ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σήμερα τα εγκαίνια της έκθεσης του Γιώργου Φαρσακίδη

Στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μονής Λαζαριστών. Θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

«Σκηνές στον Αη Στράτη»
«Σκηνές στον Αη Στράτη»
«Είναι μια ζωή την οποία ποτέ δε θα 'θελα ν' αλλάξω (...) Για μένα οι ιδέες του σοσιαλισμού συνοψίζονται στη φράση "να ανθρωπέψει ο άνθρωπος". Για μένα, θα υπάρχει πάντα η "Ιθάκη" μου, η ιδεολογία μου. Ποτέ δε θα 'θελα να κάνω συμβιβασμό, να κάνω πίσω, να αρνηθώ. Αυτό ποτέ δε θα το κάνω».

Λόγια του κομμουνιστή εικαστικού Γιώργου Φαρσακίδη, που την αγωνιστική και καλλιτεχνική προσφορά του τιμά η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με μια έκθεση με έργα του, που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μονής Λαζαριστών (1ος όροφος του παλαιού κτιρίου), από σήμερα έως και την Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2017.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 18.30 και θα είναι παρών και ο ίδιος ο Γιώργος Φαρσακίδης. Στα εγκαίνια θα παρευρεθεί επίσης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κ.Μακεδονίας.

Η έκθεση θα γίνει παράλληλα και στο πλαίσιο του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα πραγματοποιηθεί στις 14, 15 και 16 Σεπτέμβρη στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Ο Γιώργος Φαρσακίδης γεννήθηκε στην Οδησσό το 1926. Στην Ελλάδα ήρθε με την οικογένειά του το 1933, όπου και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής δουλεύει στο μύλο του «Αλλατίνη» και ασχολείται με τις γελοιογραφίες. Το 1943 οργανώνεται στο ΚΚΕ και το 1944 στον ΕΛΑΣ Χαλκιδικής, όπου τραυματίζεται και μένει ανάπηρος στα δυο του χέρια. Σε μια μάχη με βουλγαρικό τάγμα χάνει το σακίδιό του, όπου είχε το ημερολόγιο με τα σκίτσα του. Δεκαετίες αργότερα θα διαβάσει στον «Ριζοσπάστη» για τα «σκίτσα ενός άγνωστου ΕΛΑΣίτη, προσφορά της Λαϊκής Δημοκρατίας Βουλγαρίας»...

Motion Team

Τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν μετά την απελευθέρωση, ο Γιώργος Φαρσακίδης ακολουθεί το δύσκολο δρόμο χιλιάδων συντρόφων του. Συνολικά 16,5 χρόνια εξορίας. Ομως και σε αυτά τα χρόνια, των εξοριών και των βασανιστηρίων, δημιουργεί έργα, αδιάψευστα ντοκουμέντα του αγώνα και του πολιτισμού των εξόριστων.

Εχει γράψει πάνω από 25 βιβλία, ανάμεσά τους «Η πρώτη πατρίδα», «Ποτέ τους δεν έγιναν είκοσι...», «Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη», «Σε άνιση μάχη» και άλλα.

Πέθανε ο Βρετανός σκηνοθέτης Πίτερ Χολ

AP2000

«

Εφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο σερ Πίτερ Χολ, ο Βρετανός σκηνοθέτης και ιδρυτής της Royal Shakespeare Company. Ο Π. Χολ πέθανε τη Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη και η ανακοίνωση έγινε την επόμενη μέρα από το Βασιλικό Εθνικό Θέατρο, του οποίου υπήρξε διευθυντής.

Πάνω από 50 χρόνια αριθμούσε η καριέρα του. Η τελευταία του παραγωγή ήταν η «Δωδέκατη Νύχτα» του Σαίξπηρ το 2011. Το 1960 ίδρυσε τη Royal Shakespeare Company, της οποίας ήταν διευθυντής μέχρι το 1968. Το 1973 διορίστηκε διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, όπου και αντικατέστησε τον Λόρενς Ολίβιε. Ο Π. Χολ ακόμα είχε σκηνοθετήσει παραστάσεις όπερας, ενώ είχε ασχοληθεί και με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Σημαντικές είναι και οι παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας και κωμωδίας που σκηνοθέτησε στην Επίδαυρο. Το 1982 την «Ορέστεια», το 1994 τη «Λυσιστράτη», το 1996 τις τραγωδίες «Oιδίπους Tύραννος» και «Oιδίπους επί Kολωνώ» και το 2002 τις «Βάκχες».

ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
Παρέμβαση με αφορμή το θέμα του καλλιτεχνικού διευθυντή

Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με ανακοίνωσή του απαντά σε δημοσίευμα του τοπικού Τύπου και υποστηρίζει ότι για την καθυστέρηση της έγκρισης της διαδικασίας πρόσληψης του καλλιτεχνικού διευθυντή, την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση και όχι η δημοτική αρχή και το ΔΗΠΕΘΕ.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σε δημοσίευμα του τοπικού Τύπου, φέρεται η υπουργός Πολιτισμού να διατείνεται ότι δεν είναι αλήθεια αυτό που ως ΔΗΠΕΘΕ και δημοτική αρχή έχουμε δημόσια πει, ότι δηλαδή υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση, με ευθύνη της κυβέρνησης, για την έγκριση της διαδικασίας πρόσληψης καλλιτεχνικού διευθυντή. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι έχουν γίνει έγκαιρα οι απαραίτητες ενέργειες, όπως ορίζονται από τις εγκυκλίους για έγκριση της συγκεκριμένης θέσης από την ΠΥΣ (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου).

Συγκεκριμένα, στις 27 Απριλίου 2017 στείλαμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου επιστολή με θέμα Εισηγητική Εκθεση για την πρόσληψη καλλιτεχνικού διευθυντή (αρ. Πρωτ. 638-27/04/2017). Η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, με το υπ' αριθμ. 93237 - 8/5/2017 έγγραφό της, μας απάντησε ότι συναινεί στην πραγματοποίηση της πρόσληψης και προώθησε το φάκελο στο υπουργείο Εσωτερικών. Εν συνεχεία το υπουργείο Εσωτερικών, με το υπ. αριθμ. 26422-1/08/2017 έγγραφό της προς το υπουργείο Οικονομικών, ζητά την τελική έγκριση ΠΥΣ, για να μας την κοινοποιήσει (όπως τηλεφωνικά μας ενημέρωσαν μετά από συνεχείς ενοχλήσεις).

Από τη μέρα που κατατέθηκε το έγγραφό μας στο υπουργείο Εσωτερικών, είναι επανειλημμένες και συνεχείς οι επικοινωνίες του πρόεδρου του ΔΗΠΕΘΕ με το υπουργείο, για την επίσπευση των διαδικασιών.

Τονίζουμε ότι χωρίς την έγκριση ΠΥΣ, διαδικασία απαραίτητη για κάθε διευθυντική θέση, δεν είναι δυνατόν να προκηρυχθεί η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Νομίζουμε ότι αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα, από τις ενέργειες που έχουν κάνει έως τώρα οι υπηρεσίες του ΔΗΠΕΘΕ, ότι την αποκλειστική ευθύνη για την καθυστέρηση έχει το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο καλούμε, έστω και τώρα, να προωθήσει την άμεση έγκριση της ΠΥΣ».

«Ο Δρόμος Περνά από Μέσα» στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη»

Το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο Δρόμος Περνά από Μέσα» θα παρουσιαστεί στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη», από τις 13 Οκτώβρη, σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου.

Οπως σημειώνεται: «Σ' ένα νεοκλασικό αρχοντικό που καταρρέει, ζει ο ξεπεσμένος μεγαλοαστός και η αφοσιωμένη οικονόμος του. Εκεί καταφθάνει εξ Ευρώπης και ο τεχνοκράτης ανιψιός και κληρονόμος. Ξαφνικά εισβάλλει ένας πολυμήχανος λαϊκός επιχειρηματίας μαζί με την όμορφη γυναίκα του, προάγγελοι μιας αναπότρεπτης κατεδάφισης. Με "κράχτη" τις πραγματικές αντίκες και την ιστορία του σπιτιού, θα πουλάνε πλαστογραφημένα έπιπλα πατιναρισμένα με ψεύτικες ιστορίες που μαγεύουν πάντα τους νεόπλουτους. Το σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή και αποδίδει. Ο σκόρος όμως κατατρώει τις αντίκες... Το τραγούδι της φθοράς κυριαρχεί παντού.

Η άγνοια της Ιστορίας αποτελεί "ύβριν". Η καταιγίδα έρχεται και θα ανατρέψει τα πάντα.

Μέσα στη μαγεία του ωραίου αυτού ερειπίου, συγκρούεται το παρελθόν με το αδίστακτο παρόν, μέσα από Πάθη, Μίση, Ερωτες, Θυσίες, Ηρωισμούς και Προδοσίες».

Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται: Γιώργος Κυρίτσης, Γιώργος Δάμπασης, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αννα Γεραλή, Ομηρος Πουλάκης.

Σκηνικά - Κοστούμια: Κατερίνα Καμπανέλλη

Μουσική σύνθεση-Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καζάκος

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.15, Σάββατο στις 18.30 και στις 21.15, Κυριακή στις 20.00.

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό

Αναβλήθηκε η προχτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τη συζήτηση του θέματος «Εγκριση ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου "Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγ. Κοσμά"». Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΑΣ είχε συνεδριάσει και την προηγούμενη βδομάδα, χωρίς αποτέλεσμα, σχετικά με το χαρακτηρισμό ως «αρχαιολογικού χώρου» μέρους της έκτασης στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, έκταση που η κυβέρνηση σκοπεύει να πουλήσει σε ιδιώτες, στο όνομα των «επενδύσεων» για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Σε εκείνη τη συνεδρίαση είχαν αποφασιστεί η αναβολή της συζήτησης και η συμπλήρωση του φακέλου της εισήγησης με ορισμένα πρόσθετα στοιχεία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ