ», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε στις δηλώσεις εκπροσώπων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για τα ...ιδεώδη και τις αξίες που μοιράζονται με την ελληνική κυβέρνηση και τόνισε: «Κάθε προοδευτικός άνθρωπος, αγωνιστής, συνδικαλιστής, εργαζόμενος, νέος, νέα πρέπει να πάρει θέση: Θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα ένα απέραντο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ; Ενα τεράστιο στρατόπεδο που θα "ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι"; Θα επιτρέψουμε παθητικά τα παιχνίδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που βάζει το λαό μας όλο και πιο βαθιά στη φωτιά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων;».

Οσον αφορά την «κανονικότητα» και τη «δίκαιη ανάπτυξη» που υπόσχεται η κυβέρνηση, μετέφερε την πείρα των εργαζομένων στον Τουρισμό: «Πάνω από 35 εκατομμύρια τουρίστες, πάνω από 15 δισ. ευρώ έσοδα, και ο εποχικός ξενοδοχοϋπάλληλος δεν έχει δωμάτιο να κοιμηθεί μετά από ατέλειωτα 12ωρα, χωρίς το ρεπό που του κατάργησε με την υπογραφή της η Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού. Με τους ξενοδοχειακούς ομίλους να αλλάζουν σαν τα πουκάμισα εργαζόμενους από συνεργεία και κακοπληρωμένους, αν όχι τζάμπα μαθητές - πρακτικάριους, με ανακαινίσεις μονάδων που τις πληρώνουμε με απολύσεις και διαθεσιμότητες, με μισθούς των 500 ευρώ και ανύπαρκτα δικαιώματα.

Κι αυτά, συνάδελφοι, ισχύουν για κλάδο που έχει ΣΣΕ. Δηλαδή μόνο για το 10% του συνόλου των εργαζομένων. Για το υπόλοιπο 90% ο μισθός θα καθορίζεται από τον περίφημο νόμο Βρούτση, νόμο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα είναι 586 ευρώ μεικτά κι αύριο ίσως λίγο παραπάνω. Χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις, με τον κάθε υπουργό εργασίας να καθορίζει τους κατώτατους μισθούς ανάλογα με τις επιθυμίες και τις επιταγές των εργοδοτών».

Με την πρόταση του ΠΑΜΕ συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα

«Να σηκώσουμε ακόμη πιο ψηλά τη σημαία των διεκδικήσεων για τις δικές μας ανάγκες», κάλεσε ο Ν. Παπαγεωργίου και επισήμανε ότι αυτόν το δρόμο δείχνουν οι κινητοποιήσεις συνδικάτων στα Τρόφιμα, στον Τουρισμό και στις Κατασκευές για τις ΣΣΕ, ο αγώνας των εργαζομένων στην «COSCO» κόντρα στους μηχανισμούς κυβέρνησης και εργοδοσίας, για ένταξη στα ΒΑΕ, για καλύτερες συνθήκες εργασίας και μισθούς.

«Η λύσσα με την οποία έχουν εξαπολύσει επίθεση καταστολής του ταξικού εργατικού κινήματος είναι ενδεικτική του τι έχουμε να περιμένουμε ακόμη», επεσήμανε, αναφέροντας ενδεικτικά: «19 Σεπτέμβρη στήνουν νέα αγροτοδικεία στη Λάρισα. 1 Οκτώβρη δικάζουν συνδικαλιστικά στελέχη από τους ΟΤΑ γιατί έδωσαν μάχη για μόνιμη και σταθερή δουλειά στους χιλιάδες συμβασιούχους. 2 Οκτώβρη θα έχουμε άλλο ένα επεισόδιο στη δίκη των 35 συνδικαλιστών που κατηγορούνται γιατί υπερασπίστηκαν την Κοινωνική Ασφάλιση απέναντι στις άθλιες τότε δηλώσεις του Βρούτση, υπουργού Εργασίας της ΝΔ. 10 Οκτώβρη δικάζουν τους συναδέλφους που τόλμησαν να προσπαθήσουν να ρίξουν το άγαλμα του Τρούμαν».

«Σε αυτήν τη βιομηχανία διώξεων απαντάμε και σήμερα από αυτό το βήμα ότι η τρομοκρατία δεν θα περάσει», υπογράμμισε.

«Να πάρουμε πρέπει όλοι τώρα θέσεις μάχης. Κι αυτό σημαίνει να απευθυνθούμε πλατιά στους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο, επιχείρηση και γειτονιά. Να πυκνώσουν οι γραμμές των σωματείων, να φτιάξουμε νέα σωματεία όπου δεν υπάρχουν», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Με την πρόταση του ΠΑΜΕ συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα. Με το πλαίσιό μας που βρίσκεται απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων. Που βάζει στο στόχαστρο τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Που αναδεικνύει το σύνολο των αναγκών που πρέπει να διεκδικήσουμε.

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ορμή και αυτοπεποίθηση. Με νέες δυνάμεις, περισσότερους εργαζόμενους στη μάχη, περισσότερα Συνδικάτα στην οργάνωση του αγώνα, που με μαζικές διαδικασίες θα συντονίζουν παραστάσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις, καταλήψεις, απεργίες, με νέο σταθμό μια πανελλαδική απεργία».

Υπόθεση των σωματείων το δικαίωμα όλων των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή

Κάλεσμα αγώνα για αποκλειστικά δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, απηύθυνε η Αννα Πλιάτσικα, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

«Κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς! Αυτό πρέπει να υιοθετηθεί όχι μόνο από τα σωματεία εργαζομένων στους δήμους, αλλά και από τα σωματεία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τους ανέργους, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους. Να κάνουν δική τους υπόθεση αυτήν τη μάχη, που αφορά όλα τα νεαρά ζευγάρια, όλους τους γονείς, αφορά το δικαίωμα κάθε παιδιού στη Προσχολική Αγωγή!», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της.

Κάλεσε, τέλος, στην κινητοποίηση που οργανώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής μαζί με την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, την Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων, συλλόγους και επιτροπές γονέων παιδικών σταθμών, την Τρίτη 18/9, στις 9 π.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org