ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Το κράτος να διασφαλίζει το δικαίωμα στη δωρεάν άθληση για το λαό

Με τη συμμετοχή πολλών Λαρισαίων -ιδιαίτερα της νεολαίας- πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, η εκδήλωση για τον αθλητισμό, που διοργάνωσαν οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας της ΚΝΕ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 40ού Φεστιβάλ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ΕΑΚΛ (αίθουσα βαρέων αθλημάτων). Ανοιξε με χαιρετισμό της Λίζας Τσιπλίδου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, και ακολούθησε επίδειξη αθλημάτων, όπου συμμετείχαν 25 αθλητές από τα σωματεία «ΕΑΛ Πήγασος» (τμήμα πάλης), «Ατλας Λάρισας» (άρση βαρών) και «ΣΒΑ Λάρισας» (τζούντο). Στην παρουσίαση κάθε αθλήματος γινόταν μια σύντομη ιστορική αναδρομή.

Στη συνέχεια, έγινε συζήτηση για την πρόταση του ΚΚΕ για τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό με τον Πέτρο Κρίκη, μέλος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό σχολείο σε σχέση με τη φυσική αγωγή, επεσήμανε ότι:

  • Πάνω από το 77% των μαθητών του δημοτικού σχολείου είναι κινητικά αδρανείς.
  • Το ποσοστό τόσο των υπέρβαρων όσο και των παχύσαρκων παιδιών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 20% τα τελευταία 10 έτη. Περίπου το 20% των παιδιών σχολικής ηλικίας είναι παχύσαρκα και πάνω από 40% είναι υπέρβαρα
  • Το 83% των μαθητριών της Γ' λυκείου γυμνάζεται λιγότερο από 10 φορές το μήνα.
  • Κλειστό γυμναστήριο διαθέτει με επάρκεια το 6,8% των δημοτικών το 22% των γυμνασίων και των λυκείων.
  • Η φυσική αγωγή είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη για τα παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες.

Παρουσιάζοντας την πρόταση του Κόμματος, υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ πιστεύει ότι ο σχεδιασμός του κράτους για τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό πρέπει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις (χρηματοδότηση, υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη), μέσα από έναν ενιαίο κρατικό φορέα που θα 'χει τη συνολική ευθύνη για το σχεδιασμό, τη λειτουργία και τον έλεγχο, ώστε όλα τα αθλήματα να αναπτύσσονται με βάση τις ανάγκες τους. Ειδική μέριμνα χρειάζεται να δοθεί και στις ηλικιακές ομάδες των νέων που σπουδάζουν, με στήριξη σε υποδομές και επιστημονικό δυναμικό, με οργάνωση αγώνων για κάθε άθλημα, εκδρομές αναψυχής, κατασκηνώσεις την περίοδο των διακοπών κτλ. Διακριτό κομμάτι αποτελεί η ειδική αγωγή με ανάπτυξη μέσων αποκατάστασης ΑμΕΑ ή πασχόντων από χρόνια οργανικά νοσήματα, καθώς και εξειδίκευση πτυχιούχων των τμημάτων φυσικής αγωγής».

Σε ό,τι αφορά στο αθλητικό σωματείο, σημείωσε ότι «το κράτος οφείλει να παρέχει όλες τις προϋποθέσεις για το έργο του αθλητικού σωματείου. Να καλύπτονται τα έξοδά του με θεσμοθετημένο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, να κοπούν οι δεσμοί με τους χορηγούς».

Στόχοι πάλης

Στους στόχους για τους οποίους παλεύει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, ανέφερε:

  • Αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών και των αθλητικών σωματείων με βάση τις πραγματικές ανάγκες για την ανάπτυξη του κάθε αθλήματος. Κατάργηση της κατηγοριοποίησης που προωθεί η Γ.Γ.Α.
  • Κατάργηση του «επαγγελματικού» αθλητισμού (ΠΑΕ - ΚΑΕ) που βασίζεται στους επιχειρηματίες και τους δήθεν χορηγούς.
  • Να καθιερωθεί η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα σε όλη την κλίμακα των αθλητικών φορέων.
  • Να αξιοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις (Ε.Α.Κ. - Δ.Α.Κ.) από τα σχολεία και τα αθλητικά σωματεία της κάθε περιοχής και η μετακίνηση σ' αυτά, καθώς και η χρήση να είναι δωρεάν.
  • Να μειωθεί άμεσα στο 50% η συνδρομή για τους αθλούμενους σε όλα τα σωματεία. Η συνδρομή πρέπει να είναι συμβολική και τα έξοδα να καλύπτονται αποκλειστικά από το κράτος.
  • Αποκλειστική διδασκαλία του μαθήματος της φυσικής αγωγής με διορισμούς μόνιμων καθηγητών φυσικής αγωγής, με αλλαγή του αναλυτικού προγράμματος και με έμφαση στη δια βίου άσκηση.
  • Ενίσχυση με κρατική χρηματοδότηση της έρευνας που καλύπτει τις ανάγκες πρόληψης και βελτίωσης της υγείας των μικρών ηλικιών και που γίνεται από τα ΤΕΦΑΑ και το ΕΚΑΕ (Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών).

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εξαφανίζει» τη Φυσική Αγωγή από τα σχολεία

Την ώρα που τα στοιχεία, που αφορούν την έλλειψη άσκησης στις μικρές ηλικίες και την παιδική παχυσαρκία προκαλούν τουλάχιστον...σοκ, μιλώντας για αύξηση 20% τα τελευταία χρόνια, οι αρμόδιοι της κυβέρνησης με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, φρόντισαν να δείξουν, για μια ακόμη φορά, το πώς αντιμετωπίζουν τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα είδαν επίσημα το φως της δημοσιότητας, το υπουργείο Παιδείας, για το νέο σχολικό έτος, προβλέπει την περαιτέρω μείωση των ωρών Φυσικής Αγωγής στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, ενώ την ίδια ώρα αφήνει μόλις στις 2 ώρες τη βδομάδα τη γυμναστική στο Δημοτικό.

Συγκεκριμένα, πέραν της μείωσης μιας ώρας από το προηγούμενο σχολικό έτος, με την εφαρμογή του Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 2121/Β/2013), φέτος οι ώρες διδασκαλίας θα μειωθούν περαιτέρω στη Β΄ Γυμνασίου και στη Β΄ Λυκείου κατά μία επιπλέον ώρα!

Αναλυτικά, από το σχολικό έτος 2014 - 2015 οι ώρες γυμναστικής διαμορφώνονται: Δύο ώρες ανά βδομάδα στις τάξεις Α', Β', Γ' Γυμνασίου, δύο ώρες τη βδομάδα στην Α' Λυκείου και μια ώρα τη βδομάδα στις τάξεις, Β', Γ' Λυκείου. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί η πλήρης απουσία για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στη Γ΄ τάξη των επαγγελματικών Λυκείων.

Για το Δημοτικό, οι ώρες παραμένουν σε δύο τη βδομάδα κάτι που φυσικά δεν επαρκεί, όπως τονίζουν και οι ειδικοί. Ιδιαίτερα, μάλιστα, με βάση και τα στοιχεία που αναδεικνύουν το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στις συγκεκριμένες ηλικίες καθώς ότι το 77% των μαθητών του δημοτικού σχολείου είναι κινητικά αδρανείς.

Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι του υπουργείου Παιδείας προτάσσουν ως άλλοθι τις τέσσερις ώρες γυμναστικής που όμως αφορούν τα ολοήμερα δημοτικά, ενώ σε πρόσφατη δήλωσή του για το θέμα ο υπουργός Α. Λοβέρδος απέφυγε να αναφερθεί σε ...κάποια χειροπιαστή λύση.

Φυσικά, αν κανείς σε όλα αυτά προσθέσει την ανυπαρξία ενός οργανωμένου σχεδίου σχολικού αθλητισμού, καθώς και τα επιμέρους προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην καθημερινότητα των παιδιών όπως η έλλειψη ελεύθερου χρόνου και η αντίστοιχη χώρων για άσκηση και ψυχαγωγία γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.

Από την άλλη, οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και εφαρμόζονται και από τη νυν συγκυβέρνηση, όχι μόνο δεν μπορούν να δώσουν λύση, αλλά αντίθετα είναι αυτές που ενισχύουν και τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό, μετατρέποντας το δωρεάν δικαίωμα στην άθληση σε πολυτέλεια για τα φτωχά - λαϊκά στρώματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ