ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Υπέρ του ανεξάρτητου Κουρδιστάν ο Νετανιάχου

Ενώ σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στην Αστάνα του Καζακστάν νέος γύρος ενδοσυριακών διαβουλεύσεων

Ο Νετανιάχου από την Αργεντινή εμφανίστηκε ως υπέρμαχος ενός κουρδικού κράτους

Copyright 2017 The Associated

Ο Νετανιάχου από την Αργεντινή εμφανίστηκε ως υπέρμαχος ενός κουρδικού κράτους
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την ανοιχτή υποστήριξη του Ισραήλ στη δημιουργία κουρδικού ανεξάρτητου κράτους εξέφρασε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί από την περασμένη Δευτέρα σε χώρες της Νότιας Αμερικής. Το ίδιο 24ωρο ξεκίνησαν στην Αστάνα του Καζακστάν οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις υψηλόβαθμων διπλωματών από Ρωσία, Τουρκία και Ιράν, ενόψει της διήμερης (έκτης κατά σειρά) συνάντησης ενδοσυριακών διαβουλεύσεων, που ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται μεθαύριο Παρασκευή.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές στην Αργεντινή, πήρε σαφή θέση υπέρ του ανεξάρτητου Κουρδιστάν, με αφορμή το προγραμματισμένο για τις 25 Σεπτέμβρη δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στο αυτόνομο Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ διατηρεί από τη δεκαετία του 1960 «διακριτικές σχέσεις» με τους Κούρδους στο στρατιωτικό και επιχειρηματικό τομέα, καθώς και σ' αυτόν των υπηρεσιών πληροφοριών, θεωρώντας τη συγκεκριμένη εθνότητα, που ζει σε εδάφη όχι μόνο του Ιράκ αλλά και της νοτιοανατολικής Τουρκίας και του Ιράν, «μαξιλάρι» εναντίον των «κοινών» Αράβων αντιπάλων. Σε μια προσπάθεια να μην προκαλέσει εκ νέου την Τουρκία, ο Νετανιάχου φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως θεωρεί το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) «τρομοκρατική οργάνωση», όπως έχουν κάνει ανάλογα ΗΠΑ και ΕΕ.

Την Τρίτη, πάντως, ώρες μετά την απόφαση της ιρακινής Βουλής, που χαρακτήρισε το κουρδικό δημοψήφισμα αντισυνταγματικό, ο πρόεδρος των Κούρδων του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί επέμεινε πως οι κάλπες θα στηθούν στις 25 Σεπτέμβρη, παρά τις πιέσεις. Μετά το δημοψήφισμα, είπε ο Μπαρζανί, μπορεί να γίνει «διάλογος με τη Βαγδάτη».

Σήμερα η Σύνοδος στην Αστάνα

Αυτά ενώ έφτασαν χτες στην Αστάνα του Καζακστάν υψηλόβαθμοι διπλωματικοί αξιωματούχοι από Ρωσία, Ιράν και Τουρκία, στο πλαίσιο προετοιμασίας των διήμερων ενδοσυριακών διαβουλεύσεων που ξεκινούν σήμερα.

Ο απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου στη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, ο Τούρκος πρέσβης Σεντάτ Ουνάλ και ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Χουσεΐν Καμπίρι Ενσάρι συναντήθηκαν εξετάζοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες γύρω από τους χάρτες και κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη δημιουργία των λεγόμενων «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» σε περιοχές της Συρίας όπως το Ιντλίμπ, η Χάμα, η Ανατολική Γκούτα στη Δαμασκό και η επαρχία Ντεράα. Εξέτασαν επίσης ζητήματα που αφορούν τη δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου για τον εντοπισμό και απελευθέρωση αγνοουμένων και κρατουμένων στη Συρία.

Χτες, πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, αναφερόμενος στις νέες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στην Αστάνα, δήλωσε ότι «βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση».

BREXIT
Αναβάλλεται ο επόμενος γύρος διαπραγμάτευσης

Ενώ εντείνονται οι κόντρες στο εσωτερικό της βρετανικής κυβέρνησης και της αστικής τάξης...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι διεργασίες και οι κόντρες ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης και των μονοπωλίων στη Βρετανία, ενόψει της διαδικασίας αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ (Brexit), φαίνεται πως ασκούν ακόμη πιο έντονες πιέσεις στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, που ενδεχομένως να την αναγκάσουν σε αλλαγή της διαπραγματευτικής της τακτικής, ίσως και σε καθυστέρηση των παζαριών με την ΕΕ. Ηδη, από το βράδυ της Τρίτης, Βρετανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους ομολόγους τους στην ΕΕ ότι αναβάλλεται, πιθανώς για τις 25 του μηνός, ο αρχικά προγραμματισμένος (τέταρτος κατά σειρά) γύρος διαπραγματεύσεων που είχε οριστεί για τις 18 Σεπτέμβρη, δίχως να ανακοινωθεί επισήμως η αιτία.

Πληροφορίες βρετανικών ΜΜΕ αναφέρουν πως η πρωθυπουργός σχεδιάζει «σημαντική δημόσια εμφάνιση» μέσα στις επόμενες μέρες, κατά την οποία θα ενημερώσει για το «νέο»(;) στίγμα της στρατηγικής της στα παζάρια με την ΕΕ. Την επικείμενη παρέμβαση της Τ. Μέι είχε προαναγγείλει νωρίτερα και ο επικεφαλής διαπραγματευτών του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit, ευρωβουλευτής Γκι Φερχόφσταντ, που δήλωσε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός ετοιμάζει μία «σημαντική παρέμβαση» που μπορεί να οδηγήσει σε μετάθεση των συζητήσεων.

Συνεργασία σε ασφάλεια - άμυνα θέλει το Λονδίνο

Νωρίτερα, Βρετανοί αξιωματούχοι δημοσιοποίησαν έγγραφο προτείνοντας στους διαπραγματευτές της ΕΕ να συμφωνήσουν σε θέσεις για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, επιδιώκοντας «στενή» συνεργασία σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις μετά από το Brexit για θέματα «παγκόσμιας ασφάλειας».

Η βρετανική θέση για τη συνεργασία στον τομέα της αστυνόμευσης και της πάταξης του κοινού εγκλήματος θα αναπτύσσεται σε ξεχωριστό έγγραφο, το οποίο θα αποκαλύπτει και το πώς βλέπει το Λονδίνο το μέλλον της σχέσης της Σκότλαντ Γιαρντ με τη Europol.

Ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, δήλωσε μάλιστα ότι μία στενή διμερής συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας θα είναι προς το «αμοιβαίο συμφέρον Βρετανίας και ΕΕ», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η «αμείωτη δέσμευση» της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια μετά από το Brexit.

Επιπλέον, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής των Λόρδων επανέλαβε την πρότασή του να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος για το Brexit, στη διάρκεια της οποίας θα διατηρηθεί η υπάρχουσα σχέση Βρετανίας - ΕΕ. Αντιτάχθηκε έτσι σε θέσεις άλλων υπουργών που συνηγορούν υπέρ της κατάργησης του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών. Πρότεινε ακόμη κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου η Βρετανία να μπορεί να υπογράφει νέες διμερείς εμπορικές συμφωνίες χωρίς να τις εφαρμόζει άμεσα.

ΗΠΑ
Αντιδράσεις για την αγορά ρωσικών «S-400» από την Τουρκία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Εχουμε επαναλάβει τις ανησυχίες μας σε Τούρκους αξιωματούχους», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζόνι Μάικλ, σχολιάζοντας τη συμφωνία αγοράς από την Τουρκία ρωσικών πυραύλων «S-400». Ο Μάικλ μίλησε για «πιθανή αγορά» και είπε ότι «έχουμε εξηγήσει με έμφαση (στην Τουρκία) τη σημασία διατήρησης συστημάτων που θα μπορούν να λειτουργήσουν με αυτά του ΝΑΤΟ, όσον αφορά μεγάλες αγορές αμυντικών συστημάτων». Χαρακτήρισε την Τουρκία «κρίσιμο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ», με τον οποίο έχουμε μια ισχυρή αμυντική σχέση... «μια ρωμαλέα και σημαντική σχέση και όσον αφορά το αμυντικό εμπόριο και τις στρατιωτικές αγορές».

Ακόμα, υποστήριξε ότι «η Τουρκία συνεχίζει να προμηθεύεται αντιπυραυλικά συστήματα από συμμάχους στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ», ενώ έκρινε σκόπιμο να τονίσει επίσης: «Ενα αμυντικό πυραυλικό σύστημα που θα είναι συμβατό με αυτά του ΝΑΤΟ παραμένει η καλύτερη επιλογή για την υπεράσπιση της Τουρκίας από όλο το φάσμα των απειλών στην περιοχή».

Τις αντιδράσεις της Δύσης για την αγορά των Τούρκων από τους Ρώσους σχολίασε πάλι χτες ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, αναφέροντας: «Εχουν τρελαθεί επειδή κάναμε τη συμφωνία για τους "S-400". Τι έπρεπε να κάνουμε, να σας περιμένουμε; Λαμβάνουμε και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα στο μέτωπο της ασφάλειας...».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εξετάζει το ενδεχόμενο να εντάξει την Τουρκία σε «μαύρη λίστα»

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο η Τουρκία να μπει σε «λίστα» με κράτη στα οποία Γερμανοί αξιωματούχοι, με νευραλγικές θέσεις σε υπηρεσίες πληροφοριών, στην αστυνομία και στον γερμανικό στρατό, αντιμετωπίζουν «ιδιαίτερα αυξημένους κινδύνους για την ασφάλειά τους» μέσω εκφοβισμών και εκβιασμών, αναφέρει αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung».

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές της από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι αρχές ασφαλείας της εξετάζουν μια δραστική αλλαγή πορείας κατά της Τουρκίας. Αν η Τουρκία ενταχθεί σε αυτή τη «λίστα κρατών», χιλιάδες Γερμανοί με θέσεις που έχουν πρόσβαση σε μυστικές πληροφορίες θα έχουν σοβαρές συνέπειες, όπως π.χ. να τους απαγορευτεί να ταξιδέψουν στην Τουρκία ή να συνάψουν σχέση ή γάμο με άτομο από την Τουρκία. Εκφράζονται φόβοι ότι η τουρκική κυβέρνηση, εκτός από ακτιβιστές και δημοσιογράφους, θα μπορούσε να φυλακίσει κάποιον Γερμανό αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών, της Ασφάλειας, του στρατού.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, «ο κατάλογος βρίσκεται υπό αναθεώρηση και το υπουργείο εξετάζει επίσης αν η Τουρκία πρέπει να συμπεριληφθεί σε αυτόν». Ο κατάλογος περιλαμβάνει σήμερα 30 χώρες, όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Πακιστάν, η Βόρεια Κορέα.

Αν επιβεβαιωθεί αυτό, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική επιδείνωση στις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και «στενοί σύμμαχοι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, Γερμανοί αξιωματούχοι σημειώνουν πως τελευταία «η Τουρκία δρα περισσότερο σαν εχθρός παρά σαν σύμμαχος» και «αντί για συνεργασία - π.χ. κατά του "Ισλαμικού Κράτους" - παρατηρείται ενίσχυση της δράσης των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών».

Παράλληλα, η εφημερίδα θυμίζει ότι ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέ, υπερασπίστηκε πρόσφατα τη «συνεργασία με το δύσκολο εταίρο Τουρκία» ως «απαραίτητη».

ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και τις αρχές της Κούβας

Μήνυμα αλληλεγγύης στο ΚΚ Κούβας απέστειλε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τις καταστροφές που προκάλεσε ο κυκλώνας «Ιρμα» στο πέρασμά του από το νησί. Σε αυτό σημειώνεται:

«Αγαπητοί σύντροφοι, θα θέλαμε να εκφράσουμε την λύπη μας για τα θύματα και τις ζημιές που προκάλεσε ο κυκλώνας "Ιρμα" στο πέρασμά του από την Κούβα.

Παρακαλούμε, μεταβιβάστε στους εργαζόμενους και τις αρχές της Κούβας την αλληλεγγύη του ΚΚΕ, για την τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε και καταβάλλεται, για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από την πρωτοφανή κακοκαιρία και τη γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών και των υποδομών.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ