ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πρόταση μονομερούς εκεχειρίας στους θύλακες στην ανατολή

Κατεστραμμένα κτίρια στην πόλη του Ντονέτσκ
Κατεστραμμένα κτίρια στην πόλη του Ντονέτσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Ενώ σημειώνονται νέες επιθέσεις από τις δυνάμεις της κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) στην Ανατολική Ουκρανία, στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), στους θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές, οι επικεφαλής τους ανακοίνωσαν ότι δίνουν εντολή στις μονάδες να προχωρήσουν σε μονομερή κατάπαυση του πυρός από αύριο, Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη. Οπως δηλώνεται, πρόκειται για μια κίνηση καλής θέλησης ώστε να προχωρήσει η συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015 (που δεν εφαρμόστηκε ποτέ) αλλά και η συμφωνία της 1ης Σεπτέμβρη φέτος για κατάπαυση του πυρός, η οποία συνεχώς παραβιάζεται από την πλευρά της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Οι ηγέτες των δύο αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών, Αλεξάντερ Ζακχρατσένκο και Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, αναφέρουν ότι η εντολή προβλέπει να μην ανταποδίδονται πυρά σε απάντηση προβοκατόρικων ενεργειών από την πλευρά των δυνάμεων του Κιέβου. Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρώτη φορά που ανακοινώνεται κάτι τέτοιο και ότι «θέλουν να δείξουν το παράδειγμα και στην άλλη πλευρά και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας». Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι η κίνηση θα βρει ανταπόκριση στην άλλη πλευρά και κάλεσαν τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που επιβλέπει την εκεχειρία, να συμβάλει με την αμερόληπτη παρακολούθηση τερματισμού των εχθροπραξιών.

Από την πλευρά του Κιέβου δεν υπήρξε άμεση αντίδραση στην πρόταση, αλλά την ίδια ώρα ο μεγαλοκαπιταλιστής Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε ότι επιθυμεί να φτάσει στο 3% του ΑΕΠ το κονδύλι για την άμυνα της χώρας, ενώ η κυβέρνηση σηκώνει τους τόνους ξανά για τη Χερσόνησο της Κριμαίας. Αφορμή αυτή τη φορά είναι η ενδεχόμενη συμμετοχή της ενσωματωμένης περιοχής στη Ρωσία (από το Μάρτη του 2014, μετά από δημοψήφισμα) στις εκλογές για τη Δούμα (το Κοινοβούλιο στη Ρωσία) που γίνονται την ερχόμενη Κυριακή. Η Ουκρανία δεν αναγνωρίζει αυτή την ενσωμάτωση ενώ και χτες ο Ποροσένκο σε επαφή που είχε με πρέσβεις δυτικών χωρών στο Κίεβο, ζήτησε να μην την αναγνωρίσουν ποτέ ως τμήμα της Ρωσίας.

Ταυτόχρονα, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Πάβελ Κλίμκιν, δήλωσε ότι αυτές οι εκλογές δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσουν και σε πλήρη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία, ώστε να είναι δυνατόν να παρέχεται βοήθεια στους Ουκρανούς πολίτες στο έδαφος της γειτονικής χώρας. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι προετοιμάζεται προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια για το Δίκαιο της Θάλασσας ενάντια στη Ρωσία για την παρουσία της στην Κριμαία.

Διπλωματικό αλισβερίσι

Πάντως, και η διπλωματική κινητικότητα για την Ουκρανία, που έγινε το «μήλον της Εριδος» για τον φυσικό της πλούτο και τη σημαντική γεωστρατηγική της θέση, καλά κρατεί. Χτες, σε τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Γερμανό ομόλογό του, Φ. Β. Σταϊνμάγερ, τέθηκε το ζήτημα η κυβέρνηση του Κιέβου «να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ρωσικών διπλωματικών αποστολών στην Ουκρανία, ειδικά τη μέρα των εκλογών», ενώ ειπώθηκε ότι θα καταβληθούν κοινές προσπάθειες για την τήρηση της εκεχειρίας.

Ταυτόχρονα, από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έγινε γνωστό ότι στις 14 - 15 Σεπτέμβρη θα βρίσκονται στο Κίεβο ο Γερμανός ΥΠΕΞ μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Μαρκ Ερό, για συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά. Η επιδίωξη για μια διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία σχετίζεται και με τη θέληση των γερμανικών και γαλλικών μονοπωλίων να αποκαταστήσουν τις μπίζνες με τα αντίστοιχα ρωσικά που έχουν πληγεί από τη διαδικασία των ευρωενωσιακών κυρώσεων. Βεβαίως, ο όποιος συμβιβασμός θα είναι μόνο προσωρινός και η φαγωμάρα για το κέρδος, που πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί, θα συνεχιστεί.

ΡΩΣΙΑ
Εκλογές την Κυριακή για την Κρατική Δούμα

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στη Ρωσία την ερχόμενη Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2016, επισπεύδοντας την αρχική ημερομηνία που ήταν η 4η Δεκέμβρη. Οι 450 βουλευτές της Κρατικής Δούμας, όπως λέγεται η Κάτω Βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας (υπάρχει και η Ανω Βουλή, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο με 117 έδρες, που εκλέγεται έμμεσα από εκπροσώπους περιοχών και έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες) εκλέγονται με βάση ένα μεικτό εκλογικό σύστημα. Οι μισοί αναλογικά με πλαφόν 5% και οι άλλοι μισοί σε μονοεδρικές σε όλη τη χώρα με πλειοψηφικό σύστημα, όπου τα τελευταία χρόνια σαρώνει ο μηχανισμός του κυβερνητικού κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Συγκεκριμένα, το 2011 με 49,32% είχε πάρει την πλειοψηφία της Δούμας, το 53%, ή 238 έδρες.

Στις εκλογές που γίνονται ενώ συνεχίζεται η καπιταλιστική κρίση, με ρυθμό -4% του ΑΕΠ, παρά τα λεγόμενα της κυβέρνησης περί ανάκαμψης, παίρνουν μέρος 14 κόμματα που, από διαφορετικές θέσεις και προσεγγίσεις, διαγκωνίζονται για τη διαχείριση του καπιταλισμού. Εκτός από το κυβερνών «Ενωμένη Ρωσία», που εμφανίζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις με ποσοστό 39% - 43%, συμμετέχουν το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του υπερεθνικιστή Βλ. Ζιρινόφκι, που παίρνει δημοσκοπικά από 9% - 12% (και από τέταρτο κόμμα έρχεται δεύτερο), το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας με πρόγραμμα σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης που παίρνει από 8% - 10% (είχε στις εκλογές το 2011 19,19%), το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» από 4% - 5%. Ακολουθούν άλλα κόμματα που φέρονται στις δημοσκοπήσεις να παίρνουν πολύ κάτω από 5% και ανάμεσά τους το λεγόμενο «Κομμουνιστικό Κόμμα των Κομμουνιστών της Ρωσίας», που όπως καταγγέλλουν το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (KEKP) πρόκειται για σχήμα που έχει δημιουργηθεί από τους ίδιους τους μηχανισμούς της κυβέρνησης για διασπορά ψήφων.

Το ΚΕΚΡ, με το μετωπικό σχήμα «Κόκκινο Μέτωπο» αντιμετώπισε 8 φορές αρνήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να καταχωριστεί ως κόμμα, και με βάση τους όρους και τα εμπόδια ουσιαστικά που θέτει ο εκλογικός νόμος, υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις για την συγκέντρωση π.χ. υπογραφών και άλλων όρων με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Κατεβάζει υποψηφίους σε τρία τοπικά κοινοβούλια που επίσης εκλέγονται την Κυριακή, στο Λένινγκραντ (Αγ. Πετρούπολη), στο Πετροζαβότσκ και στο Νταγκέσταν.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Καταγγέλλει το εργοδοτικό έγκλημα στο Μπανγκλαντές

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων του νέου εργοδοτικού εγκλήματος που έγινε στο Μπανγκλαντές, μετά από την πυρκαγιά στη μεγάλη βιομηχανία συσκευασίας τροφίμων και ειδών καπνού, «Tampaco Foils Ltd».

Η ΠΣΟ καταγγέλλει την «έλλειψη μέτρων ασφαλείας στα εργοστάσια του Μπαγκλαντές που έχουν στοιχίσει την ζωή σε χιλιάδες εργάτες» και σημειώνει: «Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι οι εργάτες, οι φτωχοί είναι αυτοί που άδικα χάνουν τη ζωή τους. Καίγονται στις πυρκαγιές, πνίγονται στις πλημμύρες, σκοτώνονται στους σεισμούς ή πεθαίνουν από το κρύο. Αυτή είναι η καπιταλιστική βαρβαρότητα και η δίψα των αστών για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Για τους καπιταλιστές η ζωή των εργατών δεν μετράει. Το μόνο που μετράει είναι τα κέρδη τους».

Η ΠΣΟ τονίζει ότι το νέο δυστύχημα μαζί με το πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα στο «Rana Plaza», το 2012, όταν πάνω από 1.100 εργάτες είχαν χάσει τη ζωή τους, «καταδεικνύουν τις ευθύνες των πολυεθνικών, όπως και των κυβερνήσεων του Μπανγκλαντές, που αφήνουν τους εργαζόμενους απροστάτευτους», ενώ καταλήγει: «Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργατών και τις διαμαρτυρίες των Συνδικάτων στο Μπανγκλαντές για κατοχύρωση συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς. Τα εγκλήματα κατά των εργατών για τα υπερκέρδη των βιομηχάνων πρέπει να σταματήσουν αμέσως!».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Η αβεβαιότητα συνεχίζεται

Η ενδοαστική αντιπαράθεση στην Ισπανία και η προσπάθεια χειραγώγησης του λαού μετά τις δυσκολίες για σχηματισμό κυβέρνησης (από τις εκλογές του Δεκέμβρη 2015 και του Ιούνη 2016) αναμένεται να επικεντρωθεί τις επόμενες μέρες στη Χώρα των Βάσκων και τη Γαλικία, όπου στις 25 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθούν εκλογές για τα τοπικά κοινοβούλια. Ετσι και αλλιώς, τα όποια παζάρια για κυβέρνηση πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 2 Οκτώβρη, αλλιώς έρχεται νέα κάλπη. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, και ο ηγέτης του νεοφιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος, αξιοποιώντας τελευταία δημοσκόπηση όπου φαίνεται η πλειοψηφία να μη θέλει τρίτες εκλογές σε ένα χρόνο, επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο θεματοφύλακας της ενότητας της Ισπανίας έναντι αποσχιστικών κινήσεων που δυναμώνουν στην Εουσκάντι (Χώρα των Βάσκων) και την Καταλονία. Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, επιχειρεί παζάρια με τους Πολίτες (ένα συνονθύλευμα αλά Ποτάμι στη χώρα μας), το σχήμα «Ενωμένοι Μπορούμε» («Unidos Podemos»), του σοσιαλδημοκρατικού μορφώματος «Ποδέμος» και της οπορτουνιστικής «Ενωμένης Αριστεράς» (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας), που συγκεντρώνουν όλοι μαζί 188 έδρες (πάνω από το μισό του συνόλου των 350 εδρών) και ορισμένα περιφερειακά κόμματα, αλλά το εγχείρημα δεν φαίνεται να προχωράει.

Μέσα στη βδομάδα φάνηκε και αντιπαράθεση ανάμεσα στους «Ποδέμος» και την «Ενωμένη Αριστερά», για τη μοιρασιά στην εκπροσώπηση στις επιτροπές της Βουλής, που τελικά «λύθηκε» συναινετικά ...στο όνομα της ενότητας.


Δ. Κ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ